Tytu³: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: A.G.Bednarczyk 2005-06-09, 11:51:31 ZachÄ™cam wszystkich, o umieszczanie w tym dziale, orginalnych przepiów, przeróbki oraz porady i pytania kulinarne.
Polecam drożdzówki optymalne,przepis Pana B.Renkiela, troszeczkÄ™ zmieniony. Ciasto: *300g mÄ…ki *300g masÅ‚a *15 żółtek *60g drożdży(+2Å‚yżki wody) Nadzienie: *600g sera Å›mietankowego *100g migdałów w pÅ‚atkach *120g masÅ‚a *30g cukru *10g mÄ…ki *aromat waniljowy Do dekoracji: *1 żółtko *40g migdałów w pÅ‚atkach Drożdże zalać ciepÅ‚Ä… wodÄ… i zamieszać, dodać masÅ‚o i mÄ…kÄ™. Zagnieść ciasto, dodajÄ…c żółtka i wyrobić na jednolitÄ… masÄ™. Odstawić do wyroÅ›niÄ™cia na 20 min. Na nadzienie-zmielony ser, migdaÅ‚y, mÄ…kÄ™,cukier oraz rozpuszczone masÅ‚o doprawić aromatem i wymieszać dokÅ‚adnie. Z ciasta odważyć 32 porcje po 30g podsypać mÄ…kÄ… i rozwaÅ‚kować na maÅ‚e okrÄ…gÅ‚e placki. MasÄ™ serowÄ… ugnieść w 32 kuleczki i poukÅ‚adać na ciasto, zawijać jak pÄ…czki, zlepiajÄ…c pod spodem. UkÅ‚adać na blasze wyÅ‚ożonej pergaminem posmarowanej masÅ‚em. Kule posmarować roztrzepanym żółtkiem posypać pÅ‚atkami migdaÅ‚owymi. Piec na zÅ‚oty kolor w temperaturze 160c okoÅ‚o 30min. w 100g produktu: B-8,T-18,W-7. Å»yczÄ™ smacznego. Grażyna Tytu³: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: adammo 2005-06-09, 13:20:46 WÅ‚aÅ›nie z GrażynkÄ… bÄ™dziemy tworzyć stronÄ™ internetowÄ… z przepisami... Nie bawem podam adres gdzie można dodawać przepisy.
Wszystko prawie gotowe, tylko jak skoÅ„czÄ… mi siÄ™ zaliczenia, to ruszamy z projektem... :) Tytu³: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: A.G.Bednarczyk 2005-06-11, 10:47:03 WiÄ™kszość osób uważa że optymalni nie jedzÄ… owoców. Prawda że niejemy jch na kilogramy, lecz w niewielkich iloÅ›ciach.
Mamy teraz sezonowe owoce wiÄ™c proponujÄ™: Koktajl z truskawek: *300g tryskawek(oczywiÅ›cie umytych i obranych) *1 kremówka(250mil) 250g truskawek zmiksować ze Å›mietanÄ…, rozlać do miseczek a reszte truskawek pokrojić na ćwiartki i posypać nimi zmiksowanÄ… część. W 100g:B-1,T-13,W-5. Można zrobić bitÄ… Å›mietanÄ™ z truskawkami, a wtedy do Å›mietany dodać maÅ‚Ä… Å‚yżeczkÄ™ cukru waniliowego(wÄ™glowodany). W nie dÅ‚ugim czasie pojawiÄ… siÄ™ maliny, jagody,proponujÄ™ to samo co z truskawkami. Czy ma ktoÅ› inne pomysÅ‚y? Grażyna Tytu³: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: adammo 2005-06-11, 17:31:46 Ja wogule nie jadam owoców od dzieciÅ„stwa. Im starszy, tym zaczoÅ‚em "skubać" po kilka malin :D
Jeden lekarz z Å»O powiedziaÅ‚ mi, że owoce to WODA i CUKIER i nie ma co sobie nimi zawracać gÅ‚owy. JeÅ›li jednak ktoÅ› potrzebuje ich do życia, bo nie wytrzyma, to może spożywać, ale bardzo maÅ‚o... Tytu³: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: billy 2005-06-19, 15:12:39 Mam pyszny przepis na "budyÅ„ optymalny" (bo tak go nazwaÅ‚em)
