forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: Teresa Stachurska 2009-09-11, 20:29:26



Tytu³: Chutney pomidorowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2009-09-11, 20:29:26
Do kategorii przetwory.

Skadniki:
- 1 kg pomodorów
- 4 czerwone papryki
- 5 średnich cebul
- 3 kwaśne jabłka
- 5 ząbków czosnku
- kawałek imbiru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 100 ml czerwonego octu winnego
- pieprz, sól. ew. cukier

Pomidory obrać ze skórki, z papryki usunąć pestki, jabłka obrać, cebulę również. Wszystko pokroić w kostkę, dodać przyprawy, doprowadzić do wrzenia i gotować 40 minut. Gorący chutney nakładać do słoików, zakręcić, odwrócić.

Konsumować na zimno jako dodatek do mięsa, ale pewnie można i do jajek z majonezem.

Chcecie Państwo inny jeszcze przepis na chutney?
-


Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2009-09-11, 20:35:52
Podczas gotowania nie używać przykrywki do garnka. Płyny mają znacznie odparować.


Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-09-13, 13:40:37
Tereso, wydaje mi się to smakowite, ale pracochłonne :( Gotowe takie słoiki, to bym chciała dostać :-))

Zamowłam sobie na wtorek produkty na pasztet wieprzowy (wątrobę, móżdżek, słoninę i mięso). Chciałam jeszcze zamówić cynadry, ale babka mi odradziła. Mówiła, że raz gotowała (cztery razy zmieniając wodę) i od tego "zapachu" odechciało jej się jedzenia. Ja jeszcze nigdy nie robiłam, ani nie jadłam cynaderek i na razie dam sobie spokój. :))


Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-09-13, 16:52:20
Cytuj z: renia 2009-09-13, 13:40:37
Tereso, wydaje mi się to smakowite, ale pracochłonne :( Gotowe takie słoiki, to bym chciała dostać :-))

Zamowłam sobie na wtorek produkty na pasztet wieprzowy (wątrobę, móżdżek, słoninę i mięso). Chciałam jeszcze zamówić cynadry, ale babka mi odradziła. Mówiła, że raz gotowała (cztery razy zmieniając wodę) i od tego "zapachu" odechciało jej się jedzenia. Ja jeszcze nigdy nie robiłam, ani nie jadłam cynaderek i na razie dam sobie spokój. :))
 

Renia, cynadry czyli nerki swinskie nalezy moczyc w calosci min 24 godz ,zmieniajac wode, przed jakakolwiek obrobka terminczna i juz nie smierdza. Tak robilem i problemow nie bylo.
Chyba, ze swinia napila sie duzo piwa przed "szlachtowaniem" wowczas moczymy 48 godz.:)


Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-09-13, 17:01:45
Też tak myślałam, że ta pani niezbyt się znała na robieniu cynaderek (tak jak ja :). Teraz sprawdzałam w "Optymalnych" sposób ich przygotowywania i też piszą o wstępnym moczeniu.
PS.Po czym poznać, że świnia przed zabiciem była pijana jak świnia? ;) Myślę, że one są kulturalniejsze od niektórych ludzi, których nazywanie "świnią" - obraża świnie :)


Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2009-09-13, 17:56:14
Cytuj z: renia 2009-09-13, 13:40:37
Tereso, wydaje mi się to smakowite, ale pracochłonne :( Gotowe takie słoiki, to bym chciała dostać :-))
...



Reniu, trochę czasochłonne, teraz, bo gdy się zdecydujesz otworzyc słoik do obiadu, to już parę sekund. Ja po raz pierwszy jadłam taki zimny pasto - sos w bałkańskiej restauracji do wątróbek pieczonych w boczku (zawijanych) i tak mi smakowało, że robię w domu na zapas (zimę). Można też robić dziś na jutro, żeby przestygło. Można takie na "świeżo" robić z wytrawnymi winami, a nawet szampanem. Swoją drogą ciekawe czy takie danko przygotowane na winie/szampanie dobrze by się przechowało w wecku?

O cynadrach też pojęcia nie mam, znaczy na zaleglościach.


Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-09-13, 18:12:11
Tak to apetycznie Tereso opisujesz, że już bym miała ochotę spróbować taki chutney, a i te wątróbki pieczone w boczku też :-)
A z tym winem, czy szampanem, to bym nie wekowała, jedynie po otwarciu słoika, ewentualnie dodała.
Jednak zrobię małą ilość tego, tak na raz, na spróbowanie :)


Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2009-09-13, 18:45:35
Nie pożałujesz. Ja się przymierzam do sprawdzenia przepisu na chutney z selerem naciowym. Może jutro.


Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-09-13, 18:49:22
Oj.. Tereso, czy Ty aby na wegetarianizm nie przeszłaś ? ;-))


Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2009-09-13, 18:54:23
Nie przeszÅ‚am na wegetarianizm, jeszcze co! :)  , ale za surowymi jarzynami nie przepadam, wiÄ™c raz siÄ™ wysilÄ™ i na dÅ‚użej mam coÅ› na podorÄ™dziu.


Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-09-13, 18:58:39
Ja też nie przepadam za surowymi warzywami, wolę przystawki z gotowanych warzyw. Dzisiaj miałam już drugi dzień pod rząd buraczki na ciepło do obiadu i na jakiś czas mam ich dosyć.
Surówek w ogólę nie robię :)


Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2009-09-15, 21:05:02
No to zrobiłam dziś tuzin słoików chutney na zielono (cukinia, cebula, papryka zielona i trochę żółtej, antonówka, ocet winny, trochę cukru, sół, gorczyca, curry i ostra papryka w proszku). Poprzedniego też tuzin, samo tak wyszło.


Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-09-15, 21:17:17
Jak piszecie o przetworach, to mi uświadamiacie moje lenistwo :-(  Ale i w tej dziedzinie mam zamiar się poprawić.. :)))


Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-09-15, 22:16:41
Ja zrobilem sobie taki przetwor:

200 gr twarogu z mleka koziego
50 gr masla
100 gr smietany 38%
20 gr oliwek czarnych
oregano
bazylia
pieprz

BTW 1:3,6:0,3


Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2009-09-15, 23:21:45
Cytuj z: adampio 2009-09-15, 22:16:41
Ja zrobilem sobie taki przetwor:

200 gr twarogu z mleka koziego
50 gr masla
100 gr smietany 38%
20 gr oliwek czarnych
oregano
bazylia
pieprz

BTW 1:3,6:0,3


Z pewnoÅ›ciÄ… znakomity.I Å‚yżka chutney do tego bu smakowaÅ‚a  :) 


Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-09-16, 11:30:34
Tak Pani Teresko, czasami dodaje lyzeczke chutnej ostrego z mango....niestety kupnego.


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.