Tytu³: CZTERY GRUPY KRWI, CZTERY DIETY? WedÅ‚ug opinii lekarza optymalnego. Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-12-31, 07:19:35 CZTERY GRUPY KRWI, CZTERY DIETY?
WedÅ‚ug opinii lekarza optymalnego. W roku 1998 ukazaÅ‚a siÄ™ na naszym rynku wydawniczym książka Petera J. D˘Adamo pt. "Jedz zgodnie ze swojÄ… grupÄ… krwi" i wkrótce staÅ‚a siÄ™ dość poczytna oraz znaleźli siÄ™ ludzie stosujÄ…cy siÄ™ do zawartych w niej zaleceÅ„. Poruszenie tego tematu spowodowane jest coraz częściej pojawiajÄ…cymi siÄ™ wÄ…tpliwoÅ›ciami dotyczÄ…cymi Å‚Ä…czenia żywienia optymalnego z zaleceniami autora w/w książki. Sama publikacja Petera J. D˘Adamo jest napisana w sposób prosty, Å‚atwo przyswajalny dla przeciÄ™tnego czytelnika. Argumentacja dotyczÄ…ca różnic pomiÄ™dzy ludźmi o odmiennych grupach krwi wydaje siÄ™ być przekonywujÄ…ca i dość jasna. Swoje doÅ›wiadczenia z żywieniem zgodnym z grupÄ… krwi autor opiera na doÅ›wiadczeniach wÅ‚asnego ojca oraz ponad 4000 wÅ‚asnych pacjentów. Podaje również przykÅ‚ady konkretnych osób, którym pomogÅ‚a jego dieta, co Å‚atwo trafia do odbiorcy. Poważnym niedociÄ…gniÄ™ciem książki jest pominiÄ™cie przez tÅ‚umaczy koniecznoÅ›ci medycznej korekty, co pokutuje takimi bÅ‚Ä™dami jak nazywanie leukocytozy u dziecka leukemiÄ… pediatrycznÄ… (biaÅ‚aczkÄ…). Nie wiadomo przy tym czy podobne bÅ‚Ä™dy pochodzÄ… z przekÅ‚amania w przekÅ‚adzie czy ze strony autora. Dość dużym utrudnieniem w praktycznym stosowaniu diety może być maÅ‚a dostÄ™pność artykułów żywnoÅ›ciowych zalecanych w książce, choć autor podaje ewentualne produkty zastÄ™pcze. Na czym zatem polega teoria żywienia opartego na różnicach grup krwi? W/g Petera J. D˘Adamo różnorodność grup krwi jest spowodowana wystÄ™pujÄ…cymi w dawnych czasach migracjami ludnoÅ›ci. CzÅ‚owiek pierwotny rozwinÄ…Å‚ siÄ™ w Afryce i tam powstaÅ‚a pierwsza grupa krwi "0". W czasie, gdy czÅ‚owiek zamieszkiwaÅ‚ rejony dzisiejszej Sahary istniaÅ‚a tylko ta jedna grupa krwi, a pożywienie skÅ‚adaÅ‚o siÄ™ głównie z miÄ™sa upolowanych zwierzÄ…t. Na skutek wyczerpania zasobów Å‚owieckich doszÅ‚o do ekspansji w kierunku Europy i Azji. OsiadÅ‚e na północy ludy po pewnym czasie zmuszone byÅ‚y zająć siÄ™ zbieractwem i rolnictwem, ponieważ i tu wyczerpaÅ‚y siÄ™ zapasy zwierzyny. Na bazie wyżywienia roÅ›linnego powstaÅ‚a grupa krwi "A", która w zasadzie najlepiej przystosowana jest do odżywiania wegetariaÅ„skiego. W wyniku dalszych wÄ™drówek z Europy na wschód doszÅ‚o do zasiedlenia obszarów obecnych Indii i Pakistanu, gdzie odżywianie oparte byÅ‚o na miÄ™sie, produktach mlecznych oraz uprawach. Tam wyÅ‚oniÅ‚a siÄ™ grupa krwi "B". Na skutek mieszania siÄ™ ludnoÅ›ci z grupami "A" i "B" miaÅ‚a powstać nowa, najmÅ‚odsza "AB". Każda z obecnie istniejÄ…cych grup krwi rozwijaÅ‚a siÄ™ w/g autora w odmiennych warunkach i diametralnie różniÅ‚o siÄ™ ich wyżywienie, dlatego obecnie osoby posiadajÄ…ce okreÅ›lonÄ… grupÄ™ powinny stosować żywienie takie jak ich protoplaÅ›ci. Peter J. D˘Adamo twierdzi, że spożywanie produktów niewskazanych dla danej grupy może mieć szkodliwy wpÅ‚yw na ludzkie zdrowie ze wzglÄ™du na obecność tzw. lektyn. SÄ… to glikoproteiny wykryte stosunkowo niedawno na powierzchni komórek odpowiedzialne za Å‚Ä…czenie siÄ™ np. bakterii lub wirusów z bÅ‚onami komórek różnych tkanek. Lektyny mogÅ‚yby być, wiÄ™c nazwane "kotwiczkami" komórek. W pożywieniu wystÄ™pujÄ… wolne lektyny, które po przedostaniu siÄ™ do krwi majÄ… powodować aglutynacjÄ™ (zlepienie) czerwonych krwinek. Dochodzi do tego, gdy czÅ‚owiek zjada niezgodne z grupÄ… krwi pożywienie np. osoby z grupÄ… "A" spożywajÄ…c miÄ™so wieprzowe dostarczajÄ… szkodliwe dla siebie lektyny, ponieważ sÄ… stworzone do wegetarianizmu. Dodatkowo autor pisze, że żywnoÅ›ciowe lektyny mogÄ… reagować z receptorami powierzchniowymi biaÅ‚ych krwinek powodujÄ…c ich nadmierne namnażanie co prowadzi do leukocytozy. Do wykrywania obecnoÅ›ci szkodliwych lektyn Peter J. D˘Adamo poleca test Indican mierzÄ…cy zawartość w moczu indolu, który przedostaÅ‚ siÄ™ do krwi z jelit. Wysoki wskaźnik testu Å›wiadczyć ma o dużej zawartoÅ›ci szkodliwych lektyn w pokarmach. Poniżej w sposób skrócony przedstawione sÄ… ogólne wskazania dla przedstawicieli grup: -"O" (MyÅ›liwy) zalecane sÄ… produkty pochodzenia zwierzÄ™cego, unikać jednak należy potraw tÅ‚ustych gdyż prowadzÄ… do chorób serca i raka. Niewskazane sÄ… również produkty mleczne i zbożowe -"A" (Rolnik) - ze wzglÄ™du na zÅ‚e trawienie miÄ™sa zaleca siÄ™ spożywanie biaÅ‚ek roÅ›linnych, (soja) oraz duże iloÅ›ci warzyw i owoców. Dla osób z grupÄ… krwi "A" najlepszy byÅ‚by wegetarianizm oraz duże iloÅ›ci przypraw -"B" (Typ zrównoważony) -najlepsze sÄ… chude miÄ™sa, ryby, nabiaÅ‚, a także produkty zbożowe oraz wszystkie owoce -"AB" (Enigma) -ze wzglÄ™du na to, że wytworzyÅ‚a siÄ™ niespeÅ‚na 1000 lat temu trudno jest dokÅ‚adne okreÅ›lenie wskazaÅ„ należy unikać produktów niewskazanych dla grup "A" i "B". Zalecane sÄ… nabiaÅ‚, ryby, zboże i wszelkie owoce z wyjÄ…tkiem poÅ‚udniowych. Bez wzglÄ™du na grupÄ™ krwi autor wszystkim jednakowo zaleca unikanie wieprzowiny i tÅ‚uszczów zwierzÄ™cych, ponieważ sÄ… one powszechnie uważane za szkodliwe. Oprócz okreÅ›lonej diety dla różnych ludzi polecane sÄ… odmienne ćwiczenia oraz preparaty uzupeÅ‚niajÄ…ce witaminy i mikroelementy. Wyrażenie opinii na temat diety zgodnej z grupÄ… krwi należy rozpocząć od samego autora. Peter J. D˘Adamo jest przedstawiony jako wybitny lekarz medycyny naturalnej, co Å›wiadomie (lub nie?) wprowadza w bÅ‚Ä…d czytelnika. W/g polskiego prawodawstwa lekarzem jest osoba, która uzyskaÅ‚a ten tytuÅ‚ po ukoÅ„czeniu studiów na akademii medycznej. Twórca opisywanej diety ukoÅ„czyÅ‚ na poczÄ…tku lat 80-tych. Bastyr College w Seattle, co jest odpowiednikiem polskiej szkoÅ‚y pomaturalnej, po której nie uzyskuje siÄ™ tytuÅ‚u naukowego. Zastosowane w książce bÅ‚Ä™dne tÅ‚umaczenie sugeruje coÅ› zupeÅ‚nie innego. Autor twierdzi, że sam odżywia siÄ™ zgodnie ze swojÄ… grupÄ… krwi, (co nie powinno dziwić), a ponieważ posiada "A", to jest wegetarianinem (opis diety wegetariaÅ„skiej zamieszczony jest w poprzednim numerze). Przyjrzyjmy siÄ™ teraz powyższym teoriom z medycznego punktu widzenia. Na pozór wydaje siÄ™ oczywiste, że odmienność grup krwi wpÅ‚ywa na indywidualne cechy czÅ‚owieka. OkreÅ›lona grupa krwi jest determinowana Przez wystÄ™powanie antygenów na powierzchni bÅ‚on komórkowych erytrocytów (oraz innych komórek organizmu) i okreÅ›lonych przeciwciaÅ‚, które niszczÄ… niezgodnÄ… grupowo krew. Oprócz trzech głównych antygenów wyróżnia siÄ™ czynnik Rh oraz 23 inne grupy, co powoduje wystÄ™powanie znacznej różnorodnoÅ›ci grup krwi. Należy również nadmienić, że krew jest tkankÄ… zaliczanÄ… do Å‚Ä…cznej, a nie tylko pÅ‚ynem. Poza ukÅ‚adem AB0 w tkankach wystÄ™pujÄ… również tzw. Antygeny zgodnoÅ›ci tkankowej (HLA), co stanowi o dużym zróżnicowaniu osobniczym ludzi. Tego faktu autor w ogóle nie uwzglÄ™dnia. Bardzo ryzykowne, (aby nie powiedzieć pozbawione sensu) jest stawianie przez autora tezy o powstaniu grup krwi na skutek wÄ™drówek ludnoÅ›ci jako adaptacji do zmieniajÄ…cych siÄ™ warunków. Autor zakÅ‚ada, że aby w ciÄ…gu 40000 lat powstaÅ‚y nowe grupy krwi czÅ‚owiek musiaÅ‚by mutować szybciej niż muszka Drosophillia, co zresztÄ… sam przyznaje. NaciÄ…gane jest również stwierdzenie, że czÅ‚owiek przeszedÅ‚ na żywienie roÅ›linne z powodu wyczerpania siÄ™ zasobów Å‚owieckich, co tak naprawdÄ™ nastÄ…piÅ‚o dopiero w ostatnich kilkuset latach. Autor w swej książce pomija (chyba niewygodny) fakt, że nie tylko czÅ‚owiek posiada grupy krwi. Każdy gatunek zwierzÄ™cia również odznacza siÄ™ charakterystycznymi cechami grup krwi np. krowa posiada ponad 20 grup i nie można chyba stwierdzić, że powstaÅ‚y one na skutek zmian w żywieniu, ponieważ zjada ona trawÄ™ bez wzglÄ™du na miejsce wystÄ™powania. Peter J. D˘Adamo w swojej książce "Jedz zgodnie ze swojÄ… grupÄ… krwi" sugeruje jakoby wÅ›ród ludzi wystÄ™powaÅ‚y odmienne cechy metabolizmu, czego nie można powiedzieć w fachowej literaturze. Przeciwnie szlaki przemian poÅ›rednich B,T,W wykazujÄ… staÅ‚ość niezależnie od ras, klimatu czy grup krwi, o czym Å›wiadczy obecność tych samych enzymów i hormonów. Autor pomija zresztÄ… znaczenie iloÅ›ci i skÅ‚adu biochemicznego produktów oraz ich dalszych losów po wchÅ‚oniÄ™ciu z przewodu pokarmowego. Znacznie wiÄ™kszy nacisk kÅ‚adzie on na wpÅ‚yw lektyn zawartych w pokarmach. Niezgodne dla danej grupy krwi lektyny majÄ… powodować uszkodzenie narzÄ…dów wewnÄ™trznych na skutek zlepiania siÄ™ czerwonych krwinek w okreÅ›lonym miejscu (np. wÄ…troba, nerki, serce). Jak byÅ‚o wspomniane wyżej jest możliwe wywoÅ‚anie aglutynacji przez lektyny, jednak po ich przedostaniu siÄ™ do krwiobiegu. Glikoproteiny (zwiÄ…zki skÅ‚adajÄ…ce siÄ™ z biaÅ‚ka i cukru) sÄ… zbyt duże, aby mogÅ‚y być wchÅ‚oniÄ™te przez Å›ciany przewodu pokarmowego i muszÄ… być przedtem strawione do aminokwasów i czÄ…steczek cukru, przy czym tracÄ… swoje wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci. Pozbawione podstaw jest również stwierdzenie, że po przyÅ‚Ä…czeniu do biaÅ‚ych ciaÅ‚ek krwi lektyny pobudzajÄ… je do rozmnażania. Jak powszechnie wiadomo leukocyty nie posiadajÄ… zdolnoÅ›ci rozmnażania? Wszystkie komórki krwi powstajÄ… i dojrzewajÄ… w szpiku kostnym, a we krwi dominujÄ… już ich dojrzaÅ‚e postacie. Owych niebezpiecznych lektyn należy szukać wg autora badajÄ…c mocz na obecność indolu. Wysoki poziom tego zwiÄ…zku ma Å›wiadczy o nadmiernym "gniciu jelitowym" co powoduje wytwarzanie toksycznego indolu, który przedostaje siÄ™ do krwi i ma dziaÅ‚anie rakotwórcze. Faktycznie indol powstaje w jelitach i to on jest odpowiedzialny za woÅ„ kaÅ‚u, jednak substratem do jego produkcji jest tryptofan – aminokwas egzogenny (niezbÄ™dny w pożywieniu). Tak, wiÄ™c od iloÅ›ci tryptofanu (zawartego głównie w produktach pochodzenia zwierzÄ™cego) bÄ™dzie zależaÅ‚ wynik testu. Przez książkÄ™ przewija siÄ™ kilkakrotnie stwierdzenie, że grupa krwi jest kluczem do odpornoÅ›ci. Autor nie potrafi tego jednak sensownie udowodnić, bo przecież przeciwciaÅ‚a ukÅ‚adu grupowego ABO nie odgrywajÄ… roli w procesach odpornoÅ›ciowych organizmu. Ciekawić musi również fakt, że autor mimo doszukiwania siÄ™ zwiÄ…zku miÄ™dzy pożywieniem a grupÄ… krwi pisze jednoczeÅ›nie, że 50-80% wszystkich chorób we współczesnym życiu spowodowane jest stresem. PodsumowujÄ…c należy stwierdzić, że przedstawiona powyżej dieta stoi w caÅ‚kowitej sprzecznoÅ›ci z żywieniem optymalnym oraz nie posiada podstaw naukowych, a nawet jest z nimi sprzeczna. Autor, który wg polskiego rozumienia nie jest lekarzem opiera siÄ™ na ok. 4000 przypadków, co stanowi zaledwie minimalny uÅ‚amek liczby optymalnych w Polsce. Przez ostatnie dwa lata u ponad 3000 osób nie stwierdziliÅ›my korelacji miÄ™dzy procesem powrotu do zdrowia a grupÄ… krwi pacjenta. Można nie dziwić siÄ™ autorowi, który bÄ™dÄ…c wegetarianinem próbuje doszukać siÄ™ zwiÄ…zku miÄ™dzy zdrowiem a odżywianiem, ale nie udaje mu siÄ™ to ze wzglÄ™du na brak podstaw naukowych. ZastanawiajÄ…cy jest jednak fakt, że dieta ta mogÅ‚a wzbudzić zainteresowanie optymalnych, a w szczególnoÅ›ci lekarzy, którzy powinni przecież posiadać wiedzÄ™ potrzebnÄ… do oceny informacji zawartych w książce. Lek med. PrzemysÅ‚aw Pala konsultant i opiekun medyczny
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |