Tytu³: Ciekawostka o jajkach Wiadomo¶æ wys³ana przez: jurek46 2008-05-10, 14:58:25 Zwróccie uwagÄ™ na koniec artykuÅ‚u i tezÄ™ jakÄ… tam można przeczytac na koÅ„cu Â
    www.informed.com.pl/main/index.php?showArticle=76 (http://www.informed.com.pl/main/index.php?showArticle=76)             Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zakk_87 2008-05-10, 15:51:32 Tam nie jest nic wyjasnone moze sie kto wypowie tresciwiej na ten temat?
Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach Wiadomo¶æ wys³ana przez: mania25 2008-05-10, 16:22:03 To jasne -chodzi o chleb przecież :)
Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach Wiadomo¶æ wys³ana przez: mania25 2008-05-10, 16:26:42 .............i z czym go jeść........... :lol:
Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2008-05-10, 16:58:23 "Jaja zawsze uważane byÅ‚y za bardzo zdrowe i pożywne, aż do momentu, gdy odkryto istnienie cholesterolu i jego negatywnego wpÅ‚ywu na choroby serca. Jednakże z drugiej strony pamiÄ™tać należy, że cholesterol jest niezbÄ™dny do prawidÅ‚owego funkcjonowania i rozwoju każdego organizmu. Bez niego nie może rozwijać siÄ™ prawidÅ‚owo ukÅ‚ad nerwowy, ponieważ cholesterol jest głównym skÅ‚adnikiem osÅ‚onki włókien nerwowych zapewniajÄ…cej prawidÅ‚owe przewodzenie bodźców."
D A jeszcze tak niedawno (kilka lat w stecz) daÅ‚am siÄ™ nabrać na witamiki. Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2008-05-10, 16:59:15 Dopiero teraz o tym siÄ™ mówi?!!!
Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach Wiadomo¶æ wys³ana przez: bea561 2008-05-10, 17:41:05 Jaja wracajÄ… do Å‚ask. Ale ciÄ…gle jest strach przed cholesterolem. WiÄ™c jaja i owszem, ale bez dodatku tÅ‚uszczu ( bez majonezu, jajecznica na suchej patelni). I o dziwo - jest strach także przed tÅ‚uszczem roÅ›linnym, który nie zawiera cholesterolu! Ależ autorowi tego artykuÅ‚u ze strachu przed miażdzycÄ… nieźle siÄ™ pomieszaÅ‚o!
"SkÄ…d zatem biorÄ… siÄ™ te wszystkie opowieÅ›ci o szkodliwoÅ›ci cholesterolu zawartego w jajach? Okazuje siÄ™, że czÄ™sto nie samo jajko jest niebezpieczne, ale jego towarzystwo, czyli dodatki, których używamy do przygotowywania potraw z jaj (majonez, boczek, tÅ‚uszcze do smażenia). Aby uniknąć bÅ‚Ä™dów, należy przestrzegać dwóch prostych zasad: do smażenia używać patelni, na której można smażyć bez tÅ‚uszczu i nie Å‚Ä…czyć jajek z produktami, które zawierajÄ… tÅ‚uszcze (zakazane wiÄ™c bÄ™dÄ… jajka z majonezem, jaja na bekonie lub jajecznica z boczkiem). Najzdrowsze sÄ… jednak jajka gotowane na miÄ™kko. Jajka smażone lub sadzone zachowujÄ… co prawda bogactwo witamin i minerałów, ale ze wzglÄ™du na smażenie ich z dodatkiem tÅ‚uszczu nie sÄ… zbyt polecane, chyba, że przygotowuje siÄ™ je bez dodatku tÅ‚uszczu." Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2008-05-10, 18:14:57 Gdyby nie byÅ‚o strasznie, byÅ‚oby Å›miesznie. Jakie Å›mieszne sÄ… te opinie, jacy Å›mieszni muszÄ… być ci rzeczoznawcy.
Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach Wiadomo¶æ wys³ana przez: jurek46 2008-05-10, 18:39:04 Cytuj z: Teresa Stachurska 2008-05-10, 18:14:57 Gdyby nie byÅ‚o strasznie, byÅ‚oby Å›miesznie. Jakie Å›mieszne sÄ… te opinie, jacy Å›mieszni muszÄ… być ci rzeczoznawcy. A najdziwniejsze że nic nie wspominajÄ… o najwazniejszym ,przeszkadza im tÅ‚uszcz i w tÅ‚uszczu widzÄ… wroga a o weglowodanach to nawet nie wspomnieli Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-05-11, 21:37:24 Nie wspomnieli,bo chyba nie trzeba przypominać mÄ…drym ludziom ,że chleb z jajkiem na twardo jest zdrowy.
MÄ…dremu nie trzeba powtarzać dwa razy. Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2016-03-18, 12:43:12 Cytuj: Ig Nobel 2015 w dziedzinie chemii przypadÅ‚ zespoÅ‚owi prof. Colina Rastona z Uniwersytetu Flinders w Australii za opracowanie sposobu, jak odgotować jajka, które miaÅ‚y być na miÄ™kko, ale wyszÅ‚y na twardo. http://www.rp.pl/Nowe-technologie/303189923-Wielkie-znaczenie-badan-nad-gotowaniem-jajka.html Cytuj: Ugotowanie jajka na miÄ™kko, w sam raz, należy do najtrudniejszych zadaÅ„ na Å›wiecie Cytuj: Odcinek nanorurki z lekarstwem można bÄ™dzie precyzyjnie wprowadzać do wybranych komórek rakowych. Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach Wiadomo¶æ wys³ana przez: Anulka177 2016-03-18, 13:14:38 Cytuj z: Diogenes z Synopy 2016-03-18, 12:43:12 Cytuj: Ig Nobel 2015 w dziedzinie chemii przypadÅ‚ zespoÅ‚owi prof. Colina Rastona z Uniwersytetu Flinders w Australii za opracowanie sposobu, jak odgotować jajka, które miaÅ‚y być na miÄ™kko, ale wyszÅ‚y na twardo. http://www.rp.pl/Nowe-technologie/303189923-Wielkie-znaczenie-badan-nad-gotowaniem-jajka.html Cytuj: Ugotowanie jajka na miÄ™kko, w sam raz, należy do najtrudniejszych zadaÅ„ na Å›wiecie Nie lepiej je usmażyć skoro to gotowanie takie trudne, że aż naukowców do tego potrzeba? :roll: Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2016-03-18, 16:07:38 usmażone w żyÅ‚Ä™? ;-)
Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach Wiadomo¶æ wys³ana przez: Anulka177 2016-03-19, 20:14:28 A czemu nie? :D
Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2016-03-23, 17:23:49 Cytuj: N-tlenek trimetyloaminy (ang. trimethylamine-N-oxide, w skrócie TMAO), czyli zwiÄ…zek powstaÅ‚y podczas trawienia choliny i karnityny z jajek, czerwonego miÄ™sa, wÄ…tróbki czy tÅ‚ustego nabiaÅ‚u. DoprowadzajÄ…c do znacznego stężenia TMAO w organizmie myszy naukowcy zaobserwowali, że skutkuje to problemami sercowo-naczyniowymi oraz generuje powstawanie zmian miażdżycowycowych http://tvnmeteoactive.tvn24.pl/informacje-tvn-meteo-active,3005/bakteryjne-odpady-moga-przyprawic-cie-o-zawal-serca,197284,0.html Tytu³: Odp: Ciekawostka o jajkach Wiadomo¶æ wys³ana przez: Anulka177 2016-03-23, 20:23:05 To już po nas... :? :shock: :mrgreen:
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |