forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: akazah 2010-01-02, 14:14:07



Tytu³: goÅ‚Ä…bki optymalne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-01-02, 14:14:07
mam pytanie: czy robiliście kiedykolwiek gołąbki albo krokiety optymalne???
jeśli tak podzielcie się swoimi przepisami i doświadczeniem:)

pozdrawiam


Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-01-02, 15:05:49
akazah, ja mięso mielone z przyprawami zawijam w sparzone liście białej kapusty. Potem gotuję w wodzie z przyprawami, smalcem, koncentratem pomidorowym. Na koniec do sosu dolewam śmietanę 30 %. Kiedyś gołąbki robiłam z ryżem, teraz bez niego :)

Tutaj masz przepis ze strony Kristana :)  http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=10 
Smacznego :)


Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: barja 2010-01-02, 18:03:04
Ja robiÄ™ podobnie, tylko  nie dodajÄ™ Å›mietany. Do gotowania używam szybkowaru, jest bezkonkurencyjny.


Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-01-03, 18:57:30
A może chcesz "czarne"  http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=115  , a może "biaÅ‚e"  http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=116  , a jak masz "leniwca" to  http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=117    i.. po "paÅ„sku"  http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=128
  Pewnie wystarczy- wszystkiego Naj... w Nowym Roku.


Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-01-03, 19:03:46

"Gołąbki pańskie" już robiłam - są rewelacyjne.. :D


Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: aga 2010-01-03, 20:15:38
ja robiłam z kaszą jaglaną też niezłe :P


Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-01-04, 13:46:55
dziękuję za odpowiedzi... tak mnie naszło ostatnio na gołąbki, bo mama moja robiła, tylko że nie optymalne:( więc mi narobiła tylko ochoty....
i muszę teraz zrobić...


Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-01-04, 13:47:57
Cytuj z: renia 2010-01-03, 19:03:46
"Gołąbki pańskie" już robiłam - są rewelacyjne.. :D


reniu a możesz mi powiedzieć kapustę zawijam w karkówkę czy odwrotnie?


Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-01-04, 14:02:31

Odwrotnie. Liść kapusty kładziemy na rozklepanym plastrze karkówki . Liść też lekko tłuczemy, żeby było łatwiej zawijać. Po zawinięciu na wierzchu jest mięso, które obsmażamy.
 
Też dostałam na nie apetyt, więc czas na powtórkę.. :wink:


Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-01-05, 15:52:24
Reniu a powiedz mi  czy dÅ‚ugo dusiÅ‚aÅ› to miÄ™sko??? podlewaÅ‚aÅ› samÄ… wodÄ… czy coÅ› jeszcze dodawaÅ‚aÅ›??? jutro siÄ™ przymierzam do zrobienia :)


Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-01-05, 16:18:42
akazah, ja Ci odpowiem. Kroisz karkówkę na plastry, każdy plaster rozbijasz, po czym solisz, pieprzysz, można dodać papryki, majeranku, można trochę wyciśniętego czosnku rozetrzeć po kotlecie. Potem na wierzch kładziesz ze dwa liście kapusty, surowe, lekko przytłuczone tłuczkiem. Następnie mięso zawijasz w rulonik, spinasz po bokach np. wykałaczkami, lekko obtaczasz w mące i kładziesz na patelnię, na rozgrzany smalec. W drugim garnku zagotowujesz wodę również z małą ilością przypraw. Gdy na patelni ruloniki będą przypieczone na złocisty kolor, a woda w garnku zacznie wrzeć - wtedy wrzuć roladki do wody i gotuj do miękkości, ok. godziny - do półtorej, w zależności od rodzaju mięsa wieprzowego. Żeby sprawdzić mięso, wystarczy nakłuć je widelcem i gdy łatwo wchodzi, to mięso jest miękkie. Do gotującej wody można wcześniej dodać koncentrat pomidorowy, można również namoczone suszone lub mrożone grzyby - z pół godziny przed wyłączeniem. Na koniec podlać śmietanką. Ważna sprawa - mięso wkładamy na patelnię, gdy tłuszcz się dobrze rozgrzeje. Mięso smażone wrzucamy na wrzątek.
Wyjątkiem są wywary na zupy - wtedy mięso surowe zalewamy zimną wodą, żeby wszystko co najlepsze poszło do wywaru.

Ja robiłam już wiele lat temu takie roladki, ale farszem był ogórek kiszony, marchewka surowa i cebula w majeranku. Codownie to się komponowało z mięsem wołowym. Mam rozmrożoną teraz karkówkę, to spróbuje zrobić ją na jutro z kapustą. Nie muszę długo myśleć, żeby wiedzieć, że będzie dobre :lol:


Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-01-05, 16:22:43
Cytuj z: akazah 2010-01-05, 15:52:24
Reniu a powiedz mi  czy dÅ‚ugo dusiÅ‚aÅ› to miÄ™sko??? podlewaÅ‚aÅ› samÄ… wodÄ… czy coÅ› jeszcze dodawaÅ‚aÅ›??? jutro siÄ™ przymierzam do zrobienia :)
Ja też jutro  :D . Nie pamiętam dokładnie jak je robiłam. Nie jestem pewna, czy zostawiłam je w tłuszczu z pieczenia, czy dorabiałam sos. Ja je obsmażyłam na patelni, potem ułożyłam w takiej formie nierdzewnej i przykryłam folią oluminiową i piekłam w piekarniku ok. dwóch godzin, nie podlewając wodą, ani sosem. Pod folią nie wyschną za bardzo. Tylko z tym sosem nie pamiętam.. :?


Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-01-05, 16:26:10
No to jutro hitem dnia są roladki - czy też "gołąbki pańskie".. :D
"Opal" Ty robisz podobnie, jak ja robiÄ™ zrazy z woÅ‚owiny. Jest to jedno z najbardziej lubianych u nas daÅ„.  :D


Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-01-05, 16:29:13
Teraz nie wiem jaką wersję wybrać.. :roll: Twoja "Opal" jest prawidłowa, a moja przerobiona..


Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-01-05, 19:44:20
Cytuj z: renia 2010-01-05, 16:26:10
No to jutro hitem dnia są roladki - czy też "gołąbki pańskie".. :D
"Opal" Ty robisz podobnie, jak ja robię zrazy z wołowiny. Jest to jedno z najbardziej lubianych u nas dań. :D


To co opisywaÅ‚am (woÅ‚owina z ogórkiem kiszonym...) to wÅ‚aÅ›nie zrazy woÅ‚owe :) Teraz siÄ™ okazuje, że to sÄ… goÅ‚Ä…bki paÅ„skie :) Czy my nie za dużo jemy?  :lol: Dwa dania w jednym ;)  Moi mężczyźni nie jedli od poÅ‚udnia i teraz wrócili z pracy. SkrÄ™ciÅ‚o ich z gÅ‚odu na zapach tych roladek :) Zaraz bÄ™dÄ… gotowe i teraz nie wiem, ile na jutro zostanie :lol:


Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-01-05, 20:04:34
:lol: Ciekawe czy moich skręci..( chyba nie - bo trzeba być 5 lat na DO, żeby pokręciło  :lol:)  Zrobiłaś z sosem i koncentratem pomidorowym? Ja chcę zrobić w piekarniku.  :roll:


Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-01-05, 20:25:46
Tak, zrobiłam z koncentratem pomidorowym (mojej produkcji), tak jak opisałam wyżej. Na koniec wlałam śmietankę :) Mój mąż zjadł właśnie dwa takie płaty karkówki z kapustą w środku (dwie duże roladki), musiał być głodny ;) Syn jeszcze je, oby nie do jutra ;)
Ps. Resztę kapusty białej, której nie włożyłam do roladek, gotowała się w sosie, w którym był również tłuszcz spod smażenia.
WÅ‚aÅ›nie usÅ‚yszaÅ‚am od syna - mama - pyszne byÅ‚o. WiÄ™cej komplementów na dzisiaj nie potrzebujÄ™ ;) No może jeszcze w innym miejscu mieszkania  :oops: :twisted:


Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-01-05, 20:30:45
Jeszcze jeden taki post i zejdę do lodówki pomyszkować.. 8)


Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-01-05, 20:34:34
co ja bym bez Was zrobiła....jesteście kochane moje Panie :) bardzo Wam za to dziękuję....ja zrobię je jutro lub pojutrze- w zależności od funduszy...bo ostatnio z tym u nas cienko....kryzys dopadł nas na całego :(


Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-01-05, 21:58:33
Cytuj z: akazah 2010-01-05, 20:34:34
co ja bym bez Was zrobiła....jesteście kochane moje Panie :) bardzo Wam za to dziękuję....ja zrobię je jutro lub pojutrze- w zależności od funduszy...bo ostatnio z tym u nas cienko....kryzys dopadł nas na całego :(



I jak tu nie kląć?
Współczuję


Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-01-09, 12:33:20
a tej wody w tym garnku ma być dużo???? te roladki mają być całe przykryte czy niekoniecznie?


Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-01-09, 13:01:12
Jak do duszenia to maÅ‚o i na maÅ‚ym ogniu siÄ™ ten proceder uprawia :) 


Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-01-09, 13:21:50
Ja zawsze daję wody około pół cm nad poziom mięsa. Gotuję długo 1-1,5 godz.), więc część odparuje, a wody między gęsto ułożonym mięsem nie jest dużo.


Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-01-10, 12:16:18
dziękuję bardzo:) dziś robię na obiadek.... a z czym podajecie najczęściej tę potrawę???


Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-01-10, 18:29:31

Ja podaÅ‚am z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.  :D No ale teraz to już chyba "musztarda po obiedzie"  :(


Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-01-10, 20:31:09
ja również podałam z ziemniaczkami:) palce lizać, nie sądziłam że to może być takie dobre...mniam mniam


Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-01-10, 20:38:33
Czyli kapusta Å›wiÄ™ciÅ‚a dziÅ› triumf :)  :)  :) 

Kiedyś w Budapeszcie węgierskie małżeństwo zachwalało danie ich zdaniem znane wyłącznie na Węgrzech. Nazywali je kaposzta, jak trafiło na stół to się okazało że jest takie samo jak nasze gołąbki, z mięsem i ryżem, sos jedynie trochę bardziej ostry, pomidorowy może z czuszką.


Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-01-10, 21:21:28
No to mamy ładny sezon - gołąbki same wpadają nam do gąbki  :lol: Ja miałam dzisiaj - dla odmiany zwyczajne gołąbki  :lol: Do mielonego mięsa dołożyłam mielone skóry gotowane (niedużo), bo była okazja przemycić. Miałam ich narobione wprzód na dwa dni i nikt nie narzekał, że znowu to samo.
Jeszcze zostały mi do wypróbowania roladki z boczku. Chcę zrobić z surowego boczku - tylko nie wiem czym nadziewać, żeby u nas wszystkim dogodzić. Chyba najlepiej zrobię z ogórkiem kiszonym, do tego pasek szynki wędzonej i cebuli. No i zapiekane w piekarniku. Już czuję ten smak.. :lol: i zapach.. :wink:


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.