forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: ali 2008-01-27, 17:03:57



Tytu³: przetwórstwo żywnoÅ›ci - i nie tylko
Wiadomo¶æ wys³ana przez: ali 2008-01-27, 17:03:57
informacje dla zainteresowanych
publikacja naukowa nie pod publiczkÄ™

http://ebipol.p.lodz.pl/Content/418/Procesy_technologii_zywnosci.pdf


Tytu³: Odp: przetwórstwo żywnoÅ›ci - i nie tylko
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Daniel 2008-01-27, 18:05:07
O to fragment:

Poszczególne białka wprowadzone z pożywieniem są w różnym
stopniu wykorzystane przez ustrój do celów budulcowych. Tę cechę
nazywa się wartością odżywczą białek lub jakością odżywczą białka.
0 jakości białka decyduje głównie skład aminokwasowy. Blisko połowa
aminokwasów występujących w białkach nie jest syntetyzowana
w ustroju człowieka i zwierząt. Muszą one być dostarczone z pożywieniem.
Aminokwasy te noszÄ… nazwÄ™ egzogennych. Zalicza, siÄ™ do nich:
lizynÄ™, tryptofan, metioninÄ™, fenyloalaninÄ™, treoninÄ™, walinÄ™, leucynÄ™
1 izoleucynÄ™. Aminokwasy syntetyzowane w organizmie sÄ… nazywane
endogennymi. Jakość białka zależy głównie od udziału aminokwasów
egzogennych w sumie składu aminokwasowego oraz proporcji aminokwasów
egzogennych. Ustrój człowieka najlepiej wykorzystuje białko
laktoalbuminy zawartej w mleku matki oraz białko jaja kurzego.
Dlatego proporcje aminokwasów zawartych w tych dwóch rodzajach
białek uważa się za pełnowartościowe i wzorcowe. Białko jaja kurzego
służy jako wzorzec do porównania jakości biologicznej innych białek.




Tytu³: Odp: przetwórstwo żywnoÅ›ci - i nie tylko
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-01-27, 18:31:14
Cytuj z: Daniel 2008-01-27, 18:05:07
Ustrój człowieka najlepiej wykorzystuje białko
laktoalbuminy zawartej w mleku matki oraz białko jaja kurzego.



O czyjÄ… tutaj matkÄ™ chodzi?
I czy można w sklepie spotakać w kartoniku "mleko matki"?
Z nabyciem jajek kurzych nie mam problemu.


Tytu³: Odp: przetwórstwo żywnoÅ›ci - i nie tylko
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Syriusz 2008-01-31, 12:49:24
Ali - dzieki za ta ksiazke. Szukalem takiego podrecznika.
A moze masz cos z technologii wyprawy skor futerkowych?
Szukalem w Google ale bez rezultatu
Z pozdrowieniem

Ps. Dla zainteresowanych, ta publikacja naukowa ma duzo informacji miedzy innymi o zamrazaniu miesa, ktory to temat jest walkowany na forum.


Tytu³: Odp: przetwórstwo żywnoÅ›ci - i nie tylko
Wiadomo¶æ wys³ana przez: ali 2008-02-01, 00:26:12
Cytuj z: Syriusz 2008-01-31, 12:49:24
A moze masz cos z technologii wyprawy skor futerkowych?
Szukalem w Google ale bez rezultatu


mam  książkÄ™  z garbarstwa
technologia wyprawy skór cz.1 garbowanie
Tadeusz Persz z 86 roku


Tytu³: Odp: przetwórstwo żywnoÅ›ci - i nie tylko
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2008-02-01, 08:11:38
Cytuj z: Daniel 2008-01-27, 18:05:07
Aminokwasy te noszÄ… nazwÄ™ egzogennych. Zalicza, siÄ™ do nich:
lizynÄ™, tryptofan, metioninÄ™, fenyloalaninÄ™, treoninÄ™, walinÄ™, leucynÄ™
1 izoleucynÄ™.

NiezbÄ™dne aminokwasy o których mowa to: Histydyna, Izoleucyna, Leucyna,  Lizyna, Metionina, Fenyloalanina, Treonina, Tryptofan, Walina.
Pokrótce omówię działanie poszczególnych aminokwasów.
HISTYDYNA - występuje przede wszystkim w mięsie, jajach, drobiu, niektórych serach żółtych i jest nieodzowna w procesie powstawania krwinek czerwonych i białych. Pokrywanie zapotrzebowania na histydynę sprzyja procesom regeneracji i naprawy uszkodzonych tkanek. Histydyna jest substancją wyjściową do produkcji ważnego neuroprzekaznika- histaminy, która odgrywa ważną rolę w reakcjach odpornościowych organizmu.
IZOLEUCYNA- występuje w dużych ilościach w mięsie, jajach, drobiu, serach żółtych i niektórych rybach. Jest jednym z trzech aminokwasów ważnych w stresie, niezbędna jest też w procesie wytwarzania hemoglobiny i uwalniania energii.
LEUCYNA- znakomitym źródłem tego aminokwasu są: mięso, drób, sery żółte, Ten kolejny "aminokwas stresowy" szczególnie obficie występuje w chudym mięsie. Poprzez umożliwienie syntezy odpowiednich białek, ma fundamentalne znaczenie w procesach wzrostowych, jak: rozwój kości, mięśni i skóry.
LIZYNA- wystÄ™puje w dużej iloÅ›ci w miÄ™sie, jajach, drobiu, rybach, serach żółtych, a także w warzywach strÄ…czkowych. Lizyna ma szczególne znaczenie dla zdrowia skóry i koÅ›ci, sprzyja tworzeniu  siÄ™ zdrowego kolagenu, oraz umożliwia skuteczne wykorzystywanie wapnia.
METIONINA- zdrowe ilości metioniny zawiera mięso, jaja, sery żółte wiele nasion i orzechów. W skład metioniny wchodzi siarka. Aminokwas ten jest ważny dla przemian metabolicznych i tłuszczów i pełni w organizmie funkcję przeciwutleniacza.
FENYLOALANINA- to aminokwas niezwykle ważny dla zdrowego funkcjonowania mózgu. Występuje w mięsie, jajach, niektórych serach żółtych, jest bardzo istotna w wytwarzaniu niektórych neuroprzekazników. Badania wykazały, że jest naturalną substancją przeciwdepresyjną, zmniejsza też odczuwanie bólu.
TREONINA- w którą obfitują jaja, mięso i fasola. Jest to aminokwas niezbędny dla prawidłowego układu odpornościowego, sprzyja też dobrej kondycji zdrowotnej skóry, kości i prawidłowemu wykształcaniu szkliwa zębów, wspiera funkcjonowanie tarczycy.
TRYPTOFAN- wystÄ™puje przede wszystkim w miÄ™sie, szczególnie w miÄ™sie indyka, oraz niektórych serach żółtych i orzechach. Tryptofan to prekursor serotoniny,  neuroprzekaznika, który jest w dużej mierze odpowiedzialny za nastrój i dobry sen.
WALINA- występuje w mięsie, jajach, drobiu, serach żółtych. Jest to trzeci z aminokwasów ważnych w okresach zwiększonego stresu. Walina ma wpływ na gospodarkę hormonalną organizmu i jego metabolizm. Jest niezbędna w procesach wytwarzania energii.

Białko pochodzenia zwierzęcego określa się mianem KOMPLETNEGO bowiem każda jego porcja zawiera komplet niezbędnych aminokwasów. Białko pochodzenia roślinnego nie zasługuje na to miano, ponieważ nie ma takiego warzywa czy zboża, które zawierałoby wszystkie dziewięć aminokwasów.
Gdyby w diecie zabrakło któregokolwiek z niezbędnych aminokwasów, nasz organizm w ogóle nie byłby w stanie funkcjonować.


Tytu³: Odp: przetwórstwo żywnoÅ›ci - i nie tylko
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Syriusz 2008-02-01, 12:56:55
Jezeli sa w tej ksiazce wiadomosci jak wyprawic skory z cielaka, baranow itp. to jestem nia zainteresowany. Napisz co mam uczynic abym mogl posiasc te wiadomosci.
Z pozdrowieniem


Tytu³: Odp: przetwórstwo żywnoÅ›ci - i nie tylko
Wiadomo¶æ wys³ana przez: ali 2008-02-01, 16:30:31
Cytuj z: Syriusz 2008-02-01, 12:56:55
Jezeli sa w tej ksiazce wiadomosci jak wyprawic skory z cielaka, baranow itp. to jestem nia zainteresowany. Napisz co mam uczynic abym mogl posiasc te wiadomosci.
Z pozdrowieniem

masz dojścia do kwasu mrówkowego i chromu?
musiałbym poszukać w starych papierach co i jak
miaÅ‚em to kiedyÅ›  rozpisane


Tytu³: Odp: przetwórstwo żywnoÅ›ci - i nie tylko
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Syriusz 2008-02-02, 13:24:06
Ostatnie 5 lat przed renta przepracowalem w laboratorium, glownie na trawieniu mineralow.
Mialem wiele kwasow ale o mrowkowym nie pamietam, moze dlatego ze to byly angielskie nazwy. Ale moj kolega inzynier chemik nadal tam pracuje, wiec zapytam go.
To znaczy zdobede informacje gdzie to moge dostac w AU
Zpozdrowieniem


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.