Tytu³: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: kangur 2008-10-09, 10:48:55 Przeszukalem forum i nie znalazlem takiego watku. Przyda sie nie tylko dla Afmfo.
Produkty zakwaszajace         Alkohol Brukselka Cukier Drob Fasola Groch Herbata Jajka Kakao Kapusta kiszona Kawa Ketchup Krochmal z kukurydzy Makaran Malze Mieso Mleko Musztarda Napoje slodzone Oliwki Pieprz Platki owsiane Podroby Produkty maczne Ryby Soczewica Szparagi Produkty lekko zakwaszajace  Kasze (w wiekszisci) Kokos (suszony) Lody Maslo Nasiona i orzechy (wiekszosc) Owoce (puszkowane) Owoce suszone na siarce Sery Produkty alkalizujace: Arbuzy Avocado Brzoskwinie Cytryny Daktyle Figi Grejfruty Kukurydza Melasa Miod Owoce Pomarancze Proso Rodzynki Syrop klonowy Warzywa Winogrona    Produkty lekko alkalizujace: Daktyle Fasola (Phaseolus limensis) Kasza gryczana Kasztany Kokosy (swieze) Kwasne rodukty mleczne Orzechy brazylijskie Sliwki,zurawiny zakwaszaja i pozostaja kwasne w organizmie. Surowe owoce kwasnieja w obecnosci cukru. Wszystkie pokarmy przy dodaniu cukru zakwaszaja. Lekarstwa, aspiryna, tyton i ocet zakwaszaja. Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-10-09, 11:13:13 Cytuj z: kangur 2008-10-09, 10:48:55 ocet zakwasza. Ja bym jeszcze napisaÅ‚, że soda odkwasza (wodorowÄ™glan sodu, soda oczyszczona, bikarbonat, NaHCO3, baking soda, sodium bicarbonate) i już każdy wie jak sobie pecha wyregulować. :-) Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: afmfo 2008-10-10, 09:35:09 DziÄ™ki, dziÄ™ki, dziÄ™ki.
NaprawdÄ™ maÅ‚o mam czasu i takie gotowce jak i życzliwość bardzo mnie cieszÄ…. Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2008-10-10, 13:49:31 Mam pytanie:
1/ co rozumiemy przez zakwaszanie / alkalizowanie? Tzn co ma byc zakwaszane / alkalizowane? wg tej teorii 2/ kto jest autorem teorii kwasowo-zasadowej? 3/ sa jakies wiarygodne badania na ten temat? Ja sie kiedys dalem wkrecic w te teorie. Ciekawa rzecz: ja wrecz czulem jak mnie zakwasza po miesie, a potem po wypiciu jakiegos soku (np pomidor), czy zjedzeniu rzepy, marchwii itp czulem jak mnie alkalizuje i ze lepiej sie czuje. W pewnym momencie dalem sie przekonac, te ta teoria to bubel i jakas kreacja wegetarianska. Dalem sobie z tym spokoj. Bywaly dni, ze w ogole nie jadlem roslin (zrodlem wegli byl miod i podroby).. Bardzo rzadko zdarza mi sie tak jadac, ale nie zauwazylem nawet w te "ekstremalnie zakwaszajace" dni jakichkolwiek negatywnych objawow. Nasuwa sie tez pytanie: dlaczego eskimosi, masajowie, samburu i inne prymitywne plemiona sa zdrowe? Skoro powinny byc skrajnie zakwaszone i chore? Ja nie twierdze, ze cala teoria jest do bani. Byc moze pewne tezy warto wcielic w zycie z korzycia dla zdrowia. Calosc jednak wydaje mni sie podejrzana. Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rudka 2008-10-11, 02:06:48 Zenek
Ja myÅ›le ,ze to jest tak jak z NOSICIELAMI -nie chorujÄ… i z tym zyjÄ…. Inne istoty chodowlane sÄ… delikatne chodowane w cieplarnianych warunkach -wiÄ™c byle pomuch zaszkodzi. DziÄ™kuje ,że zajÄ…Å‚es sie robakiem -zamordowaÅ‚es czy oddaÅ‚eÅ› w dobre rÄ™ce? , przez niego maÅ‚obym dziury w monitorze nie wydrapaÅ‚a Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2008-10-11, 10:26:40 Nie rozumiem ani metafory, ani o co chodzi z robakiem (to z pewnoscia nie moja zasluga)
Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-10-11, 11:29:32 Znalazlem na sieci ciekawy atrykul dotyczacy zakwaszenia organizmu, przyczyn itd
http://www.obcasy.pl/index.php?art=1&dzial=33&dzial2=188 Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-10-11, 11:50:19 i jeszcze jeden dosc ciekawy fragment wypowiedzi:
Produkty wysoko-kwasowe. PH 5.0 do 6.0 - cukier rafinowany (biaÅ‚y) i nierafinowany (brÄ…zowy), ser edamski, jajka, majonez, ryby, skorupiaki, woÅ‚owina, wieprzowina, miÄ™so z królika, kurczak, wÄ…troba, miÄ™so jagniÄ™ce, cielÄ™cina, sztuczne sÅ‚odziki, napoje gazowane bezalkoholowe, napoje musujÄ…ce, papierosy, leki chemiczne, mÄ…ka pszenna biaÅ‚a, chleb pszenny, makaron biaÅ‚y, kasza manna, biaÅ‚y ryż, biaÅ‚y ocet spirytusowy, ciasta i wyroby cukiernicze, czekolada, piwo, kawa, dżemy, galaretki, alkohol, sól oczyszczana warzona i jodowana, czarne herbaty. Produkty Å›rednio-kwasowe.Ph 6.0 do 7.0 - orzechy wloskie, ser cheddar, ser z plesniÄ…, Å›ledzie, makrele, żyto, owies, pszenica, ryż, Å›liwki, borówki, oliwki, ryby, soki owocówe z cukrem, syrop klonowy, melasa, pikle, chleb z rafinowanych zbóż (owsa, ryżu, żyta), pÅ‚atki zbożowe, skorupiaki, kieÅ‚ki pszenicy, peÅ‚ne ziarna pszenicy, wino, jogurt dosÅ‚adzany, gryka, sery ( ostre), chleb ryżowy, jajka gotowane na twardo, ketchup, majonez, makaron peÅ‚noziarnisty, ciasto na miodzie, orzeszki ziemne, prażona kukurydza, ryż basmati, ryż brÄ…zowy, sos soiowy, chleb pszenny z kieÅ‚kujÄ…cych ziaren. Produkty nieznacznie kwaÅ›ne - Ph 7.0 syrop ze sÅ‚odu, syrop z jÄ™czmienia, jÄ™czmieÅ„, otrÄ™by, orzechy nerkowca, ziarna zbóż z miódem, owocami i syropem klonowym, żurawiny bÅ‚otne, fruktoza, miód pasteryzowany, soczewica, mleko homogenizowane i pasteryzowane, melasa surowa, gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa, musztarda, pistacje, ryż lub krakersy pszenne, ziarno żytnie, chleb żytni z kieÅ‚ek, nasiona sÅ‚onecznika, pestki dyni, orzechy wÅ‚oskie, jagody, orzechy brazylijskie, masÅ‚o solone, sery Å‚agodny i kruche, krakersy z nierafinowanego żyta, cieciorka, suchy orzech kokosowy, mleko kozie homogenizowane, oliwki marynowane, orkisz. Produkty obojÄ™tne - masÅ‚o, Å›mietana, naturalny jogurt, serwatka naturalna, oleje. Produkty Å›rednio-zasadowe. Ph 7.0 do 8.5 - migdaÅ‚y, orzech kokosowy, mleko, fasola, kapusta, seler, soczewica, saÅ‚ata, grzyby, cebula, warzywa korzeniowe, pomidory, morele, jabÅ‚ka, banany, jagody, wisnie, figi, grapefruit, winogrona, cytryny, melon, pomaraÅ„cze, brzoskwinie, gruszki, maliny, mandarynki, Å›liwki, awokado, banany ( dojrzaÅ‚e), marchew, seler naciowy, rodzynki, figi Å›wieże, czosnek, agrest, Winogrona maÅ‚o sÅ‚odkie, grejpfrut,zioÅ‚a zielone, saÅ‚ata, nektarynki, brzoskwinie ( sÅ‚odkie), gruszki, groszek sÅ‚odki, daktyle, dynia, szpinak, jabÅ‚ka kwaÅ›ne, fasola zielona, buraki,brokuÅ‚y, hleb Å›wiÄ™tojaÅ„ski, imbir Å›wieży, Winogrona kwaÅ›ne, kalarepa, saÅ‚ata, pomaraÅ„cze, pietruszka, dynia, maliny, truskawki, sÅ‚odkie zboże Å›wieże, rzepa, ocet jabÅ‚kowy. Produkty wysoko-zasadowe. PH 8.5 do 9.0 - awokado, buraki czerwone, marchew, ziemniaki, szpinak, suszone morele, rabarbar, cytryny, arbuz, melon, pieprz cayenne, suszone figi, wodorosty morskie, wapno palone, owoc mango, papaja, nać pietruszki, winogrona, rzeżucha, wodorosty, szparagi, cykoria, owoc kiwi, gruszki, ananas, rodzynki, soki roÅ›linne z jarzyn. Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rudka 2008-10-12, 02:22:48 Zenek -przepraszam -pomyliÅ‚am Ciebie ze zbynkiem :(
ProsiÅ‚am go by utÅ‚uk robala co krÄ™ciÅ‚ mi sie po ekranie Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2008-10-12, 11:06:01 Cytuj z: adampio 2008-10-11, 11:29:32 Znalazlem na sieci ciekawy atrykul dotyczacy zakwaszenia organizmu, przyczyn itd http://www.obcasy.pl/index.php?art=1&dzial=33&dzial2=188 Nic mi ten art nie wyjasnil :( Mam wrazenie, ze cala ta teoria opiera sie na zalozeniu o wszystkozernosci czlowieka i dogmatach w stylu "5 razy dziennie porcja owocow i warzyw". Pisza mi dobrzy ludzie, ze z produktow zwierzecych powstaja zwiazki zakwaszajace. Czy te zwiazki nie powstaja worganizmie psa, wilka czy lwa? Powstaja, "ale pies, wilk i lew sa miesozerne, a czlowiek jest wszystkozerny, wiec nie moze jesc samych prod. zwierzecych". Taka to jest mniej wiecej logika. Nie ma tu konkretow. Ta teoria do mnie nie trafia, bo praktyka jej przeczy. Weston Price badal prymitywne ludy, zwracal uwage na kosciec i uzebienie. Ludy spozywajace produkty rzekomo zakwaszajace mialy zdrowe zeby i kosci. A trzeba do tego jeszcze dodac, ze spozywaly znacznie mniej wapnia niz wynosi tzw "norma". Pamietajmy, ze tzw "norma" to oszacowanie zapotrzebowania dla czlowieka odzywiajacego sie wysokoweglowodanowo. Skoro czlowiek zjadajacy duzo produktow alkalizujacych potrzbuje wiecej wapnia niz czlowiek zjadajacy zakwaszajace - cos tu jest nie tak.. Cytuj: o Osteoporoza Badania dr Herty Spencer dotyczace spozywania protein i utraty spoistosci kosci dowodza, ze spozywanie protein w formie prawdziwego miesa nie ma wplywu na gestosc kosci. Badania, ktore rzekomo dowodza tego, ze nadmierne spozycie protein prowadzi do utraty gestosci kosci, nie byly wykonane na populacji spozywajacej prawdziwe mieso, ale frakcjonowane proszki proteinowe i wyizolowane aminokwasy.36 Ostatnie badania wykazaly, ze spozywanie protein przyczynia sie do zwiekszenia gestosci kosci, zarowno u mezczyzn, jak i kobiet.37 Niedawne badania ludzi stosujacych diete weganska i wegetarianska wykryly u kobiet predyspozycje do osteoporozy.38 Zrodlo (http://www.optymalni.poznan.pl/subjects-func-printpage-pageid-60-scope-all-i.html) Zakladam oczywiscie, ze powyzsze przypisy sa prawdziwe, bo szczerze powiedziawszy ich nie sprawdzalem. (Podobno przy surowiznie nie ma problemu zakwaszenia. Ale to jest dla mnie nieweryfikowalna teza.) Reasumujac: ja osobiscie na rownowage kwasowo-zasadowa nie zwracam uwagi. Bylbym w stanie w ogole nie jesc roslin, ale oczywiscie nie robie tego. Wg teorii powinienem byc cholernie skwaszony. A czuje sie swietnie. Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-10-12, 11:27:45 Zenon a poczytaj ten:
http://blog.apoptoza.pl/2008/03/24/przewodnik-ph-po-kwasowo-zasadowym-balansie-pozywieniowym/ Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2008-10-12, 13:43:04 Cytuj: Teraz okazuje sie ze cieszymy sie dluzszym zdrowiem kiedy pH naszego organizmu jest neutralne, lub delikatnie zasadowe, mozna latwo zmierzyc. Natomiast kiedy zmierza ku kwasowosci mamy wieksze ryzyko rozwiniecia sie osteoporozy, slabosci miesni, chorob serca, cukrzycy, chorob nerek, oraz calej masy innych problemow zdrowotnych "I dlatego trzeba jesc 5 razy dziennie porje owocow i warzyw". Oczekiwalbym danych ilosciowych. Tzn ze ktos wezmie przedstawicieli zdrowych prymitywnych ludow, zdobi im badania i wykaze, ze zasadowe ph koreluje z byciem zdrowym. To jednak nie jest takie proste. Czytalem, ze niektore zdrowe ludy mialy ph lekko kwasne. Wiem tez ze nawet przypadki skrajne takie jak jedzacy tylko mieso eskimosi nie mieli problemow z kosccem, zebami, (mimo duzo mniejszego spozycia wapnia niz ucywilizowani!) chorobami serca, skory, mieli mocne wlosy itd Wiem tez, ze fruterianizm (produkty alkalizujace) to najlepsza droga do osteoporozy. No i sam kiedys bylem wegetarianinem, a obecnie jem duzo miecha, organy, zoltka (zakwaszajace jadlo). Sam wprawdzie nie robilem pomiarow, ale moj znajomy, ktory rowniez kiedys byl jaroszem a obecnie jest niskoweglowodanowcem zrobil sobie pomiary ph jakimis takimi specjalnymi vege-paseczkami z ciekawosci... i okazalo sie ze jest bardziej "alkaliczny" niz kiedys na dawnym zywieniu! To wszystko jest caly czas dla mnie niejasne. znalazlem cos takiego: Cytuj: W lutowym Optymalniku 2006 roku Krzysztof Krupka pisze o zasadnosci stosowania diety ketogenicznej w przypadku nowotworow, np. mozgu. "[...] Dlaczego komorkom nowotworowym mozgu (...) dostarcza sie tak duzo potrzebnego im substratu, jakim jest glukoza?! Odpowiem na to pytanie, poniewaz lekarze (onkolodzy) wierza!, ze mozg spala tylko glukoze, nie ma dla niego alternatywnego paliwa i nic innego nie przechodzi przez bariere krew-mozg. Ta wiara nie ma nic wspolnego z nauka. Wiedze te znajdziemy w kazdym podreczniku biochemii lekarskiej. (sic!) [...]" "[...] Istnieje tez drugie pytanie: dlaczego dieta ketogenna? W mniemaniu wielu fachowcow jest ona dieta zakwaszajaca organizm, co tym samym moze doprowadzic do wzrostu guza. Rzecz lelzy tu nie w powstawaniu ketokwasow, a energetyce - czyli, jak wspomnialem, w glikolizie - prosciej mowiac duzo glukozy to duzo kwasow, duzo ketonow to zwolnienie tej reakcji czyli mniej kwasow. To jest ten paradoks, o ktorym wielokrotnie wspominam na swoich wykladach. Tluszcze i bialka moga zakwszac, ale i odkwaszac, zalezy ato od typu metabolicznego lub tzw. czynnika dominujacego w regulacji homeostazy czlowieka. Zmiany pH sa czesciej spowodowane wplywem pokarmu na podstawowe mechanizmy homeostazy, niz wplywem odczynu pokarmu na samo pH. WAZNE! [...]" i cos takiego: http://www.drmichalak.pl/data/rownowagakwasowa1.htm wywiad z Gregiem Ellisem. Mnie to niewiele wyjasnie szczerze powiedziawszy. Ale gosciu - podobnie jak wielu innych - je glownie miecho od wielu lat i jest okazem zdrowia. Cytuj: MM: Co sadzisz o dyskusji na temat balansu zasadowo-kwasowego? DE: Ta teoria to smiec. Pozwol, ze ci wyjasnie. Wiesz jaka jest temp twojego ciala? MM: 36,5C. DE: Uwazasz, ze moja tez? MM: Tak. DE: Ok - jest dla ciebie oczywistym, ze twoj organizm jest regulowany przez wrodzony mechanizm homeostazy - ktory ma kazdy z nas. Wiekszosc zyciowych funkcji jest scisle regulowana - poziom cukru we krwi, pH czy temperatura. Kazde wahanie moze prowadzic do smierci. pH krwi to ok. 7,35, pH komorki miesniowej ok. 7.0. Kazda proba zmiany poziomow pH bedzie dzialaniem przeciwko systemowi regulacji. Stad pomysl, ze mozemy zmienic balans kwasowo-zasadowy jest absurdem. Jedzenie czegokolwiek nie zmieni tego balansu. Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-10-12, 16:56:56 Mysle, ze Greg Ellis trafil w "10".
Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2008-10-12, 17:15:08 Nie wiem.
To wszystko nie jest takie proste. Z jednej strony mamy Ellisa, ktory jest kumatym gosciem. On nie przejmuje sie bilansem kwasowo zasadowym, bywalo ze jadl samo mieso i tluszcz, a wyglada w wieku 60 lat lepiej niz nie jeden dwudziestolatek. Ale z drugiej strony mamy ludzi, ktorzy czuli sie zle, przeczytali o bilansie kwasowo zasadowym, zjedli cos alkalicznego lub wypili roztwor wody z proszkiem alkalizujacym i od tego zrobilo im sie lepiej. Takie osoby sa i na tym forum. Nie mam powodu by im nie wierzyc, tylko dlatego ze ja sam w ta teorie raczej niewierze i ze autorytet Ellis powiedzial "ta teoria to smiec". W dalszym ciagu nie wiem co o tym wszystkkim myslec. Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: grizzly 2008-10-12, 17:40:37 Cytuj z: zenon 2008-10-12, 17:15:08 ...W dalszym ciagu nie wiem co o tym wszystkkim myslec... Moim "skromnym zdaniem" 8) dzieki takiej "konstrukcji" rownowagi kwasowo-zasadowej mamy otwarte mozliwosci ingerencji w ten "mechanizm" aby osiagac "zadane rezultaty" 8) Dzieki takiej mozliwosci mamy mozliwosc np. "optymalizowac" 8) w kierunku zdrowia i dlugiego zycia, albo ignorowac istnienie tych mechanizmow i zastosowac podejscie "naturszczyka" zostawiajac sprawy "dowolnemu przebiegowi" :cry: co najczesciej "wybitnie zaniza ilosc pieniedzy uzyskane z renty czy emerytury" :P :P :P Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-10-12, 18:24:04 Cytuj z: grizzly 2008-10-12, 17:40:37 Moim "skromnym zdaniem" 8) dziÄ™ki takiej "konstrukcji" równowagi kwasowo-zasadowej mamy otwarte możliwoÅ›ci ingerencji w ten "mechanizm". Raczej poÅ‚ożyÅ‚ bym akcent na niemanipulowanie przy tym mechanizmie, unikanie sposobu odżywiania, który popycha homeostazÄ™ (równowagÄ™ procesów) komórki w kierunku stanów nieustalonych. Å»O na pewno nie zakÅ‚ada takiej manipulacji, no chyba, że zacznie siÄ™ zjadać jakieÅ› nienaturalne (nie wystÄ™pujÄ…ce w miÄ™sie, ani żółtkach) iloÅ›ci jonów zasadowych lub kwasowych, podpierajÄ…c siÄ™ półfaktem, że JK umieÅ›ciÅ‚ te produkty na liÅ›cie produktów jadalnych. Sorry, za brak precyzji naukowej, ale tekst ma być strawny. :-) Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2008-10-12, 18:41:35 Napijmy sie :)
Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: kangur 2008-10-12, 19:29:55 Cytuj z: zenon 2008-10-12, 17:15:08 Nie wiem. To wszystko nie jest takie proste. Z jednej strony mamy Ellisa, ktory jest kumatym gosciem. On nie przejmuje sie bilansem kwasowo zasadowym, bywalo ze jadl samo mieso i tluszcz, a wyglada w wieku 60 lat lepiej niz nie jeden dwudziestolatek. Ale z drugiej strony mamy ludzi, ktorzy czuli sie zle, przeczytali o bilansie kwasowo zasadowym, zjedli cos alkalicznego lub wypili roztwor wody z proszkiem alkalizujacym i od tego zrobilo im sie lepiej. Takie osoby sa i na tym forum. Nie mam powodu by im nie wierzyc, tylko dlatego ze ja sam w ta teorie raczej niewierze i ze autorytet Ellis powiedzial "ta teoria to smiec". W dalszym ciagu nie wiem co o tym wszystkkim myslec. Tez nie wiem, co myslec nie tylko o tym. Jedni twierdza, ze kandyda sie rozwija w srodowisku kwasnym, a inni ze w alkaicznym. Podobnie jest z calym organizmem. Jedni twierdza ze mabyc lekko kwasowy, inni ze lekko zasadowy. Jedni rozrozniaja fale cieplne od elektromagnetycznychm a inni je utozsamiaja i td i tp. Glukoza, ketony, ATP. Im dalej w las tym wiecej drzew. Czyli masz racje. Napijmy sie, zjerdzmy tlusto i bedziemy "nadawac" na tych samych falach. Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-10-12, 19:45:16 Na wiÄ™kszoÅ›ci programów optymalizujÄ…cych pracÄ™ komputera w pewnym miejscu jest uwaga:
„Kontynuuj tylko jeżeli na pewno wiesz co robisz, cokolwiek zrobisz robisz to tylko na wÅ‚asnÄ… odpowiedzialność”. Tak samo jest z optymalizacjÄ… czÅ‚owieka, generalnie jeÅ›li system dziaÅ‚a to lepiej nie ulepszać na siÅ‚Ä™. JeÅ›li nie dziaÅ‚a za dobrze to w wypadku Å»O warto oprzeć siÄ™ na sprawdzonych metodach typu miÄ™so+żółtka, a decyzjÄ™ o manipulacji dodatkami roÅ›linnymi i koncentratami nienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych (olej Å›ledziowy) pozostawić specjaliÅ›cie, po zrobieniu odpowiednich badaÅ„ (czasami wystarcza wywiad + fachowe spojrzenie.) 8) Czekam na komplement od Misia. :-) Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: grizzly 2008-10-12, 20:12:33 Cytuj z: kangur 2008-10-12, 19:29:55 ...Jedni twierdza, ze kandyda sie rozwija w srodowisku kwasnym, a inni ze w alkaicznym... Kangur, nie gniewaj sie, ale te "kan-DYDY" rozwijaja sie najczesciej u ludzi z "powaznym uszkodzeniem organizmu" najczesciej jak "ktos ledwo zipie" :shock: A jak szybko na "zwlokach" sie rozwijaja, :shock: tak wiec jesli masz problem z 'kan-DYDAMI" musisz najpierw "naprawic swoj organizm" wyleczyc, odmlodzic itp. 8) Im wiecej "kan-DYDY" tym blizej "TRUMNY"!!!! :cry: Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-10-12, 20:23:48 Cytuj z: adam319 2008-10-12, 19:45:16 Na wiÄ™kszoÅ›ci programów optymalizujÄ…cych pracÄ™ komputera w pewnym miejscu jest uwaga: „Kontynuuj tylko jeżeli na pewno wiesz co robisz, cokolwiek zrobisz robisz to tylko na wÅ‚asnÄ… odpowiedzialność”. Tak samo jest z optymalizacjÄ… czÅ‚owieka, generalnie jeÅ›li system dziaÅ‚a to lepiej nie ulepszać na siÅ‚Ä™. JeÅ›li nie dziaÅ‚a za dobrze to w wypadku Å»O warto oprzeć siÄ™ na sprawdzonych metodach typu miÄ™so+żółtka, a decyzjÄ™ o manipulacji dodatkami roÅ›linnymi i koncentratami nienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych (olej Å›ledziowy) pozostawić specjaliÅ›cie, po zrobieniu odpowiednich badaÅ„ (czasami wystarcza wywiad + fachowe spojrzenie.) 8) Czekam na komplement od Misia. :-) Nie bedzie od Misia...... Uwazam, ze masz racje..... Nasz organizm / nasze organizmy, sa tak rozne i jednoczesnie to wileka fabryka chemiczna, ktorej podejrzewam nikt nie pojmie. I czesto, boje sie powiedziec zawsze, jest tak, ze najprostrze rozwiazanie jest odpowiednie / sluszne. W tej kwestii, trzymam sie jednego stwierdzenia, a mianowicie aby raz w ciagu dnia miec "klarowny"/ przezroczysty mocz.....wowczas wiem, ze nie jestem zakwaszony. Czyli pije wode. Dodatkowo, jak mowi np Zenon, czuje sie dobrze, nie mam oblozonego jezyka i nie mam innych "generalnych" objawow zakwaszenia!! JK mowil o tym, aby spozywac wegle w postaci warzyw o ktorych duza ilosc optymalnych zapomina, poniewaz namawia sie do spozywania 6 x owoc i 6 x warzywo dziennie....jestesmy tu odporni i nie chcemy. Jednak jak mowie, JK nadmienia o spozywaniu do 300 gr warzyw w roznych cieplnie pbrabianych warzywach....mysle, ze tez idzie o gospodarke kwasowo-zasadowa..nie jestem pewien. Ale moim czestym posilkiem jest omlet z z zoltek i marchewki alkalizujacej, sok pomidorowy-alkalizujacy i okolo 3 litrow wody dziennie....i mam rezultat ten, o ktorym pisalem wczesniej....raz w ciagu dnia przejrzysty mocz!!! Czyli w tym momencie niezakwaszony. Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-10-12, 20:31:25 Cytuj: Kangur, nie gniewaj sie, ale te "kan-DYDY" rozwijaja sie najczesciej u ludzi z "powaznym uszkodzeniem organizmu" najczesciej jak "ktos ledwo zipie" Czyli wszycsy ledwo zipiemy, Grizzly? Bo jezeli uwazasz, ze nie masz tej czy innej "Candidy" to jestes w wielkim bledzie. Prawda? Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2008-10-12, 20:48:55 Oj nie czepiajmy sie szczegolow.
Przeciez wiadomo, ze to skrot myslowy. Kazdy czlowiek ma we florze jelitowej candide i musi ja miec bo ona jest potrzebna. Problem pojawia sie przy patologicznym przeroscie populacji drozdzakow we florze. Umowmy sie, ze "posiadanie candidy" jest tozsame z powyzszym. Rownie dobrze mozna by sie czepnac czesto uzywanego slowa "wegle". Przez "wegle" rozumiemy "weglowodany". A przeciez "wegli" jest wiecej w tluszczu. Mozna by sie tak czepiac do co drugiego postu, bo internet ma taka specyfike, ze co chwila robi sie skroty myslowe. Piszecie, ze jesli cos dziala to nie warto grzebac itd. OK, super. Ale to nie posuwa nas naprzod. To takie poprawne politycznie bezproduktywne gadanie w stylu mistrzow kompromisu z PSL. Bez urazy :) Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: grizzly 2008-10-12, 20:51:29 Cytuj z: adampio 2008-10-12, 20:31:25 ...Czyli wszycsy ledwo zipiemy, Grizzly? Bo jezeli uwazasz, ze nie masz tej czy innej "Candidy" to jestes w wielkim bledzie. Prawda?... Nie to nie tak :P, w organizmie np, jelita(nie mylic z JELITA :P), pochwie(u kobiety) zyja miliony drobnoustrojow, ale nasz organizm doskonale potrafi "kompartmentowac" wszystkie miejsca, tak wiec pozwala pewnej liczbie "obcych komorek" spokojnie zyc podobnie jak US czy ZUS obywatelom, ale jak tylko one "rosna w sile" to odbywa sie "planowana masakra" tych drobnoustrojow( w tym kan-DYDOW :P). 8) Chory, stary(na wlasne zyczenie organizm) nie potrafi tego co codziennie robi US i ZUS, oraz zdrowy, nieumierajacy organizm :P :P :P Na tym "naturalnym mechanizmie" zeruje "paramedycyna badziewno-bezwiedzowo-odpustowa". :P amen Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-10-12, 20:59:39 Cytuj: kompartmentowac Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-10-12, 21:05:49 Cytuj: kompartmentowac Czyzby jakis neologizm? Jezeli  nie, to prosze o definicje slowa. Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-10-12, 21:10:18 ...........prosze o rzeczowa odpowiedz:
wypilem 4-ry lamki wina, ktore powinny zakwasic organizm....mocz jest przezroczysty!!! Grizzly, prosze o konstruktywna odpowiedz!!!! Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: grizzly 2008-10-12, 21:18:14 Cytuj z: adampio 2008-10-12, 21:05:49 Cytuj: kompartmentowac Czyzby jakis neologizm? Jezeli nie, to prosze o definicje slowa. Kompartment to przestrzeÅ„, w której wyróżnić można pewnÄ… formÄ™ materii. 8) Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: grizzly 2008-10-12, 21:20:13 Cytuj z: adampio 2008-10-12, 21:10:18 ...........prosze o rzeczowa odpowiedz: wypilem 4-ry lamki wina, ktore powinny zakwasic organizm....mocz jest przezroczysty!!! Grizzly, prosze o konstruktywna odpowiedz!!!! Poczytaj o "buforach"(nie mylic z kan-DYDAMI) 8) :P Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-10-12, 21:25:01 Cytuj z: zenon 2008-10-12, 20:48:55 Piszecie, ze jeÅ›li cos dziaÅ‚a to nie warto grzebać itd. OK, super. Ale to nie posuwa nas naprzod. To takie poprawne politycznie bezproduktywne gadanie w stylu mistrzów kompromisu z PSL. Bez urazy :) Ja bym raczej wyczytaÅ‚ z mojego postu, że nie warto grzebać chaotycznie bez zrozumienia tematu, zwÅ‚aszcza kiedy nie ma objawów. JeÅ›li już sÄ… objawy to warto siÄ™ zwrócić do lekarza Å»O o ich zdiagnozowanie i wyznaczenie metody modyfikacji diety. Generalnie na Å»O problem zakwaszania / odkwaszania nie wystÄ™puje. JeÅ›li mamy podejrzenie, że coÅ› nie tak z naszÄ… dietÄ… to warto wrócić do podstaw, czyli do zjadania żółtek i wieprzowiny, a jako wÄ™glowodanów jarzyn duszonych z dodatkiem tÅ‚uszczu, a wyeliminować z diety wszystkie inne wynalazki roÅ›linne. KoncentrujÄ…c siÄ™ na problemie PH Å‚atwo można odejść od zÅ‚otej proporcji Å»O i zjadania najlepszego biaÅ‚ka i tÅ‚uszczów zwierzÄ™cych tylko dla tego, że w jakiejÅ› bzdurnej tabelce ktoÅ› napisaÅ‚, że jajka (żółtka) zakwaszajÄ…. I wtedy mamy już realny problem. 8) Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-10-12, 21:38:46 Cytuj: Generalnie na Å»O problem zakwaszania / odkwaszania nie wystÄ™puje. JeÅ›li mamy podejrzenie, że coÅ› nie tak z naszÄ… dietÄ… to warto wrócić do podstaw, czyli do zjadania żółtek i wieprzowiny, a jako wÄ™glowodanów jarzyn duszonych z dodatkiem tÅ‚uszczu, a wyeliminować z diety wszystkie inne wynalazki roÅ›linne. No wlasnie Adam, o tym owilem odpowiedajac Zenonoei na ostatni post. "NAS" to niedotyczy!!! Po co sie zamartwiac sprawami blachymi!!!! Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-10-12, 21:42:56 Cytuj: Poczytaj o "buforach"(nie mylic z kan-DYDAMI) No nie, takich tematow nie "pogubie".....poczytam o buforach.....o "dydach" chyba juz nie musze czytac???? (albo tak mi sie wydaje?) Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: kangur 2008-10-12, 21:57:30 Cytuj z: grizzly 2008-10-12, 20:12:33 Cytuj z: kangur 2008-10-12, 19:29:55 ...Jedni twierdza, ze kandyda sie rozwija w srodowisku kwasnym, a inni ze w alkaicznym... Kangur, nie gniewaj sie, ale te "kan-DYDY" rozwijaja sie najczesciej u ludzi z "powaznym uszkodzeniem organizmu" najczesciej jak "ktos ledwo zipie" :shock: A jak szybko na "zwlokach" sie rozwijaja, :shock: tak wiec jesli masz problem z 'kan-DYDAMI" musisz najpierw "naprawic swoj organizm" Dzieki Misiu. Chcialem sie odmlodzic z Danusia, ale ona sie wycofala. Narzie musze dalej tak dydac. wyleczyc, odmlodzic itp. 8) Im wiecej "kan-DYDY" tym blizej "TRUMNY"!!!! :cry: Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2008-10-12, 23:41:30 Adam319, ja wiem co napisales. Ale wlasnie o to mi chodzi, ze to sa oczywiste oczywistosci.
PSL wiecznie powtarza, ze "trzeba kompromisu, trzeba sie dogadac i nie wolno sie klucic". Ale niewazne. Dlaczego niby "nas" ("was"? bo ja nie wiem czy sie lapie) ma problem zakwaszenia / alkalizacji nie dotyczyc. Albo to jest uniwersalne prawo biochemii / fizjologii albo nie. No chyba, ze jest tak ze pewne produkty moga zarowno zakwaszac jak i nie - i to zalezy od szlaku metabolicznego i to miales na mysli.....(?) Co do tych lekarzy optymalnych: to nie takie proste. Na prawde znam niewielu takich ktorych "polecilbym samemu sobie 4 lata temu". Wielu z tych lekarzy optymalnych nie ustrzeglo sie przed rutyna. Wielu z nich nie sledzi na bierzaco badan nad dieta niskoww. Wielu nie wyzwolilo sie z pewnych mitow. Nie wiem na przyklad czy jest w Polsce cho jeden lekarz ktory moglby mi doradzic w sprawie surowego zywienia niskoweglowodanowego. Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-10-13, 00:11:49 Cytuj z: zenon 2008-10-12, 23:41:30 * Dlaczego niby "nas" ("was"? bo ja nie wiem czy sie lapie) ma problem zakwaszenia / alkalizacji nie dotyczyć. ** Nie wiem na przyklad czy jest w Polsce cho jeden lekarz ktory moglby mi doradzic w sprawie surowego zywienia niskoweglowodanowego. * Bo stosowanie zasad Å»O wymusza brak problemów z odczynem organizmu, wszystkie zalecane produkty dziaÅ‚ajÄ… jak bufory, czyli kiedy trzeba odkwaszajÄ…, a kiedy trzeba odalkalizowujÄ…. ZwÅ‚aszcza żółtko i miÄ™so ma takie wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci. ** Surowe żywienie nie wchodzi w zakres zainteresowania Å»O, co Admina wielokrotnie podkreÅ›laÅ‚. Jest to zawsze z punktu widzenia biochemii Å»O niepotrzebne obciążanie organizmu „nieprzetrawionÄ… wstÄ™pnie” żywnoÅ›ciÄ… + nieuzasadniona wiara we wchÅ‚anianie z przewodu pokarmowego cennych skÅ‚adników wystÄ™pujÄ…cych tylko w surowej żywnoÅ›ci. Ja tam osobiÅ›cie szanujÄ™ pomysÅ‚, zwÅ‚aszcza jeÅ›li wyniki sÄ… dobre. Choremu bym jednak raczej poleciÅ‚ wywar z żółtkiem niż kawaÅ‚ek surowego miÄ™sa. Nie mam nic przeciwko żółtkom na surowo, zwÅ‚aszcza takim utartym z odrobinÄ… cukru i roztopionym maseÅ‚kiem. 8) PS Dobra wiadomość jest taka, że problem mikrofalówki Ciebie nie dotyczy, bo chyba preferujesz Å›wieżą żywność, a nie rozmrażanÄ…. :-) Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-10-13, 00:34:47 Cytuj z: zenon 2008-10-12, 23:41:30 Dlaczego niby "nas" ("was"? bo ja nie wiem czy siÄ™ Å‚apiÄ™) ma problem zakwaszenia / alkalizacji nie dotyczyć. Albo to jest uniwersalne prawo biochemii / fizjologii albo nie. Można siÄ™ zastanawiać jak czÄ™sto pić wodÄ™, jak czÄ™sto oddawać mocz i jak czÄ™sto oddychać, ale na szczęście pewne sprawy regulujÄ… siÄ™ same. OczywiÅ›cie istnieje np. wiedza jak prawidÅ‚owo oddychać, ale to już bardziej sport wyczynowy, a nie podstawowe zasady zdrowia. No i sama sztuka oddychania, bez prawidÅ‚owego odżywiania nie wystarczy, a z prawidÅ‚owym odżywianiem akcja oddechowa sama siÄ™ wyreguluje. Kto chce nurkować 5min pod wodÄ… bez butli z tlenem musi jednak trochÄ™ poćwiczyć. :-) Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-10-13, 09:51:38 Qurde.ChÅ‚opcy "bijecie piane" jak jasny gwint! Już lepiej jakbyÅ›cie sie napili czegoÅ› 8)
Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2008-10-13, 12:25:32 Cytuj z: adam319 2008-10-13, 00:11:49 ** Surowe zywienie nie wchodzi w zakres zainteresowania ZO, co Admin wielokrotnie podkreslal. wiem Cytuj: Jest to zawsze z punktu widzenia biochemii ZO niepotrzebne obciazanie organizmu "nieprzetrawiona wstepnie" zywnoscia Po pierwsze nie uzywaj kwantyfikatorow ogolnych (zawsze, nigdy, kazdy). Wystarczy bowiem podac jeden antyprzyklad by obalic cale twierdzenie. No i podam przyklad zoltka. Gotowane na twardo jest lzejstrawne od gotowanego na miekko. Ale surowe jest lzej strawne od obu przetworzonych termicznie. No i juz twoje "zawsze" nie dziala" Po drugie skoro probujesz sie odwolac do biochemii to podaj mi prosze rozdzial w ktorym o tym przyczytales. Chetnie poczytam. Cytuj: nieuzasadniona wiara we wchlanianie z przewodu pokarmowego cennych skladnikow wystepujacych tylko w surowej zywnosci. Dlaczego nieuzasadniona wiara? Przeciez to sa oficjalne dane, ze podczas obrobki termicznej produkty traca czesc witamin, skladnikow mineralnych no i wszelkie enzymuy. No i w rzypadku surowego pokarmu nie ma problemu utleniania sie kwasow tluszczowych. Cytuj: Ja tam osobiscie szanuje pomysl, zwlaszcza jesli wyniki sa dobre. to fajnie. Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2008-10-13, 12:29:04 Cytuj z: Edyta 2008-10-13, 09:51:38 Qurde.Chlopcy "bijecie piane" jak jasny gwint! Juz lepiej jakbyscie sie napili czegos 8) Dziekujemy Edyta, ze zabralas glos w naszej dyskusji. Istotnie wiele on wniosl do naszych rozwazan. Liczymy na wiecej tego typu konstruktywnych uwag w przyszlosci Howdy! Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2008-10-13, 12:32:05 Cytuj z: adampio 2008-10-12, 21:10:18 ...........prosze o rzeczowa odpowiedz: wypilem 4-ry lamki wina, ktore powinny zakwasic organizm....mocz jest przezroczysty!!! Grizzly, prosze o konstruktywna odpowiedz!!!! Ale jest taka zaleznosc, ze intensywnosc kolooru moczu swiadczy o kwasowosci? (serio nie wiem, pytam sie) Bo jesli nie ma to nalezaloby uzyc papierkow lakmusowych albo nasikac do herbaty... Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-10-13, 12:39:53 Cytuj: Ale jest taka zaleznosc, ze intensywnosc kolooru moczu swiadczy o kwasowosci? (serio nie wiem, pytam sie) ....a mowiles, ze czytales linki, ktore Ci wyslalem :shock: Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2008-10-13, 12:44:40 Czytalem, ale tak na szybko. To przeoczylem.
Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-10-13, 12:57:34 Cytuj z: zenon 2008-10-13, 12:29:04 Dziekujemy Edyta, ze zabralas glos w naszej dyskusji. Istotnie wiele on wniosl do naszych rozwazan. DziÄ™kujÄ™ również :) Zawsze staram siÄ™ coÅ› wnieść do tematu,aczkolwiek nie mam ostatnio dużo czasu i z przykroÅ›ciÄ… informujÄ™,że nie bÄ™dÄ™ mogÅ‚a wszystkiego komentować,ale obiecujÄ™,że jak tylko znajdÄ™ chwilkÄ™,do zawsze cos napiszÄ™,żebyÅ›cie mogli siÄ™ czegoÅ› nauczyć :) :P :P Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-10-13, 13:39:23 Wlasnie czytalem wywiad z p. Pomarenko i znalazlem to:
Wydaje mi siÄ™, że to wÅ‚aÅ›nie ich jarska dieta pobudza ukÅ‚ad wegetatywny. Ci ludzie sÄ… caÅ‚y czas jak na rauszu. ZastanawiaÅ‚em siÄ™, czy nie można by pogodzić tamtej diety z naszÄ…. Doktor Jackson twierdzi, że zÅ‚e samopoczucie nastÄ™puje od pokarmów zakwaszajÄ…cych. I dlatego wykluczyÅ‚ w swojej diecie miÄ™so, ryby, jajka i chleb, które dziaÅ‚ajÄ… zakwaszajÄ…co. TwierdziÅ‚, że jeÅ›li budzimy siÄ™ rano ze zÅ‚ym samopoczuciem, jeÅ›li ciÄ…gle jesteÅ›my niewyspani, życie od rana wydaje siÄ™ nam dość ponure, jeÅ›li miewamy nieokreÅ›lone bóle gÅ‚owy, czasem jakieÅ› skÅ‚onnoÅ›ci do apatii, do neurastenii, to jest to dowód przekwaszenia organizmu. On uważaÅ‚, że wtedy organizm musi siÄ™ szybko zalkalizować. StosowaÅ‚ dwa dni dietÄ™ mleczno-owocowÄ… i wracaÅ‚a mu energia jak ministrowi KoÅ‚odce, czuÅ‚ siÄ™ Å›wietnie. MyÅ›lÄ™, że to jest istotna sprawa. Wegetarianie, ci rzeÅ›cy, być może sÄ… dlatego tacy, że majÄ… w diecie przewagÄ™ produktów zasadowych. Krew ma pH 7,4 - jest lekko alkaliczna. Jeżeli jemy dużo miÄ™sa i unikamy warzyw, istnieje szansa, że ciÄ…gle zaburzamy tÄ™ równowagÄ™ i "próbujemy" krew zakwasić. Krew ma bufory, które to amortyzujÄ…, ale jak jest w tkankach i poszczególnych komórkach - nie wiemy. Doktor Jackson twierdzi, że jeÅ›li mamy zÅ‚e samopoczucie, to oznacza, że w tkankach Å›rodowisko jest za maÅ‚o zasadowe. To sÄ… hipotezy. Nauka odnosi siÄ™ do tego "tak sobie". W "Podstawach Fizjologii Å»ywienia" A. SzczygÅ‚a jest o tym mowa. Nie jest jednak powiedziane, czy jest tak na pewno, czy nie jest. Z pewnoÅ›ciÄ… nie należy jednak lekceważyć równowagi kwasowo-zasadowej; spożywanie potraw alkalizujÄ…cych pomoże jÄ… utrzymywać, może nam zapewniać dobre samopoczucie, oszczÄ™dzać niektóre procesy przemiany materii, rezerwy alkaliczne. W przypadku zakwaszenia nerki oczywiÅ›cie wydalajÄ… mocz, który jest kwaÅ›ny, ma pH okoÅ‚o 5 lub mniej. SÄ… w tym pewne zalety, ponieważ kwaÅ›ny mocz hamuje rozwój bakterii. Przy pH poniżej 5 bakterie praktycznie przestajÄ… siÄ™ rozwijać. Ma to znaczenie przy pewnych chorobach, ale także w przetwórstwie. To wÅ‚aÅ›nie dlatego kwasi siÄ™ ogórki na zimÄ™, by zahamować rozwój bakterii. Teraz sprawa tabel z produktami zakwaszajÄ…cymi i alkalizujÄ…cymi. Jest ich tak dużo jak podrÄ™czników. JednÄ… z nich zamieÅ›ciÅ‚ w lipcowym "Optymalniku" doktor Krupka. Ja mam jeszcze inne tabele, ale uważam, że tego problemu nie należy traktować z nabożeÅ„stwem. Generalnie wszystkie warzywa i owoce alkalizujÄ…; mleko też częściowo. ZakwaszajÄ… jaja, miÄ™so, ryby, kawior i biaÅ‚y chleb. Generalnie jest taka zasada, że jeÅ›li ktoÅ› zje 100 g miÄ™sa, a liczba kwasowa miÄ™sa wynosi 10, to gdy siÄ™ zje 100 g marchewki lub buraczków, to one "zalkalizujÄ…" miÄ™so i wyjdzie siÄ™ na zero. Pomoże siÄ™ w ten sposób organizmowi. OczywiÅ›cie trzeba patrzeć, ile siÄ™ zjadÅ‚o przy tym wÄ™glowodanów. Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-10-13, 14:33:49 Cytuj z: zenon 2008-10-13, 12:25:32 No i podam przyklad zoltka. Gotowane na twardo jest lżej strawne od gotowanego na miÄ™kko. Bo gotowane na miÄ™kko jest surowe bo nie Å›ciÄ™te, a ugotowane na twardo nie jest surowe bo Å›ciÄ™te, ale kwasy zostawmy tutaj, a w sprawie surowego zapraszam do wÄ…tku tematycznego, gdzie admin siÄ™ już na ten temat wypowiedziaÅ‚: http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=2535.40 8) Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2008-10-13, 16:30:09 Cytuj z: adam319 2008-10-13, 14:33:49 Cytuj z: zenon 2008-10-13, 12:25:32 No i podam przyklad zoltka. Gotowane na twardo jest lzej strawne od gotowanego na miekko. Bo gotowane na miekko jest surowe bo nie sciete, a ugotowane na twardo nie jest surowe bo sciete(...) inaczej definiujemy surowosc. Dla mnie surowosc jest zatracana w temp. 48 stopni, kiedy to gina enzymy. Ty tak definiujesz "surowosc", ze produkty pasteryzowane moga byc wg ciebie surowe. Zoltko surowe jest lzej strawne od gotowanego na miekko i gotowanego na twardo. Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rudka 2008-10-14, 02:20:11 Taka jestem ciekawa tych zółtek
zawsze uwielbiaÅ‚am pić -surowe -a teraz mam dylemat bo może przez to ,moje pazury musze dożywiać żółtym serem. Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: kangur 2008-10-14, 03:42:53 Cytuj z: Rudka 2008-10-14, 02:20:11 Taka jestem ciekawa tych zółtek   zawsze uwielbiaÅ‚am pić -surowe -a teraz mam dylemat bo może przez to ,moje pazury   musze dożywiać żółtym serem. Rudka! Ty z tym serem jak Adam319 z mikrofalowka. Zastosuj diete zalogi kapitana Cooka w wersji dra. A. Vogla. Wzbogacana w wapn kiszona kapusta zamiast koniaku Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rudka 2008-10-14, 23:33:41 Kangur
kapusta i wszelkie galarety ostatnio przejadÅ‚y mi sie, prawde mówiÄ…c trafiÅ‚am chyba na trefne Å‚apiska -,pasztet też byÅ‚ nieudany :x Tak ,ze po dÅ‚ugiej abstynencji mlecznych -ostatnio uwielbiam ,żółty ser i masÅ‚o. SÅ‚oninka chwilowo w odstawce-chociaz mam zmielone skwareczki z czosnkiem. No -ale kapusta zamiast koniaku :D :D,przeciez tego jest niewiele -myÅ›lisz ,ze ja codzieÅ„ prezenty dostaje :lol: Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: kangur 2008-10-14, 23:55:03 Cytuj z: Rudka 2008-10-14, 23:33:41   No -ale kapusta zamiast koniaku :D :D,przeciez tego jest niewiele -myÅ›lisz ,ze ja codzieÅ„ prezenty dostaje :lol:    Taaaaaaka ladna buzia zasluguje na prezenty codziennie. Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rudka 2008-10-15, 00:29:17 Kangur
chciaÅ‚abym być tÄ… na zdjÄ™ciu :P Juz niedÅ‚ugo wkleje swoje -jak wirusa albo zepsuja z kompa ktoÅ› mi wywlecze . Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace Wiadomo¶æ wys³ana przez: viola44 2009-07-11, 22:28:42 Cytuj z: grizzly 2008-10-12, 20:51:29 Nie to nie tak :P, w organizmie np, jelita(nie mylic z JELITA :P), :D :D :lol: :lol: :P :P :P
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |