Tytu³: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-12-16, 09:00:54 Nie koÅ„czyÅ‚em lingwistyki angielskiej, ale zrozumieć poprawnie zdanie z Harpera, które pojawiÅ‚o siÄ™ na DD:
...that are incorporated into tissue lipids or oxidized as fuel." - potrafiÄ™. TÅ‚umaczenie: ...które sÄ… wÅ‚Ä…czone do lipidów w tkance czyli utleniane jako paliwo. Jak to można jeszcze rozumieć? ... które sÄ… wÅ‚Ä…czane albo w cytozol tkankowy (w niewielkiej iloÅ›ci - jako budulec cytolemmy), albo betaoksydowane (w mitochondrium) jako paliwo. Bo od tÅ‚uszczu pokarmowego siÄ™ nie tyje! PS or=czyli Przypominam, że Harper omawia w cytowanym zdaniu frakcjÄ™ B-48 lipoprotein osocza krwi, a "tkanka" nie jest "tkankÄ… tÅ‚uszczowÄ…"! Czy wszystko jasne? :D Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2009-12-16, 12:58:30 Jasne: od tÅ‚uszczu pokarmowego siÄ™ nie tyje!
A przyczyny biochemiczne tego zjawiska skÄ…plikowane sÄ… ze wzglÄ™du na "branżowy sÅ‚ownik", dla 99 % spoÅ›ród nas czarna magia, jak chiÅ„ski jÄ™zyk. Tylko czemu lekarzom też? Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-12-16, 13:22:07 ZupeÅ‚nie nie rozróżniajÄ…, ani syndromów metabolicznych, ani frakcji lipidowych osocza...
I dlatego muszÄ… "tyć od tÅ‚uszczu", ale wyÅ‚Ä…cznie frakcji E-100, VLDL - o której pewnie nie sÅ‚yszeli. PS czekamy na "wykÅ‚adniÄ™ prawnÄ…" slówka "or". :wink: Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-12-16, 13:23:22 Cytuj z: Teresa Stachurska 2009-12-16, 12:58:30 Jasne: od tÅ‚uszczu pokarmowego siÄ™ nie tyje! A przyczyny biochemiczne tego zjawiska skÄ…plikowane sÄ… ze wzglÄ™du na "branżowy sÅ‚ownik", dla 99 % spoÅ›ród nas czarna magia, jak chiÅ„ski jÄ™zyk. Tylko czemu lekarzom też? Bo bardzo niewielu czytalo Harpera w oryginale.....mieli zawsze tlumaczenia a tlumaczenie zalezy od tlumacza.....itd Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-12-16, 13:49:57 O już mamy:
"Być, czyli nie być" - jest ponoć naciÄ…gane! No to zaczynamy wyjaÅ›nienie przemiany i transport lipoprotein osocza (czyli tycie wÄ™glowodanowe): PodajÄ™ pojÄ™cia podstawowe, aby lepiej byÅ‚o zrozumiaÅ‚e: Frakcja jelitowa - B-48 zwana chylomikronami, " " - B-48 zwana chylomikronami resztkowymi, Frakcja wÄ…trobowa - B-100 - VLDL " " - B-100 - HDL Tyle chwilowo wystarczy, bo muszÄ™ iść po zakupy... :D Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-12-16, 13:57:01 A do tego już o tym pisaÅ‚em na tym Forum, wiÄ™c może wystarczy sobie przeczytać? A wyjaÅ›niÄ™ tylko ewentualne niejasnoÅ›ci?
Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2009-12-16, 14:04:09 "admin"
Masz na mysli to (http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=1639.msg33451#msg33451)?? Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-12-16, 15:13:40 "zenon"
to też, ale jeszcze powinno być "coÅ›" wiÄ™cej! GdzieÅ› tu przystÄ™pnie opisaÅ‚em już trawienie tÅ‚uszczu ... Bardzo Was przepraszam, ale zaraz mam obiad, a na 17 - jadÄ™ pograć w tenisa, bo nie biegam już drugi dzieÅ„ z powodu mrozów. ZastanowiÄ™ siÄ™ jak Å‚adnie i prosto opisać parÄ™ ciekawych rzeczy z metabolizmu i po trochu bÄ™dzie siÄ™ to pojawiać. PS Bardzo dużo przydatnych wiadomoÅ›ci jest zebrane w "Cholestreol, naukowe kÅ‚amstwo" - Uffe Ravnskov - jestem na 70 stronie, ale nie da siÄ™ tego czytać szybko! Książka dla zainteresowanych jest dostÄ™pna na: http://www.wgp.com.pl/index.php?id_s=99&id_j=pl Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-12-16, 18:24:58 Cytuj z: admin 2009-12-16, 13:22:07 ZupeÅ‚nie nie rozróżniajÄ…, ani syndromów metabolicznych... Biochemia Harpera opisuje syndrom metabliczny diety wyskowÄ™glowodanowej, czyli sposobu odżywiania, gdzie tÅ‚uszcz wystÄ™puje w iloÅ›ci Å›ladowej - zalecanej przez dietetyków- czyli nie wiÄ™cej niż 40% energii ze wskazaniem iloÅ›ci optymalnej na okoÅ‚o 10-20%! Taka dieta jest bezpieczna dla zdrowia (do 20% energii z tÅ‚uszczu) i wystÄ™powaÅ‚a w latach sześćdziesiÄ…tych XXw np: w Japonii,(okoÅ‚o 8%) WÅ‚oszech (okoÅ‚o 17%) i Australii (okoÅ‚o 19%), pod warunkiem, że zawiera stosownÄ… do potrzeb ilość biaÅ‚ka na dietach wegetariaÅ„skich - wyÅ‚Ä…cznie roÅ›linnego lub zwierzÄ™cego u ovowegatarian i pozostaÅ‚ych w tym "japoÅ„skiej". Za proporcjÄ™ wyrażonÄ… w gramch dla tych diet można przyjąć BWT jak okoÅ‚o 1:3:0,5. Diety te charakteryzujÄ… siÄ™ w populacji dobrÄ… zdrowotnoÅ›ciÄ…, Å›ladowÄ… iloÅ›ciÄ… chorób cywilizacyjnych, stosunkowo wysokÄ… dÅ‚ugoÅ›ciÄ… życia osobniczego, chÄ™ciÄ… do pracy, a z parametrów lipidowych osocza krwi: niskim poziomem LDL, niskim poziomem triglicerydów i wskazanym w stosunku do LDL - HDL-em. Czyli samo zdrowie. Metabolizm tkankowy (z wyÅ‚Ä…czeniem tkanek uprzywilejowanych!) na takiej diecie w uproszczeniu w przeciÄ™tnej komórce o profilu cukrowym (BWT - 1:3:0,5 wyrażone w g), przy zachowaniu homeostazy, wyglÄ…da tak: "w ciÄ…gu sekundy dokonuje siÄ™ synteza okoÅ‚o 10 czÄ…steczek kwasów nukleinowych, 1500 czÄ…steczek biaÅ‚ka, 30 czÄ…steczek cukru i 12000 czÄ…steczek tÅ‚uszczu. Procesy te wymagajÄ… zużycia (hydrolizy) okoÅ‚o 2,5*109 czÄ…steczek ATP." - cyt: Pilawski, "Podstawy biofizyki", PZWL W-wa 1985 s. 197 PS tÅ‚uszcz jest syntetyzowany z glukozy, ponieważ dostÄ™pność aminokawsów cukrogennych (głównie alaniny) jest znikoma - przy zaÅ‚ożonej proporcji! Na dziÅ› starczy. Czy sÄ… pytania do tego fragmentu tekstu? Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: fink 2009-12-16, 19:32:01 Skoro już odbiegliÅ›my nieco od meritum, to chciaÅ‚bym siÄ™ spytać o jednÄ… rzecz, mianowicie pewne badania (a może raczej "badania" jak w wiÄ™kszoÅ›ci przypadków).
Mamy artykuÅ‚: http://wiadomosci.onet.pl/2094387,16,diety_ubogie_w_weglowodany_i_bogate_w_tluszcze_szkodza_sercu,item.html PiszÄ… w nim m. in. o tym że dieta, wagowo BTW 20%-60%-20% powoduje wzrost sztywnoÅ›ci tÄ™tnic. Czy to rzeczywiÅ›cie prawda ? Czy rzetelne badania mogÄ… dać taki wynik ? Jest to przecież prawie dieta optymalna. Jan KwaÅ›niewski pisaÅ‚, że jeÅ›li wÄ™glowodanów bÄ™dzie tyle ile w tej diecie (a nawet troszkÄ™ wiÄ™cej) to nic zÅ‚ego siÄ™ jeszcze nie stanie. Już nie czepiam siÄ™ tego, że ponoć z badaÅ„ wynika, że dieta BTW 20%-60%-20% nie powoduje szybszego ubytku wagi ciaÅ‚a niż dieta BTW 20%-20%-60%: Jednak teraz dysponujemy dowodami, że nie pomagajÄ… one stracić na wadze ani trochÄ™ szybciej niż diety bardziej konwencjonalne, a ich potencjalne negatywne skutki zwiÄ…zane z wyższym ryzykiem chorób ukÅ‚adu krążenia znacznie przewyższajÄ… ewentualne korzyÅ›ci wynikajÄ…ce z Å‚atwiejszego zrzucania kilogramów. CaÅ‚y artykuÅ‚ (wklejam, bo www.onet.pl artykuÅ‚y po pewnym czasie znikajÄ…): Diety ubogie w wÄ™glowodany i bogate w tÅ‚uszcze szkodzÄ… sercu Diety ubogie w wÄ™glowodany i bogate w tÅ‚uszcze, jak np. popularna ostatnio dieta Atkinsa czy dieta KwaÅ›niewskiego, mogÄ… zwiÄ™kszać ryzyko chorób serca i ukÅ‚adu krążenia - wynika z najnowszych badaÅ„ brytyjskich. InformacjÄ™ na ten temat podaje pismo "Diabetes". WczeÅ›niejsze badania wskazywaÅ‚y, że diety bogate w tÅ‚uszcze mogÄ… pomóc w szybkim schudniÄ™ciu i w ten sposób obniżać ryzyko zachorowania na cukrzycÄ™ typu 2. PojawiaÅ‚y siÄ™ jednak obawy, że korzyÅ›ci te mogÄ… być niwelowane przez niekorzystny wpÅ‚yw tych diet na naczynia krwionoÅ›ne i ukÅ‚ad krążenia. Aby to sprawdzić, naukowcy z Royal Victoria Hospital w BelfaÅ›cie przeprowadzili badania w grupie 24 pacjentów z nadwagÄ… lub otyÅ‚oÅ›ciÄ…, które miaÅ‚y stan przedcukrzycowy (czyli zaburzenia w metabolizmie glukozy grożące cukrzycÄ… typu 2). Porównywano wyniki stosowania przez nich różnych programów dietetycznych - diety skÅ‚adajÄ…cej siÄ™ w 60 proc. z tÅ‚uszczów i w 20 proc. z wÄ™glowodanów i diety o dokÅ‚adnie odwrotnych proporcjach. W każdym przypadku zawartość biaÅ‚ka w diecie wynosiÅ‚a 20 proc. Analiza wykazaÅ‚a, że obie diety dawaÅ‚y porównywalne korzyÅ›ci zdrowotne niemal pod każdym wzglÄ™dem - np. jeÅ›li chodzi o zrzucone kilogramy, poprawÄ™ w metabolizmie glukozy i produkcji insuliny (która ten metabolizm reguluje). Po diecie bogatej w tÅ‚uszcz odnotowano jednak wzrost sztywnoÅ›ci tÄ™tnic, co jest znanym czynnikiem ryzyka nadciÅ›nienia i chorób ukÅ‚adu krążenia. "Diety wysokotÅ‚uszczowe zyskaÅ‚y popularność, gdyż najwyraźniej sprzyjajÄ… szybkiemu chudniÄ™ciu i sÄ… smaczne. Jednak teraz dysponujemy dowodami, że nie pomagajÄ… one stracić na wadze ani trochÄ™ szybciej niż diety bardziej konwencjonalne, a ich potencjalne negatywne skutki zwiÄ…zane z wyższym ryzykiem chorób ukÅ‚adu krążenia znacznie przewyższajÄ… ewentualne korzyÅ›ci wynikajÄ…ce z Å‚atwiejszego zrzucania kilogramów" - komentuje prowadzÄ…cy badania dr Steve Hunter. Badacz przypomina zarazem, że obecnie alternatywa w postaci diet wysokowÄ™glowodanowych i niskotÅ‚uszczowych jest bezpieczniejsza i skuteczna. Jego zdaniem, obecnie dużym wyzwaniem dla dietetyków bÄ™dzie jednak znalezienie sposobu na to, by diety bogate w wÄ™glowodany i ubogie w tÅ‚uszcze byÅ‚y bardziej atrakcyjne smakowo dla osób odchudzajÄ…cych siÄ™ i Å‚atwiejsze w stosowaniu. PozwoliÅ‚oby to osiÄ…gnąć dÅ‚ugoterminowe korzyÅ›ci zdrowotne. Jak przypomina dr Hunter, Å›wiatowa epidemia otyÅ‚oÅ›ci jest jednym z najważniejszych problemów zdrowia publicznego, m.in. dlatego, że ma silny zwiÄ…zek ze wzrostem liczby osób chorych na serce i cukrzycÄ™ (80 proc. chorych na cukrzycÄ™ typu 2 ma nadwagÄ™). "ZalecajÄ…c osobom z nadwagÄ… diety ubogie w wÄ™glowodany i bogate w tÅ‚uszcze, specjaliÅ›ci w zakresie ochrony zdrowia mogÄ… siÄ™ przyczyniać do niebezpiecznego wzrostu schorzeÅ„ ukÅ‚adu krążenia" - podkreÅ›la dr Hunter. Brytyjska Agencja ds. Standardów Å»ywienia (Food Standards Agency) uważa, że tÅ‚uszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 11 proc. wszystkich skÅ‚adników diety przeciÄ™tnej osoby. Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-12-16, 19:39:39 proszÄ™ zapoznać siÄ™ z: http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=844.msg87951#msg87951 - i dalszymi w tym wÄ…tku.
Czy sÄ… dalsze pytania i do tego tekstu? PS Geny profilu tÅ‚uszczowego (Optymalni, Hunzowie, Masajowie, Somalowie, Rendille, Kamczadale i wybrane grupy Górali alpejskich, gruziÅ„skich, buÅ‚garskich czy inne Cepry, których nie wymieniÅ‚em... :wink:) zaczynajÄ… ostatecznie dominować, gdy poziom energii w diecie przekroczy okoÅ‚o 80%. Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-12-16, 19:53:51 Nie ma?
DziÄ™kujÄ™, mam już siedem minut spóźnienia... :( Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: viola44 2009-12-16, 21:04:08 admin a czy jest jakaÅ› różnica pomiedzy resztkowymi chylomikronami na diecie niskotÅ‚uszczowej a wysokotÅ‚uszczowej (dieta optymalna)? pytam tak biorÄ…c na logike, remnanty chylomikronów nie sÄ… znacznie bardziej obÅ‚adowane TG u optymalnych co wiÄ…zaÅ‚oby siÄ™ z wiÄ™kszÄ… dostawÄ… TG do wÄ…troby? a w zwiÄ…zku z tym wiÄ™ksza fracja VLDL? jesli załóżmy ktoÅ› przejadaÅ‚by siÄ™ tÅ‚uszczem nie wiÄ…zaÅ‚oby sie to z podwyzszonym VLDL? bede wdziÄ™czna za odpowiedź.
Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-12-17, 07:21:39 "viola"
na diecie niskotÅ‚uszczowej (do 20% energii z tÅ‚uszczu), każda ilość spożytego tÅ‚uszczu jest bardzo szybko wchÅ‚aniana w jelicie cienkim i rozprowadzona po obwodzie. "Cytator" podaÅ‚ to za Harperem - 80% na obwodzie jest wypakowane, a 20% - idzie do wÄ…troby. Harper podaje również, że na diecie niskotÅ‚uszczowej okres półtrwania lipoprotein frakcji jelitowej jest bardzo krótki i wynosi zaledwie okoÅ‚o godziny. I ta informacja studentowi medycyny w zupeÅ‚noÅ›ci wystarcza, aby do reszty nie "zgÅ‚upiaÅ‚". On tylko ma zaliczyć egzamin z "biochemii", a podrÄ™cznika Harpera ma tylko zapamiÄ™tać, że: źródÅ‚em energii jest glikoliza (dajÄ…ca zaledwie od 6-8 moli ATP ze 180g glukozy!), tÅ‚uszcz jest szkodliwy i siÄ™ od niego tyje oraz, że każdy nawet zdrowy czÅ‚owiek, u którego poziom frakcji lipidowej osocza przekracza sztucznie zaniżonÄ… normÄ™, kwalifikuje siÄ™ do statynowego leczenia farmakologicznego, które powoduje gwaÅ‚towne tycie, co udowodniÅ‚o masowe doÅ›wiadczenie US "naukowców" na obywatelach US-landu. DziÄ™ki statynom zatuczenie (BMI powyżej 30) tego spoÅ‚eczeÅ„stwa przekrozyÅ‚o już 30%, a ludzi z nadwagÄ… jest okoÅ‚o 50%! Faktycznie zaÅ› jest tak, że frakcja B-48 zwana chylomikronem, ma bardzo wysokÄ… gÄ™stość <0,95g/ml (co nie powoduje we krwi ani zwiÄ™kszenia lepkoÅ›ci, ani zgÄ™szczenia, ani tendencji do zakrzepicy, ani... (wstawić resztÄ™ "naukowych" poglÄ…dów - sÅ‚usznych dla diet mieszanych i dotyczÄ…cych LDL-u)), choć w poczÄ…tkowym (chÅ‚onkowym) okresie jego Å›rednica dochodzi do okoÅ‚o 1000 nm, co utrudnia dostanie siÄ™ do krwiobiegu przez żyÅ‚Ä™ wÄ…trobowÄ…. Przepraszam, idÄ™ na spacer, bo piÄ™knie Å›nieżku napadaÅ‚o! :D cdn Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-12-17, 11:15:06 Jak piÄ™knie!
DziÅ› wyciÄ…gnÄ™ sanki i jak tylko nasze dziecko wróci ze szkoÅ‚y idziemy na górki. BÄ™dzie suuuuper! :D cd (dieta wysokowÄ™glowodanowa). Frakcja B-48 (nie piszÄ™ na jakiej zasadzie te same geny w wÄ…trobie i jelitach pakujÄ… lipidy w różnÄ… ilość aminokwasowej otoczki, bo tego nawet "naukowcy" nie wiedzÄ…, choć bÅ‚Ä™dnych teorii jest aż trzy!, a ja siÄ™ tylko domyÅ›lam, co jest prawdÄ…Â :D) wchodzÄ…ca do naczyÅ„ limfatycznych skÅ‚ada siÄ™ przeciÄ™tnie z hydrolizatu potrzeustkowego zawierajÄ…cego tylko 2% biaÅ‚ka i aż 98% lipidów z czego jest: cholesterolu wolnego 1-3%, estrów cholesterolu 3-5%, fosfolipidów 7-9% i mieszanki wolnych kawaów tÅ‚uszczowych, mono, di i triglicerydów od 84-89% w zależnoÅ›ci od iloÅ›ci poprzednich skÅ‚adników i swoistiÅ›ci osobniczej. Ten 48-aminokwasowy "pakunek" ma tu przypominam Å›rednicÄ™ okoÅ‚o 1000nm. Jak wyglÄ…da ukÅ‚ad limfatyczny i w którym miejscu chylomikrony trafiajÄ… z chÅ‚onki do krwi - proszÄ™ doczytać sobie samodzielnie! We krei chylomikrony zaczynajÄ… uwalniać wolne kwasy tÅ‚uszczowe, które sÄ… wychwytywane przez tkanki i komówki i tam w cytozolu nastÄ™puje ich aktywacja czyli poÅ‚Ä…czenie z CoA, co umożliwia wciÄ…gniÄ™cie aktywnego kwasu tÅ‚uszczowego do mitichondrium. Co siÄ™ dalej z nim dzieje opiszÄ™ może w dalszej części. Gdy w wyniku uwalniania do surowicy wolnych kwasów tÅ‚uszczowych, chylomikrony zmniejszÄ… swÄ… Å›rednicÄ™ o okoÅ‚o poÅ‚owÄ™ i zmniejszÄ… swÄ… gÄ™stość do powyżej 1g/ml, przylepiejÄ… siÄ™ na zasadzie odmiennego Å‚adunku elektrycznego do bÅ‚ony naczyÅ„ wÅ‚osowatych i tu nastÄ™puje uwalnianie di i trigilicerydów (które nie mogÄ… być aktywowane z tego powodu w cytozolu komórkowym!). W nabÅ‚onku naczyÅ„ wÅ‚osowantch aktywuje siÄ™ (pomijam zupeÅ‚nie regulacjÄ™ hormonalnÄ…, aby przeciÄ™tny czytelnik nie pogubiÅ‚ siÄ™ zupeÅ‚nie) lipaza lipoproteinowa wÅ‚osowantych naczyÅ„ krwionoÅ›nych, która "wysysa" wolne kwasy tÅ‚uszczowe, a pozostawia glicerol i cholesterol w pakuneczku B-48. Taki "pusty energetycznie" (pozbawiony tÅ‚uszczu) pakuneczek stanowiÄ…cy okoÅ‚o 20% poczÄ…tkowej wartoÅ›ci, traci "pewne biaÅ‚ko" dziÄ™ki obecnoÅ›ci którego triglicerydy egzogenne (pokarmowe) nie mogÄ… być "rozpakowane" w tance tÅ‚uszczowej - dziÄ™ki czemu dopiero w tej postaci jest rozpoznawany przez hepatocyty jako chylomikron resztkowy (remnant) i jest wciÄ…gany w cytozol wÄ…trobowy przy pomocy receptora LDL, choć ma zaledwie 48 aminokwasów! I tu koÅ„czy siÄ™ proces "trawienia" lipidów. cdn Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: viola44 2009-12-17, 15:41:58 bardzo klarowna odpowiedz, dzieki.
Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-12-17, 16:46:06 Jutro rano dopiszÄ™ troszkÄ™, bo dziÅ› mam jeszcze inne plany.
CieszÄ™ siÄ™, że moje pisanie jest ocenione jako klarowne, bo zawsze mam dylemat - na ile tekst uproÅ›cić, aby byÅ‚ zrozumiaÅ‚y. Dużo lepiej wykÅ‚adam bez przygotowania, bo żywa rozmowa z Audytorium, daje możliwość kontroli zrozumienia poruszanego tematu na bieżąco i wyjaÅ›niania ewentualnych niejasnoÅ›ci. Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dario Ronin 2009-12-17, 17:18:40 admin
to ostatnie " przemówienie " jest zrozumiaÅ‚e nawet dla takiego lajkonika :D biochemicznego jak ja dziÄ™kujÄ™ Darek Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-12-18, 09:12:24 Bardzo przepraszam, ale dziÅ› mam kilka czasochÅ‚onnych dodatkowych zajęć, wiÄ™c z pisania porannego nic nie wyjdzie, ale dla zainteresowanych osób, aby Å‚atwiej mogÅ‚y zrozumieć to co w dalszej części bÄ™dzie, proponujÄ™ zapoznanie siÄ™ pobieżne z fizjologiÄ… trawienia (szczególnie z czasem trawienia i zasadami wchÅ‚aniania GSO!), z teoriÄ… IG i teoriÄ… przeÅ‚Ä…czania genów anabolizmu na geny katabolizmu, bo bÄ™dzie o tym krótko i aby nie pisać nadmiernie rozbudowanego referatu, bÄ™dÄ™ odsÅ‚aÅ‚ do powszechnie dostÄ™pnych materiałów. MuszÄ™ już koÅ„czyć na teraz... :(
Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-12-21, 08:31:08 To zastanawiamy siÄ™ dalej, nad poprawnym zrozumieniem, a nie przetÅ‚umaczeniem podrÄ™cznika...
PS może jakiÅ› kolejny cytat, który wymaga zrozumienia? :D Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: slawek 2009-12-21, 11:30:32 Cytuj z: admin 2009-12-16, 09:00:54 PS or=czyli Przypominam, że Harper omawia w cytowanym zdaniu frakcjÄ™ B-48 lipoprotein osocza krwi, a "tkanka" nie jest "tkank± tÅ‚uszczow±"! Czy wszystko jasne? :D Jasne ;) albo ?? to be or not to be P.S. piÄ™kny pRzekÅ‚ad. Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-12-21, 12:51:11 "slawek"
czasem, aby sprawić nieco radoÅ›ci "smutasom", można sobie "pofolgować". :wink: PS so, to be, or not to be the fool... :lol: PS bis "fool" znaczy oczywiÅ›cie - "bÅ‚azen", choć równie dobrze "oszust", choć dla wielu znaczyć może jedynie - "jeÅ‚op" :wink: :D Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2009-12-21, 13:49:49 Cytuj z: admin 2009-12-21, 08:31:08 To zastanawiamy sie dalej, nad poprawnym zrozumieniem, a nie przetlumaczeniem podrecznika... byloby super Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: slawek 2009-12-21, 14:05:37 Cytuj z: admin 2009-12-21, 12:51:11 "slawek" czasem, aby sprawić nieco rado¶ci "smutasom", można sobie "pofolgować". :wink: SÅ‚usznie prawicie ;) but some times is it "pofallować" ?? :( P.S. znaczy smutasy ;) Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-12-21, 15:16:55 Ale za to jakÄ… piÄ™knÄ… mam "ksywe" - "siekierowy" :lol: :lol: :lol:
RozczulajÄ… mnie normalnie... 8) Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-12-21, 15:21:02 "Siekierowy" :roll: .. nie warto tym "sie kierować".. :lol: skoro to im tyle radoÅ›ci sprawia.. :lol:
Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dario Ronin 2009-12-21, 19:10:11 to ja mam takie pytanie : O co tu chodzi or/czyli jak to rozumieć ?
"Biochemia Harpera na str.328 do 330 dosc dokladnie omawia to zjawisko. Stluszczenie moze prowadzic do marskosci watroby. Mowi sie tam m.innymi ze duze nagromadzenie tracyloglicerolu w watrobie w czasie glodzenia (czyli takze ketozie niekoniecznie zwiazanej z ketonuria) oraz spozywania pokarmow o duzej zawartosci tluszczu ( !!) moze dojsc do takiego stluszczenia. Ponadto czytamy tam: W wielu stanach nastepuje (np. glodzenia czyli takze stanu permanentnej ketozy na poziomie krwi) takze zaburzenie zdolnosci wydzielania VLDL, co moze byc spowodowane malymi stezneiami INSULINY i uposledzona synteza bialka (co ma miejsce przy przesunieciu rownowagi metabolicznej organizmy w strone zwiekszonego stezenia w osoczu hormonu glukagonu, co w konsekwencji jest m.innymi zwiazane z wydzielaniem wiekszym kortizonu). " Darek Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: fink 2009-12-21, 19:44:52 Cytuj z: admin 2009-12-21, 15:16:55 Ale za to jakÄ… piÄ™knÄ… mam "ksywe" - "siekierowy"  :lol: :lol: :lol: RozczulajÄ… mnie normalnie... 8) Nie wiem czy oszukujesz sam siebie czy czytelników. Wyobrażam sobie jak ja bym zareagowaÅ‚ na takÄ… "ksywÄ™". Dodatkowo ta ksywa wzięła siÄ™ bezpoÅ›rednio z Twojego tekstu, znaczy ktoÅ› podchwyciÅ‚ jÄ… z tego co napisaÅ‚eÅ› na tym forum. MyÅ›lÄ™, że Twoim pierwszym i oczywistym uczuciem nie jest rozczulenie ale wkurzenie. OczywiÅ›cie taka sytuacja nie zmienia faktu, że pisanie w ten sposób o kimÅ› jest raczej prymitywne i gÅ‚upie. Chociaż potraktowaÅ‚eÅ› mnie miejscami trochÄ™ niesprawiedliwie, to mi osobiÅ›cie nawet przez myÅ›l nie przeszÅ‚o, aby Ciebie tak nazywać. Co siÄ™ zaÅ› jeszcze tyczy reakcji na takie okreÅ›lenie, to nie wiem czy byÅ‚byÅ› rozczulony, gdyby o Tobie tak napisaÅ‚ na forum Dobrej Diety, ktoÅ› kto ma konto na tym forum. Przyznaj, że konto takiego kogoÅ› by raczej zniknęło z tego forum. Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-12-22, 06:38:19 Darek,
jak uzyskać stÅ‚uszczonÄ…, marskÄ… wÄ…trobÄ™ najlepiej tÅ‚umaczÄ… w podrÄ™cznikach drobiarstwa, gdzie zawsze byÅ‚ (bo nie wiem jak teraz jest) rozdziaÅ‚: "Tucz drobiu wodnego na stÅ‚uszczone wÄ…troby" (to powinna być lektura obowiÄ…zkowa dla lekarzy od wÄ…trób!). Z dawki pokarmowej dla kaczek lub gÄ™si trzeba tylko ustalić sobie proporcjÄ™ miÄ™dzy GSO, skorygować o specyfikÄ™ trawienia ptaków, aby wyszÅ‚o jak najproÅ›ciej (bezaklohotowo) uzystać u siebie stÅ‚uszczonÄ…, marskÄ… wÄ…trobÄ™. PS Przypominam, że wÄ…troba, to bardzo duży zapas amikokwasów - natychmiast do dyspozycji organizmu wÄ…troba może zmobilizować okoÅ‚o 450kcal czystych aminokwasów i to głównie egzogennych - czyli to jest wiÄ™cej, niż wÄ…troba odkÅ‚ada w glikogenie. A do tekstu ze stron 328-330 Harpera siÄ™ odnieść nie mogÄ™, ponieważ nie mam i nie potrzebujÄ™ tego podrÄ™cznika. Ale dziÅ› jadÄ™ do Rodziców, wiÄ™c jak nie zapomnÄ™ i znajdÄ™ chwilkÄ™ czasu, to siÄ™ zapoznam z tekstem, bo widujÄ™ podrÄ™cznik Harpera gdzieÅ› na półce w gabinecie Taty. Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-12-22, 07:32:22 Cytuj z: admin 2009-12-21, 15:16:55 Ale za to jakÄ… piÄ™knÄ… mam "ksywe" - "siekierowy"  :lol: :lol: :lol: Niektórzy nie majÄ… innych radoÅ›ci w życiu, jak ubliżanie innym, żeby siebie dowartoÅ›ciować.. :? Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-12-22, 09:23:02 http://www.nutritiondata.com/help/analysis-help#cp-pyramid - proszÄ™ siÄ™ zapoznać z "zaleceniami" dietetycznymi. USDA proponuje np: BTW 10:30:60 w %energii, czyli dietÄ™ na poczÄ…tki otyÅ‚oÅ›ci bogatych, choć znacznie lepiej siÄ™ wÄ…troba stÅ‚uszcza na diecie beztÅ‚uszczowej powodujÄ…cÄ… otyÅ‚ość ubogich szczególnie czÄ™sto wystÄ™pujÄ…cÄ… u Wegetarian, gdy w dawce pokarmowej jest zaniżona ilość biaÅ‚ka lub jest ono niskiej wartoÅ›ci biologicznej.
PS Po szczegóły odsyÅ‚am do doskonaÅ‚ej książki: "Jak nie chorować?" - gdzie wszytko jest dokÅ‚adnie wyÅ‚ożone i potwierdzone piÅ›miennictwem naukowym w liczbie okoÅ‚o 600 pozycji! To najlepsza książka o odżywianiu czÅ‚owieka, jakÄ… kiedykolwiek napisano! Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2009-12-23, 04:36:38 Cytuj z: admin 2009-12-22, 09:23:02 ... PS Po szczegóły odsyÅ‚am do doskonaÅ‚ej książki: "Jak nie chorować?" - gdzie wszytko jest dokÅ‚adnie wyÅ‚ożone i potwierdzone piÅ›miennictwem naukowym w liczbie okoÅ‚o 600 pozycji! To najlepsza książka o odżywianiu czÅ‚owieka, jakÄ… kiedykolwiek napisano! Wracam do lektury, czegoÅ› nie doczytaÅ‚em. P.s. ;) :) Cytuj z: admin 2009-12-22, 06:38:19 ... jak uzyskać stÅ‚uszczonÄ…, marskÄ… wÄ…trobÄ™ najlepiej tÅ‚umaczÄ… w podrÄ™cznikach drobiarstwa, gdzie zawsze byÅ‚ (bo nie wiem jak teraz jest) rozdziaÅ‚: "Tucz drobiu wodnego na stÅ‚uszczone wÄ…troby" (to powinna być lektura obowiÄ…zkowa dla lekarzy od wÄ…trób!). Z dawki pokarmowej dla kaczek lub gÄ™si trzeba tylko ustalić sobie proporcjÄ™ miÄ™dzy GSO, skorygować o specyfikÄ™ trawienia ptaków, aby wyszÅ‚o jak najproÅ›ciej (bezaklohotowo) uzystać u siebie stÅ‚uszczonÄ…, marskÄ… wÄ…trobÄ™. ÅšwiÄ™ta to "doskonaÅ‚y" czas na tego typu próby ... jest wtedy czas żeby zrobić notatki. Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-12-27, 09:50:28 Cytuj z: Dario Ronin 2009-12-21, 19:10:11 "Biochemia Harpera na str.328 do 330 dosc dokladnie omawia to zjawisko. "Zjawisko" jest opisane jednym zdaniem: "Brak równowagi miÄ™dzy wytwarzaniem triacylogliceroli ich wydzielaniem jest przyczynÄ… stÅ‚uszczenia wÄ…troby", a wyjaÅ›nieniem - opis dwóch syndromów metabolicznych (patologii metabolicznej) spowodowanych okreÅ›lonymi warunkami Å›rodowiskowymi (czytaj: bÅ‚Ä™dami w żywieniu): pierwsze dwa przypadki dotyczÄ… 1 -gÅ‚odzenia, gdy wÄ…troba gromadzi zapas energii do wÅ‚asnej pracy i 2 - przejÅ›cia na dietÄ™ korytkowÄ…, gdy ilość tÅ‚uszczu egzogennego stanowi od 40 do 60% energii dawki pokarmowej i drugi: gdy wystÄ™puje syndrom metaboliczny bloku wytwarzania lipoprotein osocza - czyli VLDL-u - brak biaÅ‚ka do pakowania triglicerydów we frakcjÄ™ wÄ…trobowÄ… - B-100 (stan charakterystyczny np: dla grubych Wegetarian i cukrzyków typ I). I dalej opis sztucznego wywoÅ‚ania tego zjawiska (stÅ‚uszczenia wÄ…troby) przez niedobór choliny, spowodowany w zasadzie niedostatkiem grup metylowych. Czyli opisywany stan nie ma nic wspólnego ze zdrowiem, a jedynie opisem patologii i nie dotyczy diety wysokotÅ‚uszczowej, gdzie jest dostarczane w dawce pokarmowej powyżej 80% energii w tÅ‚uszczu - czyli Diety Optymalnej oraz bardzo dobrej, sprzyjajÄ…cej zdrowiu diety wysokowÄ™glowodanowej, gdzie na gram biaÅ‚ka przypada okoÅ‚o 3-i wiÄ™cej gram wÄ™glowodanów, w zależnoÅ›ci od swoistego zapotrzebowania energetycznego. Czy sÄ… pytania? PS Przepraszam, ale od trzech dni "walczÄ™" z PSP-go :D i jest to dużo bardziej wciÄ…gajÄ…ce dla mnie obecnie - niż biochemia :? Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dario Ronin 2009-12-27, 10:14:58 MiÅ‚ej zabawy :D
pytaÅ„ jest dużo , za dużo :( Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-12-27, 10:20:08 UrzÄ…dzenie jest bardzo wciÄ…gajÄ…ce. WÅ‚aÅ›nie staram siÄ™ je "przerobić" również na GPS :D
Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-12-27, 10:30:37 Cytuj z: Dario Ronin 2009-12-27, 10:14:58 pytaÅ„ jest dużo , za dużo Nic nie szkodzi, bÄ™dziemy spokojnie kontnuować w miarÄ™ możliwoÅ›ci, również czasowych... :D Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-12-27, 10:53:20 A zapomniaÅ‚em dodać (o czym Harper nie wspomina), że również brak dostÄ™pu do wody u zwierzÄ…t i powsztrzymywanie siÄ™ od picia pÅ‚ynów u ludzi na diecie wysokowÄ™glowodanowej, a także blokowanie enzymów glikolizy (kierowanie cukru na szlak pentozowy) oraz w przypadku podawania statyn - może również być przyczynkiem do stÅ‚uszczenia wÄ…troby i (lub)szybkiego tycia ! 8)
Wszystko zależy (które geny zyskajÄ… przewagÄ™) od podatnoÅ›ci genotypu na dany syndrom metaboliczny. PS podstawÄ… regulacji genów (unikania syndromów metabolicznych) jest zaÅ› prosta zasada podana przez lek. med. Jana KwaÅ›niewskiego - "nie mieszać paliw" Szczegóły dla zainteresowanych w książce "Jak nie chorować?". Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dario Ronin 2009-12-27, 12:20:38 JeÅ›li chciaÅ‚byÅ› mnie uszczęśliwić :) , to takie stwierdzenia jak : "(kierowanie cukru na szlak pentozowy)" spróbuj przeÅ‚ożyć na "jÄ™zyk praktyczny"
zrozumiaÅ‚y dla mniej obeznanych biochemicznie . choć czasami - proszÄ™ ciÄ…gle siÄ™ doksztaÅ‚cam , nawet mnie wciÄ…gnęło , ale jednak ... Darek Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Sandman80 2009-12-27, 12:26:08 Cytuj z: admin 2009-12-27, 10:53:20 A zapomniaÅ‚em dodać (o czym Harper nie wspomina), że również brak dostÄ™pu do wody u zwierzÄ…t i powsztrzymywanie siÄ™ od picia pÅ‚ynów u ludzi na diecie wysokowÄ™glowodanowej, a także blokowanie enzymów glikolizy (kierowanie cukru na szlak pentozowy) oraz w przypadku podawania statyn - może również być przyczynkiem do stÅ‚uszczenia wÄ…troby i (lub)szybkiego tycia ! 8) Wszystko zależy (które geny zyskajÄ… przewagÄ™) od podatnoÅ›ci genotypu na dany syndrom metaboliczny. a tak mi sie przypomniaÅ‚o akurat na imprezie Å›wiÄ…tecznej ciotki bardzo sobie chwalÄ… nowy sposób na walkÄ™ z otyÅ‚oÅ›ciÄ… poza ograniczaniem jedzenia trzeba dużo pić wody :) i parÄ™ kilo zrzuciÅ‚y Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-12-27, 14:20:55 Najszybciej siÄ™ "chudnie" od wody gazowanej, później kranówki, mineralnej, a woda destylowana jest niestety "tuczÄ…ca"! Jako "bezmagnezowa" - przyspiesza również postÄ™py miażdżycy...
Te badania przeprowadzono w US w latach pięćdziesiÄ…tych XXw. Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2009-12-27, 14:49:01 Dzieki.
Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-12-27, 15:01:05 Cytuj z: Dario Ronin 2009-12-27, 12:20:38 "(kierowanie cukru na szlak pentozowy)" spróbuj przeÅ‚ożyć na "jÄ™zyk praktyczny Ale krótko: szlak pentozowy "przerabia" glukozÄ™ na rybulozo-5-fosforan, który jest wykorzystywany do biosyntezy kawsów nukleinowych, ale także szlak ten jest jedynym liczÄ…cym siÄ™ źródÅ‚em NADPH używanym i niebÄ™dnym głównie do redukcji krotonylo-ACP do butyrylo-ACP - czyli "po normalnemu" - do syntezy tÅ‚uszczu z wÄ™glowodanów. Czyli "po normalnemu" - im wiÄ™cej glukozy zostanie skierowane na szlak pentozowy (niezależnie od zapotrzebowania na rybozÄ™, a na zapotrzebowanie na NADPH) - tym szybciej siÄ™ tyje (stÅ‚uszcza wÄ…trobÄ™) z pozostaÅ‚ej reszty glukozy. To klasyczny syndrom metaboliczny cukrzycy typ II na diecie korytkowej. PS na szybkość i kierowanie glukozy na szlak pentozowy ma również wpÅ‚yw cytozolowe stężenie dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej (G-6-PD). U rasy czarnej czÄ™sto spotyka siÄ™ defekt genetyczny niedoboru G-6-PD powiÄ…zany ze zwiÄ™kszeniem odpornoÅ›ci na malariÄ™. Anemia sierpowata również zmniejsza ryzyko zapadalnoÅ›ci na tÄ™ chorobÄ™. Ale mnie choroby raczej nie interesujÄ…, wiÄ™c siÄ™ nie rozpisujÄ™... :wink: Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2009-12-27, 15:07:37 A co z chudniÄ™ciem na "wielbÅ‚Ä…da". Niektórym to bardziej pasuje. Dr KwaÅ›niewski pisze tak:
5. Pić należy tyle, na ile czÅ‚owiek ma ochotÄ™, ale nie wiÄ™cej U otyÅ‚ych reagujÄ…cych na stres żarÅ‚ocznoÅ›ciÄ… po 2-3 miesiÄ…cach, jeÅ›li nie chudnÄ…, można ograniczyć ilość wypijanych pÅ‚ynów, aby zmusić organizm do wytwarzania wody z wodoru znajdujÄ…cego siÄ™ w tÅ‚uszczach, czyli do spalania wÅ‚asnego tÅ‚uszczu. WielbÅ‚Ä…d tÅ‚usty może dÅ‚ugo nie pić. Chudy pić musi. Z czÅ‚owiekiem jest tak samo... Warto , czy nie warto? Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dario Ronin 2009-12-27, 16:05:46 "im wiÄ™cej glukozy zostanie skierowane na szlak pentozowy"...
a od czego to zależy ? tylko od iloÅ›ci zjedzonych WW ? Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-12-27, 17:24:22 Cytuj z: Dario Ronin 2009-12-27, 16:05:46 a od czego to zależy ? tylko od iloÅ›ci zjedzonych WW DokÅ‚adnie od zapotrzebowania na NADPH, co jest uzależnione od spożytego nadmiaru wÄ™glowodanów na diecie mieszanej - czyli tych wÄ™glowodanów, co muszÄ… być przerobione na tÅ‚uszcz zapasowy lub dać "syndrom metaboliczny" cukrzycy typ II! NADPH powstaje jeszcze przy cytozolowej zamianie jabÅ‚czanu w pirogronian i ta ilość powstaÅ‚ego NADPH, jest wykorzystywana do syntezy tÅ‚uszczu z wÄ™glowodanów, ale nie tego "na tycie", a tego "na spalenie". TÅ‚uszcz "na tycie" powstaje wyÅ‚Ä…cznie dziÄ™ki NADPH ze szlaku pentozowego. Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2009-12-27, 17:36:56 Cytuj z: kristan 2009-12-27, 15:07:37 A co z chudniÄ™ciem na "wielbÅ‚Ä…da". Niektórym to bardziej pasuje. Dr KwaÅ›niewski pisze tak: 5. Pić należy tyle, na ile czÅ‚owiek ma ochotÄ™, ale nie wiÄ™cej U otyÅ‚ych reagujÄ…cych na stres żarÅ‚ocznoÅ›ciÄ… po 2-3 miesiÄ…cach, jeÅ›li nie chudnÄ…, można ograniczyć ilość wypijanych pÅ‚ynów, aby zmusić organizm do wytwarzania wody z wodoru znajdujÄ…cego siÄ™ w tÅ‚uszczach, czyli do spalania wÅ‚asnego tÅ‚uszczu. WielbÅ‚Ä…d tÅ‚usty może dÅ‚ugo nie pić. Chudy pić musi. Z czÅ‚owiekiem jest tak samo... Warto , czy nie warto? MÅ‚ody wielbÅ‚Ä…d pyta ojca - wielbÅ‚Ä…da: - Tato, dlaczego mamy takie brzydkie kopytka, a koniki majÄ… takie Å‚adne? - Widzisz, my chodzimy w karawanie i dlatego mamy takie a nie inne kopytka, żeby nie zakopać siÄ™ po kolana w piachu. - Tato, a dlaczego mamy takÄ… brzydkÄ…, skudlonÄ… sierść, a koniki majÄ… takÄ… Å›licznÄ…, bÅ‚yszczÄ…cÄ…? - Widzisz, my chodzimy w karawanie, a na pustyni w nocy jest -10 stopni, w dzieÅ„ +40 stopni, i taka sierść chroni nas przed takimi skokami temperatur. - Tato, a dlaczego mamy te dwa garbu na grzbiecie, a koniki majÄ… taki gÅ‚adki? - Widzisz, my chodzimy w karawanie i w tych garbach magazynujemy tÅ‚uszcz i wodÄ™, żeby nie zginąć na pustyni z gÅ‚odu i pragnienia. Na to wszystko mÅ‚ody wielbÅ‚Ä…d: - Tato a na co nam to wszystko, kiedy mieszkamy w ZOO?! :shock: :lol: Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dario Ronin 2009-12-27, 17:38:40 DokÅ‚adnie od zapotrzebowania na NADPH
czyli  , od wydatków energetycznych  danego dnia ? dobrze rozumiem ? Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-12-27, 17:54:10 W pewnym sensie - tak...
Ale w niektórych syndromach metabolicznych na to wszystko może naÅ‚ożyć siÄ™ prawo minimum, które ma postać - jesz tyle, aż zaspokoisz zapotrzebowanie na skÅ‚adnik (głównie mikroelementy) wystÄ™pujÄ…cy w minimum. Czyli musisz jeść, wiÄ™cej niż to wynika z zapotrzebowania na GSO. I musi to skutkować kolejnymi kÅ‚opotami zdrowotnymi. PS Czyli "im dalej w las, tym wiÄ™cej drzew", czyli "im wiÄ™cej wiesz, tym wiÄ™cej pytaÅ„"... :wink: Ale ja to lubiÄ™ - lubiÄ™ siÄ™ siebie pytać! :D Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dario Ronin 2009-12-27, 18:09:59 " Czyli "im dalej w las, tym wiÄ™cej drzew", czyli "im wiÄ™cej wiesz, tym wiÄ™cej pytaÅ„"... Wink
Ale ja to lubiÄ™ - lubiÄ™ siÄ™ siebie pytać! " no wÅ‚aÅ›nie  , czym wiÄ™cej wiem , tym jestem "gÅ‚upszy" ( przynajmniej w tej dziedzinie :-)  ) jak czytam wszystko pasuje , ale w praktyce jakoÅ› nie wychodzi ... dobrze , że chce ci siÄ™ jeszcze pisać - dziÄ™kujÄ™ Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-12-27, 18:16:41 ZadziwiajÄ…ca jest logika i powiÄ…zania przyczynowo-skutkowe metabolizmu. To wydaje siÄ™ niemożliwe, aby w takim chaosie, byÅ‚ taki Å‚ad! :shock:
Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-12-27, 18:30:54 W caÅ‚ym chaosie tego WszechÅ›wiata jest Å‚ad...
Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dario Ronin 2009-12-27, 18:31:50 Cytuj z: admin 2009-12-27, 18:16:41 ZadziwiajÄ…ca jest logika i powiÄ…zania przyczynowo-skutkowe metabolizmu. To wydaje siÄ™ niemożliwe, aby w takim chaosie, byÅ‚ taki Å‚ad! :shock: Ale ja chaosu nie widzÄ™ ,  tylko ... brak zrozumienia czy poznania , jak kto woli  :D Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-12-28, 09:24:41 Cytuj z: admin 2009-12-27, 17:24:22 Cytuj z: Dario Ronin 2009-12-27, 16:05:46 a od czego to zależy ? tylko od iloÅ›ci zjedzonych WW DokÅ‚adnie od zapotrzebowania na NADPH, co jest uzależnione od spożytego nadmiaru wÄ™glowodanów na diecie mieszanej - czyli tych wÄ™glowodanów, co muszÄ… być przerobione na tÅ‚uszcz zapasowy lub dać "syndrom metaboliczny" cukrzycy typ II! NADPH powstaje jeszcze przy cytozolowej zamianie jabÅ‚czanu w pirogronian i ta ilość powstaÅ‚ego NADPH, jest wykorzystywana do syntezy tÅ‚uszczu z wÄ™glowodanów, ale nie tego "na tycie", a tego "na spalenie". TÅ‚uszcz "na tycie" powstaje wyÅ‚Ä…cznie dziÄ™ki NADPH ze szlaku pentozowego. Już o tym pisaÅ‚em tu - http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=3844.msg65595#msg65595 Ale nie byÅ‚bym sobÄ…, gdybym nie zamieszaÅ‚ w gÅ‚owach do reszty stawiajÄ…c pytanie: co siÄ™ dzieje, gdy jednak nie starcza z tych dwóch źródeÅ‚ NADPH do zamiany acetylo-CoA pochodzenia wÄ™glowodanowego do syntezy tÅ‚uszczu? Przypominam, że u zwierzÄ…t wyższych (niektórzy twierdzÄ…, że tylko u ssaków) acetylo-CoA nie może być zamieniony w pirogronian, co skutkuje niezdolnoÅ›ciÄ… tych zwierzÄ…t do zamiany tÅ‚uszczu w wÄ™glowodany. Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-12-31, 17:46:47 http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=694 - Å‚adny tekst o stÅ‚uszczeniu wÄ…troby.
Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-12-21, 18:46:11 Szefu! Ależ Ty jesteÅ› sobÄ…. Ho, ho ,ho. ;) bebe :D
A cytat, do którego siÄ™ odnoszÄ™, jest poniżej, czyli normalnie powyżej. ;) :lol: Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-12-21, 18:47:49 Cytuj z: admin 2009-12-28, 09:24:41 Cytuj z: admin 2009-12-27, 17:24:22 Cytuj z: Dario Ronin 2009-12-27, 16:05:46 a od czego to zależy ? tylko od iloÅ›ci zjedzonych WW DokÅ‚adnie od zapotrzebowania na NADPH, co jest uzależnione od spożytego nadmiaru wÄ™glowodanów na diecie mieszanej - czyli tych wÄ™glowodanów, co muszÄ… być przerobione na tÅ‚uszcz zapasowy lub dać "syndrom metaboliczny" cukrzycy typ II! NADPH powstaje jeszcze przy cytozolowej zamianie jabÅ‚czanu w pirogronian i ta ilość powstaÅ‚ego NADPH, jest wykorzystywana do syntezy tÅ‚uszczu z wÄ™glowodanów, ale nie tego "na tycie", a tego "na spalenie". TÅ‚uszcz "na tycie" powstaje wyÅ‚Ä…cznie dziÄ™ki NADPH ze szlaku pentozowego. Już o tym pisaÅ‚em tu - http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=3844.msg65595#msg65595 Ale nie byÅ‚bym sobÄ…, gdybym nie zamieszaÅ‚ w gÅ‚owach do reszty stawiajÄ…c pytanie: co siÄ™ dzieje, gdy jednak nie starcza z tych dwóch źródeÅ‚ NADPH do zamiany acetylo-CoA pochodzenia wÄ™glowodanowego do syntezy tÅ‚uszczu? Przypominam, że u zwierzÄ…t wyższych (niektórzy twierdzÄ…, że tylko u ssaków) acetylo-CoA nie może być zamieniony w pirogronian, co skutkuje niezdolnoÅ›ciÄ… tych zwierzÄ…t do zamiany tÅ‚uszczu w wÄ™glowodany. Mam! Cuda siÄ™ dziejÄ…, bowiem Dario byÅ‚ w zasadzie ludzki. :D Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-12-21, 18:54:03 Nudne te teksty, jak... :evil:
Nawet na chomika by nie skopiowali! :wink: :lol: Ale kiedyÅ› byÅ‚em w dobrej formie... 8) Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-12-21, 18:58:16 bebe :lol:
Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-12-21, 19:00:02 RzekÅ‚bym nieskromnie - expert! :shock: :wink:
Ale ta gÅ‚upawka już mi minęła na szczęście. :lol: Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-12-21, 19:03:12 Super expert! MyÅ›l przekażesz komu trzeba. ;) :D RzekÅ‚bym nieskromnie- Trzeciemu! :lol: ;)
Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-12-21, 19:10:18 To ile jeść tego biaÅ‚ka? :shock:
:lol: :lol: :lol: Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-12-21, 19:20:42 Trzeciego pytaj! :lol: :lol:
Kiedy przyjdzie pora, a przyjdzie. ;) :D Tytu³: Odp: To be, or not to be? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-12-22, 12:24:07 Cytuj z: admin 2013-12-21, 19:10:18 To ile jeść tego biaÅ‚ka? :shock: :lol: :lol: :lol: W pierwszej kolejnoÅ›ci trzykrotnie dziÄ™kujÄ™ za analizÄ™, aprobatÄ™, aplauz. ;) AAA mi siÄ™ wypaliÅ‚o. :D BiaÅ‚ka należy wmieść tyle, aby czysto byÅ‚o. :D :roll: Ja tak na zawsze, abyÅ› mnie kiedyÅ› w jednej Å‚awce z ReniÄ… nie usadziÅ‚. ;) :lol: :P Ona gotowa "dzieciaka z kÄ…pielÄ… wylać" i to najlepiej lu... za zamiedzÄ™, wprost na Å‚awkÄ™ dla rezerwowych. ;)
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |