forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: Teresa Stachurska 2008-10-15, 11:28:55



Tytu³: Szwedzki tort migdaÅ‚owy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2008-10-15, 11:28:55
Na ciasto:

- 200 g zmielonych migdałów
- 8 białek
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystko zmiksować i upiec z tego 2 spody w tortownicy (każdy oddzielnie).

Na krem:

- 300 g masÅ‚a stopić (ja w 50′)
- 8 żółtek
- 60 g mÄ…ki ziemniaczanej
- 50 g cukru

Ja ucieram na 80′C wszystkie skÅ‚adniki, aż masa zgÄ™stnieje. NastÄ™pnie placek migdaÅ‚owy smarujÄ™ kremem, przykrywam drugim plackiem i pozostaÅ‚ym kremem smarujÄ™ wierzch i bok tortu.

Do posypania tortu:

- 200 g uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych


Może ktoś będzie uprzejmy wrzucić to w kalkulator by policzyć BTW ?


Tytu³: Odp: Szwedzki tort migdaÅ‚owy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: _flo 2008-10-15, 14:18:59
wg moich obliczen dla calego wypieku:
BTW: 99, 385, 174

1: 3,88 : 1,75

4427 kcal


Tytu³: Odp: Szwedzki tort migdaÅ‚owy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: jurek46 2008-10-15, 15:07:52
Cytuj z: Teresa Stachurska 2008-10-15, 11:28:55
Na ciasto:

- 200 g zmielonych migdałów
- 8 białek
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystko zmiksować i upiec z tego 2 spody w tortownicy (każdy oddzielnie).

Na krem:

- 300 g masÅ‚a stopić (ja w 50′)
- 8 żółtek
- 60 g mÄ…ki ziemniaczanej
- 50 g cukru

Ja ucieram na 80′C wszystkie skÅ‚adniki, aż masa zgÄ™stnieje. NastÄ™pnie placek migdaÅ‚owy smarujÄ™ kremem, przykrywam drugim plackiem i pozostaÅ‚ym kremem smarujÄ™ wierzch i bok tortu.

Do posypania tortu:

- 200 g uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych


Może ktoś będzie uprzejmy wrzucić to w kalkulator by policzyć BTW ?



Pani TERESO ja kiedyś podawałem przepis na chlebek migdałowy gdzie po wypieku otrzymałem w 100gr tego chlebka 7 węglowodanów,ale poleciał na mnie taki grad krytyki
że jak to na DO chlebka sie nie jada,i po co moje starania,powiem że wypróbowałem ten chlebek to idealny smak ,i skaład ,ale po tych krytykach,zastosowałem
sie i pieke teraz naleśniki z pestek słonecznika,dyni i własnie m ąki migdałowej,jaj jest ten naleśnik vbardzo dobry można do niego zawinąc różny farsz,ale ja słodkiego nie lubie
ciast się wystrzegam,ale wiem że nigdy kawałeczek nie moze zaszkodzic jak jest to wyknane z mąki np.słonecznika,dyni,gryki,migdałów,bez glutenów.
ZyczÄ™ smacznego i czekam z jakÄ… opiniÄ… siÄ™ Pani spotka za ten wypiek od optymalnych.


Tytu³: Odp: Szwedzki tort migdaÅ‚owy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2008-10-15, 21:11:57
Panie Jurku, bÄ™dzie dobrze.Tort czy fajne ciasto bez mÄ…ki czasem siÄ™ przydaje. SÄ… Å›wiÄ™ta, imieniny, inne okazje i w zwiÄ…zku z tym - goÅ›cie. 
Zbieram takie przepisy i się nimi dzielę. Wczoraj upiekłam keks, do którego zamiast mąki dałam mielone migdały, cukru wcale, bo bakalie przecież słodkie. Potrzebującym więcej cukru mogę dołożyć trochę cukru pudru na wierzch.

Pozdrawiam Pana


Tytu³: Odp: Szwedzki tort migdaÅ‚owy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2008-10-15, 21:13:26
Cytuj z: _flo 2008-10-15, 14:18:59
wg moich obliczen dla calego wypieku:
BTW: 99, 385, 174

1: 3,88 : 1,75

4427 kcal




Dziękuję bardzo. I pozdrawiam


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.