Tytu³: Sezon grillowy w peÅ‚ni Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2008-06-23, 19:02:39 Pochwalcie siÄ™ co dobrego grilujecie :)?
U nas od wielu lat ciagle tak samo ;) karczek, boczek, cebula albo odwrotnie? Z warzyw - ziemniak, który lekko podgotowany kÅ‚adÄ™ na ruszt w sreberku. Moim zdaniem tak jest szybciej. Na karczek kÅ‚adÄ™ masÅ‚o czosnkowe (na talerzu), które powoli sie rozpuszczajÄ…c wnika w gorÄ…ce miÄ™so nadajÄ…c mu niepowtarzalny smak oraz miÄ™kkość. Ziemniak tradycyjnie z maseÅ‚kiem. Sporadycznie dla goÅ›ci kupujemy kieÅ‚basÄ™ i skrzydeÅ‚ka bo karczek i boczek to za tÅ‚uste jest :) Co ciekawe w pierwszej kolejnoÅ›ci zżerajÄ… nasz karczek! ;) KieÅ‚basa schodzi ostatnia. Do picia wino, piwko w zaleznoÅ›ci od humoru i woda mineralna do syta (dotyczy wody mineralnej) Griluje na brykiecie, nie lubiÄ™ wÄ™gla drzewnego, ale w ostatecznoÅ›ci.... ;) No to tyle tak w skrócie. Tytu³: Odp: Sezon grillowy w peÅ‚ni Wiadomo¶æ wys³ana przez: Mike 2008-06-23, 21:59:36 lubie, kocham :)
mieso, kielbasy, boczek, bez roznicy. mam swoiste rekordy w grillowaniu, a raczej jedzeniu: 8 kielbasek, 3 miesa i klika boczkow + ser zolty z maslem czosnkowym na zagryche. piwa nie pijam wogole :p ps. smakow mi narobiles ;] Tytu³: Odp: Sezon grillowy w peÅ‚ni Wiadomo¶æ wys³ana przez: bea561 2008-06-23, 22:35:37 A ja oprócz wiejskiej (swojskiej) kieÅ‚basy uwielbiam też grilowanÄ… kaszankÄ™ oraz miÄ™sko w postaci szaszÅ‚yków. MiÄ™sko do szaszÅ‚yków ( boczek, polÄ™dwiczki wieprzowe, czasem pierÅ› z kurczaka ) przez noc leży w lodówce w marynacie (róznych ziół juz próbowalismy). Jako dodatek smakowy używamy też boczku wÄ™dzonego. NakÅ‚adamy na patyczki z dodatkiem cebuli czy papryki. Jako dodatek do gotowych potraw z grila uwielbiam ogórki maÅ‚osolne, oczywiÅ›cie wÅ‚asnej roboty.
Mnie też narobiliÅ›cie smaku! Tytu³: Odp: Sezon grillowy w peÅ‚ni Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2008-06-23, 23:29:47 Najlepsze z grila jest podgardle wedzone. /nie parzone/. Pamietam jak w 2002 roku bylem pierwszy raz na spotkaniu opty w kiekrzu /bylem z Ola wtedy 2 miesiace na DO/. Byl gril, i zimny bufet /salcesony itp/. Zobaczylem grube, tluste plastry czegos smacznego, az slinka leciala. Mowie do OLI - Zobacz -baleron daja z grilla. Pogadalem z kucharzem, bylo to podgardle wedzone, ciete ukosnie/od gory w strone skorki/. Od tego czasu, zawsze na grilu mam podgardle.
Karkowka tez jest dobra, w folii, ale podgardle wymiata. To tyle pozdr maf Tytu³: Odp: Sezon grillowy w peÅ‚ni Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2008-06-23, 23:38:10 Cytuj z: maf 2008-06-23, 23:29:47 ............... Mowie do OLI - Zobacz -baleron daja z grilla. Pomylka, powiedzialem bekon Bo bekon ma czesc chuda i czesc tlusta. Baleron ma tylko tluste nitki /dzisiaj udalo mi sie kupic/ Pozdr maf Tytu³: Odp: Sezon grillowy w peÅ‚ni Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2008-06-24, 11:13:24 Do tematu, proponuje do wykonania we wÅ‚asnym zakresie gril nierdzewny z bÄ™bna pralki, czyli... zrób to sam. :D( foto )
(http://images33.fotosik.pl/297/98bd679c936a3d98m.jpg) (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=98bd679c936a3d98) (http://images26.fotosik.pl/235/60ecccdc820049b8m.jpg) (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=60ecccdc820049b8) (http://images28.fotosik.pl/235/e4ebbbb9dd85ca83m.jpg) (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=e4ebbbb9dd85ca83) (http://images34.fotosik.pl/297/ad4ccc3ce94ddd9bm.jpg) (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=ad4ccc3ce94ddd9b) Tytu³: Odp: Sezon grillowy w peÅ‚ni Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2008-06-24, 11:53:07 akurat w sobotÄ™ smażyÅ‚em podgardle :) wyszÅ‚o Å›rednio, caÅ‚y czas mi siÄ™ przypalaÅ‚
Karczek zawsze smażę bezpoÅ›rednio na ruszcie, próbowaÅ‚em na tacy aluminiowej ale to nie to samo ;) Trzeba uchwycić moment, w którym miÄ™so nie jest już surowe, a jeszcze soczyste - potem to juz podeszwa. Za kieÅ‚basami nasza rodzina nie przepada, dla nas za sÅ‚one - do swojskich nie mamy dostepu :( Co do kaszanki... ja nie wiem czy mam takiego pecha, czy byle jak szukam, ale od dÅ‚uższego czasu nie potrafiÄ™ ustrzelic dobrej kaszanki :? PamiÄ™tam z dzieciÅ„stwa na 22 lipca jak rzucali krupnioki (to po slÄ…sku) na festyny, o to byÅ‚o żarcie, a teraz? Å»eberka grilujecie? Mi coÅ› nie wychodzÄ… i za dÅ‚ugo to trwa. Tytu³: Odp: Sezon grillowy w peÅ‚ni Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2008-06-24, 12:29:17 Dodam jeszcze że użytkowaÅ‚em taki gril 7lat i wcale siÄ™ nie przepaliÅ‚ ani nie zardzewiaÅ‚ choć byÅ‚ przechowywany pod chmurkÄ… - jest bardzo wytrzymaÅ‚y, zmieniÅ‚ tylko kolor od dymu. Znajomy w podobnie wykonanym grilu robi ognisko i piecze w garnku tzw. prażone ziemniaki z boczkiem + karczek ( duszonki) .Ten nowy gril ( ze zdjÄ™cia ) na pewno speÅ‚ni me oczekiwania równie dÅ‚ugo.
No a teraz, zachÄ™cam do inicjatywy majsterkowiczów. :lol: Tytu³: Odp: Sezon grillowy w peÅ‚ni Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2008-06-24, 13:02:00 Wiesz co Zbynek jestem peÅ‚en uznania! 8)
Ja to na takim piekÄ™, że aż wstyd sie przyznać (za 10zÅ‚ z hipermarketu :oops: ) Co do duszonek, u nas mówiÄ… na to pieczonki. Taki garnek z pokrywÄ… zakrecanÄ… na srubÄ™. Nie przepadam za tym, wole smażone ;) Tytu³: Odp: Sezon grillowy w peÅ‚ni Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-06-24, 16:39:16 Cytuj z: zbynek 2008-06-24, 12:29:17 No a teraz, zachÄ™cam do inicjatywy majsterkowiczów. :lol: Rozumiem ,że trzeba kupić np.pralkÄ™ Boscha ,takÄ… "ful wypas" i zrobić z jej bÄ™bna grill ? Tytu³: Odp: Sezon grillowy w peÅ‚ni Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-06-27, 09:48:47 TakÄ… fajnÄ… pralkÄ™ Miele wczoraj widziaÅ‚am za ponad 9 tyÅ›PLN.MyÅ›lÄ™,że grill z jej bebna byÅ‚by wyjÄ…tkowy-niezniszczalny :P
Tytu³: Odp: Sezon grillowy w peÅ‚ni Wiadomo¶æ wys³ana przez: sylwiazÅ‚odzi 2008-07-02, 22:12:34 A propo grilla najnowszy "Åšwiat Konsumenta" uÅ›wiadamia co jest zÅ‚e w grillu. TÅ‚uszcz kapiÄ…cy bezpoÅ›rednio na pÅ‚omieÅ„ bo wydziela szkodliwe substancje, miÄ™so czy grilowane jedzenie lepiej zawinąć w foliÄ™ i tak ja upiec i inne ciekawe informacje.
Tytu³: Odp: Sezon grillowy w peÅ‚ni Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2008-07-02, 23:12:37 Cytuj z: sylwiazÅ‚odzi 2008-07-02, 22:12:34 A propo grilla najnowszy "Åšwiat Konsumenta" uÅ›wiadamia co jest zÅ‚e w grillu. TÅ‚uszcz kapiÄ…cy bezpoÅ›rednio na pÅ‚omieÅ„ bo wydziela szkodliwe substancje, miÄ™so czy grilowane jedzenie lepiej zawinąć w foliÄ™ i tak ja upiec i inne ciekawe informacje. my zajadamy miesko smażone bezpoÅ›rednio na ruszcie. Ale! nie należy siÄ™ mnÄ… sugerować bo ja tylko zwykÅ‚y user jestem - coÅ› tam poczytam, na chÅ‚opski rozum wezmÄ™, a i tak nic z tego nie rozumiem ;) Tytu³: Odp: Sezon grillowy w peÅ‚ni Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2015-12-08, 16:46:54 Cytuj z: Blackend 2008-06-24, 11:53:07 Co do kaszanki... ja nie wiem czy mam takiego pecha, czy byle jak szukam, ale od dÅ‚uższego czasu nie potrafiÄ™ ustrzelic dobrej kaszanki :? PamiÄ™tam z dzieciÅ„stwa na 22 lipca jak rzucali krupnioki (to po slÄ…sku) na festyny, o to byÅ‚o żarcie, a teraz? Å»eberka grilujecie? Mi coÅ› nie wychodzÄ… i za dÅ‚ugo to trwa. Cytuj: Krupnioki Å›lÄ…skie sÄ… wyrobem wÄ™dliniarskim, który w głównej mierze skÅ‚ada siÄ™ z kaszy gryczanej czÄ™sto mieszanej z kaszÄ… jÄ™czmiennÄ… z dodatkiem wyrobów podrobowych (w najwiÄ™kszej iloÅ›ci z wÄ…trobÄ…), z dodatkiem krwi, cebuli, przypraw. Pakowany jest do jelit zwierzÄ™cych ze Å›ciÅ›le okreÅ›lonÄ… dÅ‚ugoÅ›ciÄ… oraz formowany w tzw. wianki. http://stooq.pl/n/?f=1011624&c=1&p=4+22 Cytuj: Wniosek o rejestracjÄ™ nazwy "krupnioki Å›lÄ…skie" jako Chronione Oznaczenie Geograficzne oczekuje na rejestracjÄ™ w Komisji Europejskiej - poinformowaÅ‚ we wtorek w Katowicach prezes Stowarzyszenia "Krupnioki ÅšlÄ…skie" Grzegorz Miketa. wydawaÅ‚o mi siÄ™, że to jest powszechne w caÅ‚ej Polsce, w każdej wsi , regionalny ?  :roll: Cytuj: To produkt, który tak naprawdÄ™ wziÄ…Å‚ siÄ™ z biedy Krupnioki Å›lÄ…skie sÄ… wyrobem wÄ™dliniarskim, który w głównej mierze skÅ‚ada siÄ™ z kaszy gryczanej czÄ™sto mieszanej z kaszÄ… jÄ™czmiennÄ… z dodatkiem wyrobów podrobowych (w najwiÄ™kszej iloÅ›ci z wÄ…trobÄ…), z dodatkiem krwi, cebuli, przypraw. Pakowany jest do jelit zwierzÄ™cych ze Å›ciÅ›le okreÅ›lonÄ… dÅ‚ugoÅ›ciÄ… oraz formowany w tzw. wianki. Tytu³: Odp: Sezon grillowy w peÅ‚ni Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2023-04-26, 09:11:23 :shock:
https://www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiadomosci-o-zywieniu/idealnie-mi%C4%99kkie-%C5%BCeberka-z-grilla-w-s%C5%82odko-ostrej-marynacie-tak-pyszne-%C5%BCe-palce-liza%C4%87-najlepszy-przepis-na-grilla/ar-AA1aj3za?ocid=msedgntp&cvid=241840d82c05468fb9ea559319f126db&ei=47 - jak tak można propagować rakowe jedzenie! :shock: Nie dość, że "czerwone miÄ™so" to jeszcze na ruszcie, co zamienia pieczone w bombÄ™ rakowÄ…! :( Tak bynajmniej wychodzi "naukowcom" w "badaniach naukowych"! ;) Tytu³: Re: Sezon grillowy w peÅ‚ni Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2023-04-26, 09:33:10 Grill rak, frytki depresja, jak zyc? :shock:
Tytu³: Odp: Sezon grillowy w peÅ‚ni Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2023-04-26, 09:39:00 :lol:
Sam już nie wiem! :shock: Może ketofajnym trzeba jednak być... ;)
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |