Tytu³: Chutney pomidorowy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2009-09-11, 20:29:26 Do kategorii przetwory.
Skadniki: - 1 kg pomodorów - 4 czerwone papryki - 5 Å›rednich cebul - 3 kwaÅ›ne jabÅ‚ka - 5 zÄ…bków czosnku - kawaÅ‚ek imbiru - 2 Å‚yżki octu balsamicznego - 100 ml czerwonego octu winnego - pieprz, sól. ew. cukier Pomidory obrać ze skórki, z papryki usunąć pestki, jabÅ‚ka obrać, cebulÄ™ również. Wszystko pokroić w kostkÄ™, dodać przyprawy, doprowadzić do wrzenia i gotować 40 minut. GorÄ…cy chutney nakÅ‚adać do sÅ‚oików, zakrÄ™cić, odwrócić. Konsumować na zimno jako dodatek do miÄ™sa, ale pewnie można i do jajek z majonezem. Chcecie PaÅ„stwo inny jeszcze przepis na chutney? - Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2009-09-11, 20:35:52 Podczas gotowania nie używać przykrywki do garnka. PÅ‚yny majÄ… znacznie odparować.
Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-09-13, 13:40:37 Tereso, wydaje mi siÄ™ to smakowite, ale pracochÅ‚onne :( Gotowe takie sÅ‚oiki, to bym chciaÅ‚a dostać :-))
ZamowÅ‚am sobie na wtorek produkty na pasztet wieprzowy (wÄ…trobÄ™, móżdżek, sÅ‚oninÄ™ i miÄ™so). ChciaÅ‚am jeszcze zamówić cynadry, ale babka mi odradziÅ‚a. MówiÅ‚a, że raz gotowaÅ‚a (cztery razy zmieniajÄ…c wodÄ™) i od tego "zapachu" odechciaÅ‚o jej siÄ™ jedzenia. Ja jeszcze nigdy nie robiÅ‚am, ani nie jadÅ‚am cynaderek i na razie dam sobie spokój. :)) Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-09-13, 16:52:20 Cytuj z: renia 2009-09-13, 13:40:37 Tereso, wydaje mi siÄ™ to smakowite, ale pracochÅ‚onne :( Gotowe takie sÅ‚oiki, to bym chciaÅ‚a dostać :-)) ZamowÅ‚am sobie na wtorek produkty na pasztet wieprzowy (wÄ…trobÄ™, móżdżek, sÅ‚oninÄ™ i miÄ™so). ChciaÅ‚am jeszcze zamówić cynadry, ale babka mi odradziÅ‚a. MówiÅ‚a, że raz gotowaÅ‚a (cztery razy zmieniajÄ…c wodÄ™) i od tego "zapachu" odechciaÅ‚o jej siÄ™ jedzenia. Ja jeszcze nigdy nie robiÅ‚am, ani nie jadÅ‚am cynaderek i na razie dam sobie spokój. :)) Renia, cynadry czyli nerki swinskie nalezy moczyc w calosci min 24 godz ,zmieniajac wode, przed jakakolwiek obrobka terminczna i juz nie smierdza. Tak robilem i problemow nie bylo. Chyba, ze swinia napila sie duzo piwa przed "szlachtowaniem" wowczas moczymy 48 godz.:) Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-09-13, 17:01:45 Też tak myÅ›laÅ‚am, że ta pani niezbyt siÄ™ znaÅ‚a na robieniu cynaderek (tak jak ja :). Teraz sprawdzaÅ‚am w "Optymalnych" sposób ich przygotowywania i też piszÄ… o wstÄ™pnym moczeniu.
PS.Po czym poznać, że Å›winia przed zabiciem byÅ‚a pijana jak Å›winia? ;) MyÅ›lÄ™, że one sÄ… kulturalniejsze od niektórych ludzi, których nazywanie "Å›winiÄ…" - obraża Å›winie :) Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2009-09-13, 17:56:14 Cytuj z: renia 2009-09-13, 13:40:37 Tereso, wydaje mi siÄ™ to smakowite, ale pracochÅ‚onne :( Gotowe takie sÅ‚oiki, to bym chciaÅ‚a dostać :-)) ... Reniu, trochÄ™ czasochÅ‚onne, teraz, bo gdy siÄ™ zdecydujesz otworzyc sÅ‚oik do obiadu, to już parÄ™ sekund. Ja po raz pierwszy jadÅ‚am taki zimny pasto - sos w baÅ‚kaÅ„skiej restauracji do wÄ…tróbek pieczonych w boczku (zawijanych) i tak mi smakowaÅ‚o, że robiÄ™ w domu na zapas (zimÄ™). Można też robić dziÅ› na jutro, żeby przestygÅ‚o. Można takie na "Å›wieżo" robić z wytrawnymi winami, a nawet szampanem. SwojÄ… drogÄ… ciekawe czy takie danko przygotowane na winie/szampanie dobrze by siÄ™ przechowaÅ‚o w wecku? O cynadrach też pojÄ™cia nie mam, znaczy na zalegloÅ›ciach. Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-09-13, 18:12:11 Tak to apetycznie Tereso opisujesz, że już bym miaÅ‚a ochotÄ™ spróbować taki chutney, a i te wÄ…tróbki pieczone w boczku też :-)
A z tym winem, czy szampanem, to bym nie wekowaÅ‚a, jedynie po otwarciu sÅ‚oika, ewentualnie dodaÅ‚a. Jednak zrobiÄ™ maÅ‚Ä… ilość tego, tak na raz, na spróbowanie :) Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2009-09-13, 18:45:35 Nie pożaÅ‚ujesz. Ja siÄ™ przymierzam do sprawdzenia przepisu na chutney z selerem naciowym. Może jutro.
Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-09-13, 18:49:22 Oj.. Tereso, czy Ty aby na wegetarianizm nie przeszÅ‚aÅ› ? ;-))
Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2009-09-13, 18:54:23 Nie przeszÅ‚am na wegetarianizm, jeszcze co! :) , ale za surowymi jarzynami nie przepadam, wiÄ™c raz siÄ™ wysilÄ™ i na dÅ‚użej mam coÅ› na podorÄ™dziu.
Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-09-13, 18:58:39 Ja też nie przepadam za surowymi warzywami, wolÄ™ przystawki z gotowanych warzyw. Dzisiaj miaÅ‚am już drugi dzieÅ„ pod rzÄ…d buraczki na ciepÅ‚o do obiadu i na jakiÅ› czas mam ich dosyć.
Surówek w ogólÄ™ nie robiÄ™ :) Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2009-09-15, 21:05:02 No to zrobiÅ‚am dziÅ› tuzin sÅ‚oików chutney na zielono (cukinia, cebula, papryka zielona i trochÄ™ żółtej, antonówka, ocet winny, trochÄ™ cukru, sół, gorczyca, curry i ostra papryka w proszku). Poprzedniego też tuzin, samo tak wyszÅ‚o.
Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-09-15, 21:17:17 Jak piszecie o przetworach, to mi uÅ›wiadamiacie moje lenistwo :-( Ale i w tej dziedzinie mam zamiar siÄ™ poprawić.. :)))
Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-09-15, 22:16:41 Ja zrobilem sobie taki przetwor:
200 gr twarogu z mleka koziego 50 gr masla 100 gr smietany 38% 20 gr oliwek czarnych oregano bazylia pieprz BTW 1:3,6:0,3 Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2009-09-15, 23:21:45 Cytuj z: adampio 2009-09-15, 22:16:41 Ja zrobilem sobie taki przetwor: 200 gr twarogu z mleka koziego 50 gr masla 100 gr smietany 38% 20 gr oliwek czarnych oregano bazylia pieprz BTW 1:3,6:0,3 Z pewnoÅ›ciÄ… znakomity.I Å‚yżka chutney do tego bu smakowaÅ‚a :) Tytu³: Odp: Chutney pomidorowy Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-09-16, 11:30:34 Tak Pani Teresko, czasami dodaje lyzeczke chutnej ostrego z mango....niestety kupnego.
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |