Tytu³: Obserwacje wlasnego organizmu Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-01-09, 10:04:57 Miedzy Swietami a Nowym rokiem postanowilem zmienic moje tradycyjne sniadanie, czyli omleta na jajka gotowane na miekko.
Zjadalem jedno cale jajko i 5 zoltek, jeden chleb Waza z 50-ma gramami masla. Obiadokolacje jak zwykle tak, ze calodzienny bilans BTW byl w okolicach 1:3:0,5-1,5 Po tygodniu pokazaly sie na twarzy czerwone, podskorne plamy i swad skory w okolocach klatki piersiowej i podbrzusza. Postanowilem wiec wrocic do standardu, czyli omleta na 80 - 100 gr masla, ktory od trzech dni jjem z kasza jaglana, do pracy biore jeden chlebek Waza z 40 gr masla i 40 gr bardzo dobrego sera (BTW 1:3:0) i na obiad jak zwykle tak, ze calodzienne BTW jest w okolicach 1:3:0,5-1,5. Rezultat jest taki, ze samopoczucie jest duzo lepsze, czerwonch plam nie ma i skora nie swedzi. Wniosek: smazone na masle ( tluszczu ) jaja / zoltka sa dla mojego organizmu duzo lepsze co potwierdza wczesniej przedstawiona przez Pana dr. Jana Kwasniewskiegp teorie. Tytu³: Odp: Obserwacje wlasnego organizmu Wiadomo¶æ wys³ana przez: Daniel 2010-01-09, 13:02:09 Z tego co piszesz, to nastÄ…piÅ‚a reakcja organizmu na alergen. Jednak wnioski, które wysnuwasz, moim zdaniem mogÄ… być bÅ‚Ä™dne. Wystarczy tylko maÅ‚a ilość alergenu, aby wywoÅ‚ać uczulenie. Dlatego czÄ™sto umyka, to naszej uwadze. Jeżeli masz takie reakcje, to na Twoim miejscu zabawiÅ‚bym siÄ™ w detektywa. Alergia jest od drobin biaÅ‚ka, a one aktywne sÄ… w stanie surowym. Jeść jeden rodzaj biaÅ‚ka i sprawdzać reakcje. OdstÄ™p pomiÄ™dzy próbami zrobić 48 godzinny.
Surowe jajko (niedogotowane) może być przyczynÄ… alergii. Tytu³: Odp: Obserwacje wlasnego organizmu Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-01-09, 14:52:19 Daniel, tez o tym myslalem. Jednak powiem Ci szczerze, ze nie mam ochoty na tego rodzaju rotacje. Stwierdzilem, ze jajko w tej formie mi nie sluzy wiec w tej formie jajka jesc nie bede. Mamy tak malo czasu, w koncu zycie jest jedno, ze nie mam czasu na zabawe w detektywa i bede jadl to co wiem, ze mi sluzy.
Ale masz racje. Tytu³: Odp: Obserwacje wlasnego organizmu Wiadomo¶æ wys³ana przez: Jerzy 2010-01-09, 17:42:14 Ja miaÅ‚em podobne objawy skórne najpierw swÄ™dzenie i pieczenie potem czerwienienie a w koÅ„cu Å‚uszczenie siÄ™ skóry wszystkie te objawy na twarzy i mam je okresowo do dzisiaj. ByÅ‚em na diecie Atkinsa i z powodów w/w nigdy nie ukoÅ„czyÅ‚em I etapu tej diety.
Mam zamiar zacząć DO w której jest mniej biaÅ‚ka i wiÄ™cej wÄ™gli niż w Atkinsie (przynajmniej w I etapie). Zawsze podejrzewaÅ‚em, że te wykwity skórne to sprawka dużej ilośći biaÅ‚ka lub alergia na miÄ™so wieprzowe.Ale tak naprawdÄ™ to tylko domysÅ‚y. Tytu³: Odp: Obserwacje wlasnego organizmu Wiadomo¶æ wys³ana przez: raff75 2010-01-10, 09:06:07 Ja też mam czerwone zmiany na twarzy. Skóra na caÅ‚ym ciele gÅ‚adka i elegancka, a na gÄ™bie plamy i jakieÅ› zmiany podskórne. Szczególnie po kÄ…pieli i posmarowaniu oliwkÄ… lub kremem.
Tytu³: Odp: Obserwacje wlasnego organizmu Wiadomo¶æ wys³ana przez: aga 2010-01-10, 10:41:32 Ja na Å›wiÄ™ta upiekÅ‚am pieguski optymalne i zauważyÅ‚m że nie cuchnie mi z ust,po Å›wiÄ™tach skoÅ„czyÅ‚y sie pieguski i znów zaczeÅ‚o mi jechać smrodem z ust.Przedwczoraj zaczeÅ‚am jeść ok (3sz) dziennie i już nie mam problemu z oddecchem.Czy ten oddech może być zwÄ…zany z zakwaszeniem, może za maÅ‚o jadÅ‚am warzyw jak myÅ›licie?
Tytu³: Odp: Obserwacje wlasnego organizmu Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-01-10, 12:11:04 "aga" a jak dlugo jestes na diecie?
Tytu³: Odp: Obserwacje wlasnego organizmu Wiadomo¶æ wys³ana przez: aga 2010-01-10, 12:28:04 We wrzeÅ›niu mineÅ‚o dwa lata.
Tytu³: Odp: Obserwacje wlasnego organizmu Wiadomo¶æ wys³ana przez: przemo 2010-01-11, 00:05:24 Cytuj z: adampio 2010-01-09, 10:04:57 Wniosek: smazone na masle ( tluszczu ) jaja / zoltka sa dla mojego organizmu duzo lepsze co potwierdza wczesniej przedstawiona przez Pana dr. Jana Kwasniewskiegp teorie. A mnie smażenie na maÅ›le nie smakuje przez zbytnie podgrzanie sie masÅ‚a w czasie takiego przyzadzania jajek/ żółtek, wole wypić podgrzane (tylko roztopione) masÅ‚o oddzielnie a żółtka zjeść na pół miekko. Jest to tylko kwestia zmiany smaku masÅ‚a ktore mi nie odpowiada po zbytnim podgrzaniu ale nie wierze że to jest powodu oddczuwania tak szybko jakiekolwiek dolegliwoÅ›ci... bo co by sie dziaÅ‚o z ludzmi ktorych dieta daleka jest od optymalnej. Tytu³: Odp: Obserwacje wlasnego organizmu Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2010-01-11, 06:59:25 Nie trzeba zbytnio podgrzewać masÅ‚a - 1 jajko i 6-7 żółtek + 40-50 gr masÅ‚a - fantastyczne "jaja w szklance" :)
Tytu³: Odp: Obserwacje wlasnego organizmu Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-01-11, 10:24:04 Cytuj z: adamel 2010-01-11, 06:59:25 Nie trzeba zbytnio podgrzewać masÅ‚a - 1 jajko i 6-7 żółtek + 40-50 gr masÅ‚a - fantastyczne "jaja w szklance" :) czyli po wiedeÅ„sku. Jaja należy ugotować na miÄ™kko i dać do szklanki - tu jedno Å‚Ä…cznie z biaÅ‚kiem, z pozostaÅ‚ych same żółtka. Oraz masÅ‚o. Też lubiÄ™. Tytu³: Odp: Obserwacje wlasnego organizmu Wiadomo¶æ wys³ana przez: przemo 2010-01-11, 13:45:36 Cytuj z: adamel 2010-01-11, 06:59:25 Nie trzeba zbytnio podgrzewać masÅ‚a - 1 jajko i 6-7 żółtek + 40-50 gr masÅ‚a - fantastyczne "jaja w szklance" :) Tylko mnie na pierwszy posiÅ‚ek nie wystarczy tylko tyle tÅ‚uszczu co 50g masÅ‚a bo jem ok 130g tÅ‚uszczu + zółtka. Jakbym chciaÅ‚ sobie zrobić tak jajecznice to byÅ‚aby z tego niezÅ‚a papka :lol: a tÅ‚uszcz tak by pÅ‚ywaÅ‚ że musiaÅ‚bym go jesc Å‚yżka Tytu³: Odp: Obserwacje wlasnego organizmu Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-01-11, 14:21:08 Cytuj z: adamel 2010-01-11, 06:59:25 Nie trzeba zbytnio podgrzewać masÅ‚a - 1 jajko i 6-7 żółtek + 40-50 gr masÅ‚a - fantastyczne "jaja w szklance" :) "admin" kiedys pisal o tym, ze podczas smazenia zoltek na masle dzieje sie cos dobrego Tytu³: Odp: Obserwacje wlasnego organizmu Wiadomo¶æ wys³ana przez: Daniel 2010-01-11, 14:29:09 Alergen jest drobinÄ… biaÅ‚ka. UkÅ‚ad odpornoÅ›ciowy je rozpoznaje i w różny sposób reaguje.
Reakcja może siÄ™ rozpocząć już po 15 minutach i stopniowo wygasa w przeciÄ…gu 48 godzin. W wyniku obróbki termicznej alergen ulega modyfikacji i przestaje być groźny. Dlatego ten sam produkt na surowo uczula, a ugotowany już nie. Np. jajecznica na maÅ›le może nie szkodzić, a zjedzenie jajka na miÄ™kko czy masÅ‚a nie podgrzanego już wprowadza zamieszanie u osób uczulonych. Tytu³: Odp: Obserwacje wlasnego organizmu Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2010-01-11, 15:30:13 Cytuj z: przemo 2010-01-11, 13:45:36 Cytuj z: adamel 2010-01-11, 06:59:25 Nie trzeba zbytnio podgrzewać masÅ‚a - 1 jajko i 6-7 żółtek + 40-50 gr masÅ‚a - fantastyczne "jaja w szklance" :) Tylko mnie na pierwszy posiÅ‚ek nie wystarczy tylko tyle tÅ‚uszczu co 50g masÅ‚a bo jem ok 130g tÅ‚uszczu + zółtka. Jakbym chciaÅ‚ sobie zrobić tak jajecznice to byÅ‚aby z tego niezÅ‚a papka :lol: a tÅ‚uszcz tak by pÅ‚ywaÅ‚ że musiaÅ‚bym go jesc Å‚yżka Tytu³: Odp: Obserwacje wlasnego organizmu Wiadomo¶æ wys³ana przez: RTS 2010-01-11, 15:57:04 Cytuj z: adampio 2010-01-11, 14:21:08 Cytuj z: adamel 2010-01-11, 06:59:25 Nie trzeba zbytnio podgrzewać masÅ‚a - 1 jajko i 6-7 żółtek + 40-50 gr masÅ‚a - fantastyczne "jaja w szklance" :) "admin" kiedys pisal o tym, ze podczas smazenia zoltek na masle dzieje sie cos dobrego Magia! :o 8) Tytu³: Odp: Obserwacje wlasnego organizmu Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-01-11, 16:18:20 Cytuj z: adamel 2010-01-11, 06:59:25 Nie trzeba zbytnio podgrzewać masÅ‚a - 1 jajko i 6-7 żółtek + 40-50 gr masÅ‚a - fantastyczne "jaja w szklance" :) Czy wbijasz żółtka do szklanki i potem wkÅ‚adasz szklankÄ™ na gotujÄ…cÄ… siÄ™ wodÄ™? Jeszcze nigdy tego nie próbowaÅ‚am, ale widziaÅ‚am w telewizji jak to siÄ™ robi :) Bardzo lubiÄ™ żółtka na miÄ™kko i chyba niedÅ‚ugo jednak zaryzykujÄ™ <pÄ™knieciem szklanki :lol: > ten sposób. Tytu³: Odp: Obserwacje wlasnego organizmu Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2010-01-11, 16:19:22 Cytuj z: Teresa Stachurska 2010-01-11, 10:24:04 czyli po wiedeÅ„sku. Mój tata robiÅ‚ mi tÄ… potrawÄ™. Bardzo jÄ… lubiÄ™ - jak to smaki z dzieciÅ„stwa czÄ™sto ksztaÅ‚tujÄ… jadÅ‚ospis po latach  :roll: Tytu³: Odp: Obserwacje wlasnego organizmu Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-01-11, 16:22:29 Blackend - proszÄ™, opisz dokÅ‚adnie jak to robiÅ‚.
Tytu³: Odp: Obserwacje wlasnego organizmu Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2010-01-11, 16:35:20 To jest maÅ‚o skomplikowane 8)
Tak jak pisaÅ‚a p. Teresa Jajka gotujemy na miÄ™kko-twardo, do szklanki wrzucamy np. jedno caÅ‚e i parÄ™ żółtek do tego masÅ‚o, pietruszkÄ™, sol do smaku, a potem Å‚yżeczkÄ… mocny "miszung" i bach do "dzioba" ;) Tytu³: Odp: Obserwacje wlasnego organizmu Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-01-11, 16:48:56 To jednak jest inna potrawa od tej, o której pisaÅ‚am. Ty gotujesz jajka na miÄ™kko, wybierasz żółtka do szklanki, mieszasz z masÅ‚em i przyprawami. Ja opisaÅ‚am żółtka surowe wbijane do szklanki i gotowane w szklance na wrzÄ…tku. Nazwy nie znam, ale to podobno dopiero jest pyszotka :) Można zamiast szklanki użyć innego żaroodpornego naczynia mieszczÄ…cego siÄ™ do wiÄ™kszego garnka z wodÄ…. Można też ubić pianÄ™ z biaÅ‚ka i dodać żółtka, przyprawy - razem gotować we wrzÄ…tku. Na wierzch gotowej potrawy poÅ‚ożyć masÅ‚o :)
Tytu³: Odp: Obserwacje wlasnego organizmu Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2010-01-11, 16:57:20 Nie znam tej potrawy, ale tak na mój chÅ‚opski "rozum" ;) to to żółtko zetnie siÄ™ w tym wrzÄ…tku jak normalne jajko na miÄ™kko 8)
Tytu³: Odp: Obserwacje wlasnego organizmu Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-01-11, 17:16:27 Okazuje siÄ™, że ja również opisaÅ‚am sposób przygotowania jajek po wiedeÅ„sku :) http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Aniadanie_wiede%C5%84skie
SÄ… dwie wersje : http://breakfast.blox.pl/2009/01/Jajko-w-szklance.html Tytu³: Odp: Obserwacje wlasnego organizmu Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2010-01-12, 12:27:56 Ja gotujÄ™ jajka 45-60 sek., w zależnoÅ›ci od ich wielkoÅ›ci, bardzo krótko studzÄ™ ( żeby tylko siÄ™ nie oparzyć ), rozbijam "przez pół", resztki surowego biaÅ‚ka wywalam, a żółteczka piÄ™knie same, w caÅ‚oÅ›ci wypÅ‚ywajÄ… do szklanki, zanurzonej we wrzÄ…tku, proÅ›ciutko na maseÅ‚ko, dokÅ‚adam biaÅ‚ko Å›ciÄ™te z 1 jajka i to by byÅ‚o na tyle :) :D Pyszota! 8)
Tytu³: Odp: Obserwacje wlasnego organizmu Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-01-12, 22:38:28 Prawdopodobnie - to co przygotowujesz, jest szybszÄ… i prostszÄ… wersjÄ… jajek po wiedeÅ„sku. Jutro spróbujÄ™ przygotować Å›niadanie wg ogryginalnego przepisu - surowe żółtka na wrzÄ…tek, w szklance :) Może nie przypalÄ™ :lol: Jak przypalÄ™, to wywalÄ™ :lol:
Tytu³: Odp: Obserwacje wlasnego organizmu Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2010-01-12, 22:40:14 ...i bÄ™dziesz gÅ‚odna :lol:
Tytu³: Odp: Obserwacje wlasnego organizmu Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-01-12, 22:52:28 Postaram siÄ™ nie przypalić :lol: OpiszÄ™ później wrażenie, które odczuje moje podniebienie :lol: Już możesz mi zazdroÅ›cić ;)
Tytu³: Odp: Obserwacje wlasnego organizmu Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2010-01-12, 22:55:51 Å»yczÄ™ powodzenia :) i już zazdroszczÄ™ :lol:
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |