Tytu: Akryloamid Wiadomo wysana przez: zbynek 2008-08-27, 21:45:50 Akryloamid - chrupiący wróg
Chętnie zajadamy się chipsami ziemniaczanymi, mimo że w chrupkim jedzeniu znajdują się dwie groźne dla zdrowia substancje Trans Fat-y oraz akryloamid - znany od dawna jako bardzo groźna neurotoksyna. Nie przypuszczano, że występuje w tak dużych ilościach i w tak wielu produktach spożywczych. Znaleziono ją między innymi w chipsach, frytkach, płatkach śniadaniowych, chrupkach, popcornie, krakersach i pieczywie chrupkim. Jest we wszystkim, co ma cukier, białko i było przetwarzane w temperaturze 170oC. Akryloamid powstaje bowiem głównie podczas ogrzewania (smażenia, pieczenia, zapiekania) produktów bogatych w węglowodany. Gdy dwie molekuły - cukru (glukoza) i aminokwasu (asparginy) znajdują się w sąsiedztwie, w temperaturze powyżej 170C - zachodzi reakcja nazwana od jej odkrywcy - Maillarda. Metoda ta wykorzystywana była do tworzenia akryloamidów służących do zabijania mikrobów, czyli najdokładniejszego czyszczenia medycznych instrumentów, a poliakryloamidy (obecne w cemencie) służyły do zatykania dziur w tamach. Stąd od bardzo dawna wiedziano o akryloamidach w wodzie (pod tamami lub z wylewanych z laboratoriów resztek) i troska ludzka spowodowała, że dbano o to, by w wodzie ich było jak najmniej. Limity na akryloamidy Zdawali sobie sprawę z wagi zagrożenia naukowcy i przedstawiciele władzy, którzy zebrali się po wojnie na Konwencji w Genewie w 1946 roku, gdzie wydali ustawę nr 49, określającą limit do spożycia przez człowieka. Ustawa dopuszcza jeden miligram akryloamidu w 10 tys. litrów wody (0,12µg - mikrograma w 1 litrze). Najnowsze wytyczne Światowej Organizacja Zdrowia (WHO) mówią o maksymalnym poziomie 0,5 µg, podczas gdy my, w Polsce - mieliśmy najniższy w Europie limit tych toksyn (0,1µg). Taki też obowiązuje w Unii Europejskiej. Dodatkowo, na podstawie badan prowadzonych na zwierzętach, naukowcy ustalili, że bezpieczny poziom spożycia akryloamidu, nie wywołujący niekorzystnych skutków zdrowotnych, wynosi około 100 µg na kilogram masy ciała dziennie. Oznacza to, że dorosły człowiek, o wadze 70 kg może, prawdopodobnie bez szkody dla zdrowia, spożywać wraz z pokarmem około 700 µg akryloamidu dziennie. Ile toksyn w chipsach? W chipsach ziemniaczanych wykryto bardzo zróżnicowane ilości akryloamidu - od 270 micro;g do nawet 3000 micro;g na kilogram. Zakładając, że paczka chipsów waży 200 g obliczono, i. wraz z chipsami o najwyższej zawartości tej substancji wprowadzamy do organizmu aż 600 µg akryloamidu. To niemalże tyle, co ustalona dzienna bezpieczna dawka dla osoby dorosłej! U szczurów duże dawki akryloamidu powodowały większą zapadalność na raka, głównie przewodu pokarmowego, a także uszkodzenie systemu nerwowego. W przemyśle akryloamid używany jest przy produkcji tworzyw sztucznych, barwników, klejów, lakierów i betonu. Związki akryloamidu stosowane są równie. w procesach uzdatniania wody. U osób narażonych na częsty kontakt z dużymi dawkami tej substancji, obserwowano uszkodzenia centralnego i obwodowego układu nerwowego. Powstaje zatem wniosek, że także akryloamid wystepujący w produktach spożywczych może być szkodliwy dla ludzi. Prof. Maria Borawska z Zakładu Bromatologii Akademii Medycznej w Białymstoku ostrzega: W paczce czipsów może być 500-krotnie więcej akryloamidu niż dopuszczają normy WHO. Poza tym czipsy, ze względu na wysoki indeks glikemiczny (znaczny wzrost glukozy we krwi po ich spożyciu), sprzyjają tyciu. Kaloryczność 100 g czipsów sięga 550 kcal, czyli jednej czwartej dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka. W takiej paczce a. 40 gramów, to tłuszcz. Zjadając paczkę czipsów dostarczamy organizmowi ponad połowę dziennej porcji tłuszczu. Smakosz czipsów, podjadający je co i rusz w ciągu dnia, osiąga wysokie poziomy glukozy we krwi, co powoduje nadmierne wydzielanie insuliny i znowu cheć podjadania. Zmierza prostą drogą do otyłości i wszystkich chorób z nią związanych, na czele z miażdżcą i chorobami serca, a nie wykluczając nowotworów, zwłaszcza jelita grubego, piersi, płuc, narządu rodnego, gruczołu krokowego. Czipsy są słone, a wiec też szkodliwe - nadmiar soli w diecie (powyżej 5 g na dobę) sprzyja rozwojowi nadciśnienia. Warto też uwzględnić wysoką cenę. Jeżeli 100 g czipsów kosztuje 3 zł, to kilogram 30 zł. Tyle płacimy za produkt pełen jedynie skrobi, tłuszczu, soli i substancji rakotwórczych. http://www.rakiel-czarnecka.pl/files/multi/gaz3.pdf Jako informacja dodatkowa „Rakotwórcze chipsy” - i badanie na zawartość tej trucizny. http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080722/ZDROWIE/805043043 cytat: H. Mojska, I. Gielecińska, L. Szponar Zawartość akryloamidu w produktach wysokowęglowodanowych w Polsce Streszczenie Celem badań było oznaczenie zawartości akryloamidu w losowo pobranych próbkach chipsów i frytek ziemniaczanych metodą GC/MS/MS. Przeciętna zawartość akryloamidu w badanych chipsach wynosiła 998 micro;g/kg (zakres 352 – 3647 micro;g/kg) i była około trzykrotnie wyższa niż we frytkach - 337 micro;g/kg (zakres 88 – 799 micro;g/kg). Stwierdzono znaczne różnice (nawet dziesięciokrotne) w poziomie akryloamidu w poszczególnych próbkach produktów, świadczące o wpływie surowców i warunków prowadzenia procesu technologicznego na zawartość badanego związku w produkcie finalnym. Wyniki naszych badań były zbliżone do uzyskiwanych w innych krajach. http://www.pzh.gov.pl/page/fileadmin/user_upload/biblioteka/roczniki_PZH/58/1_2007pl.pdf Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: zbynek 2008-08-28, 10:20:14 Dodatkowe jeszcze informacje dla zainteresowanych tematem : „Chipsy jako potencjalne źródło akryloamidu w polskiej diecie”
Cytuj: Średnie pobranie akryloamidu wśród spożywających dzieci w wieku 7-9 lat wynosi nawet 2,6mikro/gram/kg m.c/ dobę, przy czym należy pamiętać , iż uwzględniono jedynie akryloamid pochodzący z chipsów. http://www.zdrowiepubliczne.pl/index.php/artykul/pobierzPdf/id/1693 Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: Edyta 2008-08-28, 11:07:46 Chipsy z akryloamidem,dietetyczne napoje z aspartamem ,to podstawa wyżywienia masy ludzi na całym świecie.
Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: zbynek 2008-09-18, 18:39:57 Cytuj: Chipsy w szkole to nasza bolączka. Rozmowy z dyrektorami szkół nic nie dawały, więc rok temu poprosiliśmy o pomoc sanepid. Mieliśmy nadzieję, że inspektorzy mogą zakazać sprzedaży chipsów w szkołach. Niestety, okazało się, że sanepid nie może nic zrobić - mówi Ewa Szcząch, kierownik działu szkół podstawowych w Wydziale Edukacji Urzędu Miejskiego. W sanepidzie usłyszeliśmy, że tylko dyrektor ma wpływ na to, co jest sprzedawane w sklepiku szkolnym. Może w umowie z ajentem zastrzec, że zamiast chipsów będą np. jogurty albo owoce Dyrektorzy szkół twierdzą, że są bezsilni. Pytają, jak mogą zakazać sprzedaży chipsów, jeśli rodzice nie mają nic przeciwko asortymentowi szkolnych sklepików. Dr Zbigniew Hałat, prezes Stowarzyszenia Ochrony Zdrowia Konsumentów. W trzech kolejnych rządach był głównym inspektorem sanitarnym. - Jestem zdecydowanie za wprowadzeniem zakazu sprzedaży chipsów na terenie szkół, zwłaszcza podstawowych, gdzie dzieci są szczególnie narażone na manipulację. Ani chipsy, ani guma do żucia w kształcie papierosów, ani też szampany bezalkoholowe nie powinny być dostępne w szkolnych sklepikach. Szczególnie potępiam sprzedaż chipsów, ponieważ jest to produkt, który zawiera olbrzymie ilości tłuszczu i soli. Ponadto w chipsach jest akrylamid - bardzo silna trucizna rakotwórcza, która powstaje pod wpływem wysokiej temperatury w produktach zawierających skrobię. Uważam, że trzeba dążyć do zlikwidowania sprzedaży chipsów na terenie szkoły. Jednak tylko od dyrektora danej placówki zależy, czy będzie on szanował zdrowie dzieci uczących się w jego szkole, czy też nie. Każdy dyrektor wie, jak powinien wyglądać jadłospis siedmio-, ośmiolatka. Jeżeli dyrekcja szkoły czuje się odpowiedzialna za dzieci, to powinna zabronić sprzedaży trujących, szkodliwych dla zdrowia produktów. http://olesnica.naszemiasto.pl/wydarzenia/311446.html Cytuj: Dyrektor Instytut Żywności i Żywienia przestrzega jedynie przed nadmiernym objadaniem się chipsami czy frytkami. Uspokaja, że jeśli dziecko zje np. chipsy raz na jakiś czas, to nic mu się nie stanie. Zapytaliśmy dyrektora Szponara również o to, czy nie warto na każdej paczce chipsów lub w punktach sprzedaży frytek, np. w McDonaldsie, umieścić informacji o szkodliwości spożywania tego typu produktów. Dyrektor nie widzi jednak takiej potrzeby. Twierdzi, że choć taki napis jest umieszczony na paczkach papierosów, to jednak niewiele osób zwraca na niego uwagę. Niepokojem napawać mogą również wyniki badań, jakie kilka lat temu przeprowadzono. Wynika z nich, że tylko około 8 - 10 proc. osób czyta napisy umieszczone na opakowaniach z żywnością. Ponadto, dyrektor IŻiŻ zwraca uwagą na to, że akryloamid powstaje podczas palenia papierosów. Przypomina on starą maksymę, że wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Wszystko zależy od dawki, którą spożyjemy. Oczywiście, wyniki badań szwedzkich chemików mogą w przyszłości zostać zweryfikowane. http://www.bhp.org.pl/Sections-req-viewarticle-artid-79-allpages-1-theme-Printer.html PS. Okazuje się że np. w Anglii da się zakazać sprzedaży chipsów i batonów w szkołach – u nas nie! :shock: cytat: ”Brytyjska sekretarz ds. edukacji, Ruth Kelly, ogłosiła że od 1 września 2006 roku zakazana będzie sprzedaż wysokotłuszczowych produktów w szkołach. W zakazie chodzi m.in. o chipsy, słodycze, czekoladowe batony i gumy do żucia.” Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: zbynek 2009-02-18, 12:41:45 Cytuj: Jesz regularnie chipsy ziemniaczane? Jeśli tak, grozi ci nie tylko otyłość, ale też miażdżyca i choroba wieńcowa serca. Wykazali to polscy naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia pod kierunkiem prof. Marka Naruszewicza, którzy odkryli w chipsach toksyny, niebezpieczne dla układu nerwowego. [...] "Nasza praca jako pierwsza na świecie dowodzi, jak duże są zagrożenia dla zdrowia z powodu regularnego spożywania chipsów" - powiedział prof. Naruszewicz. "Stanowi ona jeszcze jeden argument w dyskusji, że powinno się zrobić wszystko, by zmniejszyć spożycie tego rodzaju śmieciowej żywności przez dzieci i młodzież" - dodał. Praca polskich uczonych zostanie opublikowana w marcowym numerze prestiżowego pisma "American Journal of Clinical Nutrition". http://www.dziennik.pl/nauka/article322323/Polacy_dowiedli_chipsy_szkodza_sercu.html Tytu: na raka B 17 Wiadomo wysana przez: ali 2009-02-22, 00:13:54 http://usenet.gazeta.pl/usenet/0,48205.html?group=pl.misc.dieta&tid=1035820&pid=&strona=0
Tytu: A z B-29 Wiadomo wysana przez: toan 2009-02-22, 08:10:47 było na chorobę Hiroshimy&Nagasaki. :(
Żaden pojedyńczy związek chemiczny nie wyleczy zmiany metabolizmu spowodowanego chronicznym niedotlenieniem, ani błędu w powieleniu kodu genetycznego. Tytu: Odp: A z B-29 Wiadomo wysana przez: lekarka 2009-02-22, 14:45:51 Cytuj z: admin 2009-02-22, 08:10:47 ani błędu w powieleniu kodu genetycznego. Jesteśmy po to by modyfikować (modulować) odpowiedzi genowe (czyli produkcje enzymów w reakcji na bodźce środowiskowe). Da się. Kiedyś mnie pytano o toksyny spowodowane smażeniem ziemniaka. Machnęłam ręką, nieco wkurzona że zwracaja uwagę na nie to co powinni. Gadaniem o szkodliwości akryloamidu nie potrafią wyleczyć chorób... (nie wiedzą, że T leczy i jedzą na śniadanie coś innego niz T :() Prawda jest taka, że mniejsze zło (FRYTKI) doprowadza do WYLECZENIA chorób uznawanych za niewyleczalne... Zatem po opanowaniu choroby poszukiawnia trwają dalej. Nie je się wtedy frytek tak często. PO WYLECZENIU CHOROBY!!! W sprawie akryloamidu - potwierdzam - zmiany zapalne są takie same jak po glutaminianach, benzoesanach, owocach i cukrach prostych, zbożach, alergenie białkowym - mlecznym itd. Wiem to. Sama tego doswiadczam :) na sobie :shock: :D. Pilnie potrzebna księgowa na priv :). Dziekuję :). Tytu: Odp: A z B-29 Wiadomo wysana przez: grizzly 2009-02-22, 14:56:29 Cytuj z: lekarka 2009-02-22, 14:45:51 ...Pilnie potrzebna księgowa na priv :). Dziekuję :)... To znaczy, ze obroty "rosna" !!! 8) Super! 8) Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: lekarka 2009-02-22, 17:37:48 Do innych celów. Obroty chcę utrzymać na tym samym poziomie (czyli niskim :(). Na razie :D.
Czyli chcę utrzymać dochód na tym samym poziomie, a nie niższym z tytułu zmiany przepisów od 1.III. 2009. Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: sylwiazłodzi 2009-04-23, 21:51:20 Nasz państwo -patrz przepisy zmuszają Nas do niechęci do pieniędzy. Paradoks.
Głupota. Chcą aby rodzić więcej dzieci ale jakbym zarabiała trochę mniej niż mam a dużo nie mam to nie mogłabym w ogóle odliczyć ulgi na dziecko a mam tylko jedno. Starcza Mi pierwszego do pierwszego al za dużo nie zostaje jak tylko na ratę , którą mogę sobie pozwolić aby kupić coś do domu. Lekarko czy prośba o księgową nadal aktualna ,może moje koleżanki z pracy mogłyby coś pomóc jak opisze Mi Pani problem. Mają większe doświadczenie niż Ja więc na razie sama nie pomogę ale one być może. Tytu: Odp: A z B-29 Wiadomo wysana przez: Radzio 2015-03-31, 10:13:05 Cytuj z: toan 2009-02-22, 08:10:47 było na chorobę Hiroshimy&Nagasaki. :( Żaden pojedyńczy związek chemiczny nie wyleczy zmiany metabolizmu spowodowanego chronicznym niedotlenieniem, ani błędu w powieleniu kodu genetycznego. Jest spójność!- znaczy, spójność obu wypowiedzi widzę. :D :lol: :wink: Cytuj z: sylwiazłodzi 2009-04-23, 21:51:20 Nasz państwo -patrz przepisy zmuszają Nas do niechęci do pieniędzy. Paradoks. Głupota. Chcą aby rodzić więcej dzieci ale jakbym zarabiała trochę mniej niż mam a dużo nie mam to nie mogłabym w ogóle odliczyć ulgi na dziecko a mam tylko jedno. Starcza Mi pierwszego do pierwszego al za dużo nie zostaje jak tylko na ratę , którą mogę sobie pozwolić aby kupić coś do domu. Lekarko czy prośba o księgową nadal aktualna ,może moje koleżanki z pracy mogłyby coś pomóc jak opisze Mi Pani problem. Mają większe doświadczenie niż Ja więc na razie sama nie pomogę ale one być może. Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: administ 2015-03-31, 10:16:46 Bo dzieci są dla zarabiających pieniądze, tylko ci nie rozmnażają się tak, jak zarabiający na życie. 8)
Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: Radzio 2015-03-31, 10:19:50 :lol:
Tu kod działa bez zastrzeżeń. :wink: :lol: :lol: :lol: Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: administ 2015-03-31, 11:57:22 Się wie... ;)
Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: Radzio 2015-03-31, 12:05:14 :lol:
I nie będzie przeproś! :lol: :lol: :lol: :wink: Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: administ 2015-03-31, 12:22:34 Teraz są dobre tabletki, więc nie ma za co przepraszać... ;)
Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: Gavroche 2015-03-31, 12:24:00 Ta, a potem sikają wszędzie tymi estrogenami i nam chłopaki od tego miętkie się robią... ;)
Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: administ 2015-03-31, 13:10:37 Aby na paski nie, bo zawsze wyjdzie "zakwaszenie"! ;)
A później się pytają, jak to z tym "zakwaszeniem" i co robić, bo nic nie pomaga! :( Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: Gavroche 2015-03-31, 13:27:27 Taka głęboka zmiana metabolizmu od tabletki?
A mówią, że zupełnie nieszkodliwe toto... :? Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: MariuszM 2015-03-31, 14:07:22 Moze o.te jony,wodory chodzi,kt sa oszczedzane u wege. ;) :D
Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: Radzio 2015-03-31, 14:14:16 :lol: :lol: :lol:
Panowi koordynujący, przecież ja nie tym. :wink: :D Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: administ 2015-03-31, 14:15:13 A czym Radziu? :shock:
Palcem? ;) Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: Gavroche 2015-03-31, 14:15:56 Nam to zupełnie nie przeszkadza. ;)
Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: administ 2015-03-31, 14:17:29 Jak palcem, to po co się zakwaszać? ;)
Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: Gavroche 2015-03-31, 14:21:30 Paranoja? :lol:
Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: Radzio 2015-03-31, 14:23:19 :lol:
"... wie"! Panowie- tak ma być, gwoli merytorycznego skierowania tropu. :D Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: administ 2015-03-31, 14:25:01 Bo to Radziu trzeba być członkiem jakiego stowarzyszenia dla przykładu... ;)
Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: Zyon 2015-08-13, 14:38:53 Interia straszy......prosze was, nie jedzcie tego codziennie :?
7 rakotwórczych rzeczy, które jesz codziennie Nieorganiczne warzywa i owoce (pestycydy) Napoje gazowane (4-metyloimidazol) Chipsy ziemniaczane (arkylamid) Sztuczne słodziki (aspartam, Dwuketopiperazyna) Łosoś hodowlany (PCB, rtec i dioksyny) Dietetyczne "cokolwiek" Popcorn z mikrofalówki (kwas perfluorooktanowy (PFO)) Czytaj więcej na http://facet.interia.pl/aktywnosc/zdrowie/news-7-rakotworczych-rzeczy-ktore-jesz-codziennie,nId,1865538#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: Diogenes z Synopy 2015-08-13, 14:49:38 i co teraz jeść? miał być łosoś z rucolą, ;-) skończy się na jajkach organicznych ! Dobrze, że zapomniałem o obiedzie. Będzie zdrowo.
Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: administ 2015-08-13, 18:14:38 Dziwne, nie dość, że nie codziennie, to wcale nie jem tych siedmiu! :shock: :lol:
Z wyjątkiem pomidora do śniadania, jakiegoś warzywa do obiadu i malinek do bitej śmietanki z wieczora. 8) Może jednak jakoś przeżyję? :roll: Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: Blackend 2015-08-13, 18:40:05 Ale tylko jakoś'ć. ;)
Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: administ 2015-08-13, 20:43:20 Akrylamid to dopiero jest "przyprawa". Nawet gluten chlebowy dzięki temu powszechnie smakuje... ;)
Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: Zyon 2015-09-08, 15:01:20 Po raz kolejny ostrzegaja przed akrylamidem. To kolejna po ksenobiotykach, burakach i glutenie toksyna czyhajaca na nasze zycie i zdrowie
http://mamdziecko.interia.pl/kuchnia-dla-malucha/news-ziemniak-na-zdrowie,nId,1880700 Cytuj: Groźny akrylamid Zdecydowanie nie warto ziemniaków zamieniać na frytki. Średniej wielkości ziemniak gotowany (klasycznie lub na parze) to około 99 kcal. Ten sam ziemniak w formie frytek to już 336 kcal. Kaloryczność wzrasta więc ponad trzykrotnie, ale nie to jest najgorsze. Proces smażenia ziemniaków w tłuszczu powoduje wytworzenia akrylamidu - organicznego związku chemicznego. Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: Diogenes z Synopy 2015-09-08, 15:20:36 tu gość pisze wręcz przeciwnie , tylko frytki są zdrowe, muszą być poddane wysokiej temp
http://www.ziolaiprzyprawy.info/2012/07/19/blog/ziemniaki-czyli-dlaczego-ludzie-jedza-trucizne/ Cytuj: Glikoalkaloidy pełnią w ziemniakach funkcję ochronną – są jak białe krwinki w ludzkim układzie odpodnościowym. Jeśli tylko bulwa zostanie mechanicznie uszkodzona – albo wystarczy, że zostanie wystawiona na działanie światła (niekoniecznie słonecznego) wówczas glikoalkaloidy gromadzą się wokół tej „rany” aby ochronić żywotność bulwy i umożliwić jej wykiełkowanie. Cytuj: Żeby nie było niedomówień: szkodliwe działanie alkaloidów zostało naukowo udowodnione, dlatego FAO/WHO ustaliły dopuszczalne najwyższe stężenie tych związków w ziemniakach i wynosi ono 1-10mg na 100g bulwy ziemniaka. http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2006,%201%2846%29%20Supl/26_Zgorska.pdf Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: Gavroche 2015-09-08, 15:43:57 Ziemniak ziemniakowi nie równy. :P
Zawartość trucizn zależy od odmiany, obchodzenia się z ziemniakami, sposobu przechowywania i obróbki. Ziemniaki gotowane w dużej ilości wody są całkiem niezłe. Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: renia 2015-09-08, 15:45:47 Cytuj z: Zyon 2015-09-08, 15:01:20 Po raz kolejny ostrzegaja przed akrylamidem. To kolejna po ksenobiotykach, burakach i glutenie toksyna czyhajaca na nasze zycie i zdrowie http://mamdziecko.interia.pl/kuchnia-dla-malucha/news-ziemniak-na-zdrowie,nId,1880700 Cytuj: Groźny akrylamid Zdecydowanie nie warto ziemniaków zamieniać na frytki. Średniej wielkości ziemniak gotowany (klasycznie lub na parze) to około 99 kcal. Ten sam ziemniak w formie frytek to już 336 kcal. Kaloryczność wzrasta więc ponad trzykrotnie, ale nie to jest najgorsze. Proces smażenia ziemniaków w tłuszczu powoduje wytworzenia akrylamidu - organicznego związku chemicznego. Ziemniaki gotowane w dużych ilościach są dobre... :roll: dla świń... 8) Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: Gavroche 2019-06-04, 18:24:51 Ostatnio bardzo smakuje mi mocno podsmażana kiełbasa w plasterkach.
Tak naprawdę mocno, na granicy przypalenia. Umrę w boleściach? :? Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: admin 2019-06-04, 18:35:07 A kto to wie, ale "naukowo" im bardziej smaczne, tym bardziej szkodliwe! ;)
Tytu: Odp: Akryloamid Wiadomo wysana przez: renia 2019-06-04, 20:28:19 Cytuj z: Gavroche 2019-06-04, 18:24:51 Ostatnio bardzo smakuje mi mocno podsmażana kiełbasa w plasterkach. Tak naprawdę mocno, na granicy przypalenia. Umrę w boleściach? :? Nasz Oliwier taką ostatnio je codziennie do śniadania. Plasterki smażone w głębokim tłuszczu (smalcu) i żółtka sadzone (na osobnej patelni) do tego. Bez węglowodanów. Zawziął się... :evil:
forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone. |