Tytuł: Samodzielny jogurt Wiadomość wysłana przez: Tomek 2008-03-10, 09:07:31 Mam jedno pytanie.
Jogurt robie sobie sam zakwaszajac mleko 3,2 % niewielka iloscia kupnego jogurtu. Jesli w mleku jest B=3,3 T=3,2 W=4,8 to ile jest BTW w tym samym mleku po przerobieniu przez bakterie? Jesli ktos zna szczegoly to prosilbym o wyjasnienie co jest przetwarzane przez bakterie jogurtowe, weglowodany zawarte w mleku czy moze bialko i co powstaje w wyniku takiej fermentacji? -- Tomek Tytuł: Odp: Samodzielny jogurt Wiadomość wysłana przez: toan 2008-03-10, 10:09:58 http://www.biotechnologia.uni.opole.pl/biblioteka/docs/cwiczenie_7.pdf
Tytuł: Odp: Samodzielny jogurt Wiadomość wysłana przez: Tomek 2008-03-16, 09:39:49 Przepraszam Cie najmocniej ale Twoja odpowiedz w zaden sposob nie porusza tematu o ktory pytalem.
Pytalem jak procesy zachodzace podczas fermentacji mleka wplywaja na zawartosc BTW. Ja sam moge przypuszczac ze bakterie przerabiaja zawarte w mleku weglowogany a otrzymujemy w rezultacie zwiekszona ilosc bialka(bakteryjnego). Ale jak to jest naprawde czy ktos na tym forum ma wiedze na ten temat? -- Tomek
forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone. |