sposób przyżądzenia jest bardzo prosty i szybki..... Do naczynia, najlepiej garnuszka wlewamy 200 ml Å›ietany, 4 żółtka i dwie Å‚yżki kako (czasami też dodaje cynamon). Wrzystko to miksujemy i wstawiamy na maÅ‚y ogieÅ„ aby żółtka pomaÅ‚u siÄ™ Å›cinaÅ‚y. Jak już zrobi siÄ™ gÄ™ste to przelewamy do maÅ‚ej miseczki i posypujemy z góry maÅ‚Ä… Å‚yżeczkÄ… cukru waniliowego. A w upaÅ‚y po zmiksowaniu można wstawić do lodówki i mieć orzeźwiajÄ…cy koktajl... Tytu³: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2005-06-19, 20:13:37 Przepisu tego nauczÅ‚ mnie zaprzyjaźniony kucharz dawno temu,gdy jeszcze nie sÅ‚yszÅ‚am o DO
Ser zapiekany w pÅ‚atkach kukurydzianych. Wykonanie: plaster sera żółtego gruboÅ›ci ok.5-7 mm obtoczć w mÄ…ce ,potem w jajku ubitym na sztywno,a nastÄ™pnie w pÅ‚atkach kukurydzianych i upiec na patelni w Å›rednio rozgrzanym tÅ‚uszczu. W mÄ…ce obtaczamy dlatego żeby ubite jajko zatrzymaÅ‚o siÄ™ na serze. Danie to uwielbiajÄ… dzieci i chÄ™tnie je robiÄ™ bo jest naprawdÄ™ wartoÅ›ciowe i smaczne. Tytu³: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: A.G.Bednarczyk 2005-06-26, 11:22:52 Kotleciki z móżdzku
*100g móżdzku *2 jajka *buÅ‚ka tarta *sól, przyprawy. *50g smalcu. Móżdzek opÅ‚ukaÅ›, zdjąć bÅ‚onke jeÅ›li jest, delikatnie osolić. Jajka roztrzepać, dodać szczyptÄ™ soli, pieprz czarny i zioÅ‚owy. Móżdzek moczyć w jajku, nastÄ™pnie obtoczyć w buÅ‚ce tartej( można tÄ… czynność powtórzyć i jest wtedy grubsza panierka z jajka nasiÄ…kniÄ™ta tÅ‚uszczem). Na rozgrzanÄ… patelniÄ™ ze smalcem dać móżdzek, piec na rumianno z obu stron, podusić pod przykryciem 5 min. Grażyna Tytu³: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: A.G.Bednarczyk 2005-06-27, 21:22:25 ,,Serniczek" na Å›niadanie dla dzieci. Pyszne i pożywne danie.
*50g twarożku *2 żółtka *20g masÅ‚a *5g rodzynek *5g czekolady gorzkiej Na patelniÄ™ dać twarożek z niewielkÄ… iloÅ›ciÄ… wody, pogotować 5 min z rodzynkami . NastÄ™pnie dodać masÅ‚o, 2 roztrzepane żółtka, mieszać aż zgÄ™stnieje. WyÅ‚ożyć do miseczki i posypaÅ› startÄ… czekoladÄ…. Grażyna Tytu³: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: A.G.Bednarczyk 2005-07-20, 07:51:43 Kotleciki mielone z serc
*1.500 kg. serc wieprzowych *6 jaj (400g) *1 cebula(100g) *30 g. buÅ‚ki tartej. *100g smalcu do smażenia Ugotować serca do miÄ™kkoÅ›ci, nastÄ™pnie zmielić, dodać jajka, cebulkÄ™ drobno posiekanÄ…, buÅ‚kÄ™ tartÄ…, wymieszać, oraz doprawić do smaku(pieprz,sól). Formować kotleciki i przypiekać na tÅ‚uszczu. Podawać z tÅ‚uszczem. Kotleciki sÄ… kruche i smakujÄ… dzieciom . W 100g produktu:B-14, T-8, W-1,6 Å»yczÄ™ smacznego, Grażyna Tytu³: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: A.G.Bednarczyk 2005-07-22, 08:06:40 Paluszki z serem
Wykonać kruche ciasto z K.K. 10 dag mÄ…ki tortowej, 1/2 kostki schÅ‚odzonego masÅ‚a(10 dkg), 5 żółtek(10dag) oraz 2 dag drożdży posiekać razem, zagarniajÄ…c mÄ…kÄ™ doÅ›rodka. Zagnieść ciasto, podsypujÄ…c niewielkÄ… iloÅ›ciÄ… mÄ…ki. Ciasto poÅ‚ożyć na miseczce, nakryć pergaminem lub foliÄ… metalowÄ… i schÅ‚odzić w lodówce co najmniej 12 godzin. Gdy ciasto dojrzeje, na posypanej mÄ…kÄ… stolnicy rozwaÅ‚kować na placek . Ser żółty 50dag. pokrojić w plasterki o gruboÅ›ci 2 milimetry, nastÄ™pnie pokrojić w paseczki 2 na 2 milimetry. Ciasto kroić nożem na nie wielkie prostokÄ…ty, wkÅ‚adać do nich żółty ser, zawinąć i poturlać, by powstaÅ‚ ksztaÅ‚ paluszków. BlachÄ™ posmarować cienko rostopionym masÅ‚em. Paluszki uÅ‚ożyć na blasze, posmarować 1 rostrzepanym żółtkiem i posypać każdy paluszek kminkiem (caÅ‚ym) oraz szczyptÄ… soli. piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC. Pozostawić do przestygniÄ™cia w wyÅ‚Ä…czonym piekarniku. Polecam paluszki każdemu, dzieciom bardzo smakujÄ…. Grażyna. Tytu³: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: A.G.Bednarczyk 2005-08-02, 09:39:09 Leczo
*200 g.sÅ‚onina *200 g.cebuli *400 g.papryka(czerwona i zielona) *300 g.kieÅ‚basa swojska *300 g.parówka cienka lub martadela *300 g.pomidor *przyprawy:papryka sÅ‚odka 2maÅ‚e Å‚yżeczki, odrobinÄ™ papryki ostrej, pieprz. Obrać cebulÄ™ i pokrojić, sÅ‚oninÄ™ kroimy w kosteczkÄ™. KieÅ‚basÄ™ obieramy z osÅ‚onki i kroimy w wiÄ™kszÄ… kostkÄ™ a parówki w plasterki. Z papryki usówamy nasiona i kroimy w krótkie paseczki. Pomidory sparzyć gotujÄ…cÄ… wodÄ… i pokrojić w kostkÄ™. SÅ‚oninkÄ™ stapiamy i dodajemy cebulkÄ™, kieÅ‚baskÄ™ i parówkÄ™, smażymy na maÅ‚ym ogniu, caÅ‚ość mieszamy. wrzucamy pomidory i dusimy ok. 5 min. Dodajemy paprykÄ™ i dusimy jeszcze ok, 15 min. dolewajÄ…c w tym czasie 1 szklanke wody. Na koÅ„cu dodajemy przyprawy, zamieszać. Å»yczÄ™ smacznego, Grażyna Tytu³: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: A.G.Bednarczyk 2005-08-05, 07:26:42 Czekoladowe MaseÅ‚ko
*200g masÅ‚a *50g czekolady gorzkiej *2 pÅ‚askie Å‚yżki kaka *1 Å‚yżka cukru pudru *2 Å‚yżki Å›mietanki W rondelku rospuÅ›cić czekoladÄ™, dodać Å›mietankÄ™ i kakao, caÅ‚y czas mieszajÄ…c. MseÅ‚ko zmiksować z cukrem pudrem, nastÄ™pnie dodajemy masÄ™ czekoladowÄ… i wszystko razem mieszamy. Gotowe maseÅ‚ko czekoladowe dajemy do lodówki by stwardniaÅ‚o. Moja rada, wczeÅ›niej piekÄ™ biszkopt z książki kucharskiej dr KwaÅ›niewskiego, krojÄ™ kromeczki i smarujÄ™ tym maseÅ‚kiem, posypujÄ™ z wierzchu orzechami wÅ‚oskimi i kokosem ( można dodać kilka rodzynek). Jest to szybki sposób na ciasteczko dla naszych pociech. Jeszcze lepiej jest zrobić sucharki z biszkoptu, mamy wtedy na dÅ‚użej, dzieci lubiÄ… coÅ› pochrupać (sucharki też smarujemy maseÅ‚kiem czekoladowym). W 100g produktu:B-2,5 :T-67: W-17,5 Smacznego, Grażyna Tytu³: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2005-08-11, 21:54:15 Grażynko, może znasz przepis na kotleciki z wÄ…tróbki z boczkiem.
Moja mÅ‚odzież nie lubi wÄ…tróbki, wiÄ™c muszÄ™ coÅ› wymyÅ›leć i jakoÅ› wcisnąć im do spożycia chociaż minimalne iloÅ›ci. JadÅ‚am je w JastrzÄ™biej Górze i wcale nie czuÅ‚o siÄ™ smaku wÄ…troby. Może w tym daniu uda mi siÄ™ przemycić tÄ… wartoÅ›ciowÄ… część zwierzÄ™cia? Tytu³: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: A.G.Bednarczyk 2005-08-12, 11:28:24 Halinko,moja najmÅ‚odsza dziewczynka(5lat) przepada za podrobami i nie mam z tym problemu, ale starszy chÅ‚opczyk(7lat) też nie chce mi jeść porobów. Niewiem czy masz KsiążkÄ™ kucharskÄ… Dr.KwaÅ›niewskiego -w niej jest bardzo smaczny pasztet z wÄ…tróbki. PodajÄ™ ten pasztet na obiad+frytki. Dawidek powiedziaÅ‚ mi że w takiej postaci wÄ…tróbkÄ™ może jeść. Podam tobie jeszcze inny przepis.
ZAPIEKANE KLOPSIKI Z WÄ„TRÓBKI -przepis Morgano *150g-ziemniaki *400g-wÄ…tróbka wieprzowa *100g-jaja caÅ‚e 2 szt. *100g-cebula *100g-smalec *50g-buÅ‚ka tarta *2 zÄ…bki czosnku,majeranek,pieprz,sól. CebulÄ™ i czosnek podusić na smalcu. Ugotowane ziemniaki, oraz wÄ…trobÄ™ wieprzowÄ…, cebulÄ™ i czosnek mielimy w maszynce do miÄ™sa. Do masy dodajemy 2 caÅ‚e jajka,w/w przyprawy, i caÅ‚ość mieszamy. Formujemy klopsiki, które z koleji panierujemy w tartej buÅ‚ce. Klopsiki ukÅ‚adamy na wysmarowanej tÅ‚uszczem formie i zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 180stopni okoÅ‚o 30-40min. Ten sam przepis można zrobić też w formie pieczeni:Zrobić jak powyżej tylko wÄ…trobÄ™ mielimy surowÄ… wszystko razem mieszmy, dodajemy buÅ‚kÄ™ tartÄ… i przyprawy. NastÄ™pnie wlewamy do wysmarowanej blachy, wyÅ‚ożonej pergaminem. Zapiekamy tak jak powyżej. Smacznego życzy, Grażyna. Tytu³: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: A.G.Bednarczyk 2005-08-12, 11:36:11 Halinko, a co do kotlecików z JastrzÄ™biej Góry, to nie znam tego przepisu.
ZadzwoÅ„ tam i poproÅ› oprzepis to napewno nie odmówiÄ…, :P nastÄ™pnie go tutaj umieść. Pozdrawiam, Grażyna. Tytu³: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2005-08-14, 18:18:34 Cytuj z: A.G.Bednarczyk Kotleciki mielone z serc
*1.500 kg. serc wieprzowych *6 jaj (400g) *1 cebula(100g) *30 g. buÅ‚ki tartej. *100g smalcu do smażenia Ugotować serca do miÄ™kkoÅ›ci, nastÄ™pnie zmielić, dodać jajka, cebulkÄ™ drobno posiekanÄ…, buÅ‚kÄ™ tartÄ…, wymieszać, oraz doprawić do smaku(pieprz,sól). Formować kotleciki i przypiekać na tÅ‚uszczu. Podawać z tÅ‚uszczem. Kotleciki sÄ… kruche i smakujÄ… dzieciom . W 100g produktu:B-14, T-8, W-1,6 Å»yczÄ™ smacznego, Grażyna Kotleciki sÄ… pyszne, tylko wyszÅ‚y mi strasznie rzadkie i musiaÅ‚am dać dużo buÅ‚ki tartej żeby jakoÅ› zagęścić aby można byÅ‚o je uformować. Zamiast jajek caÅ‚ych proponujÄ™ dodać samÄ™ żółtka. Tytu³: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: A.G.Bednarczyk 2005-08-15, 09:23:48 Halinko, jak robiÅ‚am kotleciki z serc to byÅ‚y suche i dlatego dodawaÅ‚am jajka, gotowane serca po zmieleniu sÄ… kruche i suche. Może zmieliÅ‚aÅ› surowe serca?
Pozdrawiam, Grażyna. Tytu³: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2005-08-15, 11:04:09 Może zmieliÅ‚aÅ› surowe serca?
Pozdrawiam, Grażyna. No wÅ‚aÅ›nie... ja mieliÅ‚am surowe serca. ZrobiÄ™ to jeszcze raz poprawnie. Tytu³: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: A.G.Bednarczyk 2005-09-08, 10:19:39 Witam wszystkich!
PodaÅ‚am kilka przepisów na stronie www.optymalni.org.pl/forum Nie bÄ™dÄ™ ich tutaj powielaÅ‚a wiÄ™c zachÄ™cam do odwiedzin tematu ,, Palce lizać- przepisy". Pozdrawiam, Grażyna :P Tytu³: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: A.G.Bednarczyk 2005-09-23, 08:48:36 ChcÄ™ polecić wam nerki, odpowiednio przyżądzone sÄ… smaczne i wartoÅ›ciowe. Zanim zaczniemy, to trzeba je wczeÅ›niej odpowiednio przygotować.
DzieÅ„ wczeÅ›niej: moczÄ™ nerki w wodzie, odsÄ…czam z wody i wrzucam do garnka z gotujÄ…cÄ… wodÄ…, majÄ… być przykryte wodÄ…, tak gotujemy je ok 5 min. NastÄ™pnie wylewamy wodÄ™, a nerki pod kranam pÅ‚ukamy. Do czystej gotujÄ…cej wody znowu wrzucamy nerki i gotujemy ok 10 min, wylewamy wodÄ™, nerkami opÅ‚ukujemy i przekrawamy w zdłóż, zalewamy wodÄ… i moczymy je ok 20 min.(można w mleku moczyć kilka godzin). Nerki osÄ…czamy z wody i wkÅ‚adamy na kilka godzin do lodówki. Na nastÄ™pny dzieÅ„ przyżądzamy potrawÄ™. Nerki w sosie Å›mietankowym. *1,5 kg nerek *100g smalec *150g cebula *70g marchew *300mil Å›mietana kremówka *40g żółtka(ok.2szt.) *suszony koper (moze być pietruszka) 1 pÅ‚ażka Å‚yżka. *sól, pieprz czarny i zioÅ‚owy do smaku. Nerki wczeÅ›niej przygotowane kroimy na kawaÅ‚ki, wkÅ‚adamy do garnka z nagrzanym tÅ‚uszczem i dusimy na maÅ‚ym ogniu ok. 20-30 min (by nerki byÅ‚y miÄ™kkie, kruche). NastÄ™pnie wrzucamy pokrojonÄ… cebulÄ™ i startÄ… na grubych oczkach marchewkÄ™, dusimy ok 20min. Wlewamy kremówkÄ™, delikatnie zagotwać, dodać koper, żółtka rostrzepać z 2 Å‚yżkami wody, wlać stale mieszajÄ…c, wyÅ‚Ä…czyÅ› gaz, przykryć pokrywkÄ… by zgÄ™stniaÅ‚o(nie gotować bo siÄ™ zwarzy). NastÄ™pnie dodać przyprawy. W 100g produktu:B-12g, T-12g, W-2,4. Ps. Można wyciąć żyÅ‚ki ze Å›rodka, ja nereczki jem w caÅ‚oÅ›ci. Å»yczÄ™ smacznego. Pozdrawiam, Grażyna. :P Tytu³: Odp: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: goswi 2005-11-30, 09:10:11 Witam!
Z tego ciasta drożdżowego robiÄ™ pododzniu np. papryki w proszku czy przeciÅ›niÄ™tego czosnku buÅ‚eczki, ktore jemy z masÅ‚em. Używam go też jako ciasto do parówek w cieÅ›cie, podaje do nich majonez. Tytu³: Odp: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: A.G.Bednarczyk 2005-12-04, 07:46:27 Na stronie www.optymalni.org.pl (http://www.optymalni.org.pl) podaÅ‚am kilka przepisów gdy forum dr. KwaÅ›niewskiego byÅ‚o nieczynne, temat ,,palce lizać"
Grażyna :P Tytu³: Odp: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-03-08, 20:40:29 Witam wszystkich Optymalnych
Chce na tej stronie dzielic sie z wami optymalnymi receptami. Boeuf Strogonow z serc wieprzowych Skladniki: 700g serc wieprzowych 50g korzen pietruszki 100g marchew 50g korzen selera 200g pieczarki 150tg cebula 25g masla 10g maki 15g pasta pomidorowa 200g smietana 36% przyprawy: ostra papryka sol, pieprz i natka pietruszki 1. Serca przekroic wzdluz, oczyscic z zylek, dokladnie wyplukac, wlozyc do rondla, zalac zimna woda i gotowac na malym ogniu do miekkosci. 2.Wloszczyzne obrac, oplukac i w polowie gotowania dodac w calosci do gotujacych sie serc. 3.Miekkie serca wyjac,pokroic w paski szerokosci 1 cm. 4.Cebule obrac, oplukac, pokroic w talarki, pieczarki oczyscic i pokroic w paski. 5.Rozgrzac maslo, dodac cebule, chwile smazyc, po czym wlozyc pieczarki, calosc przelozyc do rondla. 6.Na pozostalym masle zrobic zasmazke, rozprowadzic wywarem z serc, dodac paste pomidorowa wymieszac i zagotowac, nastepnie przelozyc do rondla z cebula i dodac pokrajane serca. 7.Otrzymany sos rozprowadzic smietana, dodac papryke oraz pieprz i sol do smaku. 8.Potrawe doprowadzic do wrzenia stale mieszajac. 9.Smakuje z ziemniakami polanymi maslem i posypanymi natka pietruszki. ZYCZE SMACZNEGO Gotowej potrawy- 1500g W 100g B-8.5 T-7.3 W-3.5 W ciagu czterech lat diety optymalnej wypracowalam sobie swoja kuchnie wiele potraw przystosowalam do kuchni optymalnej. Chce na tej stronie dzielic sie z optymalnymi moimi osiagnieciami kulinarnymi Pozdrawiam Hana Tytu³: Odp: Przepisy i porady kulinarne. Angielskie jajka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-03-09, 20:11:47 Witam wszystkich zainteresowanych przepisami optymalnymi.
Pragne sie podzielic smakolykami nadajacymi sie na stol wielkanocny. Wybralam potrawy niezbyt kosztowne, latwe do wykonania i niezbyt pracochlonne            ANGIELSKIE JAJKA Skladniki:      360g -jajka (6 sztuk)      125g -wedzonego boczku (moze byc gotowana szynka )       40g - masla       20g - pora (jasna czesc)       15g - maka      300g -wywaru z kosci      120g - bialego wytrawnego wina Przyprawy: sol, pieorz, galka muszkatalowa, natka pietruszki 1. Szynke (boczek) pokroic w kostke. 2. Maslo roztopic i szynke podsmazyc.                                           3. Pore umyc, pokroic dodac do szynki-dusic pod przykryciem 10 minut na malym ogniu. 4. Ciagle mieszajac dodac malymi porcjami make, wywar z kosci i biale wino--zagotowac. 5. Doprawic do smaku przyprawami. 6. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka przekroic na polowe i dodac do sosu. 7. Smakuje z kartofelkami polanymi maslem i posypanymi zielona pietruszka. Gotowej potrawy 980g.            w 100g potrawy z boczkiem B--6.6g T--13,8g W--1,6g            w 100g potrawy z szynka   B--7,2g T--10,2  W--1,6g Tytu³: Odp: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-03-10, 19:49:24 Pucka w piwie
Skladniki: 600g--plucka 1000g--piwo jasne (1 litr) 20g--maslo 100g--boczek wedzony 60g--cebula 10g--maka Przyprawy: sol, pieprz, mielony imbir, sok z cytryny, jarzynka (przyprawa do zup) 1. Plucka obmyc, usunac skrzepy krwi,wlozyc do rondla, zalac wrzaca osolona woda i ugotowac. 2. Ugotowane plucka wyjac, przestudzic, pokrajac w kostke. 3. Boczek pokrajac w kostke, stopic, dodac plucka i kilka minut razem smazyc. 4. Piwo doprowadzic do wrzenia, wlozyc boczek z pluckami, przykryc i odstawic na 15 minut (nie gotowac). 5. W tym czasie obrac cebule, oplukac, posiekac w drobna kostke. 6. Plucka wraz z boczkiem wyjac z piwa lyzka cedzakowa i odstawic. 7. Do piwa dodac cebule i kilka minut gotowac, nastepnie wywar przelac przez sito, zaprawic maka, dodac maslo i przyprawy, doprawic do smaku pieprzem i sola, zagotowac. 8. Podawac z kartofelkami, polanymi otrzymanym sosem piwnym. Zycze smacznego! Hana Tytu³: Odp: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-03-10, 19:54:43 Do przepisu "Plucka w piwie "
dopisuje wartosci B.--6,4 T.--4,1 W.--2,8 oczywiscie w 100g. Tytu³: Odp: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-04-20, 21:06:50 Chce podac Wam przepis na OPTYMAKNE MUFKI bez cukru.
skladniki: -czekolada gorzka 35g -maslo 115g -orzechy laskowe 100g -zoltka 70g (okolo 4szt.) -bialka 105g (okolo 3szt.) -proszek do pieczenia 10g Wykonanie: 1.Zoltka oddzielic od bialek. 2.Orzechy wymieszac z proszkiem do pieczenia. 3.Czekolade rozpuscic z maslem w kapieli wodnej. 4.Zoltka zmiksowac z orzechami i dodac czekolade z maslem. 5.Ubic piane z bialek i polaczyc z masa zoltkowo-orzechowa. 6.Masa wypelnic 12szt. papierowych foremek. 7.Piec okolo 20 minut w piecu nagrzanym do temperatury 180°C. W 100g B--8,9 T--43,7 W--9,3 1 : 4,9 : 1Smacznego ; Hana Tytu³: Odp: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2006-04-21, 11:54:16 Te pÅ‚ucka w piwie wyglÄ…dajÄ… ciekawie ,wypróbujÄ™ je w przyszÅ‚ym tygodniu po dostawie Å›wieżych pÅ‚ucek.
Tytu³: Odp: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-04-27, 18:50:48 JAJA A'LA FLAKI
Skladniki na 4-porcje: -480g--jajka (okolo 8szt.) -100g--cebula - 50g--maslo 10g--maka 200g--mleko (tluste) 200g--smietana 30% Przyprawy:sol,pieprz,galka muszkatalowa. Wykonanie 1.Ugotowac jajka na twardo,wystudzic i obrac ze skorupek,nastepnie pokroic na dosc grube plasterki, ulozyc na glebokim polmisku ,trzymac w cieple. 2.Cebule obrac i pokroic w cienkie talarki. 3.Na patelni rozpuscic maslo,dodac cebule i dusic 5-10 minut,uwazajac aby cebula nie przyrumienila sie. 4.Opruszyc maka ,zamieszac i dusic jeszcze 5minut. 5.Stale mieszajac dodac zimne mleko wymieszane ze smietana. Gotowac 10 minut. 6.Przyorawis przyprawami do smaku. Jajka polac goracym sosem. W 100g potrawy B--7,1 T--15,4 W--3,4 1 2,1 0,5 Tytu³: Odp: Przepisy i porady kulinarne. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Krystyna 2006-05-30, 15:44:20 Sernik w czekoladowym cieÅ›cie Ciasto: 400g mÄ…ki, 30g kakao, 30g cukru pudru 1/2 Å‚yżeczki proszku posiekać z 400g masÅ‚a na ryż.Dodać 10 żółtek, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i zamrozić w zamrażalniku. Masa serowa: 1000g tÅ‚ustego twarogu rozetrzeć widelcem lub zmielić. 400g masÅ‚a utrzeć ze 100g cukru pudru, oraz 17 żółtkami dodać 1 paczkÄ™ sernixu, aromat i wymieszać z 17 ubitymi na sztywno biaÅ‚kami. Dodać 50g rodzynek oraz Å‚yżkÄ™ smażonej skórki pomaraÅ„czowej. BlaszkÄ™ wyÅ‚ożyć papierem do pieczenia. PorcjÄ™ zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce na grube wiórki, rozsypać na blaszce i podpiec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 15 minut. Na podpieczony spód wyÅ‚ożyć masÄ™ serowÄ…. na masÄ™ zetrzeć drugÄ… porcjÄ™ ciasta. Piec 1 godzinÄ™ w temperaturze 180 stopni.Wystudzić w piekarniku. Smacznego. W 100g B -10,3 T - 23,5 W - 17,1
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |