forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: dejzi9 2009-12-03, 16:11:30



Tytu³: czarny omlet
Wiadomo¶æ wys³ana przez: dejzi9 2009-12-03, 16:11:30
mam tu dla Was taki mój przepis mam nadzieję że będzie smakować

łyżeczkę kakao wymieszać z łyżeczką cukru ( ja dodaję xylitol ) i z szczyptą cynamonu
zalać te skÅ‚adniki odrobinÄ…  bardzo gorÄ…cej wody tak by powstaÅ‚a gÄ™sta masa
dodać masÄ™  do 3 lub 4 żółtek  wymieszać i smażyć  na smalcu

podaję również przepis na sos do omletu :

1/4 opakowania serka mascarpone rozpuścić w rondelku na małym ogniu
do rozpuszczonej masy dodać pÅ‚askÄ…  Å‚yżeczkÄ™ cukru , parÄ™ kropel aromatu waniliowego( jak ktoÅ› chce ) i koniecznie  wiÄ™kszÄ… szczyptÄ™ cynamonu -wymieszać
i  jeszcze ciepÅ‚ym sosem polać omlet

pycha!!!!!!
życzę smacznego !



Tytu³: Odp: czarny omlet
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2009-12-03, 17:02:19
Bardzo ciekawy przepis :) Też lubię cynamon i już mi się tutaj wszystko smakowo dobrze komponuje. W wolnej chwili dogodzę podniebieniu.


Tytu³: Odp: czarny omlet
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-12-14, 22:15:41
Cytuj z: dejzi9 2009-12-03, 16:11:30
mam tu dla Was taki mój przepis mam nadzieję że będzie smakować

łyżeczkę kakao wymieszać z łyżeczką cukru ( ja dodaję xylitol ) i z szczyptą cynamonu
zalać te składniki odrobiną  bardzo gorącej wody tak by powstała gęsta masa
dodać masę  do 3 lub 4 żółtek  wymieszać i smażyć  na smalcu

podaję również przepis na sos do omletu :

1/4 opakowania serka mascarpone rozpuścić w rondelku na małym ogniu
do rozpuszczonej masy dodać płaską  łyżeczkę cukru , parę kropel aromatu waniliowego( jak ktoś chce ) i koniecznie  większą szczyptę cynamonu -wymieszać
i  jeszcze ciepłym sosem polać omlet

pycha!!!!!!
życzę smacznego !



czy mozesz powiedziec dlaczego uzywasz xylitolu zamiast cukru?


Tytu³: Odp: czarny omlet
Wiadomo¶æ wys³ana przez: dejzi9 2009-12-15, 20:48:13
bo zwykły cukier to biała śmierć



Tytu³: Odp: czarny omlet
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-12-16, 10:03:43
Cytuj z: dejzi9 2009-12-15, 20:48:13
bo zwykły cukier to biała śmierć




a xylolit jaki ma kolor?


Tytu³: Odp: czarny omlet
Wiadomo¶æ wys³ana przez: dejzi9 2009-12-17, 10:36:29
adampio:

biały



Tytu³: Odp: czarny omlet
Wiadomo¶æ wys³ana przez: dejzi9 2009-12-17, 10:46:12
A POZA TYM TO MA NISKI IG I O 60 % MNIEJ WG

tak więc dla takiego cukroholika jakim jestem to wybawienie!!!! bo czym mam słodzić????????????


Tytu³: Odp: czarny omlet
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-12-17, 10:54:46
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ksylitol[glow=red,2,300][/glow]

Dziwne, że szkodzi psom, a ludziom nie... :roll: :wink:


Tytu³: Odp: czarny omlet
Wiadomo¶æ wys³ana przez: dejzi9 2009-12-17, 11:47:17
tylko się cieszyć......

a psom NIE PODAWAĆ!!


