forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: Teresa Stachurska 2008-07-03, 16:09:06



Tytu³: Chleb orzeszkowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2008-07-03, 16:09:06
Składniki:

- 500 g orzechów arachidowych
- 400 ml białek albo 7 jajek
- 100 g oliwy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ziaren kminku albo kolendry

Orzechy zemleć, dodać pozostałe produkty, zmiksować. Ja dodałam jeszcze na koniec:

- 50 g ziaren słonecznika
- 50 g ziaren dyni
- 50 g sezamu

i wymieszałam (wszystko w thermomixie, łatwo i szybko).

Sobie chleba nie potrzebujÄ™, ale goÅ›ciom - tak. PiekÄ™ też swoje i nie swoje wynalazki na prezent, oryginalne i do pokazania, że można bez glutenu. I takie, których nie zjada siÄ™ na raz pół blachy, bo sÄ… "syte". 


Tytu³: Odp: Chleb orzeszkowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2008-07-03, 20:43:36
Witam

Ciekawy przepis bez mÄ…ki nawet tej ziemniaczanej muszÄ™ go upiec.
A piekłaś może na drożdżach? oczywiście bez mąki?





Tytu³: Odp: Chleb orzeszkowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2008-07-03, 22:23:20
Z drożdżami nie próbowałam.


Tytu³: Odp: Chleb orzeszkowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: ziutek 2008-12-18, 20:21:07
upiekłem, jeżeli to tak można nazwać chlebek wg przepisu JK chleb biszkoptowy z dodatkami, dodatki to po 30 g słonecznik, orzechy laskowe mielone, orzechy włoskie mielone, JK pisze żeby dać 2 łżeczki proszku do pieczenia (10g), ja dałem 15g i nie wyrosnął, nie dodałem tłuszczu (masła), ile tego proszku trzeba dac aby rosnął ale nie wykipiał, piekę w automacie do chleba, może dlatego, tu są grzałki bardziej przy spodzie foremki, może dlatego, może to ma być w piekarniku i górne grzanie ?


Tytu³: Odp: Chleb orzeszkowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-12-18, 22:15:00
Cytuj z: ziutek 2008-12-18, 20:21:07
upiekłem, jeżeli to tak można nazwać chlebek wg przepisu JK chleb biszkoptowy z dodatkami, dodatki to po 30 g słonecznik, orzechy laskowe mielone, orzechy włoskie mielone, JK pisze żeby dać 2 łżeczki proszku do pieczenia (10g), ja dałem 15g i nie wyrosnął, nie dodałem tłuszczu (masła), ile tego proszku trzeba dac aby rosnął ale nie wykipiał, piekę w automacie do chleba, może dlatego, tu są grzałki bardziej przy spodzie foremki, może dlatego, może to ma być w piekarniku i górne grzanie ?
poszukaj moze w przepisach dolaczonych do automatu,a moze w automacie tylko wyrasta na drozdzach??


Tytu³: Odp: Chleb orzeszkowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-01-19, 22:50:25
Wczoraj pisałam, że upiekę chleb optymalny, eksperymentalny z połączenia chleba biszkoptowego z chlebem orzechowym według Ćwierciakowskiej i... upiekłam. Wzięłam dokładnie połowę składników do chleba biszkoptowego, dodałam 5 dag (łącznie) prażonych ziaren słonecznika, siemienia lnianego i wiórki kokosowe, razem zmielone. Do tego dodałam 1/3 składników na chleb orzechowy (bo ma on w przepisie wagę 1,3 kg ,a chleb biszkopyowy 80 dag). Wszysko razem zmiksowałam ,przelałam do wąskiej formy i piekłam 50 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Chleb ładnie wyrósł i nie opadł, ale wyjęłam go dopiero po 3 godz. Wygląda jak chleb razowy i mi smakuje. Adampio proszę oblicz BTW, bo Tobie to szybko błyskawicznie :P Gotowy chlebek ważył 80 dag.


Tytu³: Odp: Chleb orzeszkowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-01-19, 22:55:13
No to Renia !!!!!! Gratulacje.


Tytu³: Odp: Chleb orzeszkowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-01-19, 22:55:36
Jednak policzyłam sama, bo może już śpisz. Wyszło 10,2 : 28,8 : 4,9  BTW 1 :2,8 : 0,5


Tytu³: Odp: Chleb orzeszkowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-01-19, 22:57:13
Jednak jesteÅ› na posterunku :P


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.