forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: Waldek 2008-07-22, 13:17:03



Tytu³: OZORKI
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Waldek 2008-07-22, 13:17:03
Może ktoś tu będzie umiał mi to wyjaśnić...

Jak to jest z ozorkami? Zdziwiło mnie, że w 100 g surowego ozorka cielęcego jest 2 g węgli, w 100 g wołowego jest aż 4 g! http://www.nutritiondata.com/facts/beef-products/3481/2

Ale patrzÄ™ po obróbce termicznej tych wÄ™gli już nie ma...  http://www.nutritiondata.com/facts/beef-products/3482/2
To co się z nimi dzieje, wyparowują, zmieniają się w co? A może dostają się do wywaru ?

Co ciekawe ozorek jagnięcy nie ma węgli ani na surowo ani ugotowany.
http://www.nutritiondata.com/facts/lamb-veal-and-game-products/4689/2


Tytu³: Odp: OZORKI
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Waldek 2008-08-08, 11:17:02
I co tylu speców a nikt nie wie?  :o


Tytu³: Odp: OZORKI
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-08-08, 11:37:00
O jejku.W ozorku,a raczej na ozorku znajdujÄ… siÄ™ wÄ™gle,bo przecież wÅ‚aÅ›ciciele ozorków spozywajÄ… wÄ™glowodany i w trakcie spożycia,coÅ› siÅ‚a rzeczy zostaje na tym ozorku i dopiero obróbka termiczna umożliwia oczyszczenie ozorka z wÄ™gli .Ot i caÅ‚a filozofia  :P


Tytu³: Odp: OZORKI
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2008-08-08, 12:53:09
Cielak zywi sie mlekiem, krowa trawa.
W mleku jest wiecej wegli niz w trawie i w "sfermentowanej" trawie.
Dlaczego wiec w cielecym jest mniej wegli niz w wolowym?

Druga sprawa: zwierzaki ubija sie na czczo. Myslisz, ze przez cala noc na jezyku przetrwaloby ot tak 30g wegli (nie wiem ile wazy ozor wolowy, szacuje "na oko").

Twoja teoria nie broni sie..


Tytu³: Odp: OZORKI
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-08-08, 12:55:50
Moja teoria jest wymyÅ›lona "na poczekaniu",wiÄ™c siÄ™ może teraz nie bronić,ale czas jak zwykle rozwiąże tÄ… zagadkÄ™  :P



Tytu³: Odp: OZORKI
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-08-08, 13:02:48
Cytuj z: zenon 2008-08-08, 12:53:09
Cielak zywi sie mlekiem, krowa trawa.

Dlaczego wiec w cielecym jest mniej wegli niz w wolowym?


Bo ciele jest mÅ‚ode i jego organizm jest mÅ‚ody i szybciej,sprawniej siÄ™ oczyszcza  :D :P  -oto pierwszy argument broniÄ…cy teorii  :P


Tytu³: Odp: OZORKI
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2008-08-08, 13:25:56
A może to wszystko pewnie przez candidę :wink: :mrgreen:
Tabele IŻiŻ podają zero węglowodanów we wszystkich jadalnych ozorach i tak jest dobrze.


Tytu³: Odp: OZORKI
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-08-08, 13:30:21
Cytuj z: admin 2008-08-08, 13:25:56
A może to wszystko pewnie przez candidę :wink: :mrgreen:



Także takie cielęta powinny dobe przez ubojem być poddawane testowi na obecność candidy.
Szklanka wody bedzie potrzebna -ciele powinno napluć do niej  :mrgreen:  :P


Tytu³: Odp: OZORKI
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-08-08, 13:33:30
Cytuj z: admin 2008-08-08, 13:25:56
Tabele IŻiŻ podają zero węglowodanów we wszystkich jadalnych ozorach i tak jest dobrze.


Wniosek.
Mamy jadalne ozory (Å‚adne,czerwone,bez nalotu i wÄ™glowodanów) i niejadalne (brzydkie,z nalotem biaÅ‚ym, z wÄ™glowodanami)-tych należy siÄ™ wystrzegać,bo sÄ… trujÄ…ce  :P


Tytu³: Odp: OZORKI
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2008-08-08, 14:20:09
Cytuj z: Edyta 2008-08-08, 13:33:30
Wniosek.


Ozory sÄ… niejadalne na low-carb-ravv z racji wysokiej zawartoÅ›ci wÄ™gli  :wink:


Tytu³: Odp: OZORKI
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Waldek 2008-08-08, 14:53:17
żarty żartami ale ja uwielbiam te ozorki i wywar też się nie marnuje

wiÄ™c dobrze by byÅ‚o wiedzieć...  :)


Tytu³: Odp: OZORKI
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-08-08, 15:03:05
Jak jadasz po obróbce termicznej,to w/g tego co podaÅ‚eÅ› nie ma w ozorach wÄ™gli -zatem sprawa jasna.No chyba ,że jadasz je na surowo,to wtedy dolicz te wÄ™gle  :P


Tytu³: Odp: OZORKI
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2008-08-08, 15:38:39
Cytuj z: Edyta 2008-08-08, 13:33:30
Cytuj z: admin 2008-08-08, 13:25:56
Tabele IŻiŻ podają zero węglowodanów we wszystkich jadalnych ozorach i tak jest dobrze.


Wniosek.
Mamy jadalne ozory (ładne,czerwone,bez nalotu i węglowodanów) i niejadalne (brzydkie,z nalotem białym, z węglowodanami)-tych należy się wystrzegać,bo są trujące  :P

Kulinarna procedura przyrzÄ…dzenia ozorków, wymaga wpierw sparzenia ich gorÄ…cÄ… wodÄ… – poczym Å›ciÄ…gniÄ™cia z nich bÅ‚ony tzw. ( otoczki) . Dalej gotowanie i najlepsze z sosem chrzanowym.
Na surowo nie jadÅ‚em, a te 2 g – 4g wÄ™gli / 100g to może w tej otoczce – zresztÄ… , to nie tak  znaczÄ…ca wielkość. :wink: :mrgreen:


Tytu³: Odp: OZORKI
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-08-08, 16:18:42
Cytuj z: zbynek 2008-08-08, 15:38:39
... to nie tak  znacząca wielkość. :wink: :mrgreen:



Ot co.Jakby czÅ‚owiek w kazdej kwestii dzieliÅ‚ wÅ‚os na czworo ,to zgÅ‚upiaÅ‚by ,a nie zmadrzaÅ‚  :P


Tytu³: Odp: OZORKI
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-08-08, 20:18:19
Pokorne ciele dwie matki ssie!!!!!
Czy tematem dyskusji sa 2 gr wegla ?

Zazdroszcze Wam tego wolnego czasu, woli dyskusji, checi ciagniecia tematu.

W takiej sytuacji mowi krolowa Danii: God bevare  Danmark.


Tytu³: Odp: OZORKI
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-08-08, 20:35:11
No to chyba Waldek nie ma co robić,tylko zastanawia siÄ™ dlaczego ciele na ozorze ma 2g wÄ™gli,a krowa 4 g i dlaczego po ugotowaniu ozora wÄ™gle znikajÄ…  :P
Waldek ma na pewno urlop ,siedzi,pije drinki i zatapia siÄ™ w ozorowe tematy  :P



Tytu³: Odp: OZORKI
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-08-08, 20:54:29
Cytuj z: adampio 2008-08-08, 20:18:19
Czy tematem dyskusji sa 2 gr wegla ?




Nie zapominaj ,że tu chodzi nie o zwykÅ‚e 2 g wÄ™gla,ale o 2 g wÄ™gla na cielÄ™cym ozorze,a to już zmienia postać rzeczy  :P
Sprawe trzeba zbadać ,bo to nie badatela  :P Ozory sÄ… bardzo istotne w życiu każdego z nas.


Tytu³: Odp: OZORKI
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2008-08-11, 17:24:30
Cytuj z: Waldek 2008-07-22, 13:17:03
Moze ktos tu bedzie umial mi to wyjasnic...

Jak to jest z ozorkami? Zdziwilo mnie, ze w 100 g surowego ozorka cielecego jest 2 g wegli, w 100 g wolowego jest az 4 g! http://www.nutritiondata.com/facts/beef-products/3481/2

Ale patrze po obrobce termicznej tych wegli juz nie ma... http://www.nutritiondata.com/facts/beef-products/3482/2
To co sie z nimi dzieje, wyparowuja, zmieniaja sie w co? A moze dostaja sie do wywaru ?

Co ciekawe ozorek jagniecy nie ma wegli ani na surowo ani ugotowany.
http://www.nutritiondata.com/facts/lamb-veal-and-game-products/4689/2


Waldek!
Poniewaz na tym forum obowiazuje zasada: "Jesli masz watpliwosc, siegnij po ksiazke Kwasniewskiego. Tam znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania"; nalezy sie wiec odwolac do tej procedury.

Guru pisal, ze przy obrobce termicznej pojawia sie MADROSC.
Poniewaz ozorki po obrobce sa ubozsze w weglowodany i bogtsze w owa madrosc - logiczna wydaje sie hipoteza, ze owa madrosc w przypadku tej konkretnej potrawy powstaje z weglowodanow.
8)

To w ramach "merytorycznej" debaty zainicjowanej przez pana admina.

Rozmywajcie sobie tematy i srajcie we wlasne gniazdo.
Nie moj cyrk, nie moje malpy!


Tytu³: Odp: OZORKI
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2008-08-11, 17:32:02
Cytuj z: zenon 2008-08-11, 17:24:30
Guru pisal, ze przy obrobce termicznej pojawia sie MADROSC.


Z wyjątkiem tych, co muszą mieć guru!. Im żadna wiara nie pomoże, nawet w formułę "surowego" jedzenia!.


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.