Tytu³: Odp: czarny omlet
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2009-12-17, 13:23:14
Dejzi9,

ja bym go nie kupiła, nawet za dopłatą, jak i dobrowolnie nie użyła. Co to to nie! Dla mnie niech go konsumuje jego producent, w co wątpię. Może ma Pani możliwość odstawić go na miesiąc, a potem podjąć decyzję czy do niego wrócić? Może pomoże na Pani problem i waga drgnie?


Tytu³: Odp: czarny omlet
Wiadomo¶æ wys³ana przez: dejzi9 2009-12-17, 14:23:25
po I to nie jestem żadna pani  hehe

Oczywiście mogłabym odstawić ten xylitol, no ale trudno mi odmawiać sobie słodkiego proszę to zrozumieć

Przez dÅ‚ugi czas byÅ‚am uzależniona  :(


A co do utraty wagi to niema bata spada tylko wtedy jak mocno ograniczÄ™ kalorie w tym też tÅ‚uszcz :-(  ( schudÅ‚am  w ten sposób 3 kg )
Czyli  jednak nie można opychać siÄ™ tÅ‚uszczem do woli  :?


Tytu³: Odp: czarny omlet
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-12-17, 15:00:50
dziwna ta Twoja dieta optymalna.
Dodam tylko, ze sa dwa glowne faktory, ktorych trzeba przestrzegac na ZO:
1. BTW
2. zjadamy to co jest na diecie dozwolone

A jezeli u ciebie weglowodanem jest cukropodobny srodek a tluszcz 1,5 raza w stosunku do B to powinnas sie zastanowic nad nowa nazwa dla tego sposobu jedzenia, bo to  nie jest ZO. Proponuje ZNO :lol:



Tytu³: Odp: czarny omlet
Wiadomo¶æ wys³ana przez: dejzi9 2009-12-17, 15:25:13
Lepszy chyba ten xylitol niż chemiczne słodziki prawda??

A co do białka i tłuszczy to u mnie wygląda to tak że białka zjadam do 50 gr i WG tak samo, a tłuszczu mam ustalone do 160 gr
Ale czasem zjem i 200 

Uważam że wcale nie trzeba tak co do grama przestrzegać ilości B i T
Mój stan zdrowia ZNACZNIE  siÄ™ poprawiÅ‚ !!po ograniczeniu tylko tych WG do 50

Jestem w kontakcie z moim optymalnym lekarzem jak by co ...


Tytu³: Odp: czarny omlet
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-12-17, 17:12:16
A ten xilitol to dla Ciebie co to jesst? Jakis naturalny cukier?
Aspartam jest tez jakims tam slodzkiem, ktory jest,niby, lepszy od cukru :lol:
Ale wiemy, ze lepszy jest prawdziwy cukier a nie te chemiczne srodki. Ale rob jak chcesz. Woæisz xsy.....costam albo aspartam, to jest chyba prawie to samo to jedz, tylko nie mow, ze jestes na ZO, bo to akas bzdura, tak ja to widze!


Tytu³: Odp: czarny omlet
Wiadomo¶æ wys³ana przez: dejzi9 2009-12-17, 18:48:39
dziÄ™ki tej jakiejÅ› wg Ciebie "bzdurze "  to w ogóle żyjÄ™-mogÄ™ tak powiedzieć !

bez bólu gardła z którym miałam niesamowite problemy...
bez wiecznego uczucia zmęczenia
bez strachu przed niczym
bez uczucia dławienia w gardle przez które nie mogłam ani pić ani jeść bo sprawiało ból i duszenie

mam wymieniać dalej objawy które mi ustÄ…piÅ‚y na tej "bzdurze"  :wink:


Tytu³: Odp: czarny omlet
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Tharna 2012-09-24, 09:43:59
Chciałam poruszyć problem ksylitolu, bo widzę że był taki temat i nie potrzeba zakładać nowego.
Myślę że nie ma się go co obawiać - jest to cukier pozyskiwany z kory brzozy.
Ma inny smak, troszkę ostry, ciut mniej słodki, ale nie podnosi cukru we krwi aż tak jak cukier biały i ma działanie zasadowe dla organizmu.
To tyle z teorii

Jak w praktyce? Ostatnio kupiłam opakowanie i używam go czasem jako przyprawę zamiast cukru lub dodatek do potraw.. jednak niezbyt często, staram się całkowicie wyeliminować słodzenie
Nie mam zdania co do tego czy na ŻO powinno się go stosować, powinien to określić ktoś kto doskonale zna jego skład i budowę.
JeÅ›li znajdzie siÄ™ osoba, która by to sprawdziÅ‚a, byÅ‚oby super, ponoć jest dużo zdrowszy od biaÅ‚ego cukru i można by go stosować faktycznie jako zamiennik  :D

Co o tym sÄ…dzicie?


Tytu³: Odp: czarny omlet
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-09-24, 10:11:58
Ja podchodzę sceptycznie do nowości, bo ich skutki uboczne mogą się ujawnić po latach... :roll:


Tytu³: Odp: czarny omlet
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-09-24, 11:15:25
A co to za nowość?
Toż to cukier drzewny dawno temu u nas pozyskiwany z brzóz, a do dziś ulubiony napój wiosenny u wschodnich Słowian.
To samo co glukoza tylko bez jednego węgla.
Sok brzozowy to samo zdrowie na każdej diecie, tylko na wysokotłuszczowej trzeba starannie dozować!  :D
E-967 w nomenklaturze szkodliwoÅ›ci...  :wink:  :lol:


Tytu³: Odp: czarny omlet
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Tharna 2012-09-24, 11:54:40
Sok sokiem, a jak dozować kryształki? ;)


Tytu³: Odp: czarny omlet
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-09-24, 12:38:27
Na etykiecie zwrócić uwagę ile jest cukru w cukrze oraz na strawność.
Jeśli nie ma podanej strawności, to przyjąć 100%.
Gdzieś tam czytałem, że pojedyńcza doza ksylitolu nie powinna przekraczać 25 lub 50g, ale nie mam pewności, czy to nie jest ograniczenie dla cukrzyków, bo się tym specjalnie nie interesowałem. Ile ksylitol ma IG też nie wiem, ale pewnie łatwo można sobie odszukać w necie, jak potrzeba.  :D


Tytu³: Odp: czarny omlet
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-09-24, 13:10:20
Cytuj z: dejzi9 2009-12-17, 10:46:12
A POZA TYM TO MA NISKI IG I O 60 % MNIEJ WG

tak więc dla takiego cukroholika jakim jestem to wybawienie!!!! bo czym mam słodzić????????????


IG. O ile te dane sÄ… prawdziwe...


Tytu³: Odp: czarny omlet
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-09-24, 13:13:33
IG 8...


Tytu³: Odp: czarny omlet
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-09-24, 13:24:30
No ma nisko, bo ksylitol wchodzi na szlak pentozofosforanowy z pominięciem redukcji NADP+, czyli teoretycznie nie jest tuczący dla naukowców, ale gdy połączy się z erytrozo-4-fosforanem, to z tego powstaje fruktozo-6-fosforan i aldehyd 3-fosforanowy, a zatem "odchudzanie" ksylitolem nie wchodzi w rachubę, a zaletą ksylitolu jest jedynie mniejsze zakwaszenie organizmu niż przy glukozie, ale to takie triki biochemiczne są, co nawet naukowcom trudno pojąć!  :shock:
Chodzi o to, że organizm nie ma co zrobić z fragmentem dwuwęglowym pochodzenia pentozowego, który nie może wejść na cykl kwasów trójwęglowych, więc to takie hokus pokus, aby dało się pentozy też zamiecić na tłuszcz, jak jest taka potrzeba.
A potrzeba występuje, jeśli zajada się ksylitol, a nie glukozę.  :wink:
I stąd jest ograniczenie dawki dla ksylitolu, choć IG jest niskie.
Nie chciałem tego pisać, ale może się przyda jakiemu przyszłemu nobliście!  :D


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.