Tytu³: przetwórstwo żywnoÅ›ci - i nie tylko Wiadomo¶æ wys³ana przez: ali 2008-01-27, 17:03:57 informacje dla zainteresowanych
publikacja naukowa nie pod publiczkÄ™ http://ebipol.p.lodz.pl/Content/418/Procesy_technologii_zywnosci.pdf Tytu³: Odp: przetwórstwo żywnoÅ›ci - i nie tylko Wiadomo¶æ wys³ana przez: Daniel 2008-01-27, 18:05:07 O to fragment:
Poszczególne biaÅ‚ka wprowadzone z pożywieniem sÄ… w różnym stopniu wykorzystane przez ustrój do celów budulcowych. TÄ™ cechÄ™ nazywa siÄ™ wartoÅ›ciÄ… odżywczÄ… biaÅ‚ek lub jakoÅ›ciÄ… odżywczÄ… biaÅ‚ka. 0 jakoÅ›ci biaÅ‚ka decyduje głównie skÅ‚ad aminokwasowy. Blisko poÅ‚owa aminokwasów wystÄ™pujÄ…cych w biaÅ‚kach nie jest syntetyzowana w ustroju czÅ‚owieka i zwierzÄ…t. MuszÄ… one być dostarczone z pożywieniem. Aminokwasy te noszÄ… nazwÄ™ egzogennych. Zalicza, siÄ™ do nich: lizynÄ™, tryptofan, metioninÄ™, fenyloalaninÄ™, treoninÄ™, walinÄ™, leucynÄ™ 1 izoleucynÄ™. Aminokwasy syntetyzowane w organizmie sÄ… nazywane endogennymi. Jakość biaÅ‚ka zależy głównie od udziaÅ‚u aminokwasów egzogennych w sumie skÅ‚adu aminokwasowego oraz proporcji aminokwasów egzogennych. Ustrój czÅ‚owieka najlepiej wykorzystuje biaÅ‚ko laktoalbuminy zawartej w mleku matki oraz biaÅ‚ko jaja kurzego. Dlatego proporcje aminokwasów zawartych w tych dwóch rodzajach biaÅ‚ek uważa siÄ™ za peÅ‚nowartoÅ›ciowe i wzorcowe. BiaÅ‚ko jaja kurzego sÅ‚uży jako wzorzec do porównania jakoÅ›ci biologicznej innych biaÅ‚ek. Tytu³: Odp: przetwórstwo żywnoÅ›ci - i nie tylko Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-01-27, 18:31:14 Cytuj z: Daniel 2008-01-27, 18:05:07 Ustrój czÅ‚owieka najlepiej wykorzystuje biaÅ‚ko laktoalbuminy zawartej w mleku matki oraz biaÅ‚ko jaja kurzego. O czyjÄ… tutaj matkÄ™ chodzi? I czy można w sklepie spotakać w kartoniku "mleko matki"? Z nabyciem jajek kurzych nie mam problemu. Tytu³: Odp: przetwórstwo żywnoÅ›ci - i nie tylko Wiadomo¶æ wys³ana przez: Syriusz 2008-01-31, 12:49:24 Ali - dzieki za ta ksiazke. Szukalem takiego podrecznika.
A moze masz cos z technologii wyprawy skor futerkowych? Szukalem w Google ale bez rezultatu Z pozdrowieniem Ps. Dla zainteresowanych, ta publikacja naukowa ma duzo informacji miedzy innymi o zamrazaniu miesa, ktory to temat jest walkowany na forum. Tytu³: Odp: przetwórstwo żywnoÅ›ci - i nie tylko Wiadomo¶æ wys³ana przez: ali 2008-02-01, 00:26:12 Cytuj z: Syriusz 2008-01-31, 12:49:24 A moze masz cos z technologii wyprawy skor futerkowych? Szukalem w Google ale bez rezultatu mam książkÄ™ z garbarstwa technologia wyprawy skór cz.1 garbowanie Tadeusz Persz z 86 roku Tytu³: Odp: przetwórstwo żywnoÅ›ci - i nie tylko Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2008-02-01, 08:11:38 Cytuj z: Daniel 2008-01-27, 18:05:07 Aminokwasy te noszÄ… nazwÄ™ egzogennych. Zalicza, siÄ™ do nich: lizynÄ™, tryptofan, metioninÄ™, fenyloalaninÄ™, treoninÄ™, walinÄ™, leucynÄ™ 1 izoleucynÄ™. NiezbÄ™dne aminokwasy o których mowa to: Histydyna, Izoleucyna, Leucyna, Lizyna, Metionina, Fenyloalanina, Treonina, Tryptofan, Walina. Pokrótce omówiÄ™ dziaÅ‚anie poszczególnych aminokwasów. HISTYDYNA - wystÄ™puje przede wszystkim w miÄ™sie, jajach, drobiu, niektórych serach żółtych i jest nieodzowna w procesie powstawania krwinek czerwonych i biaÅ‚ych. Pokrywanie zapotrzebowania na histydynÄ™ sprzyja procesom regeneracji i naprawy uszkodzonych tkanek. Histydyna jest substancjÄ… wyjÅ›ciowÄ… do produkcji ważnego neuroprzekaznika- histaminy, która odgrywa ważnÄ… rolÄ™ w reakcjach odpornoÅ›ciowych organizmu. IZOLEUCYNA- wystÄ™puje w dużych iloÅ›ciach w miÄ™sie, jajach, drobiu, serach żółtych i niektórych rybach. Jest jednym z trzech aminokwasów ważnych w stresie, niezbÄ™dna jest też w procesie wytwarzania hemoglobiny i uwalniania energii. LEUCYNA- znakomitym źródÅ‚em tego aminokwasu sÄ…: miÄ™so, drób, sery żółte, Ten kolejny "aminokwas stresowy" szczególnie obficie wystÄ™puje w chudym miÄ™sie. Poprzez umożliwienie syntezy odpowiednich biaÅ‚ek, ma fundamentalne znaczenie w procesach wzrostowych, jak: rozwój koÅ›ci, mięśni i skóry. LIZYNA- wystÄ™puje w dużej iloÅ›ci w miÄ™sie, jajach, drobiu, rybach, serach żółtych, a także w warzywach strÄ…czkowych. Lizyna ma szczególne znaczenie dla zdrowia skóry i koÅ›ci, sprzyja tworzeniu siÄ™ zdrowego kolagenu, oraz umożliwia skuteczne wykorzystywanie wapnia. METIONINA- zdrowe iloÅ›ci metioniny zawiera miÄ™so, jaja, sery żółte wiele nasion i orzechów. W skÅ‚ad metioniny wchodzi siarka. Aminokwas ten jest ważny dla przemian metabolicznych i tÅ‚uszczów i peÅ‚ni w organizmie funkcjÄ™ przeciwutleniacza. FENYLOALANINA- to aminokwas niezwykle ważny dla zdrowego funkcjonowania mózgu. WystÄ™puje w miÄ™sie, jajach, niektórych serach żółtych, jest bardzo istotna w wytwarzaniu niektórych neuroprzekazników. Badania wykazaÅ‚y, że jest naturalnÄ… substancjÄ… przeciwdepresyjnÄ…, zmniejsza też odczuwanie bólu. TREONINA- w którÄ… obfitujÄ… jaja, miÄ™so i fasola. Jest to aminokwas niezbÄ™dny dla prawidÅ‚owego ukÅ‚adu odpornoÅ›ciowego, sprzyja też dobrej kondycji zdrowotnej skóry, koÅ›ci i prawidÅ‚owemu wyksztaÅ‚caniu szkliwa zÄ™bów, wspiera funkcjonowanie tarczycy. TRYPTOFAN- wystÄ™puje przede wszystkim w miÄ™sie, szczególnie w miÄ™sie indyka, oraz niektórych serach żółtych i orzechach. Tryptofan to prekursor serotoniny, neuroprzekaznika, który jest w dużej mierze odpowiedzialny za nastrój i dobry sen. WALINA- wystÄ™puje w miÄ™sie, jajach, drobiu, serach żółtych. Jest to trzeci z aminokwasów ważnych w okresach zwiÄ™kszonego stresu. Walina ma wpÅ‚yw na gospodarkÄ™ hormonalnÄ… organizmu i jego metabolizm. Jest niezbÄ™dna w procesach wytwarzania energii. BiaÅ‚ko pochodzenia zwierzÄ™cego okreÅ›la siÄ™ mianem KOMPLETNEGO bowiem każda jego porcja zawiera komplet niezbÄ™dnych aminokwasów. BiaÅ‚ko pochodzenia roÅ›linnego nie zasÅ‚uguje na to miano, ponieważ nie ma takiego warzywa czy zboża, które zawieraÅ‚oby wszystkie dziewięć aminokwasów. Gdyby w diecie zabrakÅ‚o któregokolwiek z niezbÄ™dnych aminokwasów, nasz organizm w ogóle nie byÅ‚by w stanie funkcjonować. Tytu³: Odp: przetwórstwo żywnoÅ›ci - i nie tylko Wiadomo¶æ wys³ana przez: Syriusz 2008-02-01, 12:56:55 Jezeli sa w tej ksiazce wiadomosci jak wyprawic skory z cielaka, baranow itp. to jestem nia zainteresowany. Napisz co mam uczynic abym mogl posiasc te wiadomosci.
Z pozdrowieniem Tytu³: Odp: przetwórstwo żywnoÅ›ci - i nie tylko Wiadomo¶æ wys³ana przez: ali 2008-02-01, 16:30:31 Cytuj z: Syriusz 2008-02-01, 12:56:55 Jezeli sa w tej ksiazce wiadomosci jak wyprawic skory z cielaka, baranow itp. to jestem nia zainteresowany. Napisz co mam uczynic abym mogl posiasc te wiadomosci. Z pozdrowieniem masz dojÅ›cia do kwasu mrówkowego i chromu? musiaÅ‚bym poszukać w starych papierach co i jak miaÅ‚em to kiedyÅ› rozpisane Tytu³: Odp: przetwórstwo żywnoÅ›ci - i nie tylko Wiadomo¶æ wys³ana przez: Syriusz 2008-02-02, 13:24:06 Ostatnie 5 lat przed renta przepracowalem w laboratorium, glownie na trawieniu mineralow.
Mialem wiele kwasow ale o mrowkowym nie pamietam, moze dlatego ze to byly angielskie nazwy. Ale moj kolega inzynier chemik nadal tam pracuje, wiec zapytam go. To znaczy zdobede informacje gdzie to moge dostac w AU Zpozdrowieniem
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |