forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Å»ywienie Optymalne => W±tek zaczêty przez: jurek46 2008-05-10, 14:58:25



Tytu³: Ciekawostka o jajkach
Wiadomo¶æ wys³ana przez: jurek46 2008-05-10, 14:58:25
Zwróccie uwagę na koniec artykułu i tezę jaką tam można przeczytac na końcu   
       www.informed.com.pl/main/index.php?showArticle=76 (http://www.informed.com.pl/main/index.php?showArticle=76)                        


Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zakk_87 2008-05-10, 15:51:32
Tam nie jest nic wyjasnone moze sie kto wypowie tresciwiej na ten temat?


Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach
Wiadomo¶æ wys³ana przez: mania25 2008-05-10, 16:22:03
To jasne -chodzi  o chleb przecież  :)


Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach
Wiadomo¶æ wys³ana przez: mania25 2008-05-10, 16:26:42
.............i z czym go jeść........... :lol:


Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2008-05-10, 16:58:23
"Jaja zawsze uważane były za bardzo zdrowe i pożywne, aż do momentu, gdy odkryto istnienie cholesterolu i jego negatywnego wpływu na choroby serca. Jednakże z drugiej strony pamiętać należy, że cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju każdego organizmu. Bez niego nie może rozwijać się prawidłowo układ nerwowy, ponieważ cholesterol jest głównym składnikiem osłonki włókien nerwowych zapewniającej prawidłowe przewodzenie bodźców."

D
A jeszcze tak niedawno (kilka lat w stecz) dałam się nabrać na witamiki.


Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2008-05-10, 16:59:15
Dopiero teraz o tym się mówi?!!!


Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach
Wiadomo¶æ wys³ana przez: bea561 2008-05-10, 17:41:05
Jaja wracajÄ… do Å‚ask. Ale ciÄ…gle jest strach przed cholesterolem. WiÄ™c jaja i owszem, ale bez dodatku tÅ‚uszczu ( bez majonezu, jajecznica na suchej patelni). I o dziwo - jest strach także przed tÅ‚uszczem roÅ›linnym, który nie zawiera cholesterolu! Ależ autorowi tego artykuÅ‚u ze strachu przed miażdzycÄ… nieźle  siÄ™ pomieszaÅ‚o!
"SkÄ…d zatem biorÄ… siÄ™ te wszystkie opowieÅ›ci o szkodliwoÅ›ci cholesterolu zawartego w jajach? Okazuje siÄ™, że czÄ™sto nie samo jajko jest niebezpieczne, ale jego towarzystwo, czyli dodatki, których używamy do przygotowywania potraw z jaj (majonez, boczek, tÅ‚uszcze do smażenia). Aby uniknąć bÅ‚Ä™dów, należy przestrzegać dwóch prostych zasad: do smażenia używać patelni, na której można smażyć bez tÅ‚uszczu i nie Å‚Ä…czyć jajek z produktami, które zawierajÄ… tÅ‚uszcze (zakazane wiÄ™c bÄ™dÄ… jajka z majonezem,  jaja na bekonie lub jajecznica z boczkiem). Najzdrowsze sÄ… jednak jajka gotowane na miÄ™kko.  Jajka smażone lub sadzone zachowujÄ… co prawda bogactwo witamin i minerałów, ale ze wzglÄ™du na smażenie ich z dodatkiem tÅ‚uszczu nie sÄ… zbyt polecane, chyba, że przygotowuje siÄ™ je bez dodatku tÅ‚uszczu."


Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2008-05-10, 18:14:57
Gdyby nie byÅ‚o strasznie, byÅ‚oby Å›miesznie.  Jakie Å›mieszne sÄ… te opinie, jacy Å›mieszni muszÄ… być ci rzeczoznawcy.


Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach
Wiadomo¶æ wys³ana przez: jurek46 2008-05-10, 18:39:04
Cytuj z: Teresa Stachurska 2008-05-10, 18:14:57
Gdyby nie było strasznie, byłoby śmiesznie.  Jakie śmieszne są te opinie, jacy śmieszni muszą być ci rzeczoznawcy.


A najdziwniejsze że nic nie wspominają o najwazniejszym ,przeszkadza im tłuszcz i w tłuszczu widzą wroga
a o weglowodanach to nawet nie wspomnieli


Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-05-11, 21:37:24
Nie wspomnieli,bo chyba nie trzeba przypominać mądrym ludziom ,że chleb z jajkiem na twardo jest zdrowy.
Mądremu nie trzeba powtarzać dwa razy.


Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2016-03-18, 12:43:12
Cytuj:
Ig Nobel 2015 w dziedzinie chemii przypadł zespołowi prof. Colina Rastona z Uniwersytetu Flinders w Australii za opracowanie sposobu, jak odgotować jajka, które miały być na miękko, ale wyszły na twardo.


http://www.rp.pl/Nowe-technologie/303189923-Wielkie-znaczenie-badan-nad-gotowaniem-jajka.html
Cytuj:
Ugotowanie jajka na miękko, w sam raz, należy do najtrudniejszych zadań na świecie

Cytuj:
Odcinek nanorurki z lekarstwem można będzie precyzyjnie wprowadzać do wybranych komórek rakowych.


Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Anulka177 2016-03-18, 13:14:38
Cytuj z: Diogenes z Synopy 2016-03-18, 12:43:12
Cytuj:
Ig Nobel 2015 w dziedzinie chemii przypadł zespołowi prof. Colina Rastona z Uniwersytetu Flinders w Australii za opracowanie sposobu, jak odgotować jajka, które miały być na miękko, ale wyszły na twardo.


http://www.rp.pl/Nowe-technologie/303189923-Wielkie-znaczenie-badan-nad-gotowaniem-jajka.html
Cytuj:
Ugotowanie jajka na miękko, w sam raz, należy do najtrudniejszych zadań na świecie


Nie lepiej je usmażyć skoro to gotowanie takie trudne,  że aż naukowców do tego potrzeba?  :roll:


Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2016-03-18, 16:07:38
usmażone w żyłę?  ;-)


Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Anulka177 2016-03-19, 20:14:28
A czemu nie?  :D


Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2016-03-23, 17:23:49
Cytuj:
N-tlenek trimetyloaminy (ang. trimethylamine-N-oxide, w skrócie TMAO), czyli związek powstały podczas trawienia choliny i karnityny z jajek, czerwonego mięsa, wątróbki czy tłustego nabiału.

Doprowadzając do znacznego stężenia TMAO w organizmie myszy naukowcy zaobserwowali, że skutkuje to problemami sercowo-naczyniowymi oraz generuje powstawanie zmian miażdżycowycowych


http://tvnmeteoactive.tvn24.pl/informacje-tvn-meteo-active,3005/bakteryjne-odpady-moga-przyprawic-cie-o-zawal-serca,197284,0.html


Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Anulka177 2016-03-23, 20:23:05
To już po nas...  :? :shock: :mrgreen:


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.