Tytu³: lazzaniette Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-05-28, 21:49:41 Tym razem nie bedzie to omlet :lol:
Zainspirowany kuchnia meksykanska "wymodzilem" cos a'la lazzanie i nazwalem to lazzaniette. Skladniki: 300 gr calych jaj ( 6 szt ) 40 gr smietany 38% ( moze byc slodka ale lepiej kwasna) 50 gr smalcu Trzepiemy jajka ze smietana dodajac np. chili w proszku albo co kto lubi i na smalcu smazymy 4 nalesniki 80 gr smalcu 100 gr boczku 200 gr marchwi 200 gr cukini 30 gr czosnku 400 gr pomidorow ( jedna puszka ) szklanka wywaru 60 gr koncentratu pomidorowego ( 30-stka) 500 gr mielona wolowina na smalcu smazymy najpierw boczek, do boczku dodajemy rubo utarte marchew i cukinie i po 5 minutach smazenia dodajemy czosnek a nastepnie wolowine. Robimy tak ja spaggethi. Na koniec dodajemy wywar, pomidory i koncentrat pomidorowy. Smazymy na malym ogniu 20 minut. Serwujemy: na duzy talez kladziemy na przemian placek-mieso-placek-mieso....konczac plackiem. Kroimy na porcje jak tort. Razem: 1960 gr B: 160,9 T:287,2 W:61,6 w 100 gr: B: 8,2 T: 14,7 W: 3,1 BTW: 1: 1,8: 0,4 Do takiego dania dobrze smakuje polska mizeria, pomidory w smietanie z cebula, tzatziki, albo...............co lubicie Aby podniesc ilosc T mozna zaserwowac sos tatarski ( smietana, majonez, musztarda ) Smacznego Tytu³: Odp: lazzaniette Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-05-28, 22:00:15 Niam..niam..warto spróbować.. :D
ps."adampio" zajrzyj do wÄ…tku z muzykÄ…. 8) Tytu³: Odp: lazzaniette Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamgraza 2009-05-28, 22:27:03 Adampio nastepny przepis proszÄ™ bez smietanki bo mnie nie nada
Tytu³: Odp: lazzaniette Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-05-29, 07:57:40 Cytuj z: adamgraza 2009-05-28, 22:27:03 Adampio nastepny przepis proszÄ™ bez smietanki bo mnie nie nada zamiast smietany mozesz uzyc wody do roztrzepania jajek. Placki beda po prostu bardziej kruche/mniej elastyczne.......faktycznie to nie musisz nic dodawac do jajek, tylko je roztrzep i smaz male placuszki. Tytu³: Odp: lazzaniette Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2009-05-29, 15:01:40 Może takÄ….... http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=182
Tytu³: Odp: lazzaniette Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamgraza 2009-05-29, 22:09:02 Kristan bardzo dziÄ™kujÄ™. Ale zastanawiam sie dlaczego ja tego przepisu do tej pory nie widzialam?
Chyba jem za dużo tluszczu !!!!! coÅ› trzeba z tym zrobić . Pozdrawiam Tytu³: Odp: lazzaniette Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2009-05-30, 09:47:31 Tutaj nie tÅ‚uszcz jest powodem - po prostu zapraszam częściej na http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php
JeÅ›li mowa o tej potrawie , proponujÄ™ również http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=193 /przepraszam za czcionki-coÅ› przez moment sie pokieÅ‚basiÅ‚o w systemie/ Pozdrawiam wszystkich sympatyków mojej witryny. Tytu³: Odp: lazzaniette Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-05-30, 10:26:29 Cytuj z: adampio 2009-05-28, 21:49:41 Tym razem nie bedzie to omlet :lol: Zainspirowany kuchnia meksykanska "wymodzilem" cos a'la lazzanie i nazwalem to lazzaniette. Skladniki: 300 gr calych jaj ( 6 szt ) 40 gr smietany 38% ( moze byc slodka ale lepiej kwasna) 50 gr smalcu Trzepiemy jajka ze smietana dodajac np. chili w proszku albo co kto lubi i na smalcu smazymy 4 nalesniki 80 gr smalcu 100 gr boczku 200 gr marchwi 200 gr cukini 30 gr czosnku 400 gr pomidorow ( jedna puszka ) szklanka wywaru 60 gr koncentratu pomidorowego ( 30-stka) 500 gr mielona wolowina na smalcu smazymy najpierw boczek, do boczku dodajemy rubo utarte marchew i cukinie i po 5 minutach smazenia dodajemy czosnek a nastepnie wolowine. Robimy tak ja spaggethi. Na koniec dodajemy wywar, pomidory i koncentrat pomidorowy. Smazymy na malym ogniu 20 minut. Serwujemy: na duzy talez kladziemy na przemian placek-mieso-placek-mieso....konczac plackiem. Kroimy na porcje jak tort. Razem: 1960 gr   B: 160,9 T:287,2  W:61,6 w 100 gr: B: 8,2  T: 14,7  W: 3,1 BTW: 1: 1,8: 0,4 Do takiego dania dobrze smakuje polska mizeria, pomidory w smietanie z cebula, tzatziki, albo...............co lubicie Aby podniesc ilosc T mozna zaserwowac sos tatarski ( smietana, majonez, musztarda ) Smacznego Male udoskonalenie / ulatwienie: zamiast 300 gr jaj, mozna zrobic kazdy placek z jednego jaja, jednego zoltka i 25 gr smietany. Wowoczas TW calej potrawy zmieni sie na: 1: 1,9 : 0,3 w 100 gr potrawy mamy B: 8,4 T: 15,9 W: 2,7 Gdy na te nalesniki nalozymy mieso, nastepnie zwiniemy i polozymy w naczynie zaroodporne na koniec posypiemy serem i na pol godziny do piekarnika na 180, albo tak dlugo az ser sie roztopi i zabrazowi - mamy nastepna potrawe. Kolejna mozliwosc to pokroic takie nalesniki na makaron i macie spaghetti. Tytu³: Odp: lazzaniette Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-05-30, 10:42:12 "adampio", czy każdy podany przez Ciebie przepis, sprawdzaÅ‚eÅ› osobiÅ›cie? :) Pytam siÄ™, bo podziwiam Twój zapaÅ‚. Ja jem Å›niadania monotematyczne i jak na razie mi siÄ™ nie nudzÄ…. ZauważyÅ‚am u mnie zmianÄ™ apetytu, teraz na wiosnÄ™ smakujÄ… mi jarzyny :shock: , kalafior, fasolka szparagowa, marchewka i mÅ‚oda kapusta. Jem je jako przystawkÄ™ do obiadu, ugotowane i polane roztopionym masÅ‚em. :D
Tytu³: Odp: lazzaniette Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-05-30, 11:31:03 Cytuj z: renia 2009-05-30, 10:42:12 "adampio", czy każdy podany przez Ciebie przepis, sprawdzaÅ‚eÅ› osobiÅ›cie? :) Pytam siÄ™, bo podziwiam Twój zapaÅ‚. Ja jem Å›niadania monotematyczne i jak na razie mi siÄ™ nie nudzÄ…. ZauważyÅ‚am u mnie zmianÄ™ apetytu, teraz na wiosnÄ™ smakujÄ… mi jarzyny :shock: , kalafior, fasolka szparagowa, marchewka i mÅ‚oda kapusta. Jem je jako przystawkÄ™ do obiadu, ugotowane i polane roztopionym masÅ‚em. :D Tak. Ale raki tak maja. Rozne-Ladne-Urozmaicone. Moje sniadania sa tez monotonne. Bo jaja i prawie zawsze omlet wykop albo omlet na sloninie lub jaja sadzone na boczku. Jednak obiady lubie roznorodne. Moze byc "bedle co", byle kolorowo i ladnie podane. Tytu³: Odp: lazzaniette Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-05-30, 12:26:03 Ja na obiady lubiÄ™ też "bydle co", byle byÅ‚o smaczne i zdrowe, a upiÄ™kszania stosujÄ™ tylko od Å›wiÄ™ta. Ja nie jestem rakiem i nie mam takiej ochoty na zabawy kulinarne jak Ty. Ale dziÄ™ki temu przybywa nam przepisów, w naszej forumuÅ‚owej kuchni :D .
Tytu³: Odp: lazzaniette Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-05-31, 13:49:59 Cytuj z: renia 2009-05-30, 12:26:03 Ja na obiady lubiÄ™ też "bydle co", byle byÅ‚o smaczne i zdrowe, a upiÄ™kszania stosujÄ™ tylko od Å›wiÄ™ta. Ja nie jestem rakiem i nie mam takiej ochoty na zabawy kulinarne jak Ty. Ale dziÄ™ki temu przybywa nam przepisów, w naszej forumuÅ‚owej kuchni :D . Dzieki Bogu, ze kazdy jest inny. Wyobraz sobie, jak kazdy chcialby wkleic swoj przepis. Stalibysmy w kolejce do serwera. Tytu³: Odp: lazzaniette Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-05-31, 16:29:28 Cytuj z: adampio 2009-05-31, 13:49:59 Dzieki Bogu, ze kazdy jest inny... Oj dziÄ™ki Ci Panie za to, wielkie dziÄ™ki.. :D . A co do potraw, to dzisiaj na obiad zrobiÅ‚am żeberka duszone z bigosem z mÅ‚odej kapusty. Jest to ulubiona potrawa mojego męża, ale mi też bardzo smakowaÅ‚a. Trudniej jest z mÅ‚odszymi dziećmi, im musiaÅ‚am robić frytki, bo ani bigosu, ani żeberek nie chcieli spróbować :( . Jak siÄ™ ma licznÄ… rodzinÄ™, to nie jest Å‚atwÄ… sprawÄ… wszyskim dogodzić. :? :D Tytu³: Odp: lazzaniette Wiadomo¶æ wys³ana przez: bredda 2010-01-08, 22:52:26 Czy można zastÄ…pić czymÅ› szklankÄ™ wywaru ? :)
Tytu³: Odp: lazzaniette Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-01-09, 09:31:23 Cytuj z: bredda 2010-01-08, 22:52:26 Czy można zastÄ…pić czymÅ› szklankÄ™ wywaru ? :) O jakiej potrawie myslisz? Bo tu jest wielka roznica czy to bedziew sosie czy w zupie!!! :lol: Tytu³: Odp: lazzaniette Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-01-09, 09:31:51 Kiedys mowiono, ze seks mozna zastapic szklanka zimnej wody :lol:
Tytu³: Odp: lazzaniette Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-01-09, 12:05:34 Tak. Ale raki tak maja. Rozne-Ladne-Urozmaicone. Cytuj: mój mąż jest rakiem, ale od kuchni trzyma siÄ™ z daleka.... nawet wodÄ™ potrafi przypalić..... upss....przepraszam.... jajecznica mu wychodzi i czasami siÄ™ uda że zrobi na Å›niadanko..... a tak to sama muszÄ™ kucharzyć.... a tÄ… potrawÄ™ na pewno spróbujÄ™....brzmi fantastycznie ;) Tytu³: Odp: lazzaniette Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-01-09, 12:24:12 u nas niestety nie kupi siÄ™ Å›mietany kwaÅ›niej 38 % z trudem mogÄ™ dostać 22% :(
Tytu³: Odp: lazzaniette Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-01-09, 14:56:47 Cytuj z: akazah 2010-01-09, 12:05:34 Tak. Ale raki tak maja. Rozne-Ladne-Urozmaicone. Cytuj: mój mąż jest rakiem, ale od kuchni trzyma siÄ™ z daleka.... nawet wodÄ™ potrafi przypalić..... upss....przepraszam.... jajecznica mu wychodzi i czasami siÄ™ uda że zrobi na Å›niadanko..... a tak to sama muszÄ™ kucharzyć.... a tÄ… potrawÄ™ na pewno spróbujÄ™....brzmi fantastycznie ;) "akazah" z tym rakiem to jest tak: moze byc "gowno" byle ladnie podane, natomiast nikt nie powiedzial, ze raki lubia gotowac. Raki uciekaja przed problemami, sa trzonem towarzystwa, zartownisie, nadwymiar rodzinni, skromni, wstydliwi i bardzo zazdrosni, maja niesamowite poczucie taktu, uprzejmi z niesamowita intuicja. Raka nie wolno oszukac. Tytu³: Odp: lazzaniette Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-01-15, 14:00:49 Cytuj:  Male udoskonalenie / ulatwienie: zamiast 300 gr jaj, mozna zrobic kazdy placek z jednego jaja, jednego zoltka i 25 gr smietany. Wowoczas TW calej potrawy zmieni sie na: 1: 1,9 : 0,3 w 100 gr potrawy mamy B: 8,4 T: 15,9 W: 2,7 Gdy na te nalesniki nalozymy mieso, nastepnie zwiniemy i polozymy w naczynie zaroodporne na koniec posypiemy serem i na pol godziny do piekarnika na 180, albo tak dlugo az ser sie roztopi i zabrazowi - mamy nastepna potrawe. Kolejna mozliwosc to pokroic takie nalesniki na makaron i macie spaghetti. Cytuj: do tej potrawy jakiej Å›mietany lepiej użyć? 36% Å‚owickiej sÅ‚odkiej czy 36% - do deserów tylko że ta ma konsystencje gÄ™stÄ… jak zwykÅ‚a Å›mietana. Tytu³: Odp: lazzaniette Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-01-15, 21:01:43 Do tego typu potraw uzywam tylko smietane a nie smietanke.
Smietana-kwasna Smietanka-slodka Tytu³: Odp: lazzaniette Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-01-16, 20:45:44 a używaÅ‚eÅ› kiedyÅ› Å›mietany 36% z piÄ…tnicy??? jest to Å›mietana do deserów slodka..... nie Å›mietanka...
Tytu³: Odp: lazzaniette Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-01-17, 10:19:37 Nie ja urzywam firmy Arla albo Karolines Kokken :lol:
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |