forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Kuchnia Optymalna. => Wątek zaczęty przez: sewero 2008-12-21, 10:08:37



Tytuł: Szpik kostny
Wiadomość wysłana przez: sewero 2008-12-21, 10:08:37
Przetopilam sobie szpik kostny i mam pytanie. Jak dlugo mozna go przechowywac w lodowce? Moze tyle co smalec??


Tytuł: Odp: Szpik kostny
Wiadomość wysłana przez: Rudka 2008-12-22, 04:32:58
Sewero ,gdzie ty dostałaś szpik????
  Mnie nieraz trafi sie w kości -ale tego jest tak mało ,Ĺźe wystarczy by szydełkiem wydziabać


Tytuł: Odp: Szpik kostny
Wiadomość wysłana przez: sewero 2008-12-22, 09:06:27
U nas mozna kupic w kazdym sklepie kosci szpikowe. Jak nie maja to mozna zamowic.
Gdy jestem w POlsce na Opolszczyznie to tam tez zawsze dostaniemy szpik. Po prostu idziemy do miesnego i zamawiamy. Mama kupuje tez mozdzek ale to tylko na zamowieinie.
Ja kupilam 2 kg kosci szpikowych i z tego mam ok 200 gram przetopionego szpiku. NIe wiem czy to duzo bo robilam to 1 szy raz . Do tej pory zawsze gotowalam i do mielonych.


Tytuł: Odp: Szpik kostny
Wiadomość wysłana przez: Hana 2008-12-22, 18:47:39
Uwazam, ze lepiej kosci szpikowe gotowac--mamy wtedy podwojna korzysc--gesty, tlusty wywar i ugotowany szpik.


Tytuł: Odp: Szpik kostny
Wiadomość wysłana przez: sewero 2008-12-22, 19:19:33
Cytuj z: Hana 2008-12-22, 18:47:39
Uwazam, ze lepiej kosci szpikowe gotowac--mamy wtedy podwojna korzysc--gesty, tlusty wywar i ugotowany szpik.


Tak robilam do tej pory ale dzieciaki nie chca. Musze wiec jakos przemycac. Dalam do pasztetu ale nie je sie tego duzo wiec zrobilam smalec i teraz jajecznica na smalcu ze szpiku.
Dla dzieci trzeba ciagle sie glowkowac i wymyslac. No moze nie dla wszystkich dzieciakow ale dla moich . :lol: :(


forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.