forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Kuchnia Optymalna. => Wątek zaczęty przez: adampio 2008-08-02, 13:36:07



Tytuł: Aioli
Wiadomość wysłana przez: adampio 2008-08-02, 13:36:07
.....czyli ziemniaki inaczej

400 gr pieczonych albo gotowanych ziemniakow ( zimnych)
20 gr czosnku
20 gr oliwy z oliwek
40 gr zoltka
100 gr smietany kwasnej 38 %
2 lyzki soku z cytryne
sol i pieprz

Wyskrobac zawartosc ziemniaka ( skore kasujemy) i wymieszac z olejem, czosnkiem do kremowej konsystencji.
Dodac zoltka oraz po troszeczku smietany.
Na koniec dodac sok z cytryny oraz sol i pieprz

W 100 gr

B: 2,6  T: 12,2  W:11,8

Idealne do duzych krewetek z grilla i nie tylko

Na cieplo: uformowac nie duzej wielkosci placuszki i zarumienic z obu stron na tluszczu ( inne proporcje BTW)


Tytuł: Re: Aioli
Wiadomość wysłana przez: evosonic 2008-08-02, 20:49:30
idealne na kuchnie onetu lub czegos podobnego  :D
moze byc oliwka


Tytuł: Odp: Aioli
Wiadomość wysłana przez: adampio 2008-08-02, 23:01:07
Cytuj:
moze byc oliwka


nie, moze byc maslo!!!!


Tytuł: Odp: Aioli
Wiadomość wysłana przez: sylwiazłodzi 2008-08-03, 21:37:49
http://www.google.pl/search?source=ig&hl=pl&rlz=1G1GGLQ_PLPL287&q=oliwka&meta=

hi,hi masło zastąpić oliwką ale się dogadujecie.

chyba chodziło o to:

http://www.google.pl/search?source=ig&hl=pl&rlz=1G1GGLQ_PLPL287&q=oliwka&meta=



Tytuł: Odp: Aioli
Wiadomość wysłana przez: kodar 2008-08-03, 22:57:42
przed rozpoczeciem przygody z dieta optymalna lubilam placki ziemniaczane z gotowanych ziemniakow.
Niestety wyliczen nie robilam,moze nastepnym razem.
Ziemniaki maczyste po ugotowaniu  rozdrobnic tluczkiem(lepiej gdy sa gorace) lub przepuscic przez maszynke(wtedy gdy sa zimne).
Dodac surowe  jajka,galke muszkatalowa,pieprz,wedlug wlasnego smaku,
Wyrobic ciasto,formowac male placuszki,smazyc na zloty kolor na smalcu.
Mozna podawac z sosem grzybowym,lub miesnym lub kazdym innym.
Z podobnego ciasta robi sie knedle,lub kopytka.(tyle,ze z dodatkiem maki pszennej)
Gdy z ciasta nie  moge formowac placuszkow, daje  mniej jajek lub dodaje  lyzke maki ziemniaczanej.


Tytuł: Odp: Aioli
Wiadomość wysłana przez: adampio 2008-08-04, 09:22:00
co tu liczyc Kodar?
masz okolo 10 gr bialka
jakies 15 wegla
i okolo 30 tluszczu, jesli usmazysz na 30 gr smalcu, ktory ziemniak wciagnie.

Ja wiem, ze przy Aioli jest troche roboty ale popatrz na wartosci BTW a smak jest "troche" lepszy od placka z gotowanego ziemniaka.

A z ta oliwka to rzeczywiscie nie zrozumialem. Ale coz komentaz evosonika byl taki typowo.......forumowy.....zupelnie nie na temat


forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.