forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: adampio 2009-05-28, 21:49:41



Tytu³: lazzaniette
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-05-28, 21:49:41
Tym razem nie bedzie to omlet :lol:

Zainspirowany kuchnia meksykanska "wymodzilem" cos a'la lazzanie i nazwalem to lazzaniette.

Skladniki:

300 gr calych jaj ( 6 szt )
40 gr smietany 38% ( moze byc slodka  ale lepiej kwasna)
50 gr smalcu
Trzepiemy jajka ze smietana dodajac np. chili w proszku albo co kto lubi i na smalcu smazymy 4 nalesniki

80 gr smalcu
100 gr boczku
200 gr marchwi
200 gr cukini
30 gr czosnku
400 gr pomidorow ( jedna puszka )
szklanka wywaru
60 gr koncentratu pomidorowego ( 30-stka)
500 gr mielona wolowina

na smalcu smazymy najpierw boczek, do boczku dodajemy rubo utarte marchew i cukinie i po 5 minutach smazenia dodajemy czosnek a nastepnie wolowine. Robimy tak ja spaggethi. Na koniec dodajemy wywar, pomidory i koncentrat pomidorowy. Smazymy na malym ogniu 20 minut.

Serwujemy:

na duzy talez kladziemy na przemian placek-mieso-placek-mieso....konczac plackiem.

Kroimy na porcje jak tort.

Razem: 1960 gr   
B: 160,9  T:287,2  W:61,6

w 100 gr: B: 8,2  T: 14,7  W: 3,1

BTW: 1: 1,8: 0,4

Do takiego dania dobrze smakuje polska mizeria, pomidory w smietanie z cebula, tzatziki, albo...............co lubicie

Aby podniesc ilosc T mozna zaserwowac sos tatarski ( smietana, majonez, musztarda )

Smacznego



Tytu³: Odp: lazzaniette
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-05-28, 22:00:15
Niam..niam..warto spróbować.. :D
ps."adampio" zajrzyj do wÄ…tku z muzykÄ…. 8)


Tytu³: Odp: lazzaniette
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamgraza 2009-05-28, 22:27:03
Adampio nastepny przepis proszÄ™ bez smietanki bo mnie nie nada


Tytu³: Odp: lazzaniette
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-05-29, 07:57:40
Cytuj z: adamgraza 2009-05-28, 22:27:03
Adampio nastepny przepis proszÄ™ bez smietanki bo mnie nie nada


zamiast smietany mozesz uzyc wody do roztrzepania jajek. Placki beda po prostu bardziej kruche/mniej elastyczne.......faktycznie to nie musisz nic dodawac do jajek, tylko je roztrzep i smaz male placuszki.


Tytu³: Odp: lazzaniette
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2009-05-29, 15:01:40
Może takÄ…....    http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=182


Tytu³: Odp: lazzaniette
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamgraza 2009-05-29, 22:09:02
Kristan bardzo dziÄ™kujÄ™. Ale zastanawiam sie dlaczego ja tego przepisu do tej pory nie widzialam? 
Chyba jem za dużo tluszczu !!!!! coś trzeba z tym zrobić . Pozdrawiam


Tytu³: Odp: lazzaniette
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2009-05-30, 09:47:31
Tutaj nie tÅ‚uszcz jest powodem - po prostu zapraszam częściej na  http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php
  JeÅ›li mowa o tej potrawie , proponujÄ™  również  http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=193  /przepraszam za czcionki-coÅ› przez moment sie pokieÅ‚basiÅ‚o w systemie/
Pozdrawiam wszystkich sympatyków  mojej witryny.


Tytu³: Odp: lazzaniette
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-05-30, 10:26:29
Cytuj z: adampio 2009-05-28, 21:49:41
Tym razem nie bedzie to omlet :lol:

Zainspirowany kuchnia meksykanska "wymodzilem" cos a'la lazzanie i nazwalem to lazzaniette.

Skladniki:

300 gr calych jaj ( 6 szt )
40 gr smietany 38% ( moze byc slodka  ale lepiej kwasna)
50 gr smalcu
Trzepiemy jajka ze smietana dodajac np. chili w proszku albo co kto lubi i na smalcu smazymy 4 nalesniki

80 gr smalcu
100 gr boczku
200 gr marchwi
200 gr cukini
30 gr czosnku
400 gr pomidorow ( jedna puszka )
szklanka wywaru
60 gr koncentratu pomidorowego ( 30-stka)
500 gr mielona wolowina

na smalcu smazymy najpierw boczek, do boczku dodajemy rubo utarte marchew i cukinie i po 5 minutach smazenia dodajemy czosnek a nastepnie wolowine. Robimy tak ja spaggethi. Na koniec dodajemy wywar, pomidory i koncentrat pomidorowy. Smazymy na malym ogniu 20 minut.

Serwujemy:

na duzy talez kladziemy na przemian placek-mieso-placek-mieso....konczac plackiem.

Kroimy na porcje jak tort.

Razem: 1960 gr     
B: 160,9  T:287,2   W:61,6

w 100 gr: B: 8,2   T: 14,7   W: 3,1

BTW: 1: 1,8: 0,4

Do takiego dania dobrze smakuje polska mizeria, pomidory w smietanie z cebula, tzatziki, albo...............co lubicie

Aby podniesc ilosc T mozna zaserwowac sos tatarski ( smietana, majonez, musztarda )

Smacznego


 

Male udoskonalenie / ulatwienie:

zamiast 300 gr jaj, mozna zrobic kazdy placek z jednego jaja, jednego zoltka i 25 gr smietany.

Wowoczas TW calej potrawy zmieni sie na: 1: 1,9 : 0,3
w 100 gr potrawy mamy B: 8,4  T: 15,9  W: 2,7

Gdy na te nalesniki nalozymy mieso, nastepnie zwiniemy i polozymy w naczynie zaroodporne na koniec posypiemy serem i na pol godziny do piekarnika na 180, albo tak dlugo az ser sie roztopi i zabrazowi - mamy nastepna potrawe.

Kolejna mozliwosc to pokroic takie nalesniki na makaron i macie spaghetti.


Tytu³: Odp: lazzaniette
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-05-30, 10:42:12
"adampio", czy każdy podany przez Ciebie przepis, sprawdzałeś osobiście?  :) Pytam się, bo podziwiam Twój zapał. Ja jem śniadania monotematyczne i jak na razie mi się nie nudzą. Zauważyłam u mnie zmianę apetytu, teraz na wiosnę smakują mi jarzyny  :shock: , kalafior, fasolka szparagowa, marchewka i młoda kapusta. Jem je jako przystawkę do obiadu, ugotowane i polane roztopionym masłem.  :D


Tytu³: Odp: lazzaniette
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-05-30, 11:31:03
Cytuj z: renia 2009-05-30, 10:42:12
"adampio", czy każdy podany przez Ciebie przepis, sprawdzałeś osobiście?  :) Pytam się, bo podziwiam Twój zapał. Ja jem śniadania monotematyczne i jak na razie mi się nie nudzą. Zauważyłam u mnie zmianę apetytu, teraz na wiosnę smakują mi jarzyny  :shock: , kalafior, fasolka szparagowa, marchewka i młoda kapusta. Jem je jako przystawkę do obiadu, ugotowane i polane roztopionym masłem.  :D
 


Tak. Ale raki tak maja. Rozne-Ladne-Urozmaicone.

Moje sniadania sa tez monotonne. Bo jaja i prawie zawsze omlet wykop albo omlet na sloninie lub jaja sadzone na boczku.

Jednak obiady lubie roznorodne. Moze byc "bedle co", byle kolorowo i ladnie podane.


Tytu³: Odp: lazzaniette
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-05-30, 12:26:03
Ja na obiady lubię też "bydle co", byle było smaczne i zdrowe, a upiększania stosuję tylko od święta. Ja nie jestem rakiem i nie mam takiej ochoty na zabawy kulinarne jak Ty. Ale dzięki temu przybywa nam przepisów, w naszej forumułowej kuchni  :D .


Tytu³: Odp: lazzaniette
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-05-31, 13:49:59
Cytuj z: renia 2009-05-30, 12:26:03
Ja na obiady lubię też "bydle co", byle było smaczne i zdrowe, a upiększania stosuję tylko od święta. Ja nie jestem rakiem i nie mam takiej ochoty na zabawy kulinarne jak Ty. Ale dzięki temu przybywa nam przepisów, w naszej forumułowej kuchni  :D .
 

Dzieki Bogu, ze kazdy jest inny. Wyobraz sobie, jak kazdy chcialby wkleic swoj przepis. Stalibysmy w kolejce do serwera.


Tytu³: Odp: lazzaniette
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-05-31, 16:29:28
Cytuj z: adampio 2009-05-31, 13:49:59
Dzieki Bogu, ze kazdy jest inny...


Oj dzięki Ci Panie za to, wielkie dzięki..  :D .
A co do potraw, to dzisiaj na obiad zrobiłam żeberka duszone z bigosem z młodej kapusty. Jest to ulubiona potrawa mojego męża, ale mi też bardzo smakowała. Trudniej jest z młodszymi dziećmi, im musiałam robić frytki, bo ani bigosu, ani żeberek nie chcieli spróbować  :( . Jak się ma liczną rodzinę, to nie jest łatwą sprawą wszyskim dogodzić.  :?  :D


Tytu³: Odp: lazzaniette
Wiadomo¶æ wys³ana przez: bredda 2010-01-08, 22:52:26
Czy można zastąpić czymś szklankę wywaru ? :)


Tytu³: Odp: lazzaniette
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-01-09, 09:31:23
Cytuj z: bredda 2010-01-08, 22:52:26
Czy można zastąpić czymś szklankę wywaru ? :)


O jakiej potrawie myslisz? Bo tu jest  wielka roznica czy to bedziew sosie czy w zupie!!! :lol:


Tytu³: Odp: lazzaniette
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-01-09, 09:31:51
Kiedys mowiono, ze seks mozna zastapic szklanka zimnej wody :lol:


Tytu³: Odp: lazzaniette
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-01-09, 12:05:34

Tak. Ale raki tak maja. Rozne-Ladne-Urozmaicone.
Cytuj:



mój mąż jest rakiem, ale od kuchni trzyma się z daleka.... nawet wodę potrafi przypalić.....
upss....przepraszam....  jajecznica mu wychodzi i czasami się uda że zrobi na śniadanko.....

a tak to sama muszę kucharzyć....

a tą potrawę na pewno spróbuję....brzmi fantastycznie ;)


Tytu³: Odp: lazzaniette
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-01-09, 12:24:12
u nas niestety nie kupi siÄ™ Å›mietany kwaÅ›niej 38 % z trudem mogÄ™ dostać 22%  :(


Tytu³: Odp: lazzaniette
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-01-09, 14:56:47
Cytuj z: akazah 2010-01-09, 12:05:34
Tak. Ale raki tak maja. Rozne-Ladne-Urozmaicone.
Cytuj:



mój mąż jest rakiem, ale od kuchni trzyma się z daleka.... nawet wodę potrafi przypalić.....
upss....przepraszam....  jajecznica mu wychodzi i czasami się uda że zrobi na śniadanko.....

a tak to sama muszę kucharzyć....

a tą potrawę na pewno spróbuję....brzmi fantastycznie ;)


"akazah" z tym rakiem to jest tak: moze byc "gowno" byle ladnie podane, natomiast nikt nie powiedzial, ze raki lubia gotowac. Raki uciekaja przed problemami, sa trzonem towarzystwa, zartownisie, nadwymiar rodzinni, skromni, wstydliwi i bardzo zazdrosni, maja niesamowite poczucie taktu, uprzejmi z niesamowita intuicja. Raka nie wolno oszukac.




Tytu³: Odp: lazzaniette
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-01-15, 14:00:49
Cytuj:
 

Male udoskonalenie / ulatwienie:

zamiast 300 gr jaj, mozna zrobic kazdy placek z jednego jaja, jednego zoltka i 25 gr smietany.

Wowoczas TW calej potrawy zmieni sie na: 1: 1,9 : 0,3
w 100 gr potrawy mamy B: 8,4  T: 15,9  W: 2,7

Gdy na te nalesniki nalozymy mieso, nastepnie zwiniemy i polozymy w naczynie zaroodporne na koniec posypiemy serem i na pol godziny do piekarnika na 180, albo tak dlugo az ser sie roztopi i zabrazowi - mamy nastepna potrawe.

Kolejna mozliwosc to pokroic takie nalesniki na makaron i macie spaghetti.
Cytuj:


do tej potrawy jakiej śmietany lepiej użyć? 36% łowickiej słodkiej czy 36% - do deserów tylko że ta ma konsystencje gęstą jak zwykła śmietana.


Tytu³: Odp: lazzaniette
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-01-15, 21:01:43
Do tego typu potraw uzywam tylko smietane a  nie smietanke.
Smietana-kwasna
Smietanka-slodka


Tytu³: Odp: lazzaniette
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-01-16, 20:45:44
a używałeś kiedyś śmietany 36% z piątnicy??? jest to śmietana do deserów slodka..... nie śmietanka...


Tytu³: Odp: lazzaniette
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-01-17, 10:19:37
Nie ja urzywam firmy Arla albo Karolines Kokken :lol:


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.