Tytu³: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-02-03, 10:15:07 wczoraj odkryÅ‚am przepis na przepyszne buÅ‚eczki :) palce lizać
może już je kiedyÅ› robiliÅ›cie, bo przepis prawdopodobnie mam wydrukowany z internetu.... i leżaÅ‚ z innymi przepisami gÅ‚Ä™boko w szafie:) OTO PRZEPIS: - 100 g kokos - 100 g mÄ…ka - 500 g biaÅ‚ka - szczypta soli Kokos zarumienić na patelni i pozostawić do wystygniÄ™cia. BiaÅ‚ka ze szczyptÄ… soli ubić na sztywnÄ… pianÄ™. Dodać mÄ…kÄ™ i kokos, delikatnie wymieszać by pianka nie opadÅ‚a. BlachÄ™ wykÅ‚adamy pergaminem. PiankÄ™ kÅ‚adziemy Å‚yżkÄ…, tak by powstaÅ‚a maÅ‚a buÅ‚eczka, ok. 2 czubate Å‚yżki nakÅ‚adamy za kolejnoÅ›ciÄ… jedna na drugÄ…. Z porcji wychodzi ok. 12 buÅ‚eczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku tem. 180 C, ok. 40 min. by byÅ‚y rumiane, przechowujemy w woreczku foliowym. Mi buÅ‚eczki przywarÅ‚y do papieru, wiÄ™c myÅ›lÄ™ że najlepiej posmarować papier smalcem lub masÅ‚em, żeby tego uniknąć. MyÅ›lÄ™ że można też posypać na wierzch makiem lub sezamem. W 100g produktu: B: 8,6 T:8,9 W: 15,7 Jedna buÅ‚eczka waży ok. 40g i ma B:4 T:4,5 W:7,5 Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-02-24, 14:39:55 czy wiecie co może być powodem przywierania buÅ‚ek do papieru do pieczenia??? robiÅ‚am na dwa sposoby. raz posmarowaÅ‚am papier smalcem a raz nie ale efekt przywierania i tak siÄ™ pojawiÅ‚... :(
Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-24, 14:43:14 A jaki daÅ‚aÅ› papier? Bo mi wczoraj do chleba przywarÅ‚a folia aluminiowa. Lepszy chyba jest biaÅ‚y papier do ciast. No i ja smarujÄ™ masÅ‚em. Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-02-24, 14:46:39 dalam taki specjalny do pieczenia - brazowy.... ale tak strasznie przywieraja te bulki ze az sie wierzyc nie chce.... wiecej roboty z odklejeniem tego papieru od bulek niz samo robienie.... i nie wiem z jakiego powodu... moze zrobic na zlotku???
Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-02-24, 15:00:16 Cytuj z: akazah 2010-02-24, 14:39:55 czy wiecie co może być powodem przywierania buÅ‚ek do papieru do pieczenia??? robiÅ‚am na dwa sposoby. raz posmarowaÅ‚am papier smalcem a raz nie ale efekt przywierania i tak siÄ™ pojawiÅ‚... :( To nie może chodzić o papier do pieczenia. Mnie na szarym, czy biaÅ‚ym nigdy nic nie przywiera. Moim zdaniem wina leży :lol: w skÅ‚adzie ciasta, w którym brak tÅ‚uszczu. Tak samo jak do chleba biaÅ‚kowego, do tych buÅ‚eczek też trzeba dodać masÅ‚a i problem zniknie. Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-02-24, 15:55:24 Grażyna robi to jak w przepisie http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=36
Natomiast ja smarowaÅ‚em blachÄ™ od piekarnika grubo smalcem, żona piekÅ‚a nieco dÅ‚użej i same odskakiwaÅ‚y. Teraz nie ma takiej potrzeby - sÄ… zbÄ™dne , choć wyÅ›mienite. Pozdrawiam GrażynkÄ™ B. Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-02-24, 15:57:22 Cytuj z: Opal 2010-02-24, 15:00:16 Cytuj z: akazah 2010-02-24, 14:39:55 czy wiecie co może być powodem przywierania buÅ‚ek do papieru do pieczenia??? robiÅ‚am na dwa sposoby. raz posmarowaÅ‚am papier smalcem a raz nie ale efekt przywierania i tak siÄ™ pojawiÅ‚... :( To nie może chodzić o papier do pieczenia. Mnie na szarym, czy biaÅ‚ym nigdy nic nie przywiera. Moim zdaniem wina leży :lol: w skÅ‚adzie ciasta, w którym brak tÅ‚uszczu. Tak samo jak do chleba biaÅ‚kowego, do tych buÅ‚eczek też trzeba dodać masÅ‚a i problem zniknie. a jak myÅ›lisz dużo tego masÅ‚a????? Cytuj z: kristan 2010-02-24, 15:55:24 Grażyna robi to jak w przepisie http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=36 Natomiast ja smarowaÅ‚em blachÄ™ od piekarnika grubo smalcem, żona piekÅ‚a nieco dÅ‚użej i same odskakiwaÅ‚y. Teraz nie ma takiej potrzeby - sÄ… zbÄ™dne , choć wyÅ›mienite. Pozdrawiam GrażynkÄ™ B. samÄ… blachÄ™ bez papieru???? Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-02-24, 16:17:34 Magda, porównujÄ…c skÅ‚adniki z chlebem biaÅ‚kowym, to może być 10 dkg masÅ‚a.
Przy okazji podam skÅ‚ad chleba biaÅ‚kowego, żebyÅ› porównaÅ‚a iloÅ›ci i skÅ‚adniki" 20 biaÅ‚ek (500g) biaÅ‚ek 100 g mÄ…ki pszennej 2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia 10 dkg stopionego, lecz chÅ‚odnego masÅ‚a s. 64 "Książki Kucharskiej" KiedyÅ›, w zamierzchÅ‚ych czasach,... kiedy to jeszcze nie byÅ‚o papieru do pieczenia ciasta - smarowaÅ‚o siÄ™ blachÄ™ do ciasta margarynÄ… :lol: lub masÅ‚em i posypywaÅ‚o mÄ…kÄ… lub buÅ‚kÄ… tartÄ…. Blacha to nie ta kupiona razem z piekarnikiem, ale forma do ciasta różnej wielkoÅ›ci i ksztaÅ‚tu. Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-02-24, 18:20:17 Formy akrylowe do pieczenia ktoÅ› z PaÅ„stwa sprwdzaÅ‚ ?
Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-02-24, 20:04:01 Akrylowych nie próbowaÅ‚am, ale piekÅ‚am w silikonowych firmy Tupperware. SÄ… rewelacyjne, nie wymagajÄ… smarowania, ani papieru do pieczenia, a ciasto wyrasta w nich piÄ™kniej niż w zwykÅ‚ych formach. WyjÄ™cie gotowego ciasta z formy trwa kilka sekund. OczywiÅ›cie nie piszÄ™ tutaj o tandetnych formach silikonowych sprzedawanych w marketach :)
Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-02-25, 10:10:49 wczoraj piekÅ‚am buÅ‚eczki...na samej blaszce od piekarnika posmarowanej smalcem i posypanej buÅ‚kÄ… tartÄ… - troszkÄ™ lepiej niż na papieże, ale i tak przywieraÅ‚y...
Cytuj z: Opal 2010-02-24, 20:04:01 Akrylowych nie próbowaÅ‚am, ale piekÅ‚am w silikonowych firmy Tupperware. SÄ… rewelacyjne, nie wymagajÄ… smarowania, ani papieru do pieczenia, a ciasto wyrasta w nich piÄ™kniej niż w zwykÅ‚ych formach. WyjÄ™cie gotowego ciasta z formy trwa kilka sekund. OczywiÅ›cie nie piszÄ™ tutaj o tandetnych formach silikonowych sprzedawanych w marketach :) patrzyÅ‚am na te maty sylikonowe - troszkÄ™ drogie, ale może zamówiÄ™ sobie na prezent np. na imieniny? :) jeÅ›li to rzeczywiÅ›cie takie dobre.... Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-02-25, 12:35:25 po co ta buÅ‚ka....sam smalec i ...gitara.
Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-02-27, 10:23:44 Cytuj z: kristan 2010-02-25, 12:35:25 po co ta buÅ‚ka....sam smalec i ...gitara. nastepnym razem spróbuje z samym smalcem... :) Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-27, 11:44:59 ..i gitarÄ….. :wink: Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-02-27, 13:34:12 Cytuj z: akazah 2010-02-25, 10:10:49 patrzyÅ‚am na te maty sylikonowe - troszkÄ™ drogie, ale może zamówiÄ™ sobie na prezent np. na imieniny? :) jeÅ›li to rzeczywiÅ›cie takie dobre.... Na matach moje koleżanki piekÄ… kotlety mielone. Ja nie mam maty, tylko formÄ™ na keksa, czy chlebek. PróbowaÅ‚am babki majonezowej w formie do babek ;) i wszystko piÄ™knie roÅ›nie. Formy kosztujÄ… ponad 100 zÅ‚ do 200 zÅ‚/szt., ale majÄ… trzydziestoletniÄ… gwarancjÄ™. Jeden zakup na wiele lat :) Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-03-09, 10:33:57 Cytuj z: Opal 2010-02-27, 13:34:12 Cytuj z: akazah 2010-02-25, 10:10:49 patrzyÅ‚am na te maty sylikonowe - troszkÄ™ drogie, ale może zamówiÄ™ sobie na prezent np. na imieniny? :) jeÅ›li to rzeczywiÅ›cie takie dobre.... Na matach moje koleżanki piekÄ… kotlety mielone. Ja nie mam maty, tylko formÄ™ na keksa, czy chlebek. PróbowaÅ‚am babki majonezowej w formie do babek ;) i wszystko piÄ™knie roÅ›nie. Formy kosztujÄ… ponad 100 zÅ‚ do 200 zÅ‚/szt., ale majÄ… trzydziestoletniÄ… gwarancjÄ™. Jeden zakup na wiele lat :) witam Opal możesz mi podać przepis na babkÄ™ majonezowÄ…??? ostatnio wÅ‚aÅ›nie chodzi za mnÄ… upieczenie babki ale nie znam żadnego optymalnego przepisu... Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-03-09, 20:17:55 Magda, daj spokój z tymi babkami majonezowymi. Na DD pisaÅ‚aÅ› 29 stycznia, że jesteÅ› w 9 miesiÄ…cu ciąży, wiÄ™c wychodzi na to, że teraz zaczęłaÅ› chyba 11 miesiÄ…c :)
http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=12997&postdays=0&postorder=asc&start=60 Jak siÄ™ bÄ™dziesz opychaÅ‚a babeczkami, to nigdy nie urodzisz, a może już urodziÅ‚aÅ› i o niczym nie wiemy? :lol: Opowiadaj... Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-03-09, 20:33:51 Ups :shock:
Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: kangur 2010-03-10, 03:32:09 Cytuj z: Opal 2010-03-09, 20:17:55 Magda, daj spokój z tymi babkami majonezowymi. Na DD pisaÅ‚aÅ› 29 stycznia, że jesteÅ› w 9 miesiÄ…cu ciąży, wiÄ™c wychodzi na to, że teraz zaczęłaÅ› chyba 11 miesiÄ…c :)  http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=12997&postdays=0&postorder=asc&start=60  Jak siÄ™ bÄ™dziesz opychaÅ‚a babeczkami, to nigdy nie urodzisz, a może już urodziÅ‚aÅ› i o niczym nie wiemy? :lol: Opowiadaj... Oczekujemy sÅ‚oniÄ…tka. Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-03-10, 08:42:32 JeÅ›li 29.01. byÅ‚ dziewiÄ…ty miesiÄ…c to znaczy że ciąży Akazah miaÅ‚a za sobÄ… osiem miesiÄ™cy, na koniec lutego zaÅ› - dziewięć. Czy wyliczenia dla terminu porodu sÄ… Å›cisÅ‚e?
Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-03-10, 09:56:00 witam
urodziÅ‚am 27.02. dziewczynkÄ™:) w szpitalu leżaÅ‚am tydzieÅ„ i dopiero od wczoraj mam dostÄ™p do internetu:) czujÄ™ siÄ™ dobrze.... Natalia jest jak na razie spokojna.... moje jedzonko jej chyba sÅ‚uży;) chociaż na razie staram siÄ™ nie jeść smażonego, bo jakoÅ› siÄ™ bojÄ™... Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-03-10, 10:04:46 a na takÄ… babeczkÄ™ mam wielkÄ… ochotÄ™ :lol:
Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-03-10, 10:05:12 Cytuj z: akazah 2010-03-10, 09:56:00 witam urodziÅ‚am 27.02. dziewczynkÄ™:) w szpitalu leżaÅ‚am tydzieÅ„ i dopiero od wczoraj mam dostÄ™p do internetu:) czujÄ™ siÄ™ dobrze.... Natalia jest jak na razie spokojna.... moje jedzonko jej chyba sÅ‚uży;) chociaż na razie staram siÄ™ nie jeść smażonego, bo jakoÅ› siÄ™ bojÄ™... No to gratulujÄ™. :D Najważniejsze, że jesteÅ›cie obydwie zdrowe. A jak starsza córa? Nie jest zazdrosna? Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-03-10, 11:50:05 Cytuj z: akazah 2010-03-10, 09:56:00 witam urodziÅ‚am 27.02. dziewczynkÄ™:) w szpitalu leżaÅ‚am tydzieÅ„ i dopiero od wczoraj mam dostÄ™p do internetu:) czujÄ™ siÄ™ dobrze.... Natalia jest jak na razie spokojna.... moje jedzonko jej chyba sÅ‚uży;) chociaż na razie staram siÄ™ nie jeść smażonego, bo jakoÅ› siÄ™ bojÄ™... Najserdeczniejsze gratulacje :D Mamie i dziecku - zdrowia i szczęścia!!! Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-03-10, 13:07:09 DziÄ™kujÄ™ bardzo :)
Cytuj z: renia 2010-03-10, 10:05:12 Cytuj z: akazah 2010-03-10, 09:56:00 witam No to gratulujÄ™. :D Najważniejsze, że jesteÅ›cie obydwie zdrowe. A jak starsza córa? Nie jest zazdrosna? pierwszy dzieÅ„ byÅ‚ najgorszy. Teraz jest już super... Hania bardzo mi pomaga i strasznie siÄ™ zmieniÅ‚a...oczywiÅ›cie na plus:):) z czego siÄ™ bardzo cieszÄ™ :lol: Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-03-10, 13:13:52 :D No to tylko czekać na Å‚adnÄ… pogodÄ™ (u nas dzisiaj piÄ™knie) i z dzieciakami na spacerki. To ja lubiÅ‚am najbardziej.. :wink: Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-03-10, 15:45:50 Cytuj z: akazah 2010-03-10, 10:04:46 a na takÄ… babeczkÄ™ mam wielkÄ… ochotÄ™ :lol: Ale Ciebie trzeba ciÄ…gnąć za jÄ™zyk :shock: MyÅ›laÅ‚am, że nadal masz zachcianki ;) kobiety w ciąży. GratulujÄ™ córeczki i teraz już mogÄ™ Ci Å›miaÅ‚o powiedzieć, że nie dam Ci przepisu na babkÄ™ :lol: Teraz mi myszy nic nie wygryzÄ… :lol: Nie dam Ci przepisu, dlatego, że nie jest to potrawa optymalna i sama piekÅ‚am jÄ… ze dwa lata temu. Tobie by mogÅ‚a teraz tylko zaszkodzić. Obecnie piekÄ™ jedynie chleby optymalne, pasztety i miÄ™sa. Jak mam zachciankÄ™ raz w roku na pÄ…czka, to go sobie kupujÄ™. Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-03-10, 19:34:14 no dobrze.... myÅ›laÅ‚am że to jakiÅ› optymalny przepis na babkÄ™.....trudno muszÄ™ siÄ™ obejść smakiem....
a tak za mnÄ… teraz coÅ› chodzi .... smak na jakieÅ› wypieki.... Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2010-03-10, 19:56:49 serdeczne gratulacje dla mamy,malenstwa i pozostalej rodzinki :D
Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2010-03-10, 20:05:37 PrzyÅ‚Ä…czam siÄ™ również do gratulacji... :D
Oby siÄ™ dobrze odchowaÅ‚o... Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-03-11, 11:14:46 dziÄ™kujÄ™ piÄ™knie:)
Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gwidon 2010-04-21, 19:57:53 ...zrobilem te bulki z samej maki ryzowej i bialek - wyszly rewelacyjne , jak ,,prawdziwe,, nieoptymalne , na 250g bialka dalem 40g maki ryzowej , piec 1 godz w temp. 180 st.C - 4 bulki , 1 bulka = B-W 7-8 , z odpowiednia iloscia masla , cienkimi plasterkami pomidora , posypane odrobina cebulki troche pieprzu i soli - niebo w gebie...
Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-21, 20:38:10 A taka mÄ…ka ryżowa jest w zwykÅ‚ych sklepach, czy tylko w takich ze "zdrowÄ…" żywnoÅ›ciÄ…? Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gwidon 2010-04-21, 21:40:36 w niemczech jest w zwyklych sklepach...
Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-21, 21:44:14 W Polsce sÄ… same niezwykÅ‚e sklepy.. :lol: ..ale w marketach pewnie bÄ™dzie.. Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-04-21, 22:13:49 Renia jest maka ryzowa,bo moja mama jak robi babke piaskowa dla mojej corki, ktora uwielbia ciasto "sahare", miesza pol na pol make ryzowa z maka przenna. Ponoc maka ryzowa nadaje ciastu pulchnosci.
Szukajcie a znajdziecie :D Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-21, 22:20:48 :D
Na pewno ..ja po prostu nigdy siÄ™ niÄ… nie interesowaÅ‚am.. 8) ..miaÅ‚am ciekawsze zainteresowania.. 8) :wink: Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-04-21, 22:30:01 A w to nie watpie!!! :lol:
Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-24, 17:51:58 Cytuj z: Gwidon 2010-04-21, 19:57:53 ...zrobilem te bulki z samej maki ryzowej i bialek - wyszly rewelacyjne , jak ,,prawdziwe,, nieoptymalne , na 250g bialka dalem 40g maki ryzowej , piec 1 godz w temp. 180 st.C - 4 bulki , 1 bulka = B-W 7-8 , z odpowiednia iloscia masla , cienkimi plasterkami pomidora , posypane odrobina cebulki troche pieprzu i soli - niebo w gebie... Mam już mÄ…kÄ™ ryżowÄ… (w pierwszym wiÄ™kszym sklepie byÅ‚a) i chcÄ™ zrobić te rewelacyjne buÅ‚eczki.. tylko zastanawiam siÄ™ ,czy dać również wiórki kokosowe i czy dodać jakiegoÅ› tÅ‚uszczu? ..czy tylko blachÄ™ wysmarować masÅ‚em lub smalcem? Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-24, 18:02:10 ..jeszcze nie jestem pewna czy dać proszek do pieczenia (tak jak do chleba biaÅ‚kowego) czy tak jak piszesz "Gwidon" sama mÄ…ka ryżowa i biaÅ‚ka? Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gwidon 2010-04-25, 23:13:42 sama maka ryzowa i bialko - rewelka , maslo przed jedzeniem
Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-26, 07:35:52 DziÄ™ki "Gwidon'ku" :D JesteÅ› kochany.. :oops: ..ale jak buÅ‚eczki nie bÄ™dÄ… rewelacyjne.. :roll: ..to Ci uszy oberwÄ™.. :evil: ..i zrobiÄ™ z nich galaretÄ™.. :lol: :wink: Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gwidon 2010-04-26, 10:17:27 Cytuj z: renia 2010-04-26, 07:35:52 DziÄ™ki "Gwidon'ku" :D JesteÅ› kochany.. :oops: ..ale jak buÅ‚eczki nie bÄ™dÄ… rewelacyjne.. :roll: ..to Ci uszy oberwÄ™.. :evil: ..i zrobiÄ™ z nich galaretÄ™.. :lol: :wink: ...nie ma takiej mozliwosci :wink: :lol:... Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-04-26, 11:09:28 ZwróciÅ‚em uwagÄ™ , przeglÄ…dajÄ…c z rana tabele , że buÅ‚eczki zrobione z maki ryżowej sa "kostkÄ… cukru" na stole. Ponieważ wyroÅ›liÅ›my już z chlebków i buÅ‚eczek , proponujÄ™ , aby ktoÅ› wykonaÅ‚ tÄ… potrawÄ™ z mÄ…ki jÄ™czmiennej/kasze zmielic w mÅ‚ynku do kawy lub kupić/.
Trzustka w obecnoÅ›ci takiego wypieku bÄ™dzie "urlopować" nadal. A jakie daje to korzyÅ›ci wiedzÄ… wszyscy. WczeÅ›niej robiliÅ›my również i takie buÅ‚eczki  http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=101 w dodatku bezglutenowe. Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-26, 11:18:18 http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=101
Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-26, 11:28:08 No i teraz nie wiem co robić. Ale chyba już zużyjÄ™ tÄ… mÄ…kÄ™ ryżowÄ… - dzieciaki nie jedzÄ… tak caÅ‚kiem optymalnie, to może im podejdÄ…...Mam jeszcze mÄ…kÄ™ "Graham". MuszÄ™ tÄ™ sprawdzić czy ma mniej weglowodanów..BiorÄ™ siÄ™ teraz za robienie buÅ‚eczek, a potem ewentualnie galarety.. :lol: Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gwidon 2010-04-26, 12:59:42 ... w 100 gramach maki ryzowae jest 77g weglowodanow czyli tyle samo co w mace glutenowej...czyli jak zrobimy np. 4 bulki z 250g bialka i 50g maki ryzowej ,to w jednej bulce bedzie 9g weglowodanow i 7g bialka...
Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-04-26, 13:14:49 W tym przypadku nie chodzi o ilość wÄ™glowodanów , tylko o wysoki IG/mÄ…ka ryżowa 95 , mÄ…ka jÄ™czmienna 25/
Podobnie jest z ziemniakami-gotowane tradycyjnie to "kostka cukru"/IG 95/ , w Å‚upinach już lepiej bo IG 65. Trzustka zÅ‚apaÅ‚a "oddech"...chociaż tÅ‚uszcz i tak Å‚agodzi obyczaje. Optymalni znów na górnej półce! Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-26, 13:17:25 "Gwidon" już miaÅ‚am zamiar oberwać Ci nie tylko uszy.. :lol: ..ale okazaÅ‚o siÄ™, ze to moja wina.. 8) MÄ…ki napisaÅ‚am sobie, że trzeba dać 400g..i jak daÅ‚am jej mniej niż poÅ‚owÄ™, to już widać byÅ‚o, że powstaje twarda klucha.  :? SprawdziÅ‚am przepis i zrobiÅ‚am od nowa. MÄ…ki tylko 40g - to naprawdÄ™ malutko. Roboty tyle co nic (ubić pianÄ™ i dodać troszkÄ™ mÄ…ki). Przynajmniej jest zagospodarowanie biaÅ‚ek, które wyrzucam do zlewu. BuÅ‚eczki byÅ‚y biaÅ‚e i podobne do bezów - teraz po upieczeniu sÄ… zÅ‚ociste i troszeczkÄ™ mniejsze. Ja zrobiÅ‚am ich 6 sztuk.SÄ… jeszcze w wyÅ‚Ä…czonym piekarniku. Jestem ciekawa ich smaku.. Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-26, 13:23:31 Cytuj z: kristan 2010-04-26, 13:14:49 W tym przypadku nie chodzi o ilość wÄ™glowodanów , tylko o wysoki IG/mÄ…ka ryżowa 95 , mÄ…ka jÄ™czmienna 25/ Podobnie jest z ziemniakami-gotowane tradycyjnie to "kostka cukru"/IG 95/ , w Å‚upinach już lepiej bo IG 65. Trzustka zÅ‚apaÅ‚a "oddech"...chociaż tÅ‚uszcz i tak Å‚agodzi obyczaje. Optymalni znów na górnej półce! A czy na to IG powinni wszyscy zwracać uwagÄ™, czy tylko ci, którzy chorowali na cukrzycÄ™? Ja nigdy na to nie zwracaÅ‚am uwagi.. Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-04-26, 13:48:22 Nikt nie powinien "molestować" tego narzÄ…du , tym bardziej swiadomie. KiedyÅ› gdzieÅ› czytaÅ‚em , że rolÄ… trzustki byÅ‚a produkcja cukru , a nie jego zwalczanie. Ale to b. odlegÅ‚e czasy, czasy u podstaw, czy jakoÅ› tak...
Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gwidon 2010-04-26, 14:07:56 Cytuj z: renia 2010-04-26, 13:17:25 "Gwidon" już miaÅ‚am zamiar oