Tytu: Kluski Wiadomo wysana przez: MONIKAW 2008-10-16, 21:30:56 Podaję przepis na kluski mojej mamuśki, moim zdaniem optymalne.
90g ziemniaka ugotowanego 10g mąki ziemniaczanej jedno zółtko. Taka porcja ma nieco powyżej 20w. Do tego 50g słoniny, 100g surowego boczku, kapusta kiszona. Pyszne. Tytu: Odp: Kluski Wiadomo wysana przez: adampio 2008-10-16, 22:15:58 Cytuj z: MONIKAW 2008-10-16, 21:30:56 Podaję przepis na kluski mojej mamuśki, moim zdaniem optymalne. 90g ziemniaka ugotowanego 10g mąki ziemniaczanej jedno zółtko. Taka porcja ma nieco powyżej 20w. Do tego 50g słoniny, 100g surowego boczku, kapusta kiszona. Pyszne. Monika, to Ty gorolka...... Moja mama robila dokladnie takie same....... Poniewaz nie jem bialej maki dodaje do tego make z pestek dynii i mam to samo....moze troche lepsze w smaku..sprobuj! Tytu: Odp: Kluski Wiadomo wysana przez: MONIKAW 2008-10-16, 22:23:02 Nie mieszkam 80 km od morza :)
Kiedys uwielbiałam kluski pierogi ruskie, kopytka i wszystko co z mąki zaprowdziło mnie to wiadomo gdzie.... Nie słuchałam rodzice prosili jedz mięsko. Wycinałam tłuszczyk z szyneczki. Teraz kroję słninę do tego cebulę cóż za odmiana.... Czy mąkę z pestek dyni kupujesz gotową ? Tytu: Odp: Kluski Wiadomo wysana przez: jurek46 2008-10-16, 22:23:57 Cytuj z: adampio 2008-10-16, 22:15:58 Cytuj z: MONIKAW 2008-10-16, 21:30:56 Podaję przepis na kluski mojej mamuśki, moim zdaniem optymalne. 90g ziemniaka ugotowanego 10g mąki ziemniaczanej jedno zółtko. Taka porcja ma nieco powyżej 20w. Do tego 50g słoniny, 100g surowego boczku, kapusta kiszona. Pyszne. Monika, to Ty gorolka...... Moja mama robila dokladnie takie same....... Poniewaz nie jem bialej maki dodaje do tego make z pestek dynii i mam to samo....moze troche lepsze w smaku..sprobuj! Adampio ja równiez je spróbuję.Ale mam do Ciebie pytanie czy Twoje naleśniki z pesrtek dyni i słonecznika są też tak malo wytrzymałe na trudy przechowywania w szafce szpitalnej mi sie pokryły pleśąnia,juz po dwóch dniach,musialem wyżucic,jednoczesnie do moich sardynek które wystawiłem za okno aby były świerze dobrały się kotki miałem w tym dniu pecha. Tytu: Odp: Kluski Wiadomo wysana przez: MONIKAW 2008-10-16, 22:30:29 Na początku DO robiłam placki serowe z książki kucharskiej JK. Bardzo dobre na zimno. Tylko nie wiem jak u Ciebie Jurku z mlecznymi..
Tytu: Odp: Kluski Wiadomo wysana przez: kodar 2008-10-17, 01:36:50 Cytuj z: adampio 2008-10-16, 22:15:58 Cytuj z: MONIKAW 2008-10-16, 21:30:56 Podaję przepis na kluski mojej mamuśki, moim zdaniem optymalne. 90g ziemniaka ugotowanego 10g mąki ziemniaczanej jedno zółtko. Taka porcja ma nieco powyżej 20w. Do tego 50g słoniny, 100g surowego boczku, kapusta kiszona. Pyszne. Monika, to Ty gorolka...... Moja mama robila dokladnie takie same....... Poniewaz nie jem bialej maki dodaje do tego make z pestek dynii i mam to samo....moze troche lepsze w smaku..sprobuj! Ja przepis Moniki wyprobuje, jezeli jej nie szkodzi,to mnie tymbardziej :P Tytu: Odp: Kluski Wiadomo wysana przez: MONIKAW 2008-10-17, 08:18:37 Myslę Alinko że 10g mąki ziemniaczanej nie zaszkodzi raz na jakiś czas, jadłam je co prawda raz.
Jak ktoś ma inne zdanie na ten temat to słucham... Zawsze jest alternatywa Adampio. Tytu: Odp: Kluski Wiadomo wysana przez: Edyta 2008-10-17, 09:53:38 Dzięki czytaniu Was wiem ile na rynku jest rodzajów mąk :) Do niedawna wiedziałam tylko tyle,że była mąka pszenna i ziemniaczana,a tu mamy jeszcze mąkę migdalową,mąkę z pestek dyni i wiele innych 8)
Ciekawe czy moje dzieci zjadłyby takie kluseczki-może sprawdzę 8) Tytu: Odp: Kluski Wiadomo wysana przez: adampio 2008-10-17, 15:19:08 Cytuj z: MONIKAW 2008-10-16, 22:23:02 Nie mieszkam 80 km od morza :) Kiedys uwielbiałam kluski pierogi ruskie, kopytka i wszystko co z mąki zaprowdziło mnie to wiadomo gdzie.... Nie słuchałam rodzice prosili jedz mięsko. Wycinałam tłuszczyk z szyneczki. Teraz kroję słninę do tego cebulę cóż za odmiana.... Czy mąkę z pestek dyni kupujesz gotową ? Nie, kupuje pestki, praze na suchej patelni i miele. Tytu: Odp: Kluski Wiadomo wysana przez: adampio 2008-10-17, 15:23:17 Cytuj z: jurek46 2008-10-16, 22:23:57 Cytuj z: adampio 2008-10-16, 22:15:58 Cytuj z: MONIKAW 2008-10-16, 21:30:56 Podaję przepis na kluski mojej mamuśki, moim zdaniem optymalne. 90g ziemniaka ugotowanego 10g mąki ziemniaczanej jedno zółtko. Taka porcja ma nieco powyżej 20w. Do tego 50g słoniny, 100g surowego boczku, kapusta kiszona. Pyszne. Monika, to Ty gorolka...... Moja mama robila dokladnie takie same....... Poniewaz nie jem bialej maki dodaje do tego make z pestek dynii i mam to samo....moze troche lepsze w smaku..sprobuj! Adampio ja równiez je spróbuję.Ale mam do Ciebie pytanie czy Twoje naleśniki z pesrtek dyni i słonecznika są też tak malo wytrzymałe na trudy przechowywania w szafce szpitalnej mi sie pokryły pleśąnia,juz po dwóch dniach,musialem wyżucic,jednoczesnie do moich sardynek które wystawiłem za okno aby były świerze dobrały się kotki miałem w tym dniu pecha. No tak widze problem. W plackach nie ma konserwantow dlatego nalezy je przechowywac w lodowce. Ja jak robie osiem i jem jeden kazdego dnia, przechowuje oczywiscie w lodowce, wowczas nic sie nie dzieje. Najlepiej aby ktos z rodziny Ci "podrzucil" taki placek kazdego dnia. Tytu: Odp: Kluski Wiadomo wysana przez: adampio 2008-10-17, 15:27:34 Cytuj z: kodar 2008-10-17, 01:36:50 Cytuj z: adampio 2008-10-16, 22:15:58 Cytuj z: MONIKAW 2008-10-16, 21:30:56 Podaję przepis na kluski mojej mamuśki, moim zdaniem optymalne. 90g ziemniaka ugotowanego 10g mąki ziemniaczanej jedno zółtko. Taka porcja ma nieco powyżej 20w. Do tego 50g słoniny, 100g surowego boczku, kapusta kiszona. Pyszne. Monika, to Ty gorolka...... Moja mama robila dokladnie takie same....... Poniewaz nie jem bialej maki dodaje do tego make z pestek dynii i mam to samo....moze troche lepsze w smaku..sprobuj! Ja przepis Moniki wyprobuje, jezeli jej nie szkodzi,to mnie tymbardziej :P Tak, nazwalem make ziemniaczana biala, bo dla mnie jest to maka....no i w kolorze bialym. Nie jem w ogole maki.....robie z pestek dynii, nasion slonecznika, nasion pinjowych, kaszy gryczanej....i staram sie uzywac jak najmniej. Ale mysle, ze wiesz, ze Ci nie zaszkodzi. Tytu: Odp: Kluski Wiadomo wysana przez: Paulina 2008-10-21, 10:30:08 Wy tutaj o kluskach a ja jestem ciekawa czy w diecie optymalnej momżna jeść ryż...
czy to tez odpada? Tytu: Odp: Kluski Wiadomo wysana przez: kangur 2008-10-21, 11:01:05 Cytuj z: Paulina 2008-10-21, 10:30:08 Wy tutaj o kluskach a ja jestem ciekawa czy w diecie optymalnej momżna jeść ryż... czy to tez odpada? W swoich ksiazkach JK pisze, ze weglowodany moga byc te z ziemniakow, ryzu i maki. Praktyka wykazala, ze nie wszysykim sluza weglowodany ze zboz i ryzu. Wg Lekarki najpewniewsze sa weglowodany z ziemniakow, pomodorow, marchewki i innych psiankowatych. Czy dla ciebie bedzie szkodzil ryz? Nikt nie wie. Musisz to sobie sprawdzic sama. Zacznij od psiankowatych, a potem wprowadz ryz. Proste. Prawda? Tytu: Odp: Kluski Wiadomo wysana przez: Edyta 2008-10-21, 12:37:54 Ryż zawiera dużo węglowodanów,dlatego nie jest najlepszy na DO poniewaz bardzo łatwo mozna przekroczyć dzienną dawkę węgli.
Ryż jest natomiast dobry na diecie japońskiej. Tytu: Odp: Kluski Wiadomo wysana przez: adampio 2008-10-21, 18:25:02 Cytuj z: Paulina 2008-10-21, 10:30:08 Wy tutaj o kluskach a ja jestem ciekawa czy w diecie optymalnej momżna jeść ryż... czy to tez odpada? Paulinko, wroce do mojej wypowiedzi wczesniej w innym "twoim" temacie. Sa ludzie, na tym forum, ktorzy slodza kawe cukrem, jedza ryz, kasze, itd. Namawiam w dalszym ciagu do zapoznania sie z jedna, tylko jedna ksiazka JK, a nie bedziesz zadawala takich "nie z tej ziemi" pytan. A odpowiedz jest: NIE. Owoce: zalezy jakie Wegiel: skrobiowe, typu fasolka szparagowa, brokul, ziemniak/kartofel Ryz i tmu podobne: NIE Chleb/maczne/maka: NIE Poza tym...wszystko inne : TAK Pozniej beda rotacje mleczne. Rotacje inne...itd....ale to dopiero pozniej!! Chcesz zaczac diete? Tytu: Odp: Kluski Wiadomo wysana przez: Edyta 2008-10-21, 18:43:51 Cytuj z: adampio 2008-10-21, 18:25:02 Pozniej beda rotacje mleczne. Rotacje inne...itd....ale to dopiero pozniej!! Zapomnialeś wspomnieć o "DO smietanowa forma"-jak to czytam ,to szlag mnie trafia . Tytu: Odp: Kluski Wiadomo wysana przez: adampio 2008-10-22, 17:41:20 Cytuj: Zacznij od psiankowatych, a potem wprowadz ryz. Proste. Prawda? Tak, Kangur, jak swinski ogon. Powiedz mi, ktorym miejscu mowi JK, ze wegiel moze byc z ryzu????? A nastepnie mowi, ze ryz jest nie-ja-dal-ny na DO. Dlaczego nie stosowac ZO w takim zakresie jak JK zaleca, tylko proponowac, zwlaszcza nowym, swoje interpretacje DO. Ja proponuje zapoznac sie z ksiazka JK, stosowac ZO tak, jak JK zaleca a wszystko bedzie dobrze!!!!! Ide plywac. Farvel !!!! Tytu: Odp: Kluski Wiadomo wysana przez: kangur 2008-10-22, 23:09:20 Cytuj z: adampio 2008-10-22, 17:41:20 Cytuj: Zacznij od psiankowatych, a potem wprowadz ryz. Proste. Prawda? Tak, Kangur, jak swinski ogon. Powiedz mi, ktorym miejscu mowi JK, ze wegiel moze byc z ryzu????? A nastepnie mowi, ze ryz jest nie-ja-dal-ny na DO. Dlaczego nie stosowac ZO w takim zakresie jak JK zaleca, tylko proponowac, zwlaszcza nowym, swoje interpretacje DO. Ja proponuje zapoznac sie z ksiazka JK, stosowac ZO tak, jak JK zaleca a wszystko bedzie dobrze!!!!! Ide plywac. Farvel !!!! Adam. Poplywales? Wyregulowales plyny w organizmie?. Ja pisze jak jest w praktyce. A ty ciagle jestes w erze Kopernika, gdzie orbity planet byly koliste. Zakrecilo ci sie w glowie od tych kolistych orbit. Nawet plywanie ci nie pomaga. Zejdz na Ziemie. Tytu: Odp: Kluski Wiadomo wysana przez: Rudka 2008-10-22, 23:32:14 Czy możecie mi powiedzieć dlaczego smażąc placki na smalcu
po drugiej partii -wszystko pływa w pianie . Musze zlewac i nowy tłuszcz wymieniać .czy to dlatego ,że więcej jest jaj niz ziemniaków , czy cebula -czy fałszywy smalec -a może byle jaka patelnia. dawniej jak zwyczajne placki smażyłam -nigdy tak sie nie działo Tytu: Odp: Kluski Wiadomo wysana przez: jurek46 2008-10-23, 00:13:59 Cytuj z: Rudka 2008-10-22, 23:32:14 Czy możecie mi powiedzieć dlaczego smażąc placki na smalcu po drugiej partii -wszystko pływa w pianie . Musze zlewac i nowy tłuszcz wymieniać .czy to dlatego ,że więcej jest jaj niz ziemniaków , czy cebula -czy fałszywy smalec -a może byle jaka patelnia. dawniej jak zwyczajne placki smażyłam -nigdy tak sie nie działo Rudka kiedyś słyszałem ,ze jest to, sicinanie się Biaałka albo wytrącanie,ale pewny nie jestem. Albo poprostu nie zbyt dokladnie mieszasz ciasto przed samym właniem na Patelnię.rób poprostu mniejsze porcje i problem będziesz miała z GŁOWY. Tytu: Odp: Kluski Wiadomo wysana przez: Rudka 2008-10-23, 00:36:28 jurek -jakie ciasto -2 małe ziemniaczki i 3 cebule -reszta jaj .7szt
własnie robie malutkie porcje bo wyszło mi 14 placków. piana taka wysoka ,ze placuszków nie widać .Też sądziłam ,ze smalec -ale topiłam go ze słoniny. Tytu: Odp: Kluski Wiadomo wysana przez: renata 2008-12-05, 19:46:17 Podobno jak sie przegrzeje smalec, to tak sie pieni [przy dluzszym pieczeniu zawsze].Tez tego nie lubie
Tytu: Odp: Kluski Wiadomo wysana przez: akazah 2009-11-30, 20:15:11 Cytuj z: MONIKAW 2008-10-16, 21:30:56 Podaję przepis na kluski mojej mamuśki, moim zdaniem optymalne. 90g ziemniaka ugotowanego 10g mąki ziemniaczanej jedno zółtko. Taka porcja ma nieco powyżej 20w. Do tego 50g słoniny, 100g surowego boczku, kapusta kiszona. Pyszne. jaka jest konsystencja takich klusek???ciężko się je wyrabia??? ostatnio robiłam kluski ziemniaczano-serowe i z wyglądu były okropne-bo się rozwalały za mocno. W smaku natomiast pyszne. Dlatego pytam o te kluski :):)
forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone. |