forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Prasa => W±tek zaczêty przez: zbynek 2008-03-10, 22:41:15



Tytu³: Nawyki żywieniowe a próchnica zÄ™bów
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2008-03-10, 22:41:15
Jednym z głównych czynników etiologicznych próchnicy zÄ™bów jest obecność w jamie ustnej wÄ™glowodanów fermentujÄ…cych, przetworzonych przez bakterie  pÅ‚ytki nazÄ™bnej do kwasów. Jednorazowe spożycie pokarmów zawierajÄ…cych cukier powoduje spadek pH pÅ‚ytki poniżej 5–5,5, tzn. poniżej pH krytycznego dla szkliwa, co powoduje rozpuszczanie kryształów hydroksyapatytu. Powrót do pH obojÄ™tnego nastÄ™puje w ciÄ…gu 20–30 min dziÄ™ki buforujÄ…cym wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciom Å›liny, umożliwiajÄ…c remineralizacjÄ™ powstaÅ‚ych ubytków szkliwa. CzÄ™ste spożywanie
pokarmów próchnicotwórczych przyczynia się do niskiego poziomu pH przez długi czas oraz zaburzenia równowagi między procesami demineralizacji i remineralizacji.
Duże spożycie cukru jest istotnym wskaźnikiem prognozującym wystąpienie próchnicy.

http://www.slam.katowice.pl/wydawnictwa/wiadlek/1-2-2006/s005_Baginska_J.pdf


Tytu³: Odp: Nawyki żywieniowe a próchnica zÄ™bów
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2015-12-02, 16:32:32
http://www.rp.pl/Medycyna-i-zdrowie/312029890-Zeby-znowu-beda-zlote-Dzieki-Polakom.html

no to na wycieczkę do Moskwy można będzie jechać.   Incognito  ;-)


Tytu³: Odp: Nawyki żywieniowe a próchnica zÄ™bów
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2015-12-02, 21:10:37
Dla Ciebie szczególnie wskazane... 8)


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.