Tytu³: Ser tÅ‚usty. Wiadomo¶æ wys³ana przez: krzych_100 2008-10-29, 10:43:30 Witam.
Pytenie poczÄ…tkujÄ…cego: w książce JK jest napisane o serach, aby byÅ‚y najtÅ‚uÅ›ciejsze, tzn. ok. 30% tÅ‚uszczu. Nie znalaÅ‚em takiego w sklepie (maks. chyba 16%) , a ostatnio żona kupiÅ‚a sera do placków jajeczno - serowych z zawartoÅ›ciÄ… 8%. Czy "podtÅ‚uÅ›cić" go jakÄ…Å› Å›mietankÄ…? Czy też szukać takiego tÅ‚ustszego? Tytu³: Odp: Ser tÅ‚usty. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2008-10-29, 11:13:28 ser twarogowy peÅ‚notÅ‚usty ma tak +/- 10% tÅ‚uszczu / nie ma potrzeby do placków dodawać Å›mietanki natomiast posmarowac masÅ‚em jak najbardziej :). Jeżeli masz ochotÄ™ na sam ser (w postaci nie przetworzonej) smietanka 30% jest jak najbardziej wskazana.
Tytu³: Odp: Ser tÅ‚usty. Wiadomo¶æ wys³ana przez: krzych_100 2008-10-29, 11:23:57 DziÄ™kujÄ™, myÅ›laÅ‚em że potrzebny jest tÅ‚uÅ›ciejszy...
Co prawda w sklepach sÄ… jakieÅ› 16%, ale jak czytam skÅ‚ad, to nie wiem, czy nadajÄ… siÄ™ do takiego moelu żywienia (mleko w proszku, jakieÅ› inne zagÄ™stniki, czy coÅ› takiego). Jeszcze raz dziÄ™kujÄ™ za informacje. Tytu³: Odp: Ser tÅ‚usty. Wiadomo¶æ wys³ana przez: susi33 2008-10-29, 21:17:11 zwykÅ‚y ser żółty ma okoÅ‚o 25% tÅ‚uszczu. Poszukaj też w serach dojrzewajÄ…cych lub pleÅ›niowcyh. Ostatnio jadÅ‚em serek z niebieska pleÅ›niÄ… i mial bodajze 17g bialka i 32g tÅ‚uszczu w 100g. Wystarczy sie dobrze rozejrzec po sklepie;)
Tytu³: Odp: Ser tÅ‚usty. Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-10-29, 23:42:26 Jak bym miaÅ‚ już coÅ› z taÅ„szych serków polecać to „serek do chleba” taki w kubeczku, nie pamiÄ™tam ile tÅ‚uszczu zawiera, ale dużo, może i 40%. A druga metoda to zakup „serka wiejskiego” w kubeczku – taki ziarnisty i nastÄ™pnie uzdatnienie go do spożycia przez dolanie stopionego masÅ‚a ciÄ…gle mieszajÄ…c, wyjdzie z tego serek o zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu takiej jakÄ… sobie życzysz.
PamiÄ™tam, że dobre efekty przynosi także homogenizacja (dobry szybki mikser) zwykÅ‚ego biaÅ‚ego sera ze stopionym masÅ‚em, można dodać coÅ› do smaku od ryby wÄ™dzonej przez szczypiorek do kakao, wychodzi bardzo pożywna pasta. Dodatek kilku żółtek też nie zaszkodzi – zapewni nam peÅ‚nowartoÅ›ciowe biaÅ‚ko i Å‚adny kolor. 8) Tytu³: Odp: Ser tÅ‚usty. Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-10-30, 07:09:10 KUp sobie Marscapone 80 % tlusczu...tylko nie jakas tam polska podrobke.
Tytu³: Odp: Ser tÅ‚usty. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2020-10-19, 15:54:14 Rozmowy w serze:
https://kopalniawiedzy.pl/mikrobiom-sera-grzyby-skorka-bakterie-lotne-zwiazki-organiczne-VOCs,32807
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |