forum.dr-kwasniewski.pl

DziaĹ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczęty przez: adampio 2009-03-12, 20:51:24



Tytuł: Omlet "goralski"
Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2009-03-12, 20:51:24
Wiadomo,ze gorale kochaja kapuste, a zwlaszcza kiszona. Nie bede Wam opowiadal co sie dzieje kiedy robimy kapuche, ale dzieja sie rozna rzeczy :D

Tten omlet nie jest omletem na sniadanie, aczkolwiek nie raz, nie dwa razy jadlem wlasnie na sniadanie!

nie podam proporcji, dlatego, ze kazdy sam powinien sobie wyliczyc.

Podaje skladniki i sami musicie sobie dobrac ilosci tych skladnikow. Omlet jest superowy, tlusty i ma weglowodany.

kapusta kiszona
boczek
slonina
cebula
zoltka jaj ( min 6 zoltek, czyli okolo 90 gr, osobiscie wole 100-120 gr )
mieso ( zeberka sa najlepsze ) ale moze byc kazde inne byle wczesniej usmazone albo ugotowana
smietana ( jak ktos nie moze, nie musi byc )
oscypek ( moze byc kazdy inny ser albo nie musi )

Na patelni smazymy slonine
dodajemy boczek
dodajemy kapuste i cebule
przykrywamy i czakamy az kapusta bedzie miekka ( czasami robilem tak, ze mialem juz ugotowana kapuste, wiec byla miekka i dodawalem na koniec )
jak juz wszystko jest miekkie dodaje wczesniej usmazone albo ugotowane albo inaczej termicznie przygotowane zeberka czy inne mieso
to wszystko podsmazam tak, aby mieso bylo troche brazowawe, czyli przysmazone, wowczas najlepiej smakuje
w midzyczasie ubijamy zoltka z woda/ smietana na taka gesta mase / budyn.......jak to niektorzy nazywaja
wlewam na patelnie o srednice okolo 26-28 cm( najlepiej teflonowa )
mieszam aby caly tluszcz zostal wmieszany, przykrywam pokrywka..........
........i ucieram/ scieramy oscypka na tarce, minimum 100 gr oscypka, mieszamy smietane na jednolita mase i mieszamy oscypka ze smietana

po dwuch do trzech minut zdejmuje pokrywke z omleta, kontroluje czy jest sciety, czy odrywa sie od dna, obracajac patelnia, albo podkladajec pod omleta, ale ostroznie lopatke, tak aby omlet sie oderwal od dna bez urywania dna omleta.

Jezeli tak, skladam omleta na pol na patelni, jeszcze pol minuty czekamy, nastepnie przekladam na talerz, polewam smietana z oscypkiem...........i gotowe

OMLET GORALSKI gotowy.

Smakuje, jak to mowil Zagloba, zajebiscie. Mysle, ze Wam tez bedzie smakowal.

Smacznego


Tytuł: Odp: Omlet "goralski"
Wiadomo¶ć wysłana przez: Mari 2009-03-12, 21:21:50
w tym przypadku wymiękłam ..nie wyobrażam sobie takiego połączenia  :shock: , ale jestem bardo ciekawa i na pewnik zrobię ...może w sobotę ? ..


:wink: 


Tytuł: Odp: Omlet "goralski"
Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2009-03-12, 21:32:49
Mowiac "wymiekam" rozumiem, ze sobie tego nie wyobrazasz tego zestawienia, tak?

Ja tez mielem z tym problem, nazywalem to bigosem w jajecznicy........ale sprobuj.

W mojej opcji byly jeszcze gotowane, zmazone w tym wszystkim  ziemniaki. No i skonczy sie na polsko/hiszpanskiej tortilli...a tego nie chce.


Tytuł: Odp: Omlet "goralski"
Wiadomo¶ć wysłana przez: Mari 2009-03-12, 21:53:24
Sorki byłam na innym ..kochanym forum  ...
a co masz do tortilli hi,hi ziemniaczek jak ziemniaczek ..ale papryczki (słodkie) hmm.. nie znam nazwy ..wielkości pomidorów koktajlowych wrzucone na głęboki tłuszcz ..2 min żeby zmiękły ..posypane morską solą ...niebo w gębie !  :D

uwielbiam wcinać żarełko hiszpańskie (owoce morza) jak leci prawie bez wyjątku  :D a wyjątek to "robalki" ..nazywają je brzytwy bo ich muszelki tak właśnie wyglądają brrr paskudztwo !.



forum.dr-kwasniewski.pl | Działaj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.