Tytu³: ZaczÄ…Å‚em i ... pogubiÅ‚em siÄ™ z liczeniem. Wiadomo¶æ wys³ana przez: krzych_100 2008-11-06, 15:22:20 Witam wszystkich.
Kilka dni temu postanowiÅ‚em, a raczej dojrzaÅ‚em, aby zmienić sposób żywienia. Generalnie jest drobna poprawa (mniej bolÄ… plecy, rÄ™ce), ustÄ…piÅ‚y wzdÄ™cia i zgagi. Nie czujÄ™ po posiÅ‚ku przejedzenia, ale czujÄ™ miÄ™dzy posiÅ‚kami głód... (myÅ›lÄ™, że minie). TrochÄ™ inaczej Å›piÄ™. WczeÅ›niej, ze wzglÄ™du na bóle rÄ™ki (odkrÄ™gosÅ‚upowe, mam 198 cm wzrostu i skrzywiony krÄ™gosÅ‚up w odcinku lÄ™dźwiowym, uszkodzone korzenie w odcinku szyjnym), nie mogÅ‚em spać uÅ‚ożony na prawy bok. Teraz powoli odwracam siÄ™ na prawy bok i jakoÅ› jest lepiej... Czasem wstanÄ™ i nie bolÄ… mnie plecy, czasem - mam pracÄ™ siedzÄ…cÄ… - po przyjÅ›ciu do domu plecy nie bolÄ…. No i ból lewej strony... WczeÅ›niej bolaÅ‚a mnie prawa strona: obojczyk, bark, ramiÄ™, czasem caÅ‚a rÄ™ka (to od pracy przy komputerze). Teraz, co ciekawe, nie czujÄ™ bólu po prawej stronie, ale pojawiÅ‚ siÄ™ ból po lewej stronie: obojczyk, ramiÄ™ i ten miÄ™sieÅ„ na klacie (nie wiem jak on siÄ™ nazywa, ale chyba jest to miÄ™sieÅ„ piersiowy). Mam czaesm wrażenie, jakby opadaÅ‚ obojczyk. KiedyÅ›, dawno temu miaÅ‚em zÅ‚amany obojczyk lewy i lewÄ… rÄ™kÄ™ w przedramieniu. Może sÄ… to bóle reumatyczne, może nerwobóle. BojÄ™ siÄ™, że może to też być od serca... Od poczÄ…tku stosujÄ™ siÄ™ do przepisów zawartych w książce kucharskiej JK i - najczęściej - przygotowujÄ™ potrawy z jajek. Jajecznice, placki serowo-jajeczne, itp... Ale ostatnio chciaÅ‚em sobie upichcić gulasz z serc i żoÅ‚Ä…dków drobiowych z odrobinÄ… wÄ…tróbki i siÄ™ pogubiÅ‚em w liczeniu... Dam przykÅ‚ad na jajku. W tabelach zawartych w książce kucharskiej , sÄ… takie zapisy co ile czego zawiera. I tak: jajo kurze (100g) 11,4 g B - 10,2 g T żółtko jaja (100g) 16,3 g B - 31,9 g T biaÅ‚ko jaja (100g) 10,8 g B - 0 g T ZakÅ‚adajÄ…c (tak, jak w książce), że jajo waży ok 5 dag (50g), żółtko 2 dag (20g), biaÅ‚ko 30 dag (30g), to biorÄ…c z tabeli dane dotyczÄ…ce żółtka i biaÅ‚ak jaja, powinno to być tak: 50 g jaja kurzego to 20 g żółtka i 30 g biaÅ‚ka (zaokrÄ…glam dla równych rachunków). Czyli 20 g żółtka to 3,26 g B i 6,38 g T 30 g biaÅ‚ka to 3,24 g B i 0 g T. Rachunek: 3,24+3,26=6,5 g B i 6,38 g T Skorodla caÅ‚ego jaja kurzego, dla 100 g mamy 11,4 g B i 10,2 g T, to dla 50 g jaja may 5,7 g B i 5,1 g T. Porównanie (osobno żółtko i biaÅ‚ko to 6,5 g B i 6,38 gT. CaÅ‚e jajo kurze to 5,7 g B i 5,1 g T. Czy mógÅ‚by to ktoÅ› wytÅ‚umaczyć? Może gdzieÅ› popeÅ‚niam bÅ‚Ä…d, jeśłi tak, to gdzie? Co przyjąć za wyznacznik skÅ‚adników przy liczeniu? krzych_100 Tytu³: Odp: ZaczÄ…Å‚em i ... pogubiÅ‚em siÄ™ z liczeniem. Wiadomo¶æ wys³ana przez: krzych_100 2008-11-07, 14:28:56 No nikt mi nie pomoże?
Tytu³: Odp: ZaczÄ…Å‚em i ... pogubiÅ‚em siÄ™ z liczeniem. Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-11-07, 15:04:53 Cytuj z: krzych_100 2008-11-07, 14:28:56 No nikt mi nie pomoże? Pomoze, pomoze... Nie badz drobiazgowy, zamiast liczyc ile ma bialko jajka jedz tylko zoltko i sprawa rozwiazana. 6 zoltek, 50 gr sloniny, 50 gr boczku, 25 gr smietanki 38 %, 100 gr marchwi i masz omleta, ktory Ci daje BTW 1:3,8:0,4 Kto tu sie zastanawia nad tym ile, albo gdzie sa bledy, ktore nie maja wplywu na Twoja diete. Zamiast bezwartosciowego bialka, jedz bialko pelnowartosciowe i wupsi, problem z glowy. Wody plodowe najczesciej sa kasowane :lol: Tytu³: Odp: ZaczÄ…Å‚em i ... pogubiÅ‚em siÄ™ z liczeniem. Wiadomo¶æ wys³ana przez: zdrowa 2008-11-07, 15:08:59 Cytuj z: krzych_100 2008-11-07, 14:28:56 No nikt mi nie pomoże? Wczoraj liczyÅ‚am , wychodzi jak tobie choć żoltko z jaj które ja kupuje waży 17 g. BiaÅ‚ek nie jem,wyrzucam. A żoltka waże i obliczam wedÅ‚ug wartoÅ›ci podanych w tabelach. We wzsystkich sÄ… podobne. I nie zawracam sobie jajami gÅ‚owy. :) Tytu³: Odp: ZaczÄ…Å‚em i ... pogubiÅ‚em siÄ™ z liczeniem. Wiadomo¶æ wys³ana przez: grizzly 2008-11-07, 15:16:58 Cytuj z: zdrowa 2008-11-07, 15:08:59 ...BiaÅ‚ek nie jem,wyrzucam.... A dzieci w Afryce codziennie umieraja setkami z powodu niedoboru, aminokwasow egzogennych. :shock: :shock: :shock: Tytu³: Odp: ZaczÄ…Å‚em i ... pogubiÅ‚em siÄ™ z liczeniem. Wiadomo¶æ wys³ana przez: zdrowa 2008-11-07, 15:26:20 Cytuj z: grizzly 2008-11-07, 15:16:58 Cytuj z: zdrowa 2008-11-07, 15:08:59 ...BiaÅ‚ek nie jem,wyrzucam.... A dzieci w Afryce codziennie umieraja setkami z powodu niedoboru, aminokwasow egzogennych. :shock: :shock: :shock: MogÄ™ Ci co dzieÅ„ podrzucać te biaÅ‚ka. Mysle że nie tylko ja. BÄ™dziesz je dostarczaÅ‚ do afryki? :P Tytu³: Odp: ZaczÄ…Å‚em i ... pogubiÅ‚em siÄ™ z liczeniem. Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-11-07, 18:57:56 Cytuj z: grizzly 2008-11-07, 15:16:58 Cytuj z: zdrowa 2008-11-07, 15:08:59 ...BiaÅ‚ek nie jem,wyrzucam.... A dzieci w Afryce codziennie umieraja setkami z powodu niedoboru, aminokwasow egzogennych. :shock: :shock: :shock: Brak mi slow.... Tytu³: Odp: ZaczÄ…Å‚em i ... pogubiÅ‚em siÄ™ z liczeniem. Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-11-07, 19:02:50 Cytuj z: adampio 2008-11-07, 18:57:56 Cytuj z: grizzly 2008-11-07, 15:16:58 Cytuj z: zdrowa 2008-11-07, 15:08:59 ...BiaÅ‚ek nie jem,wyrzucam.... A dzieci w Afryce codziennie umieraja setkami z powodu niedoboru, aminokwasow egzogennych. :shock: :shock: :shock: Brak mi slow.... i jeszce dodam :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: Juz mamy pojecie co to "grizlikohomia" tudziez "Grizlikomonia"...."daj se chopie na luz"...juz pokazales na co Cie stac. Wiemy kim jestes. Tytu³: Odp: ZaczÄ…Å‚em i ... pogubiÅ‚em siÄ™ z liczeniem. Wiadomo¶æ wys³ana przez: krzych_100 2008-11-07, 20:55:56 DziÄ™ki adampio...
Jak na razie próbujÄ™, jakoÅ› to wychodzi, ale muszÄ™ oswoić siÄ™ trochÄ™ z liczeniem. Postaram siÄ™... Tytu³: Odp: ZaczÄ…Å‚em i ... pogubiÅ‚em siÄ™ z liczeniem. Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-11-07, 21:08:49 Cytuj z: krzych_100 2008-11-07, 20:55:56 DziÄ™ki adampio... Jak na razie próbujÄ™, jakoÅ› to wychodzi, ale muszÄ™ oswoić siÄ™ trochÄ™ z liczeniem. Postaram siÄ™... Krzych, najwazniejsze abys zchowal BTW!!! a reszta jest milczeniem. Zadnej maki i cukru. Jedz zoltka "proteiny", tluszcz jako blokujacy "srodek" i troche wegla. Mowia, ze w gramach tego nie trzeba liczyc....ale jak zobaczysz pozniej, powiemy znowy.....za duzo bialka, za malo wegla nie wiedzac ile masz wagi itd. Nie przjmuj sie. Jak na poczatek, dobrze zaczoles. Jestes zdrowy? Ile wazysz? Wzrost?! Co robisz, mam na mysli tryb zycia! (sport, siedzisz, praca..jaka?) Co lubisz jesc. Nabialy, mieso, podroby, jajka? Co do tej pory jadles? wez pod uwage pytanie powyzej. Na co masz teraz ochote...nie w chwili kiedy pisze ale tak generalnie, co lubisz zjesc? Tytu³: Odp: ZaczÄ…Å‚em i ... pogubiÅ‚em siÄ™ z liczeniem. Wiadomo¶æ wys³ana przez: krzych_100 2008-11-13, 10:28:07 Witam.
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź adampio... Czy jestem zdrowy? To się dopiero okaże, robiłem badania (parę wątków wcześniej) i poza wysokim poziomem trójglicerydów, bilirubiny i cukru, oraz małym poziomem fosfatazy nie miałem jakichś innych odchyleń od "normy". Za jakieś dwa miesiące zrobię je jeszcze raz i porównam. Wczoraj ważyłem się i na 198 cm wzrostu ważę 97 kg (bez ubrania, kapci, butów, czy czego tam jeszcze). Tryb pracy siedzący (ale zauważyłem, że mniej mnie bolą plecy i po przyjściu do domu coś jeszcze się chce zrobić...). Jadłem do tej pory kuchnię odziedziczoną po matce i teściowej, czyli różności (pochodzę ze Śląska, więc mąka, smalec, itp..). Wcześniej na śniadania raczej chleb, jakieś chude wędlinki i warzywa. Co lubię jeść, ano właśnie mięcho, a najbardziej serca, wątróbkę, żołądki (jak mogłem, to robiłem to sobie sam, ale po ożenku już nie tak często). Generalnie lubię mięcho (ze smalcem przyzwyczajam się), a obecnie nie jadam produktów mącznych, chleba (przeszła zgaga), owoców, nie słodzę kawy, czy herbaty. Obecnie smażę sobie placki z jajek i sera, smaruję masłem (staram się wybierać te normalne, bez dodatków), przekładam plastrem wędliny (boczek, baleron), do tego odrobina musztardy i plasterek, lub dwa ogórka konserwowego. Na obiad zemniak, lub dwa mniejsze (czesem gotowane, czesem smażone), oraz podroby smażone i łyżeczka np. buraczków konserwowych z chrzanem lub papryką (lubię marynaty i sam je robię). Czasem - jak Sam pisałeś w "optymalnym śniadaniu" - wypijam szkalnkę soku pomidorowego. Będę próbował gotować zupy, bo ostatnio trochę mięsa ze wsi przywiozłem... No i faktycznie, jem tyle, aż przestaję odczuwać głód, tzn. jak czuję się najedzony, zostawiam jedzenie. Np. obiad: smażę wątróbkę i zjadam tyle, aby nie odczuwać głodu, ani nie "przejeść się". A resztę - jeśli zostanie, zjadam później, lub na drugi dzień. Jest mała widoczna dla mnie poprawa. Mniej bolą mnie plecy i prawa ręka, a po przyjściu do domu nie jestem taki "klapnięty". Uspokoił się żołądek: nie mam zgagi, nie "bulgocze" w jalitach i nie mam problemów ze stolcem. Wiem, że np. "usterki" układu kostnego "korygują" się najdłużej. Poczekam... Jeszcze sprawa snu. Dwa tygodnie temu budziłem się w nocy po kilka razy i nie mogłem zasnąć. Teraz przychodzi godzina np. 22 i po prostu idę spać. Czasem obudzę się w nocy, ale np. ostatni obudziło mnie szczekanie psa po moim oknem. I jeszcze ciekawostka z alkoholem: zdarzyło się, że podczas tego długiego weekendu wypiłem sobie trochę (jakieś 300 ml). Wstaję rano, a tu prawie nic, zrobiłem sobie śniadanie (jajecznica z 6 żółtek, 100 g boczku i dwie małe cebulki) i praktycznie do południa byłem człowiekiem... Dziękuję jeszcze raz za cenne uwagi i pozdrawiam. Napiszę niebawem, jakie inne zmiany jeszcze zauważyłem...
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |