Tytuł: Jaka mÄ…ka do wypiekow? Wiadomo¶ć wysłana przez: kriss 2009-02-17, 17:42:28 Dzis smarzyĹ‚am placuszki serowe z jabĹ‚kami oraz bez jabĹ‚ek.
SÄ™k w tym ĹĽe nie wiem jakÄ… mÄ…kÄ™ najlepiej uĹĽywać wiÄ™c dodaĹ‚am troche kukurydziannej oraz troche przennej :shock: Placuszki wyszĹ‚y pycha ,bo jablka dodaĹ‚am pod nazwÄ… Szara reneta. Pytam z uwagi na to ĹĽe choć mlecznych juz nie rotujÄ™, to jednak nadal wystrzegam sie produktĂłw zboĹĽowych. ProbowaĹ‚am najpierw smaĹĽyć bez mÄ…ki ale siÄ™ rozwalajÄ… wiÄ™c muszÄ™ jakÄ…Ĺ› dodać ,tylko jakÄ… :( :( :( ProszÄ™ o konkretnÄ… podpowiedz tylko bez JAJ proszÄ™ :lol: :lol: Tytuł: Odp: Jaka mÄ…ka do wypiekow? Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2009-02-17, 22:36:41 Ja robilem i z maka pszenna albo z maka z ziaren dynii zmieszana z maka z ziaren slonecznika.
A jak sie boisz wiekszej ilosci maki pszennej to sprobuj nalesniki optymalne: 4 jaja i 20 gr maki, ktora dodajesz sukcesywnie do jajek non stop ubijajac ( inaczej sa kluchy ). Tytuł: Odp: Jaka mÄ…ka do wypiekow? Wiadomo¶ć wysłana przez: vigo 2009-02-17, 22:57:23 placuszki bez maki nie beda sie rozsypywac jesli dasz wiecej jajek (takie polplynne ciasto).
Jesli dodaje maki (np. lubie do jajecznicy :lol:), to tylko ziemniaczana. Pszennej, zytniej tez unikam. Nawet chleb wypiekam z ziemniaczanej. Fajne przepisy sa na stronie celiaki http://forum.celiakia.pl/ (http://forum.celiakia.pl/) Tytuł: Odp: Jaka mÄ…ka do wypiekow? Wiadomo¶ć wysłana przez: kriss 2009-02-18, 10:02:58 Cytuj z: adampio 2009-02-17, 22:36:41 Ja robilem i z maka pszenna albo z maka z ziaren dynii zmieszana z maka z ziaren slonecznika. A jak sie boisz wiekszej ilosci maki pszennej to sprobuj nalesniki optymalne: 4 jaja i 20 gr maki, ktora dodajesz sukcesywnie do jajek non stop ubijajac ( inaczej sa kluchy ). DziÄ™ki adampio.rozumiem ĹĽe sam mielisz te ziarna? Bo dostać je w sklepie to pewno ciezka sprawa 8) Ale popytam w sklepach ze zdrowÄ… ĹĽywnosciÄ… :P.Moze akurat Vigo Tobie tez bardzo dziekujÄ™ za linka,poczytam i napewno skorzystam z niektĂłrych rad :P Tytuł: Odp: Jaka mÄ…ka do wypiekow? Wiadomo¶ć wysłana przez: _flo 2009-02-18, 12:26:28 no, jak juz to ziemniaczana, cala reszta to trucizna, wlaczajac te z nasion i orzechow
Tytuł: Odp: Jaka mÄ…ka do wypiekow? Wiadomo¶ć wysłana przez: kriss 2009-02-19, 12:42:41 Cytuj z: _flo 2009-02-18, 12:26:28 no, jak juz to ziemniaczana, cala reszta to trucizna, wlaczajac te z nasion i orzechow No masz CI los... ziemniaczannej to nawet nie bralam pod uwage :lol: A to jest nawet nie zĹ‚y pomysl.przecierz ona nie posiada glutenu ,jesli sie nie myle 8) Tytuł: Odp: Jaka mÄ…ka do wypiekow? Wiadomo¶ć wysłana przez: _flo 2009-02-19, 17:45:11 droga kriss,
domyslam sie, ze ziemniaczana niebardzo sie sprawdzi w tym przepisie, zreszta nie wiem, bo bardzo kiepsko sie orientuje w temacie kucharzenia. sadze jednal, ze jesli ktos jest w 100% zdrĂłw, to maka taka lub inna nie powinna mu zaszkodzic od czasu do czasu. z drugiej strony jednak, jesli sie flegma leje strumieniami, a grzybnia pochwyci w swe macki - nie dla ciebie placek, ni ciastko :( Tytuł: Odp: Jaka mÄ…ka do wypiekow? Wiadomo¶ć wysłana przez: kriss 2009-02-19, 20:06:45 Cytuj z: _flo 2009-02-19, 17:45:11 droga kriss, domyslam sie, ze ziemniaczana niebardzo sie sprawdzi w tym przepisie, zreszta nie wiem, bo bardzo kiepsko sie orientuje w temacie kucharzenia. sadze jednal, ze jesli ktos jest w 100% zdrĂłw, to maka taka lub inna nie powinna mu zaszkodzic od czasu do czasu. z drugiej strony jednak, jesli sie flegma leje strumieniami, a grzybnia pochwyci w swe macki - nie dla ciebie placek, ni ciastko :( I otóż to droga flo :D w tym caĹ‚y problem tkwi.. A JESĆ TRZEBA :!: :roll: Jesć trzeba optymalnie i do syta ale tak zeby zagĹ‚odzic grzyba 8) :wink: Tytuł: Odp: Jaka mÄ…ka do wypiekow? Wiadomo¶ć wysłana przez: sewero 2009-02-22, 21:41:04 ja uzywam do placuszkow z jablkami maki bezglutenowej.Nie wiem co to za maka ale pisze Glutenfrei.(Nie mam opakowania bo bym sprawdzila). Wychodza super.
Tytuł: Odp: Jaka mÄ…ka do wypiekow? Wiadomo¶ć wysłana przez: sewero 2009-02-22, 21:43:46 Cytuj z: adampio 2009-02-17, 22:36:41 Ja robilem i z maka pszenna albo z maka z ziaren dynii zmieszana z maka z ziaren slonecznika. A jak sie boisz wiekszej ilosci maki pszennej to sprobuj nalesniki optymalne: 4 jaja i 20 gr maki, ktora dodajesz sukcesywnie do jajek non stop ubijajac ( inaczej sa kluchy ). Czy przed zmieleniem tych nasion je prazysz czy mielisz surowe? Ziarna z dyni maja taka zielona skorke mielisz to razem z ta skorka (ona chyba gorzkawa jest prawda) albo siedzisz jak Kopciuszek i obierasz te ziarenka z tej skorki?. Mnie osobiscie smakuja ziarenka bez tej skorki ale na maka nie chce mi sie ich obierac. :lol: Tytuł: Odp: Jaka mÄ…ka do wypiekow? Wiadomo¶ć wysłana przez: lekarka 2009-02-22, 21:55:02 Cytuj z: sewero 2009-02-22, 21:41:04 ja uzywam do placuszkow z jablkami maki bezglutenowej.Nie wiem co to za maka ale pisze Glutenfrei.(Nie mam opakowania bo bym sprawdzila). Wychodza super. SprĂłbuj Sewero teĹĽ mielonego siemienia lnianego do wypiekĂłw. Astmatycy np. przy wychodzeniu z diety opartej na chlebie, buĹ‚kach dobrze tolerujÄ… chleb lniany, wÄ…tek w dziale Kuchnia, przepis Hany. Nie polecam na staĹ‚e Glutenfree, ani chleba lnianego, ale jako "przejĹ›ciĂłwka" do DO... moĹĽe być. Dr JK poleca bez przejĹ›ciowek :). Tytuł: Odp: Jaka mÄ…ka do wypiekow? Wiadomo¶ć wysłana przez: kate 2009-02-26, 14:28:00 MyĹ›laĹ‚am ĹĽe przy DO kategorycznie nie uĹĽywamy ĹĽadnej mÄ…ki a tu jeszcze piszecie o placuszkach z jabĹ‚kami czy omletach.
Tytuł: Odp: Jaka mÄ…ka do wypiekow? Wiadomo¶ć wysłana przez: sewero 2009-02-26, 15:00:52 Cytuj z: kate 2009-02-26, 14:28:00 MyĹ›laĹ‚am ĹĽe przy DO kategorycznie nie uĹĽywamy ĹĽadnej mÄ…ki a tu jeszcze piszecie o placuszkach z jabĹ‚kami czy omletach. w ksiazce kucharskiej Dr. Kwasniewskiego sa przepisy do ktorych uzywa sie maki cukru itd. Oczywiscie wszystko w minimalnych ilosciach i oczywiscie wliczone do bilansu.
forum.dr-kwasniewski.pl | Działaj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone. |