Tytu³: goÅ‚Ä…bki optymalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-01-02, 14:14:07 mam pytanie: czy robiliÅ›cie kiedykolwiek goÅ‚Ä…bki albo krokiety optymalne???
jeÅ›li tak podzielcie siÄ™ swoimi przepisami i doÅ›wiadczeniem:) pozdrawiam Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-01-02, 15:05:49 akazah, ja miÄ™so mielone z przyprawami zawijam w sparzone liÅ›cie biaÅ‚ej kapusty. Potem gotujÄ™ w wodzie z przyprawami, smalcem, koncentratem pomidorowym. Na koniec do sosu dolewam Å›mietanÄ™ 30 %. KiedyÅ› goÅ‚Ä…bki robiÅ‚am z ryżem, teraz bez niego :)
Tutaj masz przepis ze strony Kristana :) http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=10 Smacznego :) Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: barja 2010-01-02, 18:03:04 Ja robiÄ™ podobnie, tylko nie dodajÄ™ Å›mietany. Do gotowania używam szybkowaru, jest bezkonkurencyjny.
Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-01-03, 18:57:30 A może chcesz "czarne" http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=115 , a może "biaÅ‚e" http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=116 , a jak masz "leniwca" to http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=117 i.. po "paÅ„sku" http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=128
Pewnie wystarczy- wszystkiego Naj... w Nowym Roku. Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-01-03, 19:03:46 "GoÅ‚Ä…bki paÅ„skie" już robiÅ‚am - sÄ… rewelacyjne.. :D Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: aga 2010-01-03, 20:15:38 ja robiÅ‚am z kaszÄ… jaglanÄ… też niezÅ‚e :P
Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-01-04, 13:46:55 dziÄ™kujÄ™ za odpowiedzi... tak mnie naszÅ‚o ostatnio na goÅ‚Ä…bki, bo mama moja robiÅ‚a, tylko że nie optymalne:( wiÄ™c mi narobiÅ‚a tylko ochoty....
i muszÄ™ teraz zrobić... Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-01-04, 13:47:57 Cytuj z: renia 2010-01-03, 19:03:46 "GoÅ‚Ä…bki paÅ„skie" już robiÅ‚am - sÄ… rewelacyjne.. :D reniu a możesz mi powiedzieć kapustÄ™ zawijam w karkówkÄ™ czy odwrotnie? Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-01-04, 14:02:31 Odwrotnie. Liść kapusty kÅ‚adziemy na rozklepanym plastrze karkówki . Liść też lekko tÅ‚uczemy, żeby byÅ‚o Å‚atwiej zawijać. Po zawiniÄ™ciu na wierzchu jest miÄ™so, które obsmażamy. Też dostaÅ‚am na nie apetyt, wiÄ™c czas na powtórkÄ™.. :wink: Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-01-05, 15:52:24 Reniu a powiedz mi czy dÅ‚ugo dusiÅ‚aÅ› to miÄ™sko??? podlewaÅ‚aÅ› samÄ… wodÄ… czy coÅ› jeszcze dodawaÅ‚aÅ›??? jutro siÄ™ przymierzam do zrobienia :)
Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-01-05, 16:18:42 akazah, ja Ci odpowiem. Kroisz karkówkÄ™ na plastry, każdy plaster rozbijasz, po czym solisz, pieprzysz, można dodać papryki, majeranku, można trochÄ™ wyciÅ›niÄ™tego czosnku rozetrzeć po kotlecie. Potem na wierzch kÅ‚adziesz ze dwa liÅ›cie kapusty, surowe, lekko przytÅ‚uczone tÅ‚uczkiem. NastÄ™pnie miÄ™so zawijasz w rulonik, spinasz po bokach np. wykaÅ‚aczkami, lekko obtaczasz w mÄ…ce i kÅ‚adziesz na patelniÄ™, na rozgrzany smalec. W drugim garnku zagotowujesz wodÄ™ również z maÅ‚Ä… iloÅ›ciÄ… przypraw. Gdy na patelni ruloniki bÄ™dÄ… przypieczone na zÅ‚ocisty kolor, a woda w garnku zacznie wrzeć - wtedy wrzuć roladki do wody i gotuj do miÄ™kkoÅ›ci, ok. godziny - do półtorej, w zależnoÅ›ci od rodzaju miÄ™sa wieprzowego. Å»eby sprawdzić miÄ™so, wystarczy nakÅ‚uć je widelcem i gdy Å‚atwo wchodzi, to miÄ™so jest miÄ™kkie. Do gotujÄ…cej wody można wczeÅ›niej dodać koncentrat pomidorowy, można również namoczone suszone lub mrożone grzyby - z pół godziny przed wyÅ‚Ä…czeniem. Na koniec podlać Å›mietankÄ…. Ważna sprawa - miÄ™so wkÅ‚adamy na patelniÄ™, gdy tÅ‚uszcz siÄ™ dobrze rozgrzeje. MiÄ™so smażone wrzucamy na wrzÄ…tek.
WyjÄ…tkiem sÄ… wywary na zupy - wtedy miÄ™so surowe zalewamy zimnÄ… wodÄ…, żeby wszystko co najlepsze poszÅ‚o do wywaru. Ja robiÅ‚am już wiele lat temu takie roladki, ale farszem byÅ‚ ogórek kiszony, marchewka surowa i cebula w majeranku. Codownie to siÄ™ komponowaÅ‚o z miÄ™sem woÅ‚owym. Mam rozmrożonÄ… teraz karkówkÄ™, to spróbuje zrobić jÄ… na jutro z kapustÄ…. Nie muszÄ™ dÅ‚ugo myÅ›leć, żeby wiedzieć, że bÄ™dzie dobre :lol: Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-01-05, 16:22:43 Cytuj z: akazah 2010-01-05, 15:52:24 Reniu a powiedz mi czy dÅ‚ugo dusiÅ‚aÅ› to miÄ™sko??? podlewaÅ‚aÅ› samÄ… wodÄ… czy coÅ› jeszcze dodawaÅ‚aÅ›??? jutro siÄ™ przymierzam do zrobienia :) Ja też jutro  :D . Nie pamiÄ™tam dokÅ‚adnie jak je robiÅ‚am. Nie jestem pewna, czy zostawiÅ‚am je w tÅ‚uszczu z pieczenia, czy dorabiaÅ‚am sos. Ja je obsmażyÅ‚am na patelni, potem uÅ‚ożyÅ‚am w takiej formie nierdzewnej i przykryÅ‚am foliÄ… oluminiowÄ… i piekÅ‚am w piekarniku ok. dwóch godzin, nie podlewajÄ…c wodÄ…, ani sosem. Pod foliÄ… nie wyschnÄ… za bardzo. Tylko z tym sosem nie pamiÄ™tam.. :?Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-01-05, 16:26:10 No to jutro hitem dnia sÄ… roladki - czy też "goÅ‚Ä…bki paÅ„skie".. :D
"Opal" Ty robisz podobnie, jak ja robiÄ™ zrazy z woÅ‚owiny. Jest to jedno z najbardziej lubianych u nas daÅ„. :D Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-01-05, 16:29:13 Teraz nie wiem jakÄ… wersjÄ™ wybrać.. :roll: Twoja "Opal" jest prawidÅ‚owa, a moja przerobiona..
Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-01-05, 19:44:20 Cytuj z: renia 2010-01-05, 16:26:10 No to jutro hitem dnia sÄ… roladki - czy też "goÅ‚Ä…bki paÅ„skie".. :D "Opal" Ty robisz podobnie, jak ja robiÄ™ zrazy z woÅ‚owiny. Jest to jedno z najbardziej lubianych u nas daÅ„. :D To co opisywaÅ‚am (woÅ‚owina z ogórkiem kiszonym...) to wÅ‚aÅ›nie zrazy woÅ‚owe :) Teraz siÄ™ okazuje, że to sÄ… goÅ‚Ä…bki paÅ„skie :) Czy my nie za dużo jemy? :lol: Dwa dania w jednym ;) Moi mężczyźni nie jedli od poÅ‚udnia i teraz wrócili z pracy. SkrÄ™ciÅ‚o ich z gÅ‚odu na zapach tych roladek :) Zaraz bÄ™dÄ… gotowe i teraz nie wiem, ile na jutro zostanie :lol: Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-01-05, 20:04:34 :lol: Ciekawe czy moich skrÄ™ci..( chyba nie - bo trzeba być 5 lat na DO, żeby pokrÄ™ciÅ‚o :lol:) ZrobiÅ‚aÅ› z sosem i koncentratem pomidorowym? Ja chcÄ™ zrobić w piekarniku. :roll:
Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-01-05, 20:25:46 Tak, zrobiÅ‚am z koncentratem pomidorowym (mojej produkcji), tak jak opisaÅ‚am wyżej. Na koniec wlaÅ‚am Å›mietankÄ™ :) Mój mąż zjadÅ‚ wÅ‚aÅ›nie dwa takie pÅ‚aty karkówki z kapustÄ… w Å›rodku (dwie duże roladki), musiaÅ‚ być gÅ‚odny ;) Syn jeszcze je, oby nie do jutra ;)
Ps. ResztÄ™ kapusty biaÅ‚ej, której nie wÅ‚ożyÅ‚am do roladek, gotowaÅ‚a siÄ™ w sosie, w którym byÅ‚ również tÅ‚uszcz spod smażenia. WÅ‚aÅ›nie usÅ‚yszaÅ‚am od syna - mama - pyszne byÅ‚o. WiÄ™cej komplementów na dzisiaj nie potrzebujÄ™ ;) No może jeszcze w innym miejscu mieszkania :oops: :twisted: Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-01-05, 20:30:45 Jeszcze jeden taki post i zejdÄ™ do lodówki pomyszkować.. 8)
Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-01-05, 20:34:34 co ja bym bez Was zrobiÅ‚a....jesteÅ›cie kochane moje Panie :) bardzo Wam za to dziÄ™kujÄ™....ja zrobiÄ™ je jutro lub pojutrze- w zależnoÅ›ci od funduszy...bo ostatnio z tym u nas cienko....kryzys dopadÅ‚ nas na caÅ‚ego :(
Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-01-05, 21:58:33 Cytuj z: akazah 2010-01-05, 20:34:34 co ja bym bez Was zrobiÅ‚a....jesteÅ›cie kochane moje Panie :) bardzo Wam za to dziÄ™kujÄ™....ja zrobiÄ™ je jutro lub pojutrze- w zależnoÅ›ci od funduszy...bo ostatnio z tym u nas cienko....kryzys dopadÅ‚ nas na caÅ‚ego :( I jak tu nie kląć? WspółczujÄ™ Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-01-09, 12:33:20 a tej wody w tym garnku ma być dużo???? te roladki majÄ… być caÅ‚e przykryte czy niekoniecznie?
Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-01-09, 13:01:12 Jak do duszenia to maÅ‚o i na maÅ‚ym ogniu siÄ™ ten proceder uprawia :)
Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-01-09, 13:21:50 Ja zawsze dajÄ™ wody okoÅ‚o pół cm nad poziom miÄ™sa. GotujÄ™ dÅ‚ugo 1-1,5 godz.), wiÄ™c część odparuje, a wody miÄ™dzy gÄ™sto uÅ‚ożonym miÄ™sem nie jest dużo.
Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-01-10, 12:16:18 dziÄ™kujÄ™ bardzo:) dziÅ› robiÄ™ na obiadek.... a z czym podajecie najczęściej tÄ™ potrawÄ™???
Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-01-10, 18:29:31 Ja podaÅ‚am z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. :D No ale teraz to już chyba "musztarda po obiedzie" :( Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-01-10, 20:31:09 ja również podaÅ‚am z ziemniaczkami:) palce lizać, nie sÄ…dziÅ‚am że to może być takie dobre...mniam mniam
Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-01-10, 20:38:33 Czyli kapusta Å›wiÄ™ciÅ‚a dziÅ› triumf :) :) :)
KiedyÅ› w Budapeszcie wÄ™gierskie małżeÅ„stwo zachwalaÅ‚o danie ich zdaniem znane wyÅ‚Ä…cznie na WÄ™grzech. Nazywali je kaposzta, jak trafiÅ‚o na stół to siÄ™ okazaÅ‚o że jest takie samo jak nasze goÅ‚Ä…bki, z miÄ™sem i ryżem, sos jedynie trochÄ™ bardziej ostry, pomidorowy może z czuszkÄ…. Tytu³: Odp: goÅ‚Ä…bki optymalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-01-10, 21:21:28 No to mamy Å‚adny sezon - goÅ‚Ä…bki same wpadajÄ… nam do gÄ…bki :lol: Ja miaÅ‚am dzisiaj - dla odmiany zwyczajne goÅ‚Ä…bki :lol: Do mielonego miÄ™sa doÅ‚ożyÅ‚am mielone skóry gotowane (niedużo), bo byÅ‚a okazja przemycić. MiaÅ‚am ich narobione wprzód na dwa dni i nikt nie narzekaÅ‚, że znowu to samo.
Jeszcze zostały mi do wypróbowania roladki z boczku. Chcę zrobić z surowego boczku - tylko nie wiem czym nadziewać, żeby u nas wszystkim dogodzić. Chyba najlepiej zrobię z ogórkiem kiszonym, do tego pasek szynki wędzonej i cebuli. No i zapiekane w piekarniku. Już czuję ten smak.. :lol: i zapach.. :wink:
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |