forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Å»ywienie Optymalne => W±tek zaczêty przez: krzych_100 2008-10-29, 10:43:30



Tytu³: Ser tÅ‚usty.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: krzych_100 2008-10-29, 10:43:30
Witam.

Pytenie początkującego: w książce JK jest napisane o serach, aby były najtłuściejsze, tzn. ok. 30% tłuszczu.
Nie znalałem takiego w sklepie (maks. chyba 16%) , a ostatnio żona kupiła sera do placków jajeczno - serowych z zawartością 8%. Czy "podtłuścić" go jakąś śmietanką? Czy też szukać takiego tłustszego?



Tytu³: Odp: Ser tÅ‚usty.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2008-10-29, 11:13:28
ser twarogowy pełnotłusty ma tak +/- 10% tłuszczu / nie ma potrzeby do placków dodawać śmietanki natomiast posmarowac masłem jak najbardziej :). Jeżeli masz ochotę na sam ser (w postaci nie przetworzonej) smietanka 30% jest jak najbardziej wskazana.


Tytu³: Odp: Ser tÅ‚usty.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: krzych_100 2008-10-29, 11:23:57
Dziękuję, myślałem że potrzebny jest tłuściejszy...
Co prawda w sklepach są jakieś 16%, ale jak czytam skład, to nie wiem, czy nadają się do takiego moelu żywienia (mleko w proszku, jakieś inne zagęstniki, czy coś takiego).

Jeszcze raz dziękuję za informacje.


Tytu³: Odp: Ser tÅ‚usty.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: susi33 2008-10-29, 21:17:11
zwykły ser żółty ma około 25% tłuszczu. Poszukaj też w serach dojrzewających lub pleśniowcyh. Ostatnio jadłem serek z niebieska pleśnią i mial bodajze 17g bialka i 32g tłuszczu w 100g. Wystarczy sie dobrze rozejrzec po sklepie;)


Tytu³: Odp: Ser tÅ‚usty.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-10-29, 23:42:26
Jak bym miaÅ‚ już coÅ› z taÅ„szych serków polecać to „serek do chleba” taki w kubeczku, nie pamiÄ™tam ile tÅ‚uszczu zawiera, ale dużo, może i 40%. A druga metoda to zakup „serka wiejskiego” w kubeczku – taki ziarnisty i nastÄ™pnie uzdatnienie go do spożycia przez dolanie stopionego masÅ‚a ciÄ…gle mieszajÄ…c, wyjdzie z tego serek o zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu takiej jakÄ… sobie życzysz.

PamiÄ™tam, że dobre efekty przynosi także homogenizacja (dobry szybki mikser) zwykÅ‚ego biaÅ‚ego sera ze stopionym masÅ‚em, można dodać coÅ› do smaku od ryby wÄ™dzonej przez szczypiorek do kakao, wychodzi bardzo pożywna pasta. Dodatek kilku żółtek też nie zaszkodzi – zapewni nam peÅ‚nowartoÅ›ciowe biaÅ‚ko i Å‚adny kolor.
8)


Tytu³: Odp: Ser tÅ‚usty.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-10-30, 07:09:10
KUp sobie Marscapone 80 % tlusczu...tylko nie jakas tam polska podrobke.


Tytu³: Odp: Ser tÅ‚usty.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2020-10-19, 15:54:14
Rozmowy w serze:
https://kopalniawiedzy.pl/mikrobiom-sera-grzyby-skorka-bakterie-lotne-zwiazki-organiczne-VOCs,32807


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.