Tytu³: Jaja herbaciane-doskonaÅ‚a przystawka Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2005-07-18, 17:41:38 12 dużych jaj
1/2 szkl. sosu sojowego 100 g herbaty-liÅ›ci 2 Å‚yżeczki soli gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa.mielone gożdziki,cynamon--do smaku / Gotować jaja 10 min. Wymieszać z sosem sojowym herbate,sól,gaÅ‚ke,gożdzikii cynamon, Wyjąć jaja i lekkimi uderzeniami Å‚yżeczki opukać skorupki na caÅ‚ej powierzchni do uzyskania równomiernych, siateczkowych pÄ™kniÄ™c i z powrotem wÅ‚ożyc do wody. Wlać przygotowany wczeÅ›niej sos,przykryc i gotowac na wolnym ogniu 45-60 min. Odstawic do ostygniÄ™cia,włóżyć na dwa dni do lodówki. Obrać ze skorupek,pokroić na połówki i podawać w/g wÅ‚asnych upodobaÅ„. Jest to super przystawka na przyjÄ™cia okolicznoÅ›ciowe-zaskakuje wszystkich goÅ›ci. Smacznego Jutro obiecana "dziczyzna" z karkówki Tytu³: Odp: Jaja herbaciane-doskonaÅ‚a przystawka Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-12-29, 20:08:56 Kristan.
Znana mi jest Twoja wersja jaj w zalewie herbacianej. Nie mniej wypróbuj podobnÄ… zalewÄ™ inaczej możesz wypróbować na mniejszej iloÅ›ci jaj. Mnie osobiÅ›cie nabardziej smakujÄ… w Å›wiÄ™ta wielkanocne. Nie podajÄ™ celowo BTW bo to tylko jajka. ale smak jest tego wart. Należy spróbować. WIELKANOCNE JAJKA W ZALEWIE         Jajka przygotowane w specjalnej zalewie od niepamiÄ™tnych          czasów sÄ… zawsze na moim wielkanocnym stole. SÄ… wyÅ›mienite.           Potrzebne skÅ‚adniki i wykonanie.           20-30szt jaj            100g Å‚uski z obranych cebul             20g Kminek / 1 paczuszka/             80g soli / osiem Å‚yżek stoÅ‚owych              1,5litra wody         Wszystkie skÅ‚adniki gotujemy okoÅ‚o 20 minut i odcedzamy przez         sitko. Potrzebna nam jest tylko ta brÄ…zowa woda z wygotowanych          łusek cebuli.        /Dobrze jest do gotowania użyć jakiÅ› stary emaliowany garnek/.       Z przygotowanej zalewy Å‚uski z cebuli, wybieramy i wyrzucamy.          Kminek zostawiamy w naszej zalewie.          W oddzielnej wodzie gotujemy okoÅ‚o 6-7 minut jajka na twardo          czas jest wystarczajÄ…cy, by jajka nie byÅ‚y za twarde.         Po ugotowaniu jajka studzimy i nadtÅ‚ukujemy skorupkÄ™.      WkÅ‚adamy jajka do sÅ‚oja i zalewamy uprzednio przygotowanÄ… zalewÄ…      z łusek cebulowych z kminkiem.       W zalewie nadtÅ‚uczone jajka w skorupkach pozostajÄ… aż do czasu        konsumpcji.       Jajka sporzÄ…dzamy najlepiej na dwa dni przed Å›wiÄ™tami.        Przez natÅ‚uczonÄ… skorupkÄ… jajka w zalewie przenika do jajka nasza       zalewa i zabarwia nasze biaÅ‚ko w brÄ…zowÄ… niepowtarzalnÄ… jedynÄ…        na Å›wiecie mozaikÄ™. Aromat kminkowy przenika aż do Å›rodka jajka,       przez co żółtko wewnÄ…trz czasami robi siÄ™ trochÄ™ zielonkawe.     Niepowtarzalny jest zapach i aromat. Kto jeszcze takich jajek w swoim     życiu nie próbowaÅ‚, polecam je z czystym sumieniem!     Jako ciekawostkÄ™ mogÄ™ podać prostota przygotowania tych jaj     może nas skÅ‚onić do czÄ™stego ich przygotowania, kiedy przyjdzie na    nie ochota. Niestety. Ilekroć próbowaÅ‚em nie smakujÄ…, tak jak wÅ‚aÅ›nie    w ÅšwiÄ™ta Wielkanocne. Tytu³: Odp: Jaja herbaciane-doskonaÅ‚a przystawka Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2006-12-30, 09:55:51 DziÄ™ki Morgano - napewno wykorzystam ten sposób wykonania , najwazniejszego dla nas produktu , jakim sÄ… jajka. Szkoda ,że nie podaÅ‚es tego przed Å›wietami - wypróbowaÅ‚bym ich smak i podzieliÅ‚ sie z innymi. No, cóż- do Wielkanocy tez niedaleko.
Pozdrawiam i życzÄ™ samych sukcesów w nadchodzÄ…cym 2007 roku - Tobie jak i Wszystkim innym uczestnikom tego forum. Tytu³: Odp: Jaja herbaciane-doskonaÅ‚a przystawka Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-12-30, 11:33:23 Ten przepis byÅ‚ już przeze mnie publikowany na Å‚amach OPTYMALNI widocznie uszedÅ‚ Twojej uwadze.
Ty naprowadziÅ‚eÅ› swojÄ… wersjÄ… do wspomnieÅ„. Spróbuj jeszcze przed Å›wiÄ™tami. Smacznego. Tytu³: Odp: Jaja herbaciane-doskonaÅ‚a przystawka Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2011-05-07, 11:23:46 Tym razem , skok w przestrzeÅ„ - Kosmiczne Jaja
http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=310
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |