Tytu³: PrzykÅ‚adowy jadÅ‚ospis z ks. Dieta Optymalna - Jana Kwasniewskiego Wiadomo¶æ wys³ana przez: krista 2009-09-25, 16:15:47 Tak jak pisaÅ‚am wczesniej analizujÄ™ ta książkÄ™ i wnikam w szczegóły.
ZatrzymaÅ‚am siÄ™ na jadÅ‚ospisie, rozważam kilka rzeczy: Do sniadania Jan Kwasniewski zaleca herbatke z cytrynÄ….Mam w zwiÄ…zku z tym pytanie do wiedzÄ…cych czy to jest obowiÄ…zek albo nie, czy mogÄ™ pic tylko wode z cytrynÄ…, ponieważ nie cierpie herbaty. NasunÄ…Å‚ mi sie wniosek , że to kwasne jest pewnie potrzebne po to aby organizm siÄ™ nie zakwaszaÅ‚ jajkami i tÅ‚uszczem? Prosze was o wypowiedzi, czy ja dobrze myslÄ™, czy w ogóle to popijanie jest przymusowe, czy tak po prostu, moze jak kto chcÄ™.? CzÄ™st też J.K.poleca wodÄ™ z sokiem - chodzi o witaminy? No i jeszcze jedna kwestia - jajecznicÄ™ prawie zawsze poleca smażyć na maÅ›le, czy wy wolicie smazyć na maseÅ‚ku , czy na smalcu, czy to robi wielka różnice w wartosci odżywczej? Czekam na odpowiedzi. Tytu³: Odp: PrzykÅ‚adowy jadÅ‚ospis z ks. Dieta Optymalna - Jana Kwasniewskiego Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2009-09-25, 16:53:29 Krista, ja ciÄ…gle nie mogÄ™ siÄ™ przekonać do żółtkownicy na maÅ›le i wybieram smalec, najlepiej z jakÄ…Å› wÄ™dzonkÄ…. Podobno lepiej na maÅ›le, ale przecież nic na siÅ‚Ä™. Ja herbatÄ™ uwielbiam, chociaż nie czarnÄ…, ale różne mieszanki zielonej, czerwonej i biaÅ‚ej. KiedyÅ› już tutaj o tym pisaÅ‚am. Nie zmuszaj siÄ™ do picia tego, czego nie lubisz. Cytryna jest zasadotwórcza. WÅ‚aÅ›nie zaraz zabiorÄ™ siÄ™ za wytapianie sÅ‚oniny :) taki smalec jest najlepszy.
Tytu³: Odp: PrzykÅ‚adowy jadÅ‚ospis z ks. Dieta Optymalna - Jana Kwasniewskiego Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-09-25, 17:58:08 "krista" w trakcie posiÅ‚ku nie potrzebujesz nic popijać, bo to tylko rozrzedza kwasy żoÅ‚Ä…dkowe i jest sÅ‚absze trawienie. Ja pijÄ™ miÄ™dzy posiÅ‚kami. LubiÄ™ kawÄ™ ze Å›mietankÄ…, herbaty zioÅ‚owe i owocowe (bez cukru) i wodÄ™ niegazowanÄ…. Herbat nie musisz pić, jeÅ›li nie lubisz. Nic na siÅ‚Ä™.
Ja na Å›niadanie zjadam 4, bÄ…dź 5 żółtek usmażonych (lekko) na smalcu, czasami z dodatkiem boczku. Ostatnio robiÄ™ codziennie na Å›niadanie omlety - bardzo mi znowu zasmakowaÅ‚y. Do tej pory nie umiaÅ‚am robić ich dobrze - ciÄ…gle eksperymentowaÅ‚am, próbowaÅ‚am obracać je na drugÄ… stronÄ™ i mi siÄ™ one rozwalaÅ‚y. RobiÄ™ je teraz tak: rozbijam widelcem 5 żótek i jedno biaÅ‚ko, dodajÄ™ szczyptÄ™ soli i wylewam to na patelniÄ™ z rozpuszczonym masÅ‚em (20g). Smażę pod przykryciem, na maÅ‚ym ogniu, aż uroÅ›nie (tak na 2 cm). Potem odkrywam, a z omletu robi siÄ™ wolno cieÅ„ki "naleÅ›nik". SmarujÄ™ go Å‚yżkÄ… dżemu (najlepiej wÅ‚asnej roboty), zwijam i zjadam z apetytem. Mam nawet do niego obliczone BTW B=19 T=48  W=7 czyli 1: 2,5: 0,4 Smacznego. PS.Wybieraj takie produkty z zalecanych na DO, które Ci najbardziej smakujÄ…, wszystkie sÄ… zdrowe. :) Tytu³: Odp: PrzykÅ‚adowy jadÅ‚ospis z ks. Dieta Optymalna - Jana Kwasniewskiego Wiadomo¶æ wys³ana przez: krista 2009-09-25, 18:21:07 Bardzo wam dziÄ™kujÄ™ dziewczyny za wspaniaÅ‚e wypowiedzi.
Jednak nadal mnie nurtuje to, że ten cienki plasterek cytryny... 8) J.Kwasniewski by tak bez celowo nie pisaÅ‚ .To musi miec jakis sens .Napewno mu chodzi o to dziaÅ‚anie zasadowe cytryny. GdziÅ› czytaÅ‚am że jajka zakwaszajÄ… organizm i myslÄ™ sobie ze On braÅ‚ ten fakt pod uwagÄ™, dlatego wÅ‚asnie poleca herbatÄ™ z cytrynÄ…. BÄ™dÄ™ wdzieÅ„czna Adminowi gdyby pomógÅ‚ to wyjasnić, ma to dla mnie wielkie znaczenie :!: :roll: Jesli jest to ważne w stosowaniu DO, to jestem w stanie polubic herbatkÄ™ z cytrynkÄ… z tym że bym musiaÅ‚a ja posÅ‚odzić :D Tytu³: Odp: PrzykÅ‚adowy jadÅ‚ospis z ks. Dieta Optymalna - Jana Kwasniewskiego Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-09-25, 18:38:55 "krista" nie wiem, czy "admin" odpowie, ale z tÄ… herbatÄ… i cytrynÄ… Å›miaÅ‚o możesz dać sobie spokój - to w ogóle nie jest wymogiem DO, jedynie może być dodatkiem - jeÅ›li ktoÅ› lubi. To wiem na pewno. O ile dobrze pamiÄ™tam , to jajka nie zakwaszajÄ…, gdzie coÅ› takiego wyczytaÅ‚aÅ›?
Tytu³: Odp: PrzykÅ‚adowy jadÅ‚ospis z ks. Dieta Optymalna - Jana Kwasniewskiego Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-09-25, 18:44:02 ZnalazÅ‚am coÅ› w tym temacie, mam to z arkadii :
Å»ywienie optymalne jest odpowiedziÄ… na wystÄ™pujÄ…ce aktualnie zakwaszenie organizmu u okoÅ‚o 50% mieszkaÅ„ców Europy, o czym z zatroskaniem donosiÅ‚y media. Zakwaszenie organizmu sprzyja wielu chorobom i powoduje szybkie starzenie siÄ™ czÅ‚owieka. Co drugi Europejczyk cierpi na zakwaszenie! Å»ywienie optymalne prawidÅ‚owo stosowane nie zakwasza organizmu. PodstawÄ… żywienia optymalnego sÄ… jajka, tÅ‚uste miÄ™sa, tÅ‚uste wÄ™dliny, tÅ‚uste sery, tÅ‚uste ryby, masÅ‚o, Å›mietana, sÅ‚onina, smalec, oraz warzywa i owoce w iloÅ›ciach limitowanych potrzebami organizmu. WedÅ‚ug najnowszych badaÅ„ naukowych (źródÅ‚o:Prof, dr G. Wolfram, Politechnika w Monachium) jajka, tÅ‚uszcze, biaÅ‚y ser nie sÄ… w ogóle kwasotwórcze, a umiarkowane iloÅ›ci miÄ™sa, podrobów, wÄ™dlin i ryb nie sÄ… w stanie zakwasić organizmu, przy odkwaszajÄ…cej funkcji warzyw i owoców. To czyni z Å»ywienia Optymalnego - Å»ywienie Idealne. Tytu³: Odp: PrzykÅ‚adowy jadÅ‚ospis z ks. Dieta Optymalna - Jana Kwasniewskiego Wiadomo¶æ wys³ana przez: krista 2009-09-25, 18:46:26 Cytuj z: renia 2009-09-25, 18:38:55 "krista" nie wiem, czy "admin" odpowie, ale z tÄ… herbatÄ… i cytrynÄ… Å›miaÅ‚o możesz dać sobie spokój - to w ogóle nie jest wymogiem DO, jedynie może być dodatkiem - jeÅ›li ktoÅ› lubi. To wiem na pewno. O ile dobrze pamiÄ™tam , to jajka nie zakwaszajÄ…, gdzie coÅ› takiego wyczytaÅ‚aÅ›? Reniu juz teraz nie wiem, gdzie o tym zakwaszaniu wyczytaÅ‚am, ale mi to utkwiÅ‚o w pamiÄ™ci, dlatego tak siÄ™ uczepiÅ‚am tej herbaty z cytrynÄ…. :lol: Mam jednak przekonanie że Admin w tym temacie też zabierze gÅ‚os.. :wink: Może też sie wypowie na czym lepiej smażyć jajecznicÄ™, przecierz jest najbliżej żródÅ‚a informacji.. :P :wink: ( masÅ‚o, czy smalec?) Tytu³: Odp: PrzykÅ‚adowy jadÅ‚ospis z ks. Dieta Optymalna - Jana Kwasniewskiego Wiadomo¶æ wys³ana przez: krista 2009-09-25, 18:48:29 Cytuj z: renia 2009-09-25, 18:44:02 ZnalazÅ‚am coÅ› w tym temacie, mam to z arkadii : Å»ywienie optymalne jest odpowiedziÄ… na wystÄ™pujÄ…ce aktualnie zakwaszenie organizmu u okoÅ‚o 50% mieszkaÅ„ców Europy, o czym z zatroskaniem donosiÅ‚y media. Zakwaszenie organizmu sprzyja wielu chorobom i powoduje szybkie starzenie siÄ™ czÅ‚owieka. Co drugi Europejczyk cierpi na zakwaszenie! Å»ywienie optymalne prawidÅ‚owo stosowane nie zakwasza organizmu. PodstawÄ… żywienia optymalnego sÄ… jajka, tÅ‚uste miÄ™sa, tÅ‚uste wÄ™dliny, tÅ‚uste sery, tÅ‚uste ryby, masÅ‚o, Å›mietana, sÅ‚onina, smalec, oraz warzywa i owoce w iloÅ›ciach limitowanych potrzebami organizmu.  WedÅ‚ug najnowszych badaÅ„ naukowych (źródÅ‚o:Prof, dr G. Wolfram, Politechnika w Monachium) jajka, tÅ‚uszcze, biaÅ‚y ser nie sÄ… w ogóle kwasotwórcze, a umiarkowane iloÅ›ci miÄ™sa, podrobów, wÄ™dlin i ryb nie sÄ… w stanie zakwasić organizmu, przy odkwaszajÄ…cej funkcji warzyw i owoców. To czyni z Å»ywienia Optymalnego - Å»ywienie Idealne. No super. :) Tego byÅ‚o mi trzeba. DziÄ™ki Reniu. Tytu³: Odp: PrzykÅ‚adowy jadÅ‚ospis z ks. Dieta Optymalna - Jana Kwasniewskiego Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-09-25, 19:10:26 Zawsze chÄ™tnie pomogÄ™ - jeÅ›li mogÄ™ :)
Tytu³: Odp: PrzykÅ‚adowy jadÅ‚ospis z ks. Dieta Optymalna - Jana Kwasniewskiego Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-09-25, 20:42:24 Cytuj z: krista 2009-09-25, 18:46:26 Mam jednak przekonanie że Admin w tym temacie też zabierze gÅ‚os.. :wink: Też mam takÄ… nadziejÄ™, że "admin" siÄ™ wypowie w tym temacie. :DMoże też sie wypowie na czym lepiej smażyć jajecznicÄ™, przecierz jest najbliżej żródÅ‚a informacji.. :P :wink: ( masÅ‚o, czy smalec?) Tytu³: Odp: PrzykÅ‚adowy jadÅ‚ospis z ks. Dieta Optymalna - Jana Kwasniewskiego Wiadomo¶æ wys³ana przez: jerzy555 2009-09-25, 21:05:34 smalec(100% tÅ‚uszczu) jest w moich potrawach wszechobecny. WÅ‚aÅ›ciwie to masÅ‚o( 83% tÅ‚uszczu) używam czasami bo trzeba by go byÅ‚o dla zachowania proporcjii zjeść wiÄ™cej. CytrynÄ™ wciskam do zielonej herbaty jak już ostygnie i dopiero sobie jÄ… popijam. MyÅ›lÄ™ że odrobina witaminy C jak najbardziej wskazana. Do Å›niadania zawsze wypijam też 200ml soku pomidorowego no i cztery żółtka z jednym biaÅ‚kiem jako jajecznica(boczek lub kieÅ‚baska w Å›rodku z cebulÄ…).
Tytu³: Odp: PrzykÅ‚adowy jadÅ‚ospis z ks. Dieta Optymalna - Jana Kwasniewskiego Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2009-09-25, 21:13:56 Cytuj z: jerzy555 2009-09-25, 21:05:34 smalec(100% tÅ‚uszczu) jest w moich potrawach wszechobecny. .................cztery żółtka z jednym biaÅ‚kiem jako jajecznica(boczek lub kieÅ‚baska w Å›rodku z cebulÄ…). Otóż to, jemy prawie identycznie :) Tytu³: Odp: PrzykÅ‚adowy jadÅ‚ospis z ks. Dieta Optymalna - Jana Kwasniewskiego Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2009-09-25, 21:26:47 Cytuj z: krista 2009-09-25, 18:46:26 Może też sie wypowie na czym lepiej smażyć jajecznicÄ™, przecierz jest najbliżej żródÅ‚a informacji.. :P :wink: ( masÅ‚o, czy smalec?) Najlepszy szpik kostny , a od masÅ‚a wartoÅ›ciowsza jest sÅ‚onina. MasÅ‚o klarowane tzw. ghee jest też super do smażenia. Tytu³: Odp: PrzykÅ‚adowy jadÅ‚ospis z ks. Dieta Optymalna - Jana Kwasniewskiego Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-09-25, 21:28:10 Ja też używam dużo wiÄ™cej smalcu, niż masÅ‚a w kuchni, gdyż masÅ‚o nadaje siÄ™ tylko do krótkiej obróbki termiczej.
Tytu³: Odp: PrzykÅ‚adowy jadÅ‚ospis z ks. Dieta Optymalna - Jana Kwasniewskiego Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2009-09-25, 21:30:39 Cytuj z: jerzy555 2009-09-25, 21:05:34 MyÅ›lÄ™ że odrobina witaminy C jak najbardziej wskazana. Najlepszym źródÅ‚em wit. C jest czarna porzeczka, chrzan, natka pietruszki. itd. Tytu³: Odp: PrzykÅ‚adowy jadÅ‚ospis z ks. Dieta Optymalna - Jana Kwasniewskiego Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2009-09-25, 21:48:39 Otóż to - natka pietruszki. Zmiksować z wodÄ… pół pÄ™czka i napój gotowy. Można dodać trochÄ™ soku cytryny.
Tytu³: Odp: PrzykÅ‚adowy jadÅ‚ospis z ks. Dieta Optymalna - Jana Kwasniewskiego Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2009-09-25, 21:49:26 Å»eby siÄ™ lepiej miksowaÅ‚o można dodać kostki lodu.
Tytu³: Odp: PrzykÅ‚adowy jadÅ‚ospis z ks. Dieta Optymalna - Jana Kwasniewskiego Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-09-25, 21:57:16 Mi ostatnio zasmakowaÅ‚a kiszona kapusta - na przystawkÄ™ do obiadu. Teraz jest najsmaczniejsza. To też dobre źródÅ‚o wit C.
Tytu³: Odp: PrzykÅ‚adowy jadÅ‚ospis z ks. Dieta Optymalna - Jana Kwasniewskiego Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-09-26, 11:24:07 Cytuj z: krista 2009-09-25, 18:46:26 Cytuj z: renia 2009-09-25, 18:38:55 "krista" nie wiem, czy "admin" odpowie, ale z tÄ… herbatÄ… i cytrynÄ… Å›miaÅ‚o możesz dać sobie spokój - to w ogóle nie jest wymogiem DO, jedynie może być dodatkiem - jeÅ›li ktoÅ› lubi. To wiem na pewno. O ile dobrze pamiÄ™tam , to jajka nie zakwaszajÄ…, gdzie coÅ› takiego wyczytaÅ‚aÅ›? Reniu juz teraz nie wiem, gdzie o tym zakwaszaniu wyczytaÅ‚am, ale mi to utkwiÅ‚o w pamiÄ™ci, dlatego tak siÄ™ uczepiÅ‚am tej herbaty z cytrynÄ…. :lol: Mam jednak przekonanie że Admin w tym temacie też zabierze gÅ‚os.. :wink: Może też sie wypowie na czym lepiej smażyć jajecznicÄ™, przecierz jest najbliżej żródÅ‚a informacji.. :P :wink: ( masÅ‚o, czy smalec?) Admin juz sie na ten temat wypowiedzial, mowiac, ze smazone zoltka na masle sa najlepsze.Prawde mowiac Admin powiedzial, ze znajomy profesor dr.Jana Kwasniewskiego juz dawno o tym mowil. Jest to gdzies tu na forum, nje wiem gdzie ale wiem, ze jest bo to byl dla mnie tez w pewnym mimencie mojego rozwoju dylemat. Jezeli chodzi o zakwaszenie organizmu to chyba wszystko zalezy od tego jakich proporcji sie trzymamy. Popolniajac najczestrzy blad rozpoczynajacych ZO, czyli niejedzenie albo zbyt male jedzenie weglowodanow moze doprowadzic do lekkiego zakwaszenia oraganizmu co najlepiej widac po kolorze moczu. Oczywiscie mozna robic badania lakmusem, ale golym okiem tez widac. Witaminy C bardzo duzo jest w czerwonej papryce. 190 mg w 100 gramach papryki. Przecietna papryka warzy 200 gr. Ale kto by o tym myslal skoro my spozywamy gotowe enzymy. Tytu³: Odp: PrzykÅ‚adowy jadÅ‚ospis z ks. Dieta Optymalna - Jana Kwasniewskiego Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-12-21, 18:16:35 Cytuj z: renia 2009-09-25, 17:58:08 "krista" w trakcie posiÅ‚ku nie potrzebujesz nic popijać,... PS.Wybieraj takie produkty z zalecanych na DO, które Ci najbardziej smakujÄ…, wszystkie sÄ… zdrowe. :) No, no! A przy posilaniu siÄ™ Å›mietankÄ…, to woda z kawÄ… dobrze robiÄ…? ;) :D Hmm :roll: chyba, że Å›mietanka nie DO posilania sÅ‚uży, a jako ten... no... afrocoÅ›tam... mam! Afrodyzjak. O! 8) Tytu³: Odp: PrzykÅ‚adowy jadÅ‚ospis z ks. Dieta Optymalna - Jana Kwasniewskiego Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-12-21, 19:25:47 Cytuj z: renia 2009-09-25, 20:42:24 Cytuj z: krista 2009-09-25, 18:46:26 Mam jednak przekonanie że Admin w tym temacie też zabierze gÅ‚os.. :wink: Też mam takÄ… nadziejÄ™, że "admin" siÄ™ wypowie w tym temacie. :DMoże też sie wypowie na czym lepiej smażyć jajecznicÄ™, przecierz jest najbliżej żródÅ‚a informacji.. :P :wink: ( masÅ‚o, czy smalec?) A bo raz zabraÅ‚ gÅ‚os. :D Znaczy daÅ‚! :shock: daÅ‚daÅ‚ :lol: Tytu³: Odp: PrzykÅ‚adowy jadÅ‚ospis z ks. Dieta Optymalna - Jana Kwasniewskiego Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-12-21, 19:34:41 WedÅ‚ug najnowszych zaleceÅ„ - dla wiÄ™kszoÅ›ci to powinny być jajka roÅ›linne smażone na oleju najlepiej! 8)
Tytu³: Odp: PrzykÅ‚adowy jadÅ‚ospis z ks. Dieta Optymalna - Jana Kwasniewskiego Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-12-21, 19:42:23 Na szczęście wiÄ™kszość niewiele pojmuje. :D
Co stanowi potwierdzenie pobożnego życzenia: "tak byÅ‚o, jest i bÄ™dzie". ;) :lol: Tytu³: Odp: PrzykÅ‚adowy jadÅ‚ospis z ks. Dieta Optymalna - Jana Kwasniewskiego Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2014-03-17, 17:10:53 http://www.kucharz1935.republika.pl/jaja.html
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |