forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: akazah 2010-02-03, 10:15:07



Tytu³: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-02-03, 10:15:07
wczoraj odkryłam przepis na przepyszne bułeczki :) palce lizać
może już je kiedyś robiliście, bo przepis prawdopodobnie mam wydrukowany z internetu.... i leżał z innymi przepisami głęboko w szafie:)

OTO PRZEPIS:

- 100 g kokos
- 100 g mÄ…ka
- 500 g białka
- szczypta soli

Kokos zarumienić na patelni i pozostawić do wystygnięcia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać mąkę i kokos, delikatnie wymieszać by pianka nie opadła. Blachę wykładamy pergaminem. Piankę kładziemy łyżką, tak by powstała mała bułeczka, ok. 2 czubate łyżki nakładamy za kolejnością jedna na drugą. Z porcji wychodzi ok. 12 bułeczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku tem. 180 C, ok. 40 min. by były rumiane, przechowujemy w woreczku foliowym.

Mi bułeczki przywarły do papieru, więc myślę że najlepiej posmarować papier smalcem lub masłem, żeby tego uniknąć.
Myślę że można też posypać na wierzch makiem lub sezamem.

W 100g produktu:
B: 8,6 T:8,9 W: 15,7

Jedna bułeczka waży ok. 40g i ma B:4 T:4,5 W:7,5


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-02-24, 14:39:55
czy wiecie co może być powodem przywierania bułek do papieru do pieczenia??? robiłam na dwa sposoby. raz posmarowałam papier smalcem a raz nie ale efekt przywierania i tak się pojawił... :(


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-24, 14:43:14

A jaki dałaś papier? Bo mi wczoraj do chleba przywarła folia aluminiowa. Lepszy chyba jest biały papier do ciast. No i ja smaruję masłem.


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-02-24, 14:46:39
dalam taki specjalny do pieczenia - brazowy.... ale tak strasznie przywieraja te bulki ze az sie wierzyc nie chce.... wiecej roboty z odklejeniem tego papieru od bulek niz samo robienie.... i nie wiem z jakiego powodu... moze zrobic na zlotku???


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-02-24, 15:00:16
Cytuj z: akazah 2010-02-24, 14:39:55
czy wiecie co może być powodem przywierania bułek do papieru do pieczenia??? robiłam na dwa sposoby. raz posmarowałam papier smalcem a raz nie ale efekt przywierania i tak się pojawił... :(


To nie może chodzić o papier do pieczenia. Mnie na szarym, czy biaÅ‚ym nigdy nic nie przywiera. Moim zdaniem wina leży :lol:  w skÅ‚adzie ciasta, w którym brak tÅ‚uszczu. Tak samo jak do chleba biaÅ‚kowego, do tych buÅ‚eczek też trzeba dodać masÅ‚a i problem zniknie.


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-02-24, 15:55:24
Grażyna robi to jak w przepisie  http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=36
  Natomiast ja smarowaÅ‚em  blachÄ™ od piekarnika grubo smalcem, żona piekÅ‚a nieco dÅ‚użej i same odskakiwaÅ‚y.
Teraz nie ma takiej potrzeby - są zbędne , choć wyśmienite.
Pozdrawiam Grażynkę B.


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-02-24, 15:57:22
Cytuj z: Opal 2010-02-24, 15:00:16
Cytuj z: akazah 2010-02-24, 14:39:55
czy wiecie co może być powodem przywierania bułek do papieru do pieczenia??? robiłam na dwa sposoby. raz posmarowałam papier smalcem a raz nie ale efekt przywierania i tak się pojawił... :(


To nie może chodzić o papier do pieczenia. Mnie na szarym, czy białym nigdy nic nie przywiera. Moim zdaniem wina leży :lol:  w składzie ciasta, w którym brak tłuszczu. Tak samo jak do chleba białkowego, do tych bułeczek też trzeba dodać masła i problem zniknie.


a jak myślisz dużo tego masła?????
Cytuj z: kristan 2010-02-24, 15:55:24
Grażyna robi to jak w przepisie  http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=36
  Natomiast ja smarowaÅ‚em  blachÄ™ od piekarnika grubo smalcem, żona piekÅ‚a nieco dÅ‚użej i same odskakiwaÅ‚y.
Teraz nie ma takiej potrzeby - są zbędne , choć wyśmienite.
Pozdrawiam Grażynkę B.


samÄ… blachÄ™ bez papieru????


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-02-24, 16:17:34
Magda, porównując składniki z chlebem białkowym, to może być 10 dkg masła.

Przy okazji podam skład chleba białkowego, żebyś porównała ilości i składniki"

20 białek (500g) białek
100 g mÄ…ki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dkg stopionego, lecz chłodnego masła

s. 64 "Książki Kucharskiej"

Kiedyś, w zamierzchłych czasach,... kiedy to jeszcze nie było papieru do pieczenia ciasta - smarowało się blachę do ciasta margaryną :lol: lub masłem i posypywało mąką lub bułką tartą. Blacha to nie ta kupiona razem z piekarnikiem, ale forma do ciasta różnej wielkości i kształtu.


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-02-24, 18:20:17
Formy akrylowe do pieczenia ktoś z Państwa sprwdzał ?


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-02-24, 20:04:01
Akrylowych nie próbowałam, ale piekłam w silikonowych firmy Tupperware. Są rewelacyjne, nie wymagają smarowania, ani papieru do pieczenia, a ciasto wyrasta w nich piękniej niż w zwykłych formach. Wyjęcie gotowego ciasta z formy trwa kilka sekund. Oczywiście nie piszę tutaj o tandetnych formach silikonowych sprzedawanych w marketach :)


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-02-25, 10:10:49
wczoraj piekłam bułeczki...na samej blaszce od piekarnika posmarowanej smalcem i posypanej bułką tartą - troszkę lepiej niż na papieże, ale i tak przywierały...
Cytuj z: Opal 2010-02-24, 20:04:01
Akrylowych nie próbowałam, ale piekłam w silikonowych firmy Tupperware. Są rewelacyjne, nie wymagają smarowania, ani papieru do pieczenia, a ciasto wyrasta w nich piękniej niż w zwykłych formach. Wyjęcie gotowego ciasta z formy trwa kilka sekund. Oczywiście nie piszę tutaj o tandetnych formach silikonowych sprzedawanych w marketach :)


patrzyłam na te maty sylikonowe - troszkę drogie, ale może zamówię sobie na prezent np. na imieniny? :) jeśli to rzeczywiście takie dobre....


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-02-25, 12:35:25
po co ta bułka....sam smalec i ...gitara.


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-02-27, 10:23:44
Cytuj z: kristan 2010-02-25, 12:35:25
po co ta bułka....sam smalec i ...gitara.


nastepnym razem spróbuje z samym smalcem... :)


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-27, 11:44:59

..i gitarÄ….. :wink:


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-02-27, 13:34:12
Cytuj z: akazah 2010-02-25, 10:10:49
patrzyłam na te maty sylikonowe - troszkę drogie, ale może zamówię sobie na prezent np. na imieniny? :) jeśli to rzeczywiście takie dobre....


Na matach moje koleżanki piekÄ… kotlety mielone. Ja nie mam maty, tylko formÄ™ na keksa, czy chlebek. PróbowaÅ‚am babki majonezowej w formie do babek ;)  i wszystko piÄ™knie roÅ›nie. Formy kosztujÄ… ponad 100 zÅ‚ do 200 zÅ‚/szt., ale majÄ… trzydziestoletniÄ… gwarancjÄ™. Jeden zakup na wiele lat :)


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-03-09, 10:33:57
Cytuj z: Opal 2010-02-27, 13:34:12
Cytuj z: akazah 2010-02-25, 10:10:49
patrzyłam na te maty sylikonowe - troszkę drogie, ale może zamówię sobie na prezent np. na imieniny? :) jeśli to rzeczywiście takie dobre....


Na matach moje koleżanki pieką kotlety mielone. Ja nie mam maty, tylko formę na keksa, czy chlebek. Próbowałam babki majonezowej w formie do babek ;)  i wszystko pięknie rośnie. Formy kosztują ponad 100 zł do 200 zł/szt., ale mają trzydziestoletnią gwarancję. Jeden zakup na wiele lat :)


witam Opal

możesz mi podać przepis na babkę majonezową??? ostatnio właśnie chodzi za mną upieczenie babki ale nie znam żadnego optymalnego przepisu...


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-03-09, 20:17:55
Magda, daj spokój z tymi babkami majonezowymi. Na DD pisałaś 29 stycznia, że jesteś w 9 miesiącu ciąży, więc wychodzi na to, że teraz zaczęłaś chyba 11 miesiąc :)
  http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=12997&postdays=0&postorder=asc&start=60  Jak siÄ™ bÄ™dziesz opychaÅ‚a babeczkami, to nigdy nie urodzisz, a może już urodziÅ‚aÅ› i o niczym nie wiemy? :lol: Opowiadaj...


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-03-09, 20:33:51
Ups :shock:


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kangur 2010-03-10, 03:32:09
Cytuj z: Opal 2010-03-09, 20:17:55
Magda, daj spokój z tymi babkami majonezowymi. Na DD pisałaś 29 stycznia, że jesteś w 9 miesiącu ciąży, więc wychodzi na to, że teraz zaczęłaś chyba 11 miesiąc :)
  http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=12997&postdays=0&postorder=asc&start=60   Jak się będziesz opychała babeczkami, to nigdy nie urodzisz, a może już urodziłaś i o niczym nie wiemy? :lol: Opowiadaj...

Oczekujemy słoniątka.


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-03-10, 08:42:32
Jeśli 29.01. był dziewiąty miesiąc to znaczy że ciąży Akazah miała za sobą osiem miesięcy, na koniec lutego zaś - dziewięć. Czy wyliczenia dla terminu porodu są ścisłe?


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-03-10, 09:56:00
witam

urodziłam 27.02. dziewczynkę:) w szpitalu leżałam tydzień i dopiero od wczoraj mam dostęp do internetu:)
czuję się dobrze.... Natalia jest jak na razie spokojna.... moje jedzonko jej chyba służy;) chociaż na razie staram się nie jeść smażonego, bo jakoś się boję...


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-03-10, 10:04:46
a na takÄ… babeczkÄ™ mam wielkÄ… ochotÄ™ :lol:


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-03-10, 10:05:12
Cytuj z: akazah 2010-03-10, 09:56:00
witam

urodziłam 27.02. dziewczynkę:) w szpitalu leżałam tydzień i dopiero od wczoraj mam dostęp do internetu:)
czuję się dobrze.... Natalia jest jak na razie spokojna.... moje jedzonko jej chyba służy;) chociaż na razie staram się nie jeść smażonego, bo jakoś się boję...


No to gratuluję. :D Najważniejsze, że jesteście obydwie zdrowe. A jak starsza córa? Nie jest zazdrosna?


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-03-10, 11:50:05
Cytuj z: akazah 2010-03-10, 09:56:00
witam

urodziłam 27.02. dziewczynkę:) w szpitalu leżałam tydzień i dopiero od wczoraj mam dostęp do internetu:)
czuję się dobrze.... Natalia jest jak na razie spokojna.... moje jedzonko jej chyba służy;) chociaż na razie staram się nie jeść smażonego, bo jakoś się boję...



Najserdeczniejsze gratulacje  :D  Mamie i dziecku - zdrowia i szczęścia!!!


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-03-10, 13:07:09
Dziękuję bardzo :)
Cytuj z: renia 2010-03-10, 10:05:12
Cytuj z: akazah 2010-03-10, 09:56:00
witam


No to gratuluję. :D Najważniejsze, że jesteście obydwie zdrowe. A jak starsza córa? Nie jest zazdrosna?


pierwszy dzień był najgorszy. Teraz jest już super... Hania bardzo mi pomaga i strasznie się zmieniła...oczywiście na plus:):) z czego się bardzo cieszę :lol:


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-03-10, 13:13:52

:D No to tylko czekać na ładną pogodę (u nas dzisiaj pięknie) i z dzieciakami na spacerki. To ja lubiłam najbardziej.. :wink:


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-03-10, 15:45:50
Cytuj z: akazah 2010-03-10, 10:04:46
a na takÄ… babeczkÄ™ mam wielkÄ… ochotÄ™ :lol:


Ale Ciebie trzeba ciÄ…gnąć za jÄ™zyk  :shock:  MyÅ›laÅ‚am, że nadal masz zachcianki ;) kobiety w ciąży. GratulujÄ™ córeczki i teraz już mogÄ™ Ci Å›miaÅ‚o powiedzieć, że nie dam Ci przepisu na babkÄ™ :lol: Teraz mi myszy nic nie wygryzÄ… :lol:  Nie dam Ci przepisu, dlatego, że nie jest to potrawa optymalna i sama piekÅ‚am jÄ… ze dwa lata temu. Tobie by mogÅ‚a teraz tylko zaszkodzić. Obecnie piekÄ™ jedynie chleby optymalne, pasztety i miÄ™sa. Jak mam zachciankÄ™ raz w roku na pÄ…czka, to go sobie kupujÄ™.


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-03-10, 19:34:14
no dobrze.... myślałam że to jakiś optymalny przepis na babkę.....trudno muszę się obejść smakiem....
a tak za mnÄ… teraz coÅ› chodzi .... smak na jakieÅ› wypieki....


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2010-03-10, 19:56:49
serdeczne gratulacje dla mamy,malenstwa  i pozostalej rodzinki :D


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2010-03-10, 20:05:37
PrzyÅ‚Ä…czam siÄ™ również do gratulacji...  :D
Oby się dobrze odchowało...


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-03-11, 11:14:46
dziękuję pięknie:)


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gwidon 2010-04-21, 19:57:53
...zrobilem te bulki z samej maki ryzowej i bialek - wyszly rewelacyjne , jak ,,prawdziwe,, nieoptymalne , na 250g bialka  dalem 40g maki ryzowej , piec 1 godz w temp. 180 st.C  - 4 bulki  , 1 bulka = B-W 7-8  , z odpowiednia iloscia masla , cienkimi plasterkami pomidora , posypane odrobina cebulki troche pieprzu i soli -  niebo w gebie...


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-21, 20:38:10

A taka mąka ryżowa jest w zwykłych sklepach, czy tylko w takich ze "zdrową" żywnością?


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gwidon 2010-04-21, 21:40:36
w niemczech jest w zwyklych sklepach...


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-21, 21:44:14

W Polsce są same niezwykłe sklepy.. :lol: ..ale w marketach pewnie będzie..


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-04-21, 22:13:49
Renia jest maka ryzowa,bo moja mama jak robi babke piaskowa dla mojej corki, ktora uwielbia ciasto "sahare", miesza pol na pol make ryzowa z maka przenna. Ponoc maka ryzowa nadaje ciastu pulchnosci.

Szukajcie a znajdziecie :D


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-21, 22:20:48
:D
Na pewno ..ja po prostu nigdy się nią nie interesowałam.. 8) ..miałam ciekawsze zainteresowania.. 8) :wink:


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-04-21, 22:30:01
A w to nie watpie!!! :lol:


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-24, 17:51:58
Cytuj z: Gwidon 2010-04-21, 19:57:53
...zrobilem te bulki z samej maki ryzowej i bialek - wyszly rewelacyjne , jak ,,prawdziwe,, nieoptymalne , na 250g bialka  dalem 40g maki ryzowej , piec 1 godz w temp. 180 st.C  - 4 bulki  , 1 bulka = B-W 7-8  , z odpowiednia iloscia masla , cienkimi plasterkami pomidora , posypane odrobina cebulki troche pieprzu i soli -  niebo w gebie...


Mam już mąkę ryżową (w pierwszym większym sklepie była) i chcę zrobić te rewelacyjne bułeczki.. tylko zastanawiam się ,czy dać również wiórki kokosowe i czy dodać jakiegoś tłuszczu? ..czy tylko blachę wysmarować masłem lub smalcem?


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-24, 18:02:10

..jeszcze nie jestem pewna czy dać proszek do pieczenia (tak jak do chleba białkowego) czy tak jak piszesz "Gwidon" sama mąka ryżowa i białka?


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gwidon 2010-04-25, 23:13:42
sama maka ryzowa i bialko - rewelka ,  maslo przed jedzeniem


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-26, 07:35:52

Dzięki "Gwidon'ku" :D Jesteś kochany.. :oops: ..ale jak bułeczki nie będą rewelacyjne.. :roll: ..to Ci uszy oberwę.. :evil: ..i zrobię z nich galaretę.. :lol: :wink:


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gwidon 2010-04-26, 10:17:27
Cytuj z: renia 2010-04-26, 07:35:52
Dzięki "Gwidon'ku" :D Jesteś kochany.. :oops: ..ale jak bułeczki nie będą rewelacyjne.. :roll: ..to Ci uszy oberwę.. :evil: ..i zrobię z nich galaretę.. :lol: :wink:


...nie ma takiej mozliwosci :wink: :lol:...


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-04-26, 11:09:28
Zwróciłem uwagę , przeglądając z rana tabele , że bułeczki zrobione z maki ryżowej sa "kostką cukru" na stole. Ponieważ  wyrośliśmy już z chlebków i bułeczek , proponuję , aby ktoś wykonał tą potrawę z mąki jęczmiennej/kasze zmielic w młynku do kawy lub kupić/.
Trzustka w obecności takiego wypieku będzie "urlopować" nadal. A jakie daje to korzyści wiedzą wszyscy.
    WczeÅ›niej robiliÅ›my również i takie buÅ‚eczki   http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=101  w dodatku bezglutenowe.


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-26, 11:18:18
http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=101 


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-26, 11:28:08

No i teraz nie wiem co robić. Ale chyba już zużyję tą mąkę ryżową - dzieciaki nie jedzą tak całkiem optymalnie, to może im podejdą...Mam jeszcze mąkę "Graham". Muszę tę sprawdzić czy ma mniej weglowodanów..Biorę się teraz za robienie bułeczek, a potem ewentualnie galarety.. :lol:


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gwidon 2010-04-26, 12:59:42
... w 100 gramach maki ryzowae jest 77g weglowodanow czyli tyle samo co w  mace glutenowej...czyli jak zrobimy np. 4 bulki  z 250g bialka i 50g maki ryzowej ,to w jednej bulce bedzie 9g weglowodanow i 7g bialka...


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-04-26, 13:14:49
W tym przypadku nie chodzi o ilość węglowodanów , tylko o wysoki IG/mąka ryżowa 95 , mąka jęczmienna 25/
Podobnie jest z ziemniakami-gotowane tradycyjnie to "kostka cukru"/IG 95/ , w łupinach już lepiej bo IG 65. Trzustka złapała "oddech"...chociaż tłuszcz i tak łagodzi obyczaje. Optymalni znów na górnej półce!


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-26, 13:17:25

"Gwidon" już miałam zamiar oberwać Ci nie tylko uszy.. :lol: ..ale okazało się, ze to moja wina.. 8) Mąki napisałam sobie, że trzeba dać 400g..i jak dałam jej mniej niż połowę, to już widać było, że powstaje twarda klucha.  :? Sprawdziłam przepis i zrobiłam od nowa. Mąki tylko 40g - to naprawdę malutko. Roboty tyle co nic (ubić pianę i dodać troszkę mąki). Przynajmniej jest zagospodarowanie białek, które wyrzucam do zlewu.
Bułeczki były białe i podobne do bezów - teraz po upieczeniu są złociste i troszeczkę mniejsze. Ja zrobiłam ich 6 sztuk.Są jeszcze w wyłączonym piekarniku. Jestem ciekawa ich smaku..


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-26, 13:23:31
Cytuj z: kristan 2010-04-26, 13:14:49
W tym przypadku nie chodzi o ilość węglowodanów , tylko o wysoki IG/mąka ryżowa 95 , mąka jęczmienna 25/
Podobnie jest z ziemniakami-gotowane tradycyjnie to "kostka cukru"/IG 95/ , w łupinach już lepiej bo IG 65. Trzustka złapała "oddech"...chociaż tłuszcz i tak łagodzi obyczaje. Optymalni znów na górnej półce!


A czy na to IG powinni wszyscy zwracać uwagę, czy tylko ci, którzy chorowali na cukrzycę? Ja nigdy na to nie zwracałam uwagi..


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-04-26, 13:48:22
Nikt nie powinien "molestować" tego narządu , tym bardziej swiadomie. Kiedyś gdzieś czytałem , że rolą trzustki była produkcja cukru , a nie jego zwalczanie. Ale to b. odległe czasy, czasy u podstaw, czy jakoś tak...


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gwidon 2010-04-26, 14:07:56
Cytuj z: renia 2010-04-26, 13:17:25
"Gwidon" już miałam zamiar oberwać Ci nie tylko uszy.. :lol: ..ale okazało się, ze to moja wina.. 8) Mąki napisałam sobie, że trzeba dać 400g..i jak dałam jej mniej niż połowę, to już widać było, że powstaje twarda klucha.  :? Sprawdziłam przepis i zrobiłam od nowa. Mąki tylko 40g - to naprawdę malutko. Roboty tyle co nic (ubić pianę i dodać troszkę mąki). Przynajmniej jest zagospodarowanie białek, które wyrzucam do zlewu.
Bułeczki były białe i podobne do bezów - teraz po upieczeniu są złociste i troszeczkę mniejsze. Ja zrobiłam ich 6 sztuk.Są jeszcze w wyłączonym piekarniku. Jestem ciekawa ich smaku..


...nie obrywaj mi wszystkiego,bo bede bezwartosciowy :lol: :wink: 8) - bulki najlepsze sa z maselkiem i cienkim plasterkiem pomidora posypane odrobina cebulki , popieprzone albo z jakas cienka wedlina wedle proporcji ...


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-26, 17:06:45

Możesz być spokojny - ja nie lubię obrywać.. :lol: ..bułeczki ładne, tylko przywarły do blachy (posmarowanej smalcem) musiałam nożem je ściąć... troszkę posmakowałam ..dobre, chrupiące .. a pojem sobie wieczorem z dodatkami..dobre byłyby do pracy, czy szkoły.. :D


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gwidon 2010-04-26, 17:19:52
...te bulki najlepiej piec na specjalnym papierze do pieczenia i nic nie przywiera , poszukaj w sklepach...


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gwidon 2010-04-26, 17:24:15
Cytuj z: kristan 2010-04-26, 13:14:49
W tym przypadku nie chodzi o ilość węglowodanów , tylko o wysoki IG/mąka ryżowa 95 , mąka jęczmienna 25/
Podobnie jest z ziemniakami-gotowane tradycyjnie to "kostka cukru"/IG 95/ , w łupinach już lepiej bo IG 65. Trzustka złapała "oddech"...chociaż tłuszcz i tak łagodzi obyczaje. Optymalni znów na górnej półce!


...krystian - jak ktos nie ma cukrzycy i jakichs specjalnych zalecen lekarza optymalnego,to powinien sie przejmowac tzlko proporcjami , a nie jakims IG  -  mysle....


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-26, 21:33:18

Bułeczki jadłam - naprawdę rewelka.. :D ..jadłam z masłem i tłustym twarogiem ze szczypiorkiem...pyyyycha.. Na drugi raz zrobię na odpowiednim papierze i podwójną ilość - za jedną robotą i jednym zużyciem prądu..

"Gwidon" ..urodziłeś się pod szczęśliwą gwiazdą.. :lol:


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-05-15, 21:47:36
Cytuj z: akazah 2010-02-03, 10:15:07
wczoraj odkryłam przepis na przepyszne bułeczki :) palce lizać
może już je kiedyś robiliście, bo przepis prawdopodobnie mam wydrukowany z internetu.... i leżał z innymi przepisami głęboko w szafie:)

OTO PRZEPIS:

- 100 g kokos
- 100 g mÄ…ka
- 500 g białka
- szczypta soli

Kokos zarumienić na patelni i pozostawić do wystygnięcia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać mąkę i kokos, delikatnie wymieszać by pianka nie opadła. Blachę wykładamy pergaminem. Piankę kładziemy łyżką, tak by powstała mała bułeczka, ok. 2 czubate łyżki nakładamy za kolejnością jedna na drugą. Z porcji wychodzi ok. 12 bułeczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku tem. 180 C, ok. 40 min. by były rumiane, przechowujemy w woreczku foliowym.

Mi bułeczki przywarły do papieru, więc myślę że najlepiej posmarować papier smalcem lub masłem, żeby tego uniknąć.
Myślę że można też posypać na wierzch makiem lub sezamem.

W 100g produktu:
B: 8,6 T:8,9 W: 15,7

Jedna bułeczka waży ok. 40g i ma B:4 T:4,5 W:7,5


Dzisiaj zrobiłam te bułeczki, naprawdę są pyszne. Oczywiście musiałam po swojemu. Zamiast 100g kokosa - dałam 150 g. Podczas zrumieniania kokosa na patelni dodałam czubatą łyżkę masła. Nie myliłam się, bułki potrzebowały tłuszczu. Po tej małej zmianie bułeczki ładnie odeszły od papieru do pieczenia. Piekłam całość 30 min. 25 min z grzałkami góra i dół na 180 st. i 5 min z termoobiegiem na 160 st. Posmarowane masłem i nic więcej nie potrzeba :lol:


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-05-15, 22:30:35

..oj trzeba trzeba .. :roll: ..nie samą bułką żyje człowiek.. :wink:


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-05-17, 15:36:52
witam
Reniu i jak w końcu robiłaś te bułeczki???? ja do tej pory robię w stary sposób, czyli ten wyjściowy przepis i jeszcze mi sie nie znudziły ;) są pyszne.....


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-05-17, 15:42:46
Akazah,

maleństwo rośnie?


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-05-17, 15:46:19

Ja robiłam.. :D faktycznie pyszne, ale przykleiły mi się do blachy, bo nie miałam specjalnego papieru. Teraz mam i będę musiała spróbować znowu. Z tym papierem do pieczenia piekłam sernik i nie przykleił się.
A jak Natalka? Na Diecie Optymalnej..? :wink:


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-05-18, 12:16:13
Cytuj z: renia 2010-05-17, 15:46:19
Ja robiłam.. :D faktycznie pyszne, ale przykleiły mi się do blachy, bo nie miałam specjalnego papieru. Teraz mam i będę musiała spróbować znowu. Z tym papierem do pieczenia piekłam sernik i nie przykleił się.
A jak Natalka? Na Diecie Optymalnej..? :wink:


mi też na początku przywierały i to strasznie. robię teraz bez paieru na samelj blaszce wysmarowanej smalcem i daje tylko jedną blachę do pieca i ogrzewanie od spodu. W ten sposób mi nie przywierają. Wcześniej robiłam więcej i na dwóch blachach i na tej co była wyżej bułeczki mi przywierały. Więc chyba na tym się nie zaoszczędzi. ;)


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-05-18, 12:18:54
a Natalka znakomicie!!! jest taka grzeczna, że aż trudno uwierzyć. Przeciwieństwo mojej pierwszej córki. Spokojniutka, grzeczniutka - prawdziwy Aniołek. Nie ma kolek, śpi i w dzień i w nocy..... w nocy potrafi spać nawet do 7 godz. więc rewelacja!!! Oby nie zapeszyć i nie przechwalić ;)
dziękuję za pamięć :) :D


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-05-18, 13:00:04

:D Åšwietnie. To masz przynajmniej trochÄ™ czasu dla siebie. A karmisz piersiÄ… ? (no nie jednÄ… :lol:) .. czy brakuje Ci pokarmu?


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-05-19, 15:25:12
Cytuj z: renia 2010-05-18, 13:00:04
:D Åšwietnie. To masz przynajmniej trochÄ™ czasu dla siebie. A karmisz piersiÄ… ? (no nie jednÄ… :lol:) .. czy brakuje Ci pokarmu?


karmie piersiÄ…  :wink:


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-05-19, 15:25:50
wam też te bułki wychodzą takie płaskie????


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-05-19, 17:56:48
Cytuj z: akazah 2010-05-19, 15:25:12
karmie piersią  :wink:


Czyli DO "pierwszy sort".. :D
Cytuj z: akazah 2010-05-19, 15:25:50
wam też te bułki wychodzą takie płaskie????



Mi ładnie wyrastają, a potem opadają  :(  i są takie średnie.


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-12-09, 19:57:37
Cytuj z: Opal 2010-05-15, 21:47:36
Cytuj z: akazah 2010-02-03, 10:15:07
wczoraj odkryłam przepis na przepyszne bułeczki :) palce lizać
może już je kiedyś robiliście, bo przepis prawdopodobnie mam wydrukowany z internetu.... i leżał z innymi przepisami głęboko w szafie:)

OTO PRZEPIS:

- 100 g kokos
- 100 g mÄ…ka
- 500 g białka
- szczypta soli

Kokos zarumienić na patelni i pozostawić do wystygnięcia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać mąkę i kokos, delikatnie wymieszać by pianka nie opadła. Blachę wykładamy pergaminem. Piankę kładziemy łyżką, tak by powstała mała bułeczka, ok. 2 czubate łyżki nakładamy za kolejnością jedna na drugą. Z porcji wychodzi ok. 12 bułeczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku tem. 180 C, ok. 40 min. by były rumiane, przechowujemy w woreczku foliowym.

Mi bułeczki przywarły do papieru, więc myślę że najlepiej posmarować papier smalcem lub masłem, żeby tego uniknąć.
Myślę że można też posypać na wierzch makiem lub sezamem.

W 100g produktu:
B: 8,6 T:8,9 W: 15,7

Jedna bułeczka waży ok. 40g i ma B:4 T:4,5 W:7,5


Dzisiaj zrobiłam te bułeczki, naprawdę są pyszne. Oczywiście musiałam po swojemu. Zamiast 100g kokosa - dałam 150 g. Podczas zrumieniania kokosa na patelni dodałam czubatą łyżkę masła. Nie myliłam się, bułki potrzebowały tłuszczu. Po tej małej zmianie bułeczki ładnie odeszły od papieru do pieczenia. Piekłam całość 30 min. 25 min z grzałkami góra i dół na 180 st. i 5 min z termoobiegiem na 160 st. Posmarowane masłem i nic więcej nie potrzeba :lol:


Akurat. Jak się komu spieszy do nieba? :?  1:1,1:1,8 Ile tego masła trzeba teraz dosmarować, aby dziecku* smakowało? Po co mumu taka bombka, na deserek, do syta, przed snem?
Cytuj z: akazah 2010-02-03, 10:15:07
wczoraj odkryłam przepis na przepyszne bułeczki :) palce lizać
...


Gdzie to można odkryć? W KK-700 nie znalazłem. :D
Cytuj z: kristan 2010-02-24, 15:55:24
Grażyna robi to jak w przepisie   http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=36
  Natomiast ja smarowałem  blachę od piekarnika grubo smalcem, żona piekła nieco dłużej i same odskakiwały.
Teraz nie ma takiej potrzeby - są zbędne , choć wyśmienite.
Pozdrawiam Grażynkę B.


U Kristana też nie. :D


Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2015-07-13, 20:18:08
Cytuj z: renia 2010-04-24, 17:51:58
Mam już mąkę ryżową (w pierwszym większym sklepie była) i chcę zrobić te rewelacyjne bułeczki.. tylko zastanawiam się ,czy dać również wiórki kokosowe i czy dodać jakiegoś tłuszczu? ..czy tylko blachę wysmarować masłem lub smalcem?


połóż papier do pieczenia. Smalcem wysmaruj bułkę.  ;-)

Używam nieraz mąki ryżowej do biszkoptu ( z 2 łyżeczki ), jest ok bo nie ma żadnego smaku. Ale kiedyś faworki zrobiliśmy z niej i były do du...    :(


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.