forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: Flawia 2008-01-06, 17:03:30



Tytu³: gorÄ…ce ciasteczko czekoladowe KrÄ™glickiej
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Flawia 2008-01-06, 17:03:30
(http://images32.fotosik.pl/99/04128adb151694bb.jpg) (http://www.fotosik.pl)
takie Agnieszka Kręglicka zrobiła dla Renaty Dancewicz. składniki były całkiem optymalne więc pokusiłam się o obliczenie bez dodawania cukru.
przepis:
małe foremki sufletowe natłuścić. Dno wyłożyć kółkiem natluszczonego pergaminu. boki - paskami wystającymi ponad wysokość foremki. Na parze rozpuścić 200 g masła z 250 g czekolady gorzkiej. 5 jaj ubić dokładnie. Wymieszać z przestudzoną czekoladą, 50 g mąki i 5 g proszku do pieczenia. Piec 8-13 minut w temperaturze 170 stopni. Najpierw wyjąć pergamin z boków, obrócic do gory dnem i wysunąć ciastko z foremki. Po rozkrojeniu ciasteczko powinno byc płynne w środku. Należy zrobić próbę czasu pieczenia we własnym piekarniku. Masę można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce, piec tuż przed podaniem.
B: 41,7, T: 287,95, W: 156,7 co daje
B: 1
T: 6,9
W: 3,75
brakuje mi pomysłów na zmniejszenie W i zwiększenie B.. proszę zakąsić kiełbasą albo szprotkami...


Tytu³: Odp: gorÄ…ce ciasteczko czekoladowe KrÄ™glickiej
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Flawia 2008-01-06, 17:07:04
sie zdjęcie nie wstawiłó, wiec o tu jest linka do ciasteczka:
http://www.kuchnia.tv/html/rozrywka/konkursy,95.html


Tytu³: Odp: gorÄ…ce ciasteczko czekoladowe KrÄ™glickiej
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2008-01-06, 17:58:43
Flawia, mnie BTW wyszło:
54,23 278,47 300,87   co daje prop.  1,0 5,1 5,5


Moja córka robi to ciasto na rózne sposoby. To ciasto mozna  bardzo łatwo przerabiać. Spróbuj zrobic bez cukru (lub 1 łyzka), bez mąki (lub tylko 1 łyzka). Możesz dodać 5 zóltek.

Równie dobrze mozna to ciasto zrobić z samych białek. Wtedy masz wersje dla nieoptymalnych.


Tytu³: Odp: gorÄ…ce ciasteczko czekoladowe KrÄ™glickiej
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2008-03-04, 11:44:25
Krem waniliowy Ewy Wachowicz:


Super deser na niedzielne popołudnie.

Skład:
0,7 l słodkiej smietanki 30%
10 żółtek
5 dkg cukru
cukier waniliowy
duza laska wanilii

Smietanke wlać do garnka, dodac laske rozcietej wzdłuż wanilii i zagotować.
Do żółtek dodać cukry i ubić robotem na jednolitą mase.Przestudzoną smietanke połączyć z żółtkami.Podgrzewać na parze do zgestnienia-NIE WOLNO ZAGOTOWAĆ!!!!!Rozlać do pucharków, wstawic do lodówki na dwie godz i....smacznego.
1:5,8:1,9

WiÄ™cej przepisów:  www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.