Tytu: PACZKI Wiadomo wysana przez: Hana 2009-01-31, 15:51:54 Jako, ze karnawal jeszcze trwa polecam paczki optymalne http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=97
Na paczki ciasto jest bardzo delikatne, wiec proponuje scisle przestrzegac przepisu-- w nagrode otrzymamy roskosz dla podniebienia Zycze smacznego. Tytu: Odp: PACZKI Wiadomo wysana przez: renia 2011-02-21, 20:14:24 Z ciasta z powyższego przepisu zrobiłam chruściki. Pyszne są i delikatne. Polecam :D. Radzę zrobić je z połowy ilości podanych składników, bo są one bardzo wydajne - no chyba, że ktoś ma dużą rodzinę lub duży apetyt... :wink: Oto one...
[załącznik usunięty przez administratora]
Tytu: Odp: PACZKI Wiadomo wysana przez: renia 2011-02-22, 09:47:41 Zapomniałam napisać, że do tego ciasta dodałam jeszcze pół małego olejku migdałowego i utartą skórkę z (umytej dokładnie i wyparzonej) cytryny.
Tytu: Odp: PACZKI Wiadomo wysana przez: kristan 2011-02-22, 20:03:59 Przypomnę również przepis podany przez Panią Annę Ponomarenko-Kwaśniewską wydrukowany nieco wcześnie j, niż w linku powyżej . bo OPTYMALNI MAJ 2000. Ma lepsze proporcje i jest świetny.
Zatem: PĄCZKI SEROWE 30 dkg sera tłustego twarogowego 15 żółtek i 5 białek 10 dkg masła 20 dkg mąki pszennej 10 dkg drożdży i 5 dkg mleka szczypta cukru i soli 1 kg smalcu do smażenia Z drożdzy i 5 dkg maki mleka , szczypty soli oraz cukru przygotować rozczyn. pozostawić do wyrośnięcia. Oddzielić żółtka od białek.Żółtka utrzeć w naczyniu. Masło stopić , sklarować i stopniowo dodawać do żółtek, cały czas ucierając. Ser zemleć dwukrotnie w maszynce i dodać do niego żółtka utarte z masłem. Białka ubić na pianę i dodać do masy wraz z pozostałą mąką oraz wyrośniętym rozczynem. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W gorącym smalcu maczać łyżkę , nabierać porcje ciasta formując małe paczki i układać je na stolnicy , a gdy podrosną , przewrócić je na drugą stronę i znowu zostawić do wyrośnięcia. W głębokim naczyniu mocno rozgrzać smalec i smażyć w nim pączki z obydwu stron na rumiano. Można do każdego paczka włożyć wisienkę , lub posypać pudrem/uwaga-weglowodany/ SKŁAD W 100G PRODUKTU Białko 10,6g Tłuszcz 35,1g Węglowodan 11,3g Kcal 413 B-T-W 1:3,3:1,1 Tytu: Odp: PACZKI Wiadomo wysana przez: akazah 2011-03-25, 14:48:38 czy z takimi pączkami poradzi sobie każdy??? nawet ten kto nie za bardzo umie piec??? :)
Tytu: Odp: PACZKI Wiadomo wysana przez: WojciechS 2011-03-25, 15:27:36 Ja akurat sobie nie radzę w kuchni, ale moja gospodyni wyśmienicie... :wink: :mrgreen:
Tytu: Odp: PACZKI Wiadomo wysana przez: Dasna 2011-03-25, 18:10:52 To ja też bym też chciała mieć taka gospodynię :D
Tytu: Odp: PACZKI Wiadomo wysana przez: Dasna 2011-03-25, 18:34:40 Coś mi się pokićkało z ilością "też :lol:"
Tytu: Odp: PACZKI Wiadomo wysana przez: Gavroche 2021-02-11, 11:31:49 Pierwsze pączki to były drożdżowe kule nadziewane słoniną. :shock:
https://tko.pl/74318,2021,02,11,tlusty-czwartek-i-paczki-okiem-naukowcow-pan Tytu: Odp: PACZKI Wiadomo wysana przez: Blackend 2021-02-11, 12:32:58 Łoptymalne jak chleb ze smalcem. ;) :lol:
Tytu: Odp: PACZKI Wiadomo wysana przez: RafałS 2021-02-11, 15:44:05 :lol:
Miodzio. :wink:
forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone. |