forum.dr-kwasniewski.pl

DziaĹ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczęty przez: Majka 2008-10-11, 15:35:11



Tytuł: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki
Wiadomo¶ć wysłana przez: Majka 2008-10-11, 15:35:11
Zwracam się z prośbąo podanie BTW dla swarek. Zostały mi po zrobieniu smalcu, smakują mi, ale nie wiem jak skalkulować białki i tłuszcz. Proszę o pomysł jak te skwarki można wykorzystać.


Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki
Wiadomo¶ć wysłana przez: Hana 2008-10-11, 17:22:25
Ja po wytopieniu sloninki zlewam ja do sloikow/razem ze skwarkami i mam sloninke z "odrobina mieska".

B.T.W. dla sloninki: 2,4/83,7/0,0
B.T.W. dla smalcu : 0,1/99,7/0,0


Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki
Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2008-10-11, 18:02:35
Cytuj:
B.T.W. dla sloninki: 2,4/83,7/0,0
B.T.W. dla smalcu : 0,1/99,7/0,0


Hana miala na mysli proporcje gramowe a nie BTW...... I tak jak JK mowil, tu nie ma co wazyc ani mierzyc, to jest tluszcz.!!!


Pochwale sie, dostalem w "prezencie" slowacka, wedzona slonine......."orgazm kulinarny".
Czy w Polsce tez mozna kupic wedzona slonine?


Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki
Wiadomo¶ć wysłana przez: Hana 2008-10-11, 18:27:29
Jasne, ze mozna, a jaka pyszna kanapka np. na sniadanie, plaster sloninki oblozona pomidorem lub kiszonym ogorkiem, lub na obiad podgotowana kopusta kiszona zawinieta w plaster takiej sloninki + kartofelki z patelni chrupiace--jak sie lubi wedzonke.


Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki
Wiadomo¶ć wysłana przez: Majka 2008-10-11, 18:52:09
A ja po "wędzonym" czuję wątrobę.


Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki
Wiadomo¶ć wysłana przez: Majka 2008-10-11, 18:54:37
Cytuj z: Hana 2008-10-11, 17:22:25
Ja po wytopieniu sloninki zlewam ja do sloikow/razem ze skwarkami i mam sloninke z "odrobina mieska".

B.T.W. dla sloninki: 2,4/83,7/0,0
B.T.W. dla smalcu : 0,1/99,7/0,0
[]
Hana dziękuje. Właśnie te proporcje gramowe mi odpowiadają. Majka


Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki
Wiadomo¶ć wysłana przez: Majka 2008-10-11, 18:56:31
Cytuj z: Hana 2008-10-11, 17:22:25
Ja po wytopieniu sloninki zlewam ja do sloikow/razem ze skwarkami i mam sloninke z "odrobina mieska".

B.T.W. dla sloninki: 2,4/83,7/0,0
B.T.W. dla smalcu : 0,1/99,7/0,0
[]
Hana dziękuje. Właśnie te proporcje gramowe mi odpowiadają. Majka


Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki
Wiadomo¶ć wysłana przez: Hana 2008-10-11, 19:03:39
Majka jak nie wiesz lub masz watpliwosci to pytaj.
Ja na DO przerobilam prawie cala Ksiazke Kucharska dr J. Kwasniewskiego, az dobrnelam do "swoich" przepisow+wiedzá lekarki.


Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki
Wiadomo¶ć wysłana przez: jurek46 2008-10-11, 19:29:52
Cytuj z: adampio 2008-10-11, 18:02:35
Cytuj:
B.T.W. dla sloninki: 2,4/83,7/0,0
B.T.W. dla smalcu : 0,1/99,7/0,0


Hana miala na mysli proporcje gramowe a nie BTW...... I tak jak JK mowil, tu nie ma co wazyc ani mierzyc, to jest tluszcz.!!!


Pochwale sie, dostalem w "prezencie" slowacka, wedzona slonine......."orgazm kulinarny".
Czy w Polsce tez mozna kupic wedzona slonine?


Adamoio a czy coś takiego próbowałeś ja robie ten specyfik w szynkowarze niebo w gębie.Ale moesz w Polsce kupic podobny specyfik na Allegro
http://www.allegro.pl/item457170976_slonina_konserwowa_jak_wojskowa_zestaw_4_sztuk.html


Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki
Wiadomo¶ć wysłana przez: jurek46 2008-10-11, 19:41:35
A tu przepis na słoninke z szynkowara
skład
słonina 1 kg
sĂłl 2dkg
słonina krojona w kostkę ok 2 cm wymieszana z solą,zapakowana w szynkowar na 12h i parzona w temp 80st przez 2 h
wniosek:
niewiele różni się od wojskowej(może trochę przypraw brak ,ale recepture trzeba dopracować chyba samemu)
Ja dodaje czosnek,


Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki
Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2008-10-12, 11:45:41
Cytuj z: jurek46 2008-10-11, 19:29:52
Cytuj z: adampio 2008-10-11, 18:02:35
Cytuj:
B.T.W. dla sloninki: 2,4/83,7/0,0
B.T.W. dla smalcu : 0,1/99,7/0,0


Hana miala na mysli proporcje gramowe a nie BTW...... I tak jak JK mowil, tu nie ma co wazyc ani mierzyc, to jest tluszcz.!!!


Pochwale sie, dostalem w "prezencie" slowacka, wedzona slonine......."orgazm kulinarny".
Czy w Polsce tez mozna kupic wedzona slonine?


Nie Jurku, dzieki.... jak slysze "konserwa" to od razu mam emulatory w oczach....

Mam dostep do swojskiej sloniny.....a zbudowac mala wedzarnie w ogrodzie to "pikus"..jak to ktos mowi :D

Adamoio a czy coś takiego próbowałeś ja robie ten specyfik w szynkowarze niebo w gębie.Ale moesz w Polsce kupic podobny specyfik na Allegro
http://www.allegro.pl/item457170976_slonina_konserwowa_jak_wojskowa_zestaw_4_sztuk.html


Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki
Wiadomo¶ć wysłana przez: kodar 2008-11-01, 15:21:51
Cytuj z: Majka 2008-10-11, 15:35:11
Zwracam się z prośbąo podanie BTW dla swarek. Zostały mi po zrobieniu smalcu, smakują mi, ale nie wiem jak skalkulować białki i tłuszcz. Proszę o pomysł jak te skwarki można wykorzystać.
jadam skwarki chrupiace z ogorkiem kiszonym albo same jeszcze gorace,mozna nimi posypac gotowane kartofle albo dodac do duszonej kiszonej kapusty.Praktycznie zawsze i z kazda potrawa smakuja. :P


Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki
Wiadomo¶ć wysłana przez: adamgraza 2008-11-01, 17:19:57
Cytuj z: Majka 2008-10-11, 15:35:11
Zwracam się z prośbąo podanie BTW dla swarek. Zostały mi po zrobieniu smalcu, smakują mi, ale nie wiem jak skalkulować białki i tłuszcz. Proszę o pomysł jak te skwarki można wykorzystać.
[/qu

KtoĹ› pisaĹ‚ ĹĽe skwarki moĹĽna  zemleć  , dodać  czosnku i sĹ‚uĹĽy to jako smarowidĹ‚o pozdrawiamote]


Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki
Wiadomo¶ć wysłana przez: Edyta 2008-11-01, 17:44:09
Skwarki sa dobre na włosy.
Pokroić w plastry słonine,stopić i gorące plastry(skwarki) połozyć na głowie,zawinąć folią i tak pozostawić w tym stanie z godzine.Po godzinie zdjąc folie i plastry(skwarki) (kto jest chytry albo bardzo oszczedny może je ponownie uzyć do zjedzenia) i umyć włosy szamponem-pono bardzo ładnie wtedy lśnią .


Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki
Wiadomo¶ć wysłana przez: kodar 2008-11-01, 21:16:16
Cytuj z: jurek46 2008-10-11, 19:41:35
A tu przepis na słoninke z szynkowara
skład
słonina 1 kg
sĂłl 2dkg
słonina krojona w kostkę ok 2 cm wymieszana z solą,zapakowana w szynkowar na 12h i parzona w temp 80st przez 2 h
wniosek:
niewiele różni się od wojskowej(może trochę przypraw brak ,ale recepture trzeba dopracować chyba samemu)
Ja dodaje czosnek,
prawie codziennie jadam podgardle,przesmazone z ziemniakami.
Najbardziej jednak lubie podgardle przepuszczone przez maszynke a nastepnie przetopione z przyprawami,sol,pieprz,majeranek, lub inne.
Jeszcze gorace zlewam do sloikow,ktore pozostawiam do zawekowania.
Schlodzone w lodowce i krojone w plastry jadam z ogorkiem lub pomidorem albo cykoria.
Na goraco z duszona cebula tez smakuje.


Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki
Wiadomo¶ć wysłana przez: adamgraza 2008-11-04, 10:21:10
    Majka  w wÄ…tku /produkuj sam / znajdziesz kierunek jak ze skwarek zrobić  :wÄ…trobiankÄ™  ze skwarek: pozdrawiam


forum.dr-kwasniewski.pl | Działaj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.