Tytu³: Sos boloÅ„ski. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2008-03-16, 15:28:39 Nie ma tu takiego przepisu, wiÄ™c podajÄ™.
Sos boloÅ„ski SkÅ‚adniki: - parÄ™ niezbyt maÅ‚ych cebul - spory kawaÅ‚ek korzenia selernego (w ostatecznoÅ›ci może być marchew) - boczku wÄ™dzonego kawaÅ‚ek - czosnku zÄ…bków ze dwa-trzy --miÄ™sa mielonego woÅ‚owego z pół kilo - ze dwie puszki pomidorów - szklanka czerwonego wina - sól, pieprz, nać pietruszki Wykonanie: W garnku żeliwnym na oliwie podsmażyć drobno pokrajany boczek, nastÄ™pnie zeszklić cebulÄ™, czosnek i seler równie drobno pokrajane. MaÅ‚o zeszklić - zrumienić nawet trochÄ™. Teraz wrzucić mielone i zrumienić wszystko razem - sporo wody odparuje. Teraz wlać wino, pomidory i dolać ewentualnie wody aby nie byÅ‚o zbyt gÄ™ste. Kwaskowatość pomidorowÄ… osÅ‚odzić cukrem. Można również wrzucić parÄ™ drobno pokrojonych suszonych na sÅ‚oÅ„cu pomidorów. Niech siÄ™ gotuje z godzinÄ™, dwie, lepiej - wolniutko dwie . Przyprawić solÄ…, pieprzem. Przed podaniem wsypać garść zielonej naci pietruszki. Sos nadaje siÄ™ do zamrażania. Å»yczÄ™ smacznego. Pozdrawiam, Teresa Tytu³: Odp: Sos boloÅ„ski. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2008-03-16, 19:40:45 Apetyczny przepis Teresa, ---taki "na oko", -(pare, spory, ze dwie).
Tytu³: Odp: Sos boloÅ„ski. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2008-03-16, 20:54:11 ZapomniaÅ‚am napisać że do garnka można też doÅ‚ożyć smalec.
A latem, jak bÄ™dÄ… Å›wieże, dojrzaÅ‚e, pomidory można przygotować dużo przecieru pomidorowego do przechowywania w twistach. Nie bÄ™dzie wówczas trzeba kupować pomidorów w puszkach... Tytu³: Odp: Sos boloÅ„ski. Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-03-17, 00:39:19 Cytuj z: Teresa Stachurska 2008-03-16, 20:54:11 ZapomniaÅ‚am napisać że do garnka można też doÅ‚ożyć smalec. Wlasnie,smaze wszystko na sloninie,bo uwielbiam chrupiace skwarki,ale bez boczku,bo po wedzace mam dolegliwosci w pasie brzusznym.A latem, jak bÄ™dÄ… Å›wieże, dojrzaÅ‚e, pomidory można przygotować dużo przecieru pomidorowego do przechowywania w twistach. Nie bÄ™dzie wówczas trzeba kupować pomidorów w puszkach... Potrawa b.smaczna i jedzac do syta nalezy uwazac,by nie ubywala z garnka zbyt szybko :) :lol: Tytu³: Odp: Sos boloÅ„ski. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2008-03-17, 10:10:51 Cytuj z: Teresa Stachurska 2008-03-16, 15:28:39 Nie ma tu takiego przepisu, wiÄ™c podajÄ™. Sos boloÅ„ski SkÅ‚adniki: - parÄ™ niezbyt maÅ‚ych cebul - spory kawaÅ‚ek korzenia selernego (w ostatecznoÅ›ci może być marchew) - boczku wÄ™dzonego kawaÅ‚ek - czosnku zÄ…bków ze dwa-trzy --miÄ™sa mielonego woÅ‚owego z pół kilo - ze dwie puszki pomidorów - szklanka czerwonego wina - sól, pieprz, nać pietruszki Wykonanie: W garnku żeliwnym na oliwie podsmażyć drobno pokrajany boczek, nastÄ™pnie zeszklić cebulÄ™, czosnek i seler równie drobno pokrajane. MaÅ‚o zeszklić - zrumienić nawet trochÄ™. Teraz wrzucić mielone i zrumienić wszystko razem - sporo wody odparuje. Teraz wlać wino, pomidory i dolać ewentualnie wody aby nie byÅ‚o zbyt gÄ™ste. Kwaskowatość pomidorowÄ… osÅ‚odzić cukrem. Można również wrzucić parÄ™ drobno pokrojonych suszonych na sÅ‚oÅ„cu pomidorów. Niech siÄ™ gotuje z godzinÄ™, dwie, lepiej - wolniutko dwie . Przyprawić solÄ…, pieprzem. Przed podaniem wsypać garść zielonej naci pietruszki. Sos nadaje siÄ™ do zamrażania. Å»yczÄ™ smacznego. Pozdrawiam, Teresa Przepis ciekawy aczkolwiek trzeba go modyfikować optymalnie. Nie dodawać cukru w żadnym wypadku !, po prostu dodać mniej pomidorów. Wina nie dodawać, gdyż w KAÅ»DYM jest jakiÅ› tam sodan. Drogie czy też tanie wino wytrawne ma w sobie chemiÄ™. Poczytajcie dobrze naklejki na winach. Tytu³: Odp: Sos boloÅ„ski. Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-03-17, 14:19:43 Wina ani ^cukru nie dodaje,ani soli bo mi do polepszenia smaku nie potrzebne. Robie rowniez bez selera,oraz marchewki.Za to czosnek oraz cebule dodaje prawie do kazdej potrawy :)
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |