Tytuł: Aioli Wiadomość wysłana przez: adampio 2008-08-02, 13:36:07 .....czyli ziemniaki inaczej
400 gr pieczonych albo gotowanych ziemniakow ( zimnych) 20 gr czosnku 20 gr oliwy z oliwek 40 gr zoltka 100 gr smietany kwasnej 38 % 2 lyzki soku z cytryne sol i pieprz Wyskrobac zawartosc ziemniaka ( skore kasujemy) i wymieszac z olejem, czosnkiem do kremowej konsystencji. Dodac zoltka oraz po troszeczku smietany. Na koniec dodac sok z cytryny oraz sol i pieprz W 100 gr B: 2,6 T: 12,2 W:11,8 Idealne do duzych krewetek z grilla i nie tylko Na cieplo: uformowac nie duzej wielkosci placuszki i zarumienic z obu stron na tluszczu ( inne proporcje BTW) Tytuł: Re: Aioli Wiadomość wysłana przez: evosonic 2008-08-02, 20:49:30 idealne na kuchnie onetu lub czegos podobnego :D
moze byc oliwka Tytuł: Odp: Aioli Wiadomość wysłana przez: adampio 2008-08-02, 23:01:07 Cytuj: moze byc oliwka nie, moze byc maslo!!!! Tytuł: Odp: Aioli Wiadomość wysłana przez: sylwiazĹodzi 2008-08-03, 21:37:49 http://www.google.pl/search?source=ig&hl=pl&rlz=1G1GGLQ_PLPL287&q=oliwka&meta=
hi,hi masĹo zastÄ piÄ oliwkÄ ale siÄ dogadujecie. chyba chodziĹo o to: http://www.google.pl/search?source=ig&hl=pl&rlz=1G1GGLQ_PLPL287&q=oliwka&meta= Tytuł: Odp: Aioli Wiadomość wysłana przez: kodar 2008-08-03, 22:57:42 przed rozpoczeciem przygody z dieta optymalna lubilam placki ziemniaczane z gotowanych ziemniakow.
Niestety wyliczen nie robilam,moze nastepnym razem. Ziemniaki maczyste po ugotowaniu rozdrobnic tluczkiem(lepiej gdy sa gorace) lub przepuscic przez maszynke(wtedy gdy sa zimne). Dodac surowe jajka,galke muszkatalowa,pieprz,wedlug wlasnego smaku, Wyrobic ciasto,formowac male placuszki,smazyc na zloty kolor na smalcu. Mozna podawac z sosem grzybowym,lub miesnym lub kazdym innym. Z podobnego ciasta robi sie knedle,lub kopytka.(tyle,ze z dodatkiem maki pszennej) Gdy z ciasta nie moge formowac placuszkow, daje mniej jajek lub dodaje lyzke maki ziemniaczanej. Tytuł: Odp: Aioli Wiadomość wysłana przez: adampio 2008-08-04, 09:22:00 co tu liczyc Kodar?
masz okolo 10 gr bialka jakies 15 wegla i okolo 30 tluszczu, jesli usmazysz na 30 gr smalcu, ktory ziemniak wciagnie. Ja wiem, ze przy Aioli jest troche roboty ale popatrz na wartosci BTW a smak jest "troche" lepszy od placka z gotowanego ziemniaka. A z ta oliwka to rzeczywiscie nie zrozumialem. Ale coz komentaz evosonika byl taki typowo.......forumowy.....zupelnie nie na temat
forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone. |