Tytuł: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki Wiadomo¶ć wysłana przez: Majka 2008-10-11, 15:35:11 Zwracam siÄ™ z proĹ›bÄ…o podanie BTW dla swarek. ZostaĹ‚y mi po zrobieniu smalcu, smakujÄ… mi, ale nie wiem jak skalkulować biaĹ‚ki i tĹ‚uszcz. ProszÄ™ o pomysĹ‚ jak te skwarki moĹĽna wykorzystać.
Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki Wiadomo¶ć wysłana przez: Hana 2008-10-11, 17:22:25 Ja po wytopieniu sloninki zlewam ja do sloikow/razem ze skwarkami i mam sloninke z "odrobina mieska".
B.T.W. dla sloninki: 2,4/83,7/0,0 B.T.W. dla smalcu : 0,1/99,7/0,0 Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2008-10-11, 18:02:35 Cytuj: B.T.W. dla sloninki: 2,4/83,7/0,0 B.T.W. dla smalcu : 0,1/99,7/0,0 Hana miala na mysli proporcje gramowe a nie BTW...... I tak jak JK mowil, tu nie ma co wazyc ani mierzyc, to jest tluszcz.!!! Pochwale sie, dostalem w "prezencie" slowacka, wedzona slonine......."orgazm kulinarny". Czy w Polsce tez mozna kupic wedzona slonine? Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki Wiadomo¶ć wysłana przez: Hana 2008-10-11, 18:27:29 Jasne, ze mozna, a jaka pyszna kanapka np. na sniadanie, plaster sloninki oblozona pomidorem lub kiszonym ogorkiem, lub na obiad podgotowana kopusta kiszona zawinieta w plaster takiej sloninki + kartofelki z patelni chrupiace--jak sie lubi wedzonke.
Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki Wiadomo¶ć wysłana przez: Majka 2008-10-11, 18:52:09 A ja po "wÄ™dzonym" czujÄ™ wÄ…trobÄ™.
Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki Wiadomo¶ć wysłana przez: Majka 2008-10-11, 18:54:37 Cytuj z: Hana 2008-10-11, 17:22:25 Ja po wytopieniu sloninki zlewam ja do sloikow/razem ze skwarkami i mam sloninke z "odrobina mieska". B.T.W. dla sloninki: 2,4/83,7/0,0 B.T.W. dla smalcu : 0,1/99,7/0,0 [] Hana dziÄ™kuje. WĹ‚aĹ›nie te proporcje gramowe mi odpowiadajÄ…. Majka Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki Wiadomo¶ć wysłana przez: Majka 2008-10-11, 18:56:31 Cytuj z: Hana 2008-10-11, 17:22:25 Ja po wytopieniu sloninki zlewam ja do sloikow/razem ze skwarkami i mam sloninke z "odrobina mieska". B.T.W. dla sloninki: 2,4/83,7/0,0 B.T.W. dla smalcu : 0,1/99,7/0,0 [] Hana dziÄ™kuje. WĹ‚aĹ›nie te proporcje gramowe mi odpowiadajÄ…. Majka Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki Wiadomo¶ć wysłana przez: Hana 2008-10-11, 19:03:39 Majka jak nie wiesz lub masz watpliwosci to pytaj.
Ja na DO przerobilam prawie cala Ksiazke Kucharska dr J. Kwasniewskiego, az dobrnelam do "swoich" przepisow+wiedzá lekarki. Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki Wiadomo¶ć wysłana przez: jurek46 2008-10-11, 19:29:52 Cytuj z: adampio 2008-10-11, 18:02:35 Cytuj: B.T.W. dla sloninki: 2,4/83,7/0,0 B.T.W. dla smalcu : 0,1/99,7/0,0 Hana miala na mysli proporcje gramowe a nie BTW...... I tak jak JK mowil, tu nie ma co wazyc ani mierzyc, to jest tluszcz.!!! Pochwale sie, dostalem w "prezencie" slowacka, wedzona slonine......."orgazm kulinarny". Czy w Polsce tez mozna kupic wedzona slonine? Adamoio a czy coĹ› takiego prĂłbowaĹ‚eĹ› ja robie ten specyfik w szynkowarze niebo w gÄ™bie.Ale moesz w Polsce kupic podobny specyfik na Allegro http://www.allegro.pl/item457170976_slonina_konserwowa_jak_wojskowa_zestaw_4_sztuk.html Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki Wiadomo¶ć wysłana przez: jurek46 2008-10-11, 19:41:35 A tu przepis na sĹ‚oninke z szynkowara
skĹ‚ad sĹ‚onina 1 kg sĂłl 2dkg sĹ‚onina krojona w kostkÄ™ ok 2 cm wymieszana z solÄ…,zapakowana w szynkowar na 12h i parzona w temp 80st przez 2 h wniosek: niewiele różni siÄ™ od wojskowej(moĹĽe trochÄ™ przypraw brak ,ale recepture trzeba dopracować chyba samemu) Ja dodaje czosnek, Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2008-10-12, 11:45:41 Cytuj z: jurek46 2008-10-11, 19:29:52 Cytuj z: adampio 2008-10-11, 18:02:35 Cytuj: B.T.W. dla sloninki: 2,4/83,7/0,0 B.T.W. dla smalcu : 0,1/99,7/0,0 Hana miala na mysli proporcje gramowe a nie BTW...... I tak jak JK mowil, tu nie ma co wazyc ani mierzyc, to jest tluszcz.!!! Pochwale sie, dostalem w "prezencie" slowacka, wedzona slonine......."orgazm kulinarny". Czy w Polsce tez mozna kupic wedzona slonine? Nie Jurku, dzieki.... jak slysze "konserwa" to od razu mam emulatory w oczach.... Mam dostep do swojskiej sloniny.....a zbudowac mala wedzarnie w ogrodzie to "pikus"..jak to ktos mowi :D Adamoio a czy coĹ› takiego prĂłbowaĹ‚eĹ› ja robie ten specyfik w szynkowarze niebo w gÄ™bie.Ale moesz w Polsce kupic podobny specyfik na Allegro http://www.allegro.pl/item457170976_slonina_konserwowa_jak_wojskowa_zestaw_4_sztuk.html Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki Wiadomo¶ć wysłana przez: kodar 2008-11-01, 15:21:51 Cytuj z: Majka 2008-10-11, 15:35:11 Zwracam siÄ™ z proĹ›bÄ…o podanie BTW dla swarek. ZostaĹ‚y mi po zrobieniu smalcu, smakujÄ… mi, ale nie wiem jak skalkulować biaĹ‚ki i tĹ‚uszcz. ProszÄ™ o pomysĹ‚ jak te skwarki moĹĽna wykorzystać. jadam skwarki chrupiace z ogorkiem kiszonym albo same jeszcze gorace,mozna nimi posypac gotowane kartofle albo dodac do duszonej kiszonej kapusty.Praktycznie zawsze i z kazda potrawa smakuja. :PTytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki Wiadomo¶ć wysłana przez: adamgraza 2008-11-01, 17:19:57 Cytuj z: Majka 2008-10-11, 15:35:11 Zwracam siÄ™ z proĹ›bÄ…o podanie BTW dla swarek. ZostaĹ‚y mi po zrobieniu smalcu, smakujÄ… mi, ale nie wiem jak skalkulować biaĹ‚ki i tĹ‚uszcz. ProszÄ™ o pomysĹ‚ jak te skwarki moĹĽna wykorzystać. [/qu KtoĹ› pisaĹ‚ ĹĽe skwarki moĹĽna zemleć , dodać czosnku i sĹ‚uĹĽy to jako smarowidĹ‚o pozdrawiamote] Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki Wiadomo¶ć wysłana przez: Edyta 2008-11-01, 17:44:09 Skwarki sa dobre na wĹ‚osy.
Pokroić w plastry sĹ‚onine,stopić i gorÄ…ce plastry(skwarki) poĹ‚ozyć na gĹ‚owie,zawinąć foliÄ… i tak pozostawić w tym stanie z godzine.Po godzinie zdjÄ…c folie i plastry(skwarki) (kto jest chytry albo bardzo oszczedny moĹĽe je ponownie uzyć do zjedzenia) i umyć wĹ‚osy szamponem-pono bardzo Ĺ‚adnie wtedy lĹ›niÄ… . Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki Wiadomo¶ć wysłana przez: kodar 2008-11-01, 21:16:16 Cytuj z: jurek46 2008-10-11, 19:41:35 A tu przepis na sĹ‚oninke z szynkowara prawie codziennie jadam podgardle,przesmazone z ziemniakami.skĹ‚ad sĹ‚onina 1 kg sĂłl 2dkg sĹ‚onina krojona w kostkÄ™ ok 2 cm wymieszana z solÄ…,zapakowana w szynkowar na 12h i parzona w temp 80st przez 2 h wniosek: niewiele różni siÄ™ od wojskowej(moĹĽe trochÄ™ przypraw brak ,ale recepture trzeba dopracować chyba samemu) Ja dodaje czosnek, Najbardziej jednak lubie podgardle przepuszczone przez maszynke a nastepnie przetopione z przyprawami,sol,pieprz,majeranek, lub inne. Jeszcze gorace zlewam do sloikow,ktore pozostawiam do zawekowania. Schlodzone w lodowce i krojone w plastry jadam z ogorkiem lub pomidorem albo cykoria. Na goraco z duszona cebula tez smakuje. Tytuł: Odp: Skwarki ze stopionej sĹ‚oninki Wiadomo¶ć wysłana przez: adamgraza 2008-11-04, 10:21:10 Majka w wÄ…tku /produkuj sam / znajdziesz kierunek jak ze skwarek zrobić :wÄ…trobiankÄ™ ze skwarek: pozdrawiam
forum.dr-kwasniewski.pl | Działaj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone. |