forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Kuchnia Optymalna. => Wtek zaczty przez: adampio 2010-01-11, 22:59:10



Tytu: Zupa ogorkowa z wkladka
Wiadomo wysana przez: adampio 2010-01-11, 22:59:10
Kocham ta zupe, wiem, ze kazdy ja potrafi zrobic, ale jak dostalem kiszone ogorasy od mamy to o niczym innym nie myslalem. Zupa jest super.
Robie ja bardziej po goralsku niz po nizinnemu dlatego moze byc ciekawa.

Zaczynam od:

-wyciagniecia z zamrazarki 1-1,5 kg zeberek, dobrych z duza iloscia miesa, najlepiej z duzej, 150 kg swini, hahahahaa
- jak te sie rozmroza, wlewam do garnka 2 litry wody, po zagotowaniu dodaje dwie kostki bulionu wolowego
- obieram 3 duze pietruszki. Kocham pitruszki nadaja zupie slodkosci
- 5 marchewek, tez daja slodkosci
- cwiarte selera
- 6 ziemniakow
- wszystkie warzywa ( minus ziemniaki ) kroje wmniejsza kostke
- ziemniaki kroje w wieksza kostke

Jak juz woda sie zagotuje dodaje dwie kostki bulionowe.
Nastepnie wkladam zeberka, ktore sie gotuja do godziny. Wszystko zalezy od wielkosci i "miesistosci" zeberek.
Jak juz te sa ugotowane wyciagam zeberka i dodaje wazywa na 20 min.
Teraz ucieram na grubej tarce 800 gr ogorkow, jest ich okolo 6-8 sztuk.
Te utarte ogorki smaze na  ( okolo 100- 150 gr ) smalcu az beda miekkie
Jak juz wywar z warzywami jest gotowy, odlewam z garnka kubek, okolo 250 ml wywaru wlasnie do kubka i "chowam"
Nastepnie dodaje do ogorkow latem zamrozony koper, dwie lyzki, nie lyzeczki oraz majeranek
Smaze dalej ogorki z tymi przyprawami
Teraz dodaje usmazone ogorki do wywaru
Smakuje, jesli za malo kwasny-a pewnie jest dolewam garnuszek soku ze sloika
Smakuje. Jest za kwasny mam w dalszym ciagu garnuszek wywaru, ktory moge dolac.
Znajac polskie podniebienie, nie bedzie potrzebny.......ale macie.
Teraz juz nic innego nie pozostalo jak wlozyc wczesniej ugotowane mieso w duzych kawalkach, najlepiej z koscia i czekac do jutra.

Ja podaje to tak:

Na moj talezklade 50 gr masla
Zalewam to zupa ze wszystkimi warzywami, klade lyzke smietany 36 % na srodek zupy,ktora mieszam dokladnie i na to klade takie potrojne zeberko ze 150 kg-owej swini. UHM PALCE LIZAC.

Jeden talez-trzy dania.

Wyliczanka jest latwa ( na oko ):

B (25 gr ):z  miesa okolo 150 gr zeberek z kochanymi chrzastkami
T (40 gr) : z  masla 50 gr
W ( 15 gr): z w rzyw okolo 150 gr

BTW gdzies w okolicach 1:1,8: 0,7 ?

Nalezy dodac do dziennego bilansu a zupa, ze hohohohohoho...przegoralska


Tytu: Odp: Zupa ogorkowa z wkladka
Wiadomo wysana przez: renia 2010-01-11, 23:08:36
"adampio" dzięki  :D To jest telepatia  :wink: bo ja planowałam w tym tygodniu ogórkową zrobić. Trochę modernizacji przepisu nie zaszkodzi.
Po tym przepisie znowu pójdę głodna spać.. :lol:


Tytu: Odp: Zupa ogorkowa z wkladka
Wiadomo wysana przez: Rudka 2010-01-12, 03:37:06
Nierozumiem -po co Ty te ogórki smazysz????? za dużo ewangelli
  ja na koniec gotowania  wsypuje uprzednio utarte na tarce .
 


Tytu: Odp: Zupa ogorkowa z wkladka
Wiadomo wysana przez: adampio 2010-01-12, 07:17:49
Tak, ale moje sa miekkie, rozplywaja sie w ustach, hmmmm


Tytu: Odp: Zupa ogorkowa z wkladka
Wiadomo wysana przez: akazah 2010-01-12, 09:46:48
brzmi cudownie.... uwielbiam zupkę ogórkową :)


Tytu: Odp: Zupa ogorkowa z wkladka
Wiadomo wysana przez: Rudka 2010-01-12, 23:37:02
Kobiety nie lubią miękkich i rozpływających się w ustach.
  No ale każdy ma swój sposób aby podniebieniu dogodzić


Tytu: Odp: Zupa ogorkowa z wkladka
Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2010-01-12, 23:39:36
Cytuj z: Rudka 2010-01-12, 23:37:02
Kobiety nie lubią miękkich i rozpływających się w ustach.
   No ale każdy ma swój sposób aby podniebieniu dogodzić



Fajna genealizacja :)  Ja akurat lubię dania delikatne w smaku i formie.


Tytu: Odp: Zupa ogorkowa z wkladka
Wiadomo wysana przez: adamel 2010-01-12, 23:40:57
Ło matko z córką, czy tu żaden temat na poważnie nie przejdzie? :shock: :lol: :mrgreen:


Tytu: Odp: Zupa ogorkowa z wkladka
Wiadomo wysana przez: adamel 2010-01-12, 23:42:26
To miało być a propos postu Rudki :roll:


Tytu: Odp: Zupa ogorkowa z wkladka
Wiadomo wysana przez: Opal 2010-01-13, 08:49:45
Cytuj z: adamel 2010-01-12, 23:40:57
Ło matko z córką, czy tu żaden temat na poważnie nie przejdzie? :shock: :lol: :mrgreen:


W każdym poważnym temacie wkładka powinna być :lol: ;)


Tytu: Odp: Zupa ogorkowa z wkladka
Wiadomo wysana przez: akazah 2010-01-13, 12:54:14
adampio - ta zupa wychodzi bardzo gęsta??? właśnie ją gotuje.....spożytkuje jutro tak jak radzisz..... ale już wiem że będzie pychotka....
zresztą wszystkie Twoje przepisy są REWELACYJNE!!!!!!!!!


Tytu: Odp: Zupa ogorkowa z wkladka
Wiadomo wysana przez: adampio 2010-01-13, 13:44:00
Cytuj z: akazah 2010-01-13, 12:54:14
adampio - ta zupa wychodzi bardzo gęsta??? właśnie ją gotuje.....spożytkuje jutro tak jak radzisz..... ale już wiem że będzie pychotka....
zresztą wszystkie Twoje przepisy są REWELACYJNE!!!!!!!!!


Jezeli jest za gesta a masz wode z ogorkow to dolej. jezeli  nie masz wody z ogorkow to dolej troche zwyklej wody.
Ale poczekaj troche bo surowe warzywa sa objetosciowo troche wieksze, po ugotowaniu zmniejsza swoja objetosc.
Jak powiedzialem dolej na koncu troce wody do takiej gestosci jaka lubisz.


forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.