forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Å»ywienie Optymalne => W±tek zaczêty przez: krzych_100 2009-03-17, 11:59:15



Tytu³: Akrylamid.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: krzych_100 2009-03-17, 11:59:15
Witam.

Tak sobie przeczytałem, że podczas smażenia wytwarza się akrylamid, sybstancja toksyczna dla zdrowia.

Duże ilości akrylamidu powstają podczas obróbki termicznej (smażenia, pieczenia) produktów spożywczych zawierających skrobię i krochmal (węglowodany) np. chipsy, frytki. Zawierają go także niektóre gatunki chleba. Powstaje także w czasie smażenia mięs w wysokich temperaturach.



Tytu³: Odp: Akrylamid.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: _flo 2009-03-17, 12:34:23
admin o tym pisal nie tak dawno


Tytu³: Odp: Akrylamid.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: krzych_100 2009-03-17, 13:15:13
Najświeższy wątek to ze dwa lata temu...


Tytu³: Odp: Akrylamid.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: _flo 2009-03-17, 13:18:08
http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=3389.msg55533#msg55533


Tytu³: Odp: Akrylamid.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: krzych_100 2009-03-17, 13:22:45
Ano dzięki.


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.