Tytu³: czarny omlet Wiadomo¶æ wys³ana przez: dejzi9 2009-12-03, 16:11:30 mam tu dla Was taki mój przepis mam nadziejÄ™ że bÄ™dzie smakować
Å‚yżeczkÄ™ kakao wymieszać z Å‚yżeczkÄ… cukru ( ja dodajÄ™ xylitol ) i z szczyptÄ… cynamonu zalać te skÅ‚adniki odrobinÄ… bardzo gorÄ…cej wody tak by powstaÅ‚a gÄ™sta masa dodać masÄ™ do 3 lub 4 żółtek wymieszać i smażyć na smalcu podajÄ™ również przepis na sos do omletu : 1/4 opakowania serka mascarpone rozpuÅ›cić w rondelku na maÅ‚ym ogniu do rozpuszczonej masy dodać pÅ‚askÄ… Å‚yżeczkÄ™ cukru , parÄ™ kropel aromatu waniliowego( jak ktoÅ› chce ) i koniecznie wiÄ™kszÄ… szczyptÄ™ cynamonu -wymieszać i jeszcze ciepÅ‚ym sosem polać omlet pycha!!!!!! życzÄ™ smacznego ! Tytu³: Odp: czarny omlet Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2009-12-03, 17:02:19 Bardzo ciekawy przepis :) Też lubiÄ™ cynamon i już mi siÄ™ tutaj wszystko smakowo dobrze komponuje. W wolnej chwili dogodzÄ™ podniebieniu.
Tytu³: Odp: czarny omlet Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-12-14, 22:15:41 Cytuj z: dejzi9 2009-12-03, 16:11:30 mam tu dla Was taki mój przepis mam nadziejÄ™ że bÄ™dzie smakować Å‚yżeczkÄ™ kakao wymieszać z Å‚yżeczkÄ… cukru ( ja dodajÄ™ xylitol ) i z szczyptÄ… cynamonu zalać te skÅ‚adniki odrobinÄ…Â bardzo gorÄ…cej wody tak by powstaÅ‚a gÄ™sta masa dodać masę do 3 lub 4 żółtek wymieszać i smażyć na smalcu podajÄ™ również przepis na sos do omletu : 1/4 opakowania serka mascarpone rozpuÅ›cić w rondelku na maÅ‚ym ogniu do rozpuszczonej masy dodać pÅ‚askÄ…Â Å‚yżeczkÄ™ cukru , parÄ™ kropel aromatu waniliowego( jak ktoÅ› chce ) i koniecznie wiÄ™kszÄ… szczyptÄ™ cynamonu -wymieszać i jeszcze ciepÅ‚ym sosem polać omlet pycha!!!!!! życzÄ™ smacznego ! czy mozesz powiedziec dlaczego uzywasz xylitolu zamiast cukru? Tytu³: Odp: czarny omlet Wiadomo¶æ wys³ana przez: dejzi9 2009-12-15, 20:48:13 bo zwykÅ‚y cukier to biaÅ‚a Å›mierć
Tytu³: Odp: czarny omlet Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-12-16, 10:03:43 Cytuj z: dejzi9 2009-12-15, 20:48:13 bo zwykÅ‚y cukier to biaÅ‚a Å›mierć a xylolit jaki ma kolor? Tytu³: Odp: czarny omlet Wiadomo¶æ wys³ana przez: dejzi9 2009-12-17, 10:36:29 adampio:
biaÅ‚y Tytu³: Odp: czarny omlet Wiadomo¶æ wys³ana przez: dejzi9 2009-12-17, 10:46:12 A POZA TYM TO MA NISKI IG I O 60 % MNIEJ WG
tak wiÄ™c dla takiego cukroholika jakim jestem to wybawienie!!!! bo czym mam sÅ‚odzić???????????? Tytu³: Odp: czarny omlet Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-12-17, 10:54:46 http://pl.wikipedia.org/wiki/Ksylitol[glow=red,2,300][/glow]
Dziwne, że szkodzi psom, a ludziom nie... :roll: :wink: Tytu³: Odp: czarny omlet Wiadomo¶æ wys³ana przez: dejzi9 2009-12-17, 11:47:17 tylko siÄ™ cieszyć......
a psom NIE PODAWAĆ!! Tytu³: Odp: czarny omlet Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2009-12-17, 13:23:14 Dejzi9,
ja bym go nie kupiÅ‚a, nawet za dopÅ‚atÄ…, jak i dobrowolnie nie użyÅ‚a. Co to to nie! Dla mnie niech go konsumuje jego producent, w co wÄ…tpiÄ™. Może ma Pani możliwość odstawić go na miesiÄ…c, a potem podjąć decyzjÄ™ czy do niego wrócić? Może pomoże na Pani problem i waga drgnie? Tytu³: Odp: czarny omlet Wiadomo¶æ wys³ana przez: dejzi9 2009-12-17, 14:23:25 po I to nie jestem żadna pani hehe
OczywiÅ›cie mogÅ‚abym odstawić ten xylitol, no ale trudno mi odmawiać sobie sÅ‚odkiego proszÄ™ to zrozumieć Przez dÅ‚ugi czas byÅ‚am uzależniona :( A co do utraty wagi to niema bata spada tylko wtedy jak mocno ograniczÄ™ kalorie w tym też tÅ‚uszcz :-( ( schudÅ‚am w ten sposób 3 kg ) Czyli jednak nie można opychać siÄ™ tÅ‚uszczem do woli :? Tytu³: Odp: czarny omlet Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-12-17, 15:00:50 dziwna ta Twoja dieta optymalna.
Dodam tylko, ze sa dwa glowne faktory, ktorych trzeba przestrzegac na ZO: 1. BTW 2. zjadamy to co jest na diecie dozwolone A jezeli u ciebie weglowodanem jest cukropodobny srodek a tluszcz 1,5 raza w stosunku do B to powinnas sie zastanowic nad nowa nazwa dla tego sposobu jedzenia, bo to nie jest ZO. Proponuje ZNO :lol: Tytu³: Odp: czarny omlet Wiadomo¶æ wys³ana przez: dejzi9 2009-12-17, 15:25:13 Lepszy chyba ten xylitol niż chemiczne sÅ‚odziki prawda??
A co do biaÅ‚ka i tÅ‚uszczy to u mnie wyglÄ…da to tak że biaÅ‚ka zjadam do 50 gr i WG tak samo, a tÅ‚uszczu mam ustalone do 160 gr Ale czasem zjem i 200 Uważam że wcale nie trzeba tak co do grama przestrzegać iloÅ›ci B i T Mój stan zdrowia ZNACZNIE siÄ™ poprawiÅ‚ !!po ograniczeniu tylko tych WG do 50 Jestem w kontakcie z moim optymalnym lekarzem jak by co ... Tytu³: Odp: czarny omlet Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-12-17, 17:12:16 A ten xilitol to dla Ciebie co to jesst? Jakis naturalny cukier?
Aspartam jest tez jakims tam slodzkiem, ktory jest,niby, lepszy od cukru :lol: Ale wiemy, ze lepszy jest prawdziwy cukier a nie te chemiczne srodki. Ale rob jak chcesz. Woæisz xsy.....costam albo aspartam, to jest chyba prawie to samo to jedz, tylko nie mow, ze jestes na ZO, bo to akas bzdura, tak ja to widze! Tytu³: Odp: czarny omlet Wiadomo¶æ wys³ana przez: dejzi9 2009-12-17, 18:48:39 dziÄ™ki tej jakiejÅ› wg Ciebie "bzdurze " to w ogóle żyjÄ™-mogÄ™ tak powiedzieć !
bez bólu gardÅ‚a z którym miaÅ‚am niesamowite problemy... bez wiecznego uczucia zmÄ™czenia bez strachu przed niczym bez uczucia dÅ‚awienia w gardle przez które nie mogÅ‚am ani pić ani jeść bo sprawiaÅ‚o ból i duszenie mam wymieniać dalej objawy które mi ustÄ…piÅ‚y na tej "bzdurze" :wink: Tytu³: Odp: czarny omlet Wiadomo¶æ wys³ana przez: Tharna 2012-09-24, 09:43:59 ChciaÅ‚am poruszyć problem ksylitolu, bo widzÄ™ że byÅ‚ taki temat i nie potrzeba zakÅ‚adać nowego.
MyÅ›lÄ™ że nie ma siÄ™ go co obawiać - jest to cukier pozyskiwany z kory brzozy. Ma inny smak, troszkÄ™ ostry, ciut mniej sÅ‚odki, ale nie podnosi cukru we krwi aż tak jak cukier biaÅ‚y i ma dziaÅ‚anie zasadowe dla organizmu. To tyle z teorii Jak w praktyce? Ostatnio kupiÅ‚am opakowanie i używam go czasem jako przyprawÄ™ zamiast cukru lub dodatek do potraw.. jednak niezbyt czÄ™sto, staram siÄ™ caÅ‚kowicie wyeliminować sÅ‚odzenie Nie mam zdania co do tego czy na Å»O powinno siÄ™ go stosować, powinien to okreÅ›lić ktoÅ› kto doskonale zna jego skÅ‚ad i budowÄ™. JeÅ›li znajdzie siÄ™ osoba, która by to sprawdziÅ‚a, byÅ‚oby super, ponoć jest dużo zdrowszy od biaÅ‚ego cukru i można by go stosować faktycznie jako zamiennik :D Co o tym sÄ…dzicie? Tytu³: Odp: czarny omlet Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-09-24, 10:11:58 Ja podchodzÄ™ sceptycznie do nowoÅ›ci, bo ich skutki uboczne mogÄ… siÄ™ ujawnić po latach... :roll:
Tytu³: Odp: czarny omlet Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-09-24, 11:15:25 A co to za nowość?
Toż to cukier drzewny dawno temu u nas pozyskiwany z brzóz, a do dziÅ› ulubiony napój wiosenny u wschodnich SÅ‚owian. To samo co glukoza tylko bez jednego wÄ™gla. Sok brzozowy to samo zdrowie na każdej diecie, tylko na wysokotÅ‚uszczowej trzeba starannie dozować! :D E-967 w nomenklaturze szkodliwoÅ›ci... :wink: :lol: Tytu³: Odp: czarny omlet Wiadomo¶æ wys³ana przez: Tharna 2012-09-24, 11:54:40 Sok sokiem, a jak dozować krysztaÅ‚ki? ;)
Tytu³: Odp: czarny omlet Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-09-24, 12:38:27 Na etykiecie zwrócić uwagÄ™ ile jest cukru w cukrze oraz na strawność.
JeÅ›li nie ma podanej strawnoÅ›ci, to przyjąć 100%. GdzieÅ› tam czytaÅ‚em, że pojedyÅ„cza doza ksylitolu nie powinna przekraczać 25 lub 50g, ale nie mam pewnoÅ›ci, czy to nie jest ograniczenie dla cukrzyków, bo siÄ™ tym specjalnie nie interesowaÅ‚em. Ile ksylitol ma IG też nie wiem, ale pewnie Å‚atwo można sobie odszukać w necie, jak potrzeba. :D Tytu³: Odp: czarny omlet Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-09-24, 13:10:20 Cytuj z: dejzi9 2009-12-17, 10:46:12 A POZA TYM TO MA NISKI IG I O 60 % MNIEJ WG tak wiÄ™c dla takiego cukroholika jakim jestem to wybawienie!!!! bo czym mam sÅ‚odzić???????????? IG. O ile te dane sÄ… prawdziwe... Tytu³: Odp: czarny omlet Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-09-24, 13:13:33 IG 8...
Tytu³: Odp: czarny omlet Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-09-24, 13:24:30 No ma nisko, bo ksylitol wchodzi na szlak pentozofosforanowy z pominiÄ™ciem redukcji NADP+, czyli teoretycznie nie jest tuczÄ…cy dla naukowców, ale gdy poÅ‚Ä…czy siÄ™ z erytrozo-4-fosforanem, to z tego powstaje fruktozo-6-fosforan i aldehyd 3-fosforanowy, a zatem "odchudzanie" ksylitolem nie wchodzi w rachubÄ™, a zaletÄ… ksylitolu jest jedynie mniejsze zakwaszenie organizmu niż przy glukozie, ale to takie triki biochemiczne sÄ…, co nawet naukowcom trudno pojąć! :shock:
Chodzi o to, że organizm nie ma co zrobić z fragmentem dwuwęglowym pochodzenia pentozowego, który nie może wejść na cykl kwasów trójwęglowych, więc to takie hokus pokus, aby dało się pentozy też zamiecić na tłuszcz, jak jest taka potrzeba. A potrzeba występuje, jeśli zajada się ksylitol, a nie glukozę. :wink: I stąd jest ograniczenie dawki dla ksylitolu, choć IG jest niskie. Nie chciałem tego pisać, ale może się przyda jakiemu przyszłemu nobliście! :D
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |