forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Wolne tematy => W±tek zaczêty przez: Ryjek 2008-06-08, 17:30:56



Tytu³: Ostatnie bastiony zdrowej żywnoÅ›ci (adresy sklepów)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ryjek 2008-06-08, 17:30:56
Gdyby komuÅ› zdarzyÅ‚o siÄ™ spÄ™dzać wakacje na Lubelszczyźnie - polecam sklepy... "Ryjek"  8)

http://www.ryjek.pl/

Ryjkiem rÄ™czÄ™ za jakość boczku i innych wÄ™dlin. Smalczyk na wagÄ™ - też mniam, mniam  :wink:


Ps. Zbieżność nicku z nazwą sklepu jest czysto przypadkowa.


Tytu³: Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywnoÅ›ci (adresy sklepów)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Danuta 2008-06-15, 01:39:52
W informacji o Firmie jest napisane ,ze "Zaklad spelnia wszystkie wymogi Unii Europejskiej", ale czy spelnia wymagania Zywienia Optymalnego"?  Wszystko wyglada bardzo apetycznie, a moj ulubiony baleron... palce lizac. Napewno jak bede na lubelszczyznie , to odwiedze sklepy firmy "Ryjek".
Zycze powodzenia w rodzinnym biznesie.
Pozdrowienia dla Zalogi.
Anna


Tytu³: Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywnoÅ›ci (adresy sklepów)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Danuta 2008-06-15, 03:12:07
Powinno byc "Lubelszczyznie" (to dla purystow jezykowych).
Anna


Tytu³: Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywnoÅ›ci (adresy sklepów)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: ali 2008-06-15, 19:30:37
Cytuj z: Ryjek 2008-06-08, 17:30:56
Ryjkiem rÄ™czÄ™ za jakość boczku i innych wÄ™dlin. Smalczyk na wagÄ™ - też mniam, mniam  :wink:




krecik
a jakÄ… masz wydajność "'boczku"'  z boczku??


Tytu³: Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywnoÅ›ci (adresy sklepów)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: bea561 2008-06-15, 19:38:45
Zastanówmy się, dlaczego ostatnie, skoro produkują dobrą żywność? I czy nie splajtują?
W miejscowości, w której mieszkam jest mała ubojnia, firma rodzinna. Na miejscu wytwarzana jest też przepyszna wędlina ( baleron, kiełbasa wiejska, salceson i przepyszny boczek). Można też kupić tusze ( całe, połówki lub ćwiartki). Świnie pochodzą od miejscowych rolników ( hodują po kilka świnek, więc raczej nie są karmione fermowo). Ostanio dowiaduję się, że ubojnia ma zostać zamknięta, bo właściciel ma problemy ze znalezieniem... pracowników (a mówi się, że mamy bezrobocie).Sklep jest nieopłacalny! Faktem jest, że na wsiach jest zwyczaj domowej produkcji wędlin, tzn. są gospodarze specjalizujący się w produkcji wedliny (swojskiej, przepysznej zresztą i takiej naszej, optymalnej), produkują ja raz w tygodniu i sąsiedzi się u nich zaopatrują. Poza tym, dobre wędliny nie będą tanie, więc często przegrywają konkurencję z wędliną z supermarketów.


Tytu³: Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywnoÅ›ci (adresy sklepów)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ryjek 2008-06-15, 19:48:59
Nie, nie, nie, Ali, poryjkowało się  :P

To żaden rodzinny interes, ja jestem zwykłym klientem (patrz malutkie literki w poście  8) ) To przypadek, że mam takiego nicka  :lol:

Ali na Twoje pytanie odpowiedzi nie znam, bo osobiście tego nie robię. Natomiast firma pochodzi z moich rodzinnych (wiejskich) stron i po latach konsumpcji zgodnie ze znajomymi uważamy, że próżno tutaj szukać lepszego dostawcy mięska i podrobów.

Wiejska kiełbasa przypomina tą wędzoną przez moich dziadków, szmalczyk jest taki jakby się go samemu robiło, no a boczek jest naprawdę tłusty - dodać trochę takiego do jajecznicy i przez większość dnia zapominasz o głodzie.

Poza tym - z innych miejsc nie bardzo mogę coś przełknąć - takie są słone te boczki, a ten z "Ryjka" - nie. No i nie ma jakichś historii z rozłażeniem się itp.

Pozdr.


Tytu³: Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywnoÅ›ci (adresy sklepów)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ryjek 2008-06-15, 20:00:02
Cytuj z: bea561 2008-06-15, 19:38:45
Zastanówmy się, dlaczego ostatnie, skoro produkują dobrą żywność? I czy nie splajtują?




Wiesz, akurat na przykładzie "Ryjka" to na razie ma niskie ceny. Po prostu nie trzeba być optymalnym aby smakowo rozróżnić jakość tych wędlin od np. tych z Tesco. Więc "Ryjek" ma sporą klientelę - otwierają o 6-tej rano i są już klienci. Mimo że tuż obok supermarket.

Poza tym - np. świeży boczek z "Ryjka" po 3-4 dniach zaczyna osiadać zielonkawa pleśń, natomiast te inne "zakonserwowane" boczki dłużej się trzymają i żadna cholera ich nie bierze.


Tytu³: Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywnoÅ›ci (adresy sklepów)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: grizzly 2008-06-15, 20:32:35
Cytuj z: Ryjek 2008-06-15, 20:00:02
...Wiesz, akurat na przykładzie "Ryjka" to na razie ma niskie ceny...


A czym karmione sa "blondynki"  8)
Prawdziwy "opty" must now answer or die 8) :lol: :P



Tytu³: Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywnoÅ›ci (adresy sklepów)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ryjek 2008-06-15, 21:10:16
Cytuj z: grizzly 2008-06-15, 20:32:35
A czym karmione sa "blondynki"  8)
Prawdziwy "opty" must now answer or die 8) :lol: :P



Do móżdżków też nie miałem żadnych zastrzeżeń...  :wink: :mrgreen:


Tytu³: Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywnoÅ›ci (adresy sklepów)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: ali 2008-06-15, 22:20:41
Cytuj z: Ryjek 2008-06-15, 20:00:02
[
Wiesz, akurat na przykładzie "Ryjka" to na razie ma niskie ceny. Po prostu nie trzeba być optymalnym aby smakowo rozróżnić jakość tych wędlin od np. tych z Tesco. Więc "Ryjek" ma sporą klientelę - otwierają o 6-tej rano i są już klienci. Mimo że tuż obok supermarket.

Poza tym - np. świeży boczek z "Ryjka" po 3-4 dniach zaczyna osiadać zielonkawa pleśń, natomiast te inne "zakonserwowane" boczki dłużej się trzymają i żadna cholera ich nie bierze.



heja
sam robie (pekluje)  boczek
nie wÄ™dze a piekÄ™ w piekarniku  i żadna cholera na nim nawet przez miesiÄ…c nie siada
więc coś z tym boczkiem nie tak, powinien być biały nalot nie zielony

ps. wróciłem z urlopu w podlaskiem
przywiozłem wiejskie wyroby
takich nawet tam w sklepach nie uświadczysz mimo że podają że jest to wyrób tradycyjny

ps.  wziÄ…Å‚em bochen sera 2.2 kg za 20 zÅ‚ na targu w Sokółce
teraz na kolacje z masÅ‚em przypomniaÅ‚ mi  dopiero smak prawdziwego sera


Tytu³: Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywnoÅ›ci (adresy sklepów)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ryjek 2008-06-15, 23:26:16
Cytuj z: ali 2008-06-15, 22:20:41
heja
sam robie (pekluje)  boczek
nie wędze a piekę w piekarniku  i żadna cholera na nim nawet przez miesiąc nie siada
więc coś z tym boczkiem nie tak, powinien być biały nalot nie zielony



Tamten jest tylko wędzony, nalot jest nie całkiem zielony tylko zielonkawy, jasny. Mimo tego nalotu nie traci swojego smaku, ale kupuję akurat tyle coby to zjeść w przeciągu kilku dni. No i w ogóle nie jest słony.

http://www.ryjek.pl/oferta_wedzonki.html --- po prawo masz ikonkę "boczek wędzony z żeberkami" --- tak toto wygląda

----

Co do wiejskiego jedzonka - to na targach w Lublinie da się czasem spotkać jakąś starą babulinkę która sprzeda wiejskie jaja, śmietanę, ser - super sprawa. Rzecz jasna, większość ludzi omija to szerokim łukiem, bo jak coś nie jest opakowane w błyszczącą folię i nie ma kodu kreskowego, to się nie daje do jedzenia...




Tytu³: Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywnoÅ›ci (adresy sklepów)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: bea561 2008-06-16, 07:25:16
Wybacz Ryjku za szczerość, ale mnie na "wizus" ta wÄ™dlinka z "Ryjka" niezbyt  siÄ™ podoba. Za bardzo czerwona i na wierzchu za bardzo ruda, pokryta jakby czymÅ› ("sztucznie" wÄ™dzona, czyli zamaczana w jakiejÅ› substancji nadajÄ…cej jej zapach wÄ™dzenia?). MogÄ™ siÄ™ oczywiÅ›cie mylić, ale "swojska" wÄ™dlina wyglÄ…da jednak inaczej :( .
Co do "babulinek na targu" ja również omijam je szerokim łukiem, bo jakoś im nie ufam. Zdarzało mi się bowiem kupić jaja od takiej babci, niby z jej koszyka, a w smaku okazywały się to zwykłe jaja fermowe.( Babulinki są cwane, kupują jaja fermowe za grosze, przekładają do swoich koszyków i sprzedają jako wiejskie). Jeśli zaś chodzi o sery i śmietanę muszę mieć pewność, że były czysto zrobione. Więc i jaja i sery, masło czy śmietanę własnej roboty kupuję jedynie od zaprzyjaźnionej gospodyni, gdzie widzę, w jaki sposób te smakołyki ona produkuje.


Tytu³: Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywnoÅ›ci (adresy sklepów)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-06-16, 17:32:28
Cytuj z: bea561 2008-06-16, 07:25:16
Za bardzo czerwona...


A mnie tu jakiÅ› "fioletowawy" kolor siÄ™ ukazuje .


Tytu³: Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywnoÅ›ci (adresy sklepów)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: bea561 2008-06-16, 17:59:08
Cytuj z: Edyta 2008-06-16, 17:32:28
Cytuj z: bea561 2008-06-16, 07:25:16
Za bardzo czerwona...


A mnie tu jakiÅ› "fioletowawy" kolor siÄ™ ukazuje .

OK, fioletowawoczerwony :D, znaczy się za dużo saletry i robiony "na szybko".


Tytu³: Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywnoÅ›ci (adresy sklepów)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: ali 2008-06-17, 00:03:03
dobrze  "zrobione"  miÄ™so powinno mieć kolor jasno różowy
starzeje siÄ™ = schnie
nalot biały


Tytu³: Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywnoÅ›ci (adresy sklepów)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-06-17, 16:55:07
a ten bialy  nalot,to sol ???? :shock:


Tytu³: Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywnoÅ›ci (adresy sklepów)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-06-17, 22:43:38
Cytuj z: kodar 2008-06-17, 16:55:07
a ten bialy  nalot,to sol ???? :shock:



Ali wyraźnie napisaÅ‚,że to schnie nalot biaÅ‚y  :P

A propo tego mięsa na zdjęciu,to może jakiś kiepski fotograf je robił?
Zdjęcia trzeba umieć robić,trzeba dostosowac odpowiednie oświetlenie i takie tam....
Może chcieli zrobić jasno róznowy kolor , "przedobrzyli" i wyszedł jakiś fioletowoczerwonawy.Taka opcja tez jest możliwa .


Tytu³: Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywnoÅ›ci (adresy sklepów)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: ali 2008-06-18, 14:31:59
Cytuj z: kodar 2008-06-17, 16:55:07
a ten bialy  nalot,to sol ???? :shock:


może być  sól
ps.
kiedyś trwałe wędliny utrwalano hodując pewien gatunek pleśni
byÅ‚y one  później myte i suszone
może z powodzeniem być więc też pleśń


Tytu³: Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywnoÅ›ci (adresy sklepów)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2015-11-06, 09:57:45
z dyskontu, przemiana w luksusy .  Luksusowe makarony  ;-)

http://www4.rp.pl/Handel/311059828-Koniec-dyskontow-jakie-znamy-z-przeszlosci.html
Cytuj:
Dyskonty celujÄ… w wyższÄ… półkÄ™ nie tylko z powodów wizerunkowych. – Na droższym produkcie marża może być odpowiednio wyższa. Głównie dlatego, że klient nie jest wtedy tak wyczulony na zmiany ceny, przy taÅ„szych zwraca uwagÄ™ na wszystko – mówi pracownik jednej z sieci.






Tytu³: Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywnoÅ›ci (adresy sklepów)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2015-11-06, 10:10:31
Ja sobie nie pozwalam na takie luksusy...


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.