forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Kuchnia Optymalna. => Wątek zaczęty przez: adampio 2009-01-18, 01:34:37



Tytuł: Pizza "Olczanska"
Wiadomość wysłana przez: adampio 2009-01-18, 01:34:37
Olcza to pocztki dziejow Zakoapnego. Ni byloby Zakopanego bez Olczy ( Olcy ).
Moj Dziadek jadl cos takiego, co dzis, po zbilansowaniu i uformawaniu, mozna nazwac omletem. Dlatego nazwalem ten omlet "OLCANSKIM".

50 gr wedzonej sloniny ( na innej bedzie bez smaku )
120 gr jajka ( 2 cale duze jajka )
60 zoltka
50 gr oscypka ( albo innego dobrego sera )

Robimy:

slonine topimy
trzepiemy jajaka z zoltkami na jednolita mase
wlewamy mase jajeczna na slinine i szybko mieszamy, tworzac omleta
jak juz widzimy, ze spod jest prawie sciety, kladziemy utarty albo pokrojony w plasterki ser. Przykrywamy na dwie do trzech minut. I gotowy "OLCANSKI"


BTW: 1: 2,6 : 0

Gramatura w calosci:
B: 36 T: 92,8 W:1,7


forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.