forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Wolne tematy => W±tek zaczêty przez: andrzejb 2008-05-22, 18:59:11



Tytu³: Pytanie do dr. KwaÅ›niewskiego
Wiadomo¶æ wys³ana przez: andrzejb 2008-05-22, 18:59:11
Dzieńdobry, jestem optymalnym 10 lat . Choruję od 1986r. na RZS. Ważę 73 kg przy wzroście 177cm. Mam 55 lat . Chciałbym się dowiedzieć czy jest mozliwosc zredukowania CRP ktore u mnie wynosi 27,9 i jest bardzo wysokie. Posiadam zmiany w stawach skokowych,prawy lokiec przykurcz, lewe nadgarstki. Mamy mieć zabieg usunięcia patologicznej maziówki, ktora powoduje stan zapalny. Moje wyżywnienie: 55g białka, 180 tłuszczu, ok.45 g węglowodanów w tym jest 10 g kolagenu( z nózek wieprzowych).Dziekuje i nadmieniam ze w 1992 r. CRP wynosiło 19, w 2004 r. 25,5 a teraz 27,9 czyli rośnie. Wdzięczny byłbym za odpowiedz. Andrzej B.


Tytu³: Odp: Pytanie do dr. KwaÅ›niewskiego
Wiadomo¶æ wys³ana przez: bea561 2008-05-22, 20:11:39
Wprawdzie nie jestem dr JK, ale odpowiem. Otóż CRP powinno ulec normalizacji po usunięciu patologicznej maziówki. Prawdopodobnie stan zapalny maziówki powoduje właśnie podwyższone CRP.


Tytu³: Odp: Pytanie do dr. KwaÅ›niewskiego
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-05-22, 20:42:09
Cytuj z: andrzejb 2008-05-22, 18:59:11
Dzieńdobry, jestem optymalnym 10 lat . Choruję od 1986r. na RZS. Ważę 73 kg przy wzroście 177cm. Mam 55 lat . Chciałbym się dowiedzieć czy jest mozliwosc zredukowania CRP ktore u mnie wynosi 27,9 i jest bardzo wysokie. Posiadam zmiany w stawach skokowych,prawy lokiec przykurcz, lewe nadgarstki. Mamy mieć zabieg usunięcia patologicznej maziówki, ktora powoduje stan zapalny. Moje wyżywnienie: 55g białka, 180 tłuszczu, ok.45 g węglowodanów w tym jest 10 g kolagenu( z nózek wieprzowych).Dziekuje i nadmieniam ze w 1992 r. CRP wynosiło 19, w 2004 r. 25,5 a teraz 27,9 czyli rośnie. Wdzięczny byłbym za odpowiedz. Andrzej B.
oprocz "bea561"na Forum zaglada rowniez i  inna lekarka optymalna,moze podalbys dokladnie jakie bialko jadasz oraz pod jaka postacia weglowodany.
Czytajac wypowiedzi zauwazylam,ze chorym na RZS bardzo szkodza wszystkie produkty zbozowe oraz mleczne.Jezeli jestes zainteresowany maylymi zmianami w diecie oczywiscie gdy jeszcze ich nie poczyniles,to zachecam do postow "lekarka" oraz innych borykajacymi sie z ta choroba.Pomocna ci bedzi  w tym wyszukiwarka. :P


Tytu³: Odp: Pytanie do dr. KwaÅ›niewskiego
Wiadomo¶æ wys³ana przez: orchidea77 2008-05-22, 20:50:12
Andrzeju Powinienes posluchac Kodara i skontaktowac sie z lekarka Ja tez jestem chora na RZS od 1992 a na DO jestem 5 lat i dopiero po wprowadzeniu modyfikacji jedzenia stan mojego zdrowia sie poprawil Nie jem chleba maki makaronow a takze wprowadzilam rotacje mleczna Te zmiany wprowadzilam po zaleceniach lekarki Jesli zrobisz tak jak ja to napewno bedzie lepiej Warto


Tytu³: Odp: Pytanie do dr. KwaÅ›niewskiego
Wiadomo¶æ wys³ana przez: andrzejb 2008-05-23, 19:52:56
Na śniadanie jem 3 żółtka+1 całe jajko, do tego 50-80g pomidorów; na obiad 70g mięsa wieprzonego lub wątróbke wieprzowa(2 razy w tygodniu), 100g ziemniakow, 100-150 g surowki oraz oczywiscie tluszcz proporcjonalnie 3 razy wiecej niz bialka; na kolacje jem wlasnego wypieku sernik lub makowiec(przepis z ostatniego miesiecznika) lub placki robione z ubitych bialek jajka, z dodatkiem wiorek kokosowych i pestki dynii(100-150g). Nabiału nie jadam, zboza tez nie jadam ( z weglowodanow). Dziekuje Andrzej b.


Tytu³: Odp: Pytanie do dr. KwaÅ›niewskiego
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Wojciech 2008-05-23, 20:03:44
a te sernik to z czego robisz ?


Tytu³: Odp: Pytanie do dr. KwaÅ›niewskiego
Wiadomo¶æ wys³ana przez: andrzejb 2008-06-04, 15:33:16
Sernik : 1/2 kg tlustego sera, cukier 35g, maslo 100g, 3 cale jaja, wiorki kokosowe 20 g , rodzynki 15 gram + polewa czekoladowa = 40 g czekolady gorzkiej i 30 g masla roztopic na malym ogniu. polac wystudzony sernik. Spód sernika : 2 bialka ubic na piane, dodac make 10 g , nastepnie 2 zoltka utrzec z 10 gramami cukru + lyzeczka wody, wymieszac,wstawic do nagrzanego piekarnika i piec na 180 st. na 15 minut . nastepnie ser+jajka+wiorki+maslo+rodzynki. wymieszac i wylac na upieczony spod i wstawic do piekarnika nagrzanego na 180 st na 60 minut. jak wystygnie plac go polewa czekoladowa.
Proporcje:bialko -10, tluszcz-28, weglowodany-11.  :)


Tytu³: Odp: Pytanie do dr. KwaÅ›niewskiego
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-06-04, 21:37:43
Cytuj z: andrzejb 2008-05-23, 19:52:56
Na śniadanie jem 3 żółtka+1 całe jajko, do tego 50-80g pomidorów; na obiad 70g mięsa wieprzonego lub wątróbke wieprzowa(2 razy w tygodniu), 100g ziemniakow, 100-150 g surowki oraz oczywiscie tluszcz proporcjonalnie 3 razy wiecej niz bialka; na kolacje jem wlasnego wypieku sernik lub makowiec(przepis z ostatniego miesiecznika) lub placki robione z ubitych bialek jajka, z dodatkiem wiorek kokosowych i pestki dynii(100-150g). Nabiału nie jadam, zboza tez nie jadam ( z weglowodanow). Dziekuje Andrzej b.
zboza i nabialu nie jadasz....????a czy sernik jadasz codziennie?? :)


Tytu³: Odp: Pytanie do dr. KwaÅ›niewskiego
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2014-04-19, 15:01:45
Cytuj z: andrzejb 2008-05-23, 19:52:56
Na śniadanie jem 3 żółtka+1 całe jajko, do tego 50-80g pomidorów; na obiad 70g mięsa wieprzonego lub wątróbke wieprzowa(2 razy w tygodniu), 100g ziemniakow, 100-150 g surowki oraz oczywiscie tluszcz proporcjonalnie 3 razy wiecej niz bialka; na kolacje jem wlasnego wypieku sernik lub makowiec(przepis z ostatniego miesiecznika) lub placki robione z ubitych bialek jajka, z dodatkiem wiorek kokosowych i pestki dynii(100-150g). Nabiału nie jadam, zboza tez nie jadam ( z weglowodanow). Dziekuje Andrzej b.

Takie rotacje to rozumiem. :lol:


Tytu³: Odp: Pytanie do dr. KwaÅ›niewskiego
Wiadomo¶æ wys³ana przez: anakin 2014-04-19, 20:51:17
Boże mój... Patrzę na ten wątek, na chorobę, na dietę, na "staż"... Szok. "Jajcarz" jakiś. =]


Tytu³: Odp: Pytanie do dr. KwaÅ›niewskiego
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2014-04-19, 21:24:17
Ale za to jak pięknie mu wyeliminowanie zbóż i mlecznych pomogły :D


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.