Tytu³: SÅ‚odycze bez cukru ????? Wiadomo¶æ wys³ana przez: halem 2008-02-17, 10:23:27 Witam,
KupiÅ‚am cukierki bez cukru :). Zawsze myÅ›laÅ‚am, że takie sÅ‚odycze produkuje siÄ™ dla osób chorych na cukrzycÄ™ i zamiast cukru zawierajÄ… substancje sÅ‚odzÄ…ce nie zawierajÄ…ce wÄ™glowodanów. Jakież byÅ‚o moje zdziwienie kiedy na etykiecie wyczytaÅ‚am, że w skÅ‚adzie owszem cukru nie ma ale zawartość wÄ™glowodanów w 100g - 67% :shock:. Czy to nadal oznacza, że produkt może spożywać osoba z problemem tolerancji glukozy :????? Pozdrawiam Anna Tytu³: Odp: SÅ‚odycze bez cukru ????? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-02-17, 12:30:41 Cytuj z: halem 2008-02-17, 10:23:27 ... zamiast cukru zawierajÄ… substancje sÅ‚odzÄ…ce nie zawierajÄ…ce wÄ™glowodanów. A co mogÄ… zawierać substancje sÅ‚odzÄ…ce,jak nie wÄ™glowodany? Chyba nie tÅ‚uszcz ,bÄ…dź biaÅ‚ko :) Czujesz nieodpoartÄ… ochotÄ™ na cukierki? :) Może zamiast nich, w których jest "niewiadomoco" warto siegnać po jakas dobrÄ… gorzkÄ… czekoladÄ™? Tytu³: Odp: SÅ‚odycze bez cukru ????? Wiadomo¶æ wys³ana przez: halem 2008-02-17, 17:44:58 Witam ponownie,
Otóż sÄ… substancje , które chemicznie nie sÄ… cukrami ale dodane do potraw dajÄ… sÅ‚odki smak. TakÄ… substancjÄ… jest aspartam w skÅ‚adzie którego jest kwas asparaginowy, fenyloalanina i metanol. Å»adna z tych substancji chemicznych nie jest cukrem wiÄ™c nie wprowadza do organizmu wÄ™glowodanów. Cukierki kupiÅ‚am kilka miesiÄ™cy temu i zjadÅ‚am dwa wiÄ™c nie jest to sprawa "parcia" na sÅ‚odycze. Z tego wyleczyÅ‚am siÄ™ już wczeÅ›niej :D. Pozdrawiam i życzÄ™ zdrowia Anna Tytu³: Odp: SÅ‚odycze bez cukru ????? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-02-17, 17:48:04 :D
No cóż ,dysponujÄ™ niewiedzÄ… ,bo nie uzywam takich "tworów chemicznych" :D Tytu³: Odp: SÅ‚odycze bez cukru ????? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-02-17, 17:53:54 Tak z ciekawoÅ›ci zerkneÅ‚am do netu ,żeby siÄ™ czegoÅ› wiÄ™cej dowiedziec o aspartamie.CaÅ‚ego artykuÅ‚u nie czytaÅ‚am,bo nie mam teraz czasu,ale przeczytaÅ‚am tyle:
"Nutrasweet lub Aspartam Ze wszystkich dostÄ™pnych na rynku, Aspartam jest najbardziej niebezpiecznÄ… substancjÄ… dodawanÄ… do żywnoÅ›ci. Aspartam jest nazwÄ… technicznÄ… nazw handlowych: NutraSweet, Equal, Spoonful, and Equal-Measure.Aspartam zostaÅ‚ odkryty przez przypadek w 1965 , kiedy James Schlatter, chemik firmy G. D. Searle Company testowaÅ‚ lek przeciw wrzodom żoÅ‚Ä…dka. Aspartam zostaÅ‚ dopuszczony do stosowania w suchych produktach spożywczych w 1981 i w napojach gazowanych w 1983 roku. Pierwotnie aspartam zostaÅ‚ dopuszczony do stosowania w produktach suchych już 26 lipca 1974 , ale sprzeciw wniesiony w sierpniu 1974 przez badacza neurologa Dr John W. Olney i prawnika organizacji "Consumer" James'a Turner'a, jak również wszczÄ™te dochodzenie dotyczÄ…ce praktyk badawczych firmy G.D. Searle spowodowaÅ‚y, że 5 grudnia 1974 US Food and Drug Administration (FDA - odpowiednik naszego PZH) zawiesiÅ‚ dopuszczenie. W 1985 firma Monsanto kupiÅ‚a (za 3 mld $ - przy. tÅ‚um.) firmÄ™ G.D. Searle i przeksztaÅ‚ciÅ‚a jÄ… w dwie oddzielne firmy: Searle Pharmaceuticals i NutraSweet Company. Widzisz coÅ› tu jest nie tak! Dlaczego jakiÅ› dodatek do żywnoÅ›ci jest wprowadzany a nastÄ™pnie wycofywany, potem jednak znowu rozgrzeszany? Czym jest to spowodowane? Czytaj dalej, nie uwierzysz ...! Aspartam odpowiada za ponad 75 % doniesieÅ„ o niekorzystnych reakcjach na dodatki do żywnoÅ›ci przekazywanych do FDA. Wiele z tych reakcji jest bardzo poważnych wÅ‚Ä…cznie z atakami padaczki i zgonami, jak to ostatnio ujawniono w raporcie US Department of Health and Human Services (odpowiednik naszego Ministerstwa Zdrowia i Opieki SpoÅ‚ecznej) z lutego 1994.(1) Kilka z 90 różnych udokumentowanych symptomów wymienionych w raporcie jako powodowane przez aspartam to: Bóle gÅ‚owy / migreny, zawroty gÅ‚owy, napady epilepsji, nudnoÅ›ci, drÄ™twienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmÄ™czenie, drażliwość, czÄ™stoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utrata sÅ‚uchu, palpitacje serca, trudnoÅ›ci z oddychaniem, ataki niepokoju, niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w uszach, zawroty gÅ‚owy, utrata pamiÄ™ci i bóle stawów. Badacze i lekarze studiujÄ…cy niekorzystne dziaÅ‚anie aspartamu stwierdzili, że jego spożywanie może siÄ™ przyczynić do wywoÅ‚ania lub pogorszenia stanu w nastÄ™pujÄ…cych chorobach chronicznych:(2) guzy mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, chroniczny syndrom zmÄ™czenia, choroba parkinsona, choroba alzheimera, opóźnienie umysÅ‚owe, chÅ‚oniak, wady wrodzone, fibromyalgia, i cukrzyca(!). Aspartam jest kombinacja trzech substancji chemicznych: Kwasu asparaginowego, fenyloalaniny i metanolu. Książka, Prescription for Nutritional Healing, (Zalecenia dla Leczenia Poprzez Å»ywienie) napisana przez James i Phyllis Balch , wymienia aspartam wÅ›ród "trucizn chemicznych." Jak sam zobaczysz, jest on wÅ‚aÅ›nie jednÄ… z nich." http://www.mafiapress.pl/d_1686_Nutrasweet_lub_Aspartam.html Tytu³: Odp: SÅ‚odycze bez cukru ????? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2008-02-19, 14:48:38 Cytuj z: halem 2008-02-17, 17:44:58 TakÄ… substancjÄ… jest aspartam ... Produkt rakotwórczy. Tytu³: Odp: SÅ‚odycze bez cukru ????? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2008-02-19, 15:45:52 Cytuj z: halem 2008-02-17, 10:23:27 Witam, KupiÅ‚am cukierki bez cukru :). Zawsze myÅ›laÅ‚am, że takie sÅ‚odycze produkuje siÄ™ dla osób chorych na cukrzycÄ™ i zamiast cukru zawierajÄ… substancje sÅ‚odzÄ…ce nie zawierajÄ…ce wÄ™glowodanów. Jakież byÅ‚o moje zdziwienie kiedy na etykiecie wyczytaÅ‚am, że w skÅ‚adzie owszem cukru nie ma ale zawartość wÄ™glowodanów w 100g - 67% :shock:. Czy to nadal oznacza, że produkt może spożywać osoba z problemem tolerancji glukozy :????? Pozdrawiam Anna Radze te "cukierki"wyrzucic do kosza, wszystkie produkty z napisem "bez cukru"--sa raczej NIEJADALNE. Tytu³: Odp: SÅ‚odycze bez cukru ????? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Waldek 2008-02-21, 09:31:42 Wszystko beztÅ‚uszczowe i bezcukrowe to z reguÅ‚y straszna przetworzona chemia.
Ja przez pierwsze miesiÄ…ce diety opty miaÅ‚em sny jak wstajÄ™ w nocy i obżeram siÄ™ cukerkami :lol: DziÅ› mi siÄ™ niedobrze robi na sam widok, zapach czekolady czy ciastka. Jestem już jak eskimos :lol: Tytu³: Odp: SÅ‚odycze bez cukru ????? Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-02-24, 16:48:03 Cytuj z: Waldek 2008-02-21, 09:31:42 Wszystko beztÅ‚uszczowe i bezcukrowe to z reguÅ‚y straszna przetworzona chemia. to znaczy taki maly i gruby,czy taki skosnooki, 8) :)Ja przez pierwsze miesiÄ…ce diety opty miaÅ‚em sny jak wstajÄ™ w nocy i obżeram siÄ™ cukerkami :lol: DziÅ› mi siÄ™ niedobrze robi na sam widok, zapach czekolady czy ciastka. Jestem już jak eskimos :lol: Tytu³: Odp: SÅ‚odycze bez cukru ????? Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-02-25, 09:29:26 Eskimos to taki gość co zamiast chleba wcina gotowane ryby :-)
Tytu³: Odp: SÅ‚odycze bez cukru ????? Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-02-25, 17:20:28 Cytuj z: adam319 2008-02-25, 09:29:26 Eskimos to taki gość co zamiast chleba wcina gotowane ryby :-) Eskimos,to taki gosc,co ma sadlo zamiast zeber :lol:Tytu³: Odp: SÅ‚odycze bez cukru ????? Wiadomo¶æ wys³ana przez: sylwiazÅ‚odzi 2008-02-26, 21:39:23 czytaÅ‚am na temat aspartamu, ksylolitu i tym podobnych substancji sÅ‚odkich ale bez tzw. cukru. Odradzam. JeÅ›li juz byÅ› musiaÅ‚a to w ostatecznoÅ›ci stevia bo to roÅ›lina która ma sÅ‚odki smak. Podobnie eksperymenty z innymi substancjami jak syrop klonowy który ma też bardzo dużo weglowodanów w 100gramach. Lepiej jak już musisz zrobić sobie jakiÅ› przepis optymalny ze zwykÅ‚ym cukrem czy jak wczeÅ›niej napisali gorzkÄ… czekoladÄ…. Aha cukier trzcinowy niesety jak i ten z buraków to 100% cukru w cukrze czyli jakoÅ› tak prawie 100 %weglowodanów w 100gramach. Jak bÄ™dziesz jeść dobrze a co jakiÅ› czas zjesz coÅ› nie tak to powinnaÅ› siÄ™ czuć dobrze. NiezaÅ›miecany organizm szybciej i lepiej radzi sobie z czymÅ› gorszym jak jesz to co jakiÅ› czas. Pyszna jest np. Å›mietana 36 kremówka wolno podgrzewana z kostkami gorzkiej czekolady, z dosypanym kakao do smaku. Podgrzewana aż do rozpuszczenia siÄ™ czekolady. Albo sernik na zimno ale nieoptymalny, ja nie liczÄ™ proporcji BTW wiÄ™c Ci nie podam. 3 serki homogeniozwane waniliwoe do których dodajesz 3 galaretki rozpuszczone wg przepisu na opakowaniu mieszasz chociażby Å‚yżkÄ… az do rozpuszczenia siÄ™ galaretki z serkiem na jedolitÄ… masÄ™ i wlewasz do foremki i wstawiasz do lodówki do stężenia mniej wiÄ™cej trwa to 2 godziny. Jak stężeje kÅ‚adiesz owoce jakie chcesz i zalewasz 1 galaretkÄ… i znów do lodówki. Jak dla mnie sÅ‚odki. Zajada siÄ™ nim mój syn, ktry też już od roku nie zna smaku sÅ‚odkiej herbaty ale lubi zjeść coÅ› sÅ‚odkiego. Nie jem tego sernika co tydzieÅ„ i nie zjadam caÅ‚ego wiÄ™c mi nie szkodzi. Pozdrawiam.
Tytu³: Odp: SÅ‚odycze bez cukru ????? Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-02-27, 16:45:42 Cytuj z: sylwiazÅ‚odzi 2008-02-26, 21:39:23 czytaÅ‚am na temat aspartamu, ksylolitu i tym podobnych substancji sÅ‚odkich ale bez tzw. cukru. Odradzam. JeÅ›li juz byÅ› musiaÅ‚a to w ostatecznoÅ›ci stevia bo to roÅ›lina która ma sÅ‚odki smak. Podobnie eksperymenty z innymi substancjami jak syrop klonowy który ma też bardzo dużo weglowodanów w 100gramach. Lepiej jak już musisz zrobić sobie jakiÅ› przepis optymalny ze zwykÅ‚ym cukrem czy jak wczeÅ›niej napisali gorzkÄ… czekoladÄ…. Aha cukier trzcinowy niesety jak i ten z buraków to 100% cukru w cukrze czyli jakoÅ› tak prawie 100 %weglowodanów w 100gramach. Jak bÄ™dziesz jeść dobrze a co jakiÅ› czas zjesz coÅ› nie tak to powinnaÅ› siÄ™ czuć dobrze. NiezaÅ›miecany organizm szybciej i lepiej radzi sobie z czymÅ› gorszym jak jesz to co jakiÅ› czas. Pyszna jest np. Å›mietana 36 kremówka wolno podgrzewana z kostkami gorzkiej czekolady, z dosypanym kakao do smaku. Podgrzewana aż do rozpuszczenia siÄ™ czekolady. Albo sernik na zimno ale nieoptymalny, ja nie liczÄ™ proporcji BTW wiÄ™c Ci nie podam. 3 serki homogeniozwane waniliwoe do których dodajesz 3 galaretki rozpuszczone wg przepisu na opakowaniu mieszasz chociażby Å‚yżkÄ… az do rozpuszczenia siÄ™ galaretki z serkiem na jedolitÄ… masÄ™ i wlewasz do foremki i wstawiasz do lodówki do stężenia mniej wiÄ™cej trwa to 2 godziny. Jak stężeje kÅ‚adiesz owoce jakie chcesz i zalewasz 1 galaretkÄ… i znów do lodówki. Jak dla mnie sÅ‚odki. Zajada siÄ™ nim mój syn, ktry też już od roku nie zna smaku sÅ‚odkiej herbaty ale lubi zjeść coÅ› sÅ‚odkiego. Nie jem tego sernika co tydzieÅ„ i nie zjadam caÅ‚ego wiÄ™c mi nie szkodzi. Pozdrawiam. Sylwia,a moim chlopcom smakuje galaretka,wymieszana ze smietana kremowka, do tego mrozone maliny lub truskawki.Galaretki sa b.slodkie dlatego dodatek serkow powieksza zawartosc cukru w deserze.Tytu³: Odp: SÅ‚odycze bez cukru ????? Wiadomo¶æ wys³ana przez: sylwiazÅ‚odzi 2008-02-28, 21:30:28 kodar-galaretka ze smietankÄ… ale zostawiasz jÄ… do stężenia czy galaretka ma tylko nadać smak smietanie? Pytam bo kucharka ze mnie mierna.
Tytu³: Odp: SÅ‚odycze bez cukru ????? Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-02-29, 00:04:35 Cytuj z: sylwiazÅ‚odzi 2008-02-28, 21:30:28 kodar-galaretka ze smietankÄ… ale zostawiasz jÄ… do stężenia czy galaretka ma tylko nadać smak smietanie? Pytam bo kucharka ze mnie mierna. wiesz,ja robie galaretke w/g opakowania,dodajac jednak mniej wody, troche schladzam i lacze ze smietana,na spod naczynia klade owoce jagodowe i zalewam galaretka polaczona ze smietana<calosc do lodowki i to tyle.Robie podobnie jak ty,tylko zamiast serkow daje smietane. :)Tytu³: Odp: SÅ‚odycze bez cukru ????? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2019-11-19, 18:02:01 Mmmm, biaÅ‚eczko:
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/polscy-naukowcy-opracowali-baton-energetyczny-z-dodatkiem-karpia,177889.html Tytu³: Odp: SÅ‚odycze bez cukru ????? Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2019-11-19, 18:38:58 Ja myÅ›lÄ™, że to nie chodzi o karpie, tylko o duże sumy... :wink:
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |