Tytu³: Nawyki żywieniowe a próchnica zÄ™bów Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2008-03-10, 22:41:15 Jednym z głównych czynników etiologicznych próchnicy zÄ™bów jest obecność w jamie ustnej wÄ™glowodanów fermentujÄ…cych, przetworzonych przez bakterie pÅ‚ytki nazÄ™bnej do kwasów. Jednorazowe spożycie pokarmów zawierajÄ…cych cukier powoduje spadek pH pÅ‚ytki poniżej 5–5,5, tzn. poniżej pH krytycznego dla szkliwa, co powoduje rozpuszczanie kryształów hydroksyapatytu. Powrót do pH obojÄ™tnego nastÄ™puje w ciÄ…gu 20–30 min dziÄ™ki buforujÄ…cym wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciom Å›liny, umożliwiajÄ…c remineralizacjÄ™ powstaÅ‚ych ubytków szkliwa. CzÄ™ste spożywanie
pokarmów próchnicotwórczych przyczynia siÄ™ do niskiego poziomu pH przez dÅ‚ugi czas oraz zaburzenia równowagi miÄ™dzy procesami demineralizacji i remineralizacji. Duże spożycie cukru jest istotnym wskaźnikiem prognozujÄ…cym wystÄ…pienie próchnicy. http://www.slam.katowice.pl/wydawnictwa/wiadlek/1-2-2006/s005_Baginska_J.pdf Tytu³: Odp: Nawyki żywieniowe a próchnica zÄ™bów Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2015-12-02, 16:32:32 http://www.rp.pl/Medycyna-i-zdrowie/312029890-Zeby-znowu-beda-zlote-Dzieki-Polakom.html
no to na wycieczkÄ™ do Moskwy można bÄ™dzie jechać.  Incognito ;-) Tytu³: Odp: Nawyki żywieniowe a próchnica zÄ™bów Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2015-12-02, 21:10:37 Dla Ciebie szczególnie wskazane... 8)
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |