forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Kuchnia Optymalna. => Wątek zaczęty przez: adampio 2009-01-18, 01:04:47



Tytuł: Sadzone jajka a'la Krywan
Wiadomość wysłana przez: adampio 2009-01-18, 01:04:47
O Krywaniu pisal nie bede, bo wszyscy wiedza ktora to gora.

A omleta robi sie tak:

Na patelni topimy 50 gr sloniny albo 30 gr smalcu albo 40 gr masla
Ja podaje przepis ze slonina, wedzona gorolska
Wiec:

50 gr sloniny
50 gr oscypka (moze byc kazdy inny wedzony syr )
2 jajka ( 120 gr )
60 gr zoltka
10 gr szczypiorku

A robimy to tak:

Do glebokiego talerza wbijamy 2 jajka i 4 zoltka i NIE MIESZAMY

Na roztopiona sloninke kladziemy 5 plastrow oscypka albo innego wedzoenego sera, przykrywajac cale dno patelni.
Po minucie, albo jak juz widzimy, ze oscypek zacyna sie topic wlewamy jajka, patelanie podnosimy i zgrabnymi ruchami krecimy w powietsu tak aby nase jaka sadzone wygledsly jak jajka sadzone a nie cos innego. Kladziemy patenie na ogien, dosc mocny, i cekomy az prawie bialko sie zetnie. Nastepnie posypujemy to scypiorkiem i cekomy ka wsycko jest "jak my to lubimy". Przekladamy na talerz. Gotowe!!!

BTW: 1:2,6:01
Calej potrway: 290 gr
Gramatura: B: 36  T:92,9  W: 2,4

Nazwalek to Krywan, jak nasa gora...bo tu gora bialka i gora tluscu a cepersko tu wegla.
Pozdrawiam i zycze smacznego  ( tylko sie na Krywan nie wspinajcie )


Tytuł: Odp: Sadzone jajka a'la Krywan
Wiadomość wysłana przez: kate 2009-02-26, 15:02:59
mniam, palce lizać :D


forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.