Tytu³: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat, Wiadomo¶æ wys³ana przez: Daniel 2008-07-04, 10:57:31    Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat, to różne nazwy tego samego likieru jajecznego.
Z tego co wiem opiera siÄ™ żółtkach jaj kurzych zmieszanych ze spirytusem i cukrem. Nie znam jednak dokÅ‚adnej procedury, która w zasadzie jest tajemnicÄ… producenta. MuszÄ… jednak z mocy ustawy podawać ilość alkoholu i różni siÄ™, nawet znacznie, w zależnoÅ›ci od produktu.    Ostatnio trochÄ™ zaczÄ…Å‚em popijać ten "nektar życia". Ma w sobie szkodliwy alkohol, ale też peÅ‚nowartoÅ›ciowe biaÅ‚ko. Zastanawiam siÄ™ czy w tej mieszaninie biaÅ‚ko jest nadal peÅ‚nowartoÅ›ciowe, a ilość alkoholu w niej zawarta jest szkodliwa dla organizmu. Po za tym kupiony "eliksir" nie posiada na opakowaniu informacji o iloÅ›ci biaÅ‚ka w nim zawartego, a dotyczy to też tÅ‚uszczu.    Zastanawiam siÄ™ czy warto samemu sporzÄ…dzić taki napój, czy odpuÅ›cić ten temat. Tytu³: Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat, Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2008-07-04, 11:38:22 Najlepsze biaÅ‚ko (żółtka) zmieszne z cukrem brrr co za Å›wiÅ„stwo!
Tytu³: Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat, Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2008-07-04, 14:05:53 Adwokat może siÄ™ nadawać na sos do lodów albo bitej Å›mietany. Przepis na adwokata mam i czasem go robiÄ™. W thermomixie, co wyglÄ…da tak:
1. SkÅ‚adniki: - 6 żółtek - 150 g cukru - 1 op.cukru waniliowego - 250 ml skondensowanego mleka niesÅ‚odzonego - 250 ml czystej wódki Żółtka, cukier i cukier waniliowy ucierać w temp.70 'C, po piÄ™ciu minutach dodać mleko, nastÄ™pnie wódkÄ™. CaÅ‚ość przyrzÄ…dza siÄ™ 10 minut. 2. SkÅ‚adniki: - 400 g żółtek - 80 g cukru - cukier waniliowy - 600 ml rumu Sposób wykonania - jak wyżej. Możliwe, że bez szkody dla wyrobu można go przygotować na tzw parze. Tytu³: Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat, Wiadomo¶æ wys³ana przez: Daniel 2008-07-04, 14:35:53 Lepszy chyba cukier niż fruktoza z owoców.
Ten pierwszy przepis Teresy, to nie dla mnie, bo zawiera mleko. Jestem teraz na odwyku z produktów mlecznych. Za waniliÄ… też nie przepadam jak i też za rumem. Zamiast wódki zastosowaÅ‚ bym spirytus rozcieÅ„czony w wodzie. Daje ostrzejszy smak. Zastanawiam siÄ™, czy zawsze w produkcji ajerkoniaku stosuje siÄ™ temperaturÄ™ powyżej 42 stopni C, która powoduje Å›ciÄ™cie biaÅ‚ka. Co siÄ™ stanie gdy zrobimy, to na zimno? Co jest bardziej wskazane? JK zaleca zjadanie żółtek po obróbce termicznej. No dobrze, a jak siÄ™ uciera w temp.70°C? Pewnie miskÄ™ trzyma siÄ™ na garnku z gotujÄ…cÄ… wodÄ…. A może proÅ›ciej w blenderze żółtka rozbeÅ‚tać z cukrem pudrem i dodać wrzÄ…tku, a na koniec samego spirytusu. Tytu³: Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat, Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2008-07-04, 15:10:25 A czy nie jest zdrowiej i proÅ›ciej zjeść owoce ( np. maliny z bitÄ… Å›mietanÄ…) i wypić sobie porzÄ…dnego kielicha albo piwo?
Dlaczego ludzie muszÄ… ciÄ…gle MIESZAĆ?! Tytu³: Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat, Wiadomo¶æ wys³ana przez: Mike 2008-07-04, 20:02:46 Cytuj z: Halina Ch. 2008-07-04, 15:10:25 A czy nie jest zdrowiej i proÅ›ciej zjeść owoce ( np. maliny z bitÄ… Å›mietanÄ…) i wypić sobie porzÄ…dnego kielicha albo piwo? Dlaczego ludzie muszÄ… ciÄ…gle MIESZAĆ?! a czy nie jest jeszcze prosciej wypic tylko kielicha? :P Tytu³: Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat, Wiadomo¶æ wys³ana przez: Daniel 2008-07-06, 12:33:55 Dolanie wrzÄ…tku jak i ucieranie na parze nie zmienia konsystencji żółtek. To znaczy, że biaÅ‚ko nie jest Å›ciÄ™te. Jest to nadal stan surowy i taki jest wÅ‚aÅ›ciwy, bo do ajerkoniaku nie gotujemy jajek na twardo
Halina, ajerkoniak musi być sÅ‚odki, bo inaczej nie nazywaÅ‚ by siÄ™ likierem. Można poeksperymentować i zmiksować żółtka z pomidorami czy ogórkami albo jeszcze innymi warzywami. Po co robić ajerkoniak? Dla przyjemnoÅ›ci picia. Dla wartoÅ›ci odżywczych. Trzeba zauważyć, że ajerkoniak stoi na półce w sklepie w temperaturze pokojowej. W domu trzymam go w lodówce, bo lubiÄ™ zimny. Alkohol jednak konserwuje żółtka i nie pozwala na ich zepsucie. Może to być dobry sposób na spożywanie ich w skrajnych przypadkach np. w podróży. Tytu³: Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat, Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2008-07-06, 17:18:51 Cytuj z: Daniel 2008-07-06, 12:33:55 Po co robić ajerkoniak? Dla przyjemnoÅ›ci picia. A ja myÅ›laÅ‚am, że najwiÄ™kszÄ… przyjemność sprawia....zdrowe ciaÅ‚o. Po wypiciu ajerkoniaku zdrowia na pewno nam nie przybÄ™dzie. Tytu³: Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat, Wiadomo¶æ wys³ana przez: Daniel 2008-07-08, 13:37:41 Rozumu pewnie też nie, ale nie dla niego pije siÄ™ likier.
SÄ™k w tym, że pod tÄ… samÄ… nazwÄ… kryjÄ… siÄ™ różniÄ…ce siÄ™ skÅ‚adem napoje. PrzykÅ‚adem niech bÄ™dÄ… przepisy Teresy. Nie chciaÅ‚bym pić ajerkoniaku z dodatkiem produktów mlecznych. BiaÅ‚ko biaÅ‚ku nie równe i jak ma siÄ™ uczulenie na jeden rodzaj, to lepiej go nie jeść. A jak go uniknąć, gdy z etykiety tego wyczytać nie możesz. Wniosek jest tylko jeden, ajerkoniak trzeba zrobić samemu. Tytu³: Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat, Wiadomo¶æ wys³ana przez: grizzly 2008-07-08, 13:52:21 Cytuj z: Halina Ch. 2008-07-06, 17:18:51 ...A ja myÅ›laÅ‚am, że najwiÄ™kszÄ… przyjemność sprawia....zdrowe ciaÅ‚o... Szlachetne zdrowie nikt sie nie dowie jako smakujesz az sie zepsujesz J.K. Ale zdrowe cialo i ....... to jest to :P :P :P Tytu³: Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat, Wiadomo¶æ wys³ana przez: Daniel 2008-07-11, 11:46:00 ZrobiÅ‚em wczoraj pierwszÄ… porcjÄ™ ajerkoniaku. Nie mam czasu dokÅ‚adnie przeliczyć, ale podam dane aby nie umknęły z biegnÄ…cym czasem. Do blendera wrzuciÅ‚em 270g żółtek jaj kurzych (ok.200ml) , 40g cukru pudru, 82g (ok.100ml) spirytusu 95% i dolaÅ‚em ok.200ml wody. ZmiksowaÅ‚em, wlaÅ‚em do butelki i wsadziÅ‚em do lodówki.
Dzisiaj pierwszy Å‚yk wydaÅ‚ mi siÄ™ maÅ‚o sÅ‚odki i mocny, ale drugi już nie. Jest to chyba kwestia zapamiÄ™tania poprzednich smaków. Nie rozwarstwiÅ‚ siÄ™, nie byÅ‚ za gÄ™sty - konsystencja dobra. Barwa jasnożółta i wydawaÅ‚o by siÄ™, że żółtka byÅ‚y zmieszane z mlekiem. Jest jednak nie skażony mlecznymi, a o to mi chodziÅ‚o. Zastanawiam siÄ™, że jak mam ochotÄ™ na ajerkoniak, to potrzebujÄ™ jajek, a może cukru czy alkoholu? Chyba wszystkiego na raz, bo ta kompozycja daje coÅ› wiÄ™cej. Tytu³: Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat, Wiadomo¶æ wys³ana przez: Daniel 2008-07-22, 14:51:18 Już wiem, to alkoholu mi byÅ‚o potrzeba. Pierwszej butelki jeszcze nie skoÅ„czyÅ‚em, ale trzyma siÄ™ dobrze. Ma tÄ… samÄ… moc i utrzymuje jednolitÄ… konsystencjÄ™. Alkohol konserwuje i pewnie nie trzymany w lodówce też by siÄ™ nie ulegÅ‚ zepsuciu.
Ciekawy jestem jak spalany jest alkohol przez organizmy, które sÄ… na DO. Metabolizm jest inny i wszelkie porównania z obecnych opracowaÅ„ mogÄ… być bÅ‚Ä™dne. Tytu³: Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat, Wiadomo¶æ wys³ana przez: Krystyna77 2008-07-22, 19:24:05 Witam serdecznie, co do ajerkoniaku to mam taki przepis dla tych, co mogÄ… jeść pr.mleczne.Ajerkoniak ten po wykonaniu schÅ‚adza siÄ™ w zamrażalniku i można go potem jeść Å‚yżeczkÄ… jak maseÅ‚ko.
SkÅ‚adniki: 100 ml spirytusu 5 żółtek 3 Å‚yżeczki cukru pudru 5 g cukier waniliowy 250 ml Å›mietany 30% Można wykonać go sposobem Teresy Stachurskiej.Ja nie ubijam żółtek na parze ani w wysokiej temperaturze tylko wszystkie skÅ‚adniki mieszam w shakerze, a nastÄ™pnie schÅ‚adzam.Jest pyszny jak ma siÄ™ czasem na takie coÅ› ochotÄ™ ale uwaga: po jednej Å‚yżeczce już krÄ™ci siÄ™ w gÅ‚owie :D Pozdrawiam. Tytu³: Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat, Wiadomo¶æ wys³ana przez: Daniel 2008-07-22, 20:44:21 Jeszcze caÅ‚kiem niedawno zjadaÅ‚em caÅ‚Ä… Å›mietanÄ™ dziennie. Teraz do ust nie biorÄ™ za radÄ… naszej lekarki i pozbyÅ‚em siÄ™ wielu dolegliwoÅ›ci. ZastÄ…piÅ‚em tÅ‚uszcz krowi wieprzowym i zauważyÅ‚em, że lepiej siÄ™ po nim czujÄ™. Do ajerkoniaku nie trzeba dodawać tÅ‚uszczu, bo jest on w żółtkach. (ok.40%). Ten przepis, to raczej krem niż napój. Apetyt ajerkoniak miewam czasami, ale tak po przeanalizowaniu to dochodzÄ™ do wniosku, że jest to chęć napicia siÄ™ alkoholu.
Tytu³: Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat, Wiadomo¶æ wys³ana przez: adosb 2008-07-23, 08:08:56 Cytuj z: Daniel 2008-07-22, 20:44:21 Do ajerkoniaku nie trzeba dodawać tÅ‚uszczu, bo jest on w żółtkach. (ok.40%). Nie 40 a 28. Tytu³: Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat, Wiadomo¶æ wys³ana przez: Daniel 2008-07-29, 15:21:07 Masz racjÄ™, ok.30.
Nie skoÅ„czyÅ‚em jeszcze pierwszej produkcji. Nie mam apetytu, ani na alkohol, ani na żółtka. Po przeanalizowaniu, to apetyt miaÅ‚em na wÄ™glowodany, bo w tym czasie maÅ‚o ich jadÅ‚em. Gdy rozwiÄ…zaÅ‚em to inaczej, to ajerkoniak poszedÅ‚ w odstawkÄ™. Tytu³: Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat, Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-07-29, 18:21:53 Cytuj z: Daniel 2008-07-29, 15:21:07 Masz racjÄ™, ok.30. Już wiem, to alkoholu mi byÅ‚o potrzeba,a teraz przyznaj sie,ale tak z reka na sercu,ile dziennie wypijales??? :lol: :lol:Nie skoÅ„czyÅ‚em jeszcze pierwszej produkcji. Nie mam apetytu, ani na alkohol, ani na żółtka. Po przeanalizowaniu, to apetyt miaÅ‚em na wÄ™glowodany, bo w tym czasie maÅ‚o ich jadÅ‚em. Gdy rozwiÄ…zaÅ‚em to inaczej, to ajerkoniak poszedÅ‚ w odstawkÄ™. Tytu³: Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat, Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-08-19, 14:19:26 Kielyszek,a moze dwa???? :lol:
Alkohol i wÄ™glowodany - 5 mitów 27 Lipiec 2007 przez Arrakis Autor książki pod tytuÅ‚em The Low Carb Bartender: Carb Counts of Beer, Wine, Mixed Drinks and More Bob Skilnik w swojej publikacji zauważa, że opisy alkoholu i jego wpÅ‚ywu na poziom cukru we krwi lub metabolizm wÄ™glowodanów. które spotykamy w książkach dotyczÄ…cych diet niskowÄ™glowodanowych sÄ… czÄ™sto mylÄ…ce lub wrÄ™cz bÅ‚Ä™dne. NIE PRAWDA że podczas spożywania alkoholu podnosi siÄ™ poziom cukru we krwi WÄ…troba nie “przetwarza” alkoholu w cukier (glukozÄ™) dlatego jego poziom we krwi po spożyciu alkoholu. WrÄ™cz przeciwnie - podczas spożywania alkoholu wielu ludzi doÅ›wiadczy spadku poziomu cukru (glukozy) we krwi. NIE PRAWDA, że piwo bezalkoholowe zawiera mniej wÄ™glowodanów niż tradycyjne. WrÄ™cz przeciwnie wiÄ™kszość piw bezalkoholowych ma wiÄ™kszÄ… zawartość wÄ™glowodanów - nawet dwa razy wiÄ™kszÄ… niż piwa alkoholowe. NIE PRAWDA, że alkohole takie jak wino, piwo, alkohole destylowane majÄ… wysoki indeks glikemiczny Współczesna legenda ;) wykreowana głównie przez różne wydawnictwa o dietetyce. Jeżeli jesteÅ› na jakiejkolwiek diecie lub prowadzisz aktywny (sportowy) tryb życia nadal możesz sobie pozwolić na kieliszek lub dwa ;) NIE PRAWDA, że sÄ… alkohole pozbawione wÄ™glowodanów. OczywiÅ›cie to nie prawda - nawet najbardziej wytrawne wino zawierać bÄ™dzie wÄ™glowodany. SÄ… one głównie pozostaÅ‚oÅ›ciÄ… po procesach fermentacji. Alkohole zawierajÄ…ce najmniejszÄ… ilość wÄ™glowodanów to jednoczeÅ›nie te najmocniejsze - alkohole poddawane procesom destylacji NIE PRAWDA, że rum zawiera znacznÄ… ilość wÄ™glowodanów. Alkohole sÄ… produkowane z wysoko-wÄ™glowodanowych produktów jednak jeżeli przyjżeć siÄ™ procesom fermentacji i destylacji dokÅ‚adniej to oczywiÅ›cie produktem koÅ„cowym jest alkohol. Tytu³: Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat, Wiadomo¶æ wys³ana przez: grizzly 2008-08-19, 15:19:20 Cytuj z: kodar 2008-08-19, 14:19:26 ...Kielyszek,a moze dwa???? :lol:... No tak my mozemy sie smiac :lol: Ale Ci co lubia pic "alkohol" powinni :cry: :cry: :cry: Po prostu niszcza sobie zdrowie!!! O jakie to smieszne!!! 8) :P :P PS To jest bardziej smieszne od "opadajacego wieka trumny" 8) Tytu³: Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat, Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-08-19, 15:42:16 Kodar,Ty też lubisz se wypić,co? Nie mówiÄ…c już o Grizzlym ,On pewnie jest "miszczem" w piciu napojów wyskokowych :P
KiedyÅ› widziaÅ‚am jak piÅ‚ za rogiem sklepu w jakimÅ› miÅ‚ym towarzystwie,miaÅ‚am podejść,ale nie miaÅ‚am kasy :P Tytu³: Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat, Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2008-08-19, 16:30:27 Cytuj z: Krystyna77 2008-07-22, 19:24:05 Witam serdecznie, co do ajerkoniaku to mam taki przepis dla tych, co mogÄ… jeść pr.mleczne.Ajerkoniak ten po wykonaniu schÅ‚adza siÄ™ w zamrażalniku i można go potem jeść Å‚yżeczkÄ… jak maseÅ‚ko. SkÅ‚adniki: 100 ml spirytusu 5 żółtek 3 Å‚yżeczki cukru pudru 5 g cukier waniliowy 250 ml Å›mietany 30% Można wykonać go sposobem Teresy Stachurskiej.Ja nie ubijam żółtek na parze ani w wysokiej temperaturze tylko wszystkie skÅ‚adniki mieszam w shakerze, a nastÄ™pnie schÅ‚adzam.Jest pyszny jak ma siÄ™ czasem na takie coÅ› ochotÄ™ ale uwaga: po jednej Å‚yżeczce już krÄ™ci siÄ™ w gÅ‚owie :D Pozdrawiam. Witam ostatnio "odkurzylem" moje nagrania video. Mam m.inn. wyklad prof. Trziszki. Podal przepis na ajerkoniak. /wlasciwie przepis "skad wziasc najlepiejj przyswajalne wapno". Otorz najlepsze wapno jest podobno w skorupkach jaj. Przepis /bez proporcji, trzeba wykombinowac/ Jaja w skorupkach zalac sokiem z cytryny, gdy skorupki sie rozpuszcza, dodac pozostale skladniki do ajerkoniaku/mowil o miodzie/, spirytus itd. i zmiksowac. Wydaje mi sie, ze mozna dodac te skladniki co podala Krystyna. W tym przepisie chodzi o latwo przyswajalne wapno. Pozdrawiam maf Tytu³: Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat, Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gwidon 2008-10-31, 11:01:37 halo ! zna ktos jeszcze jakis przepis na optymalny w miare ajerkoniak albo kakalowke ?
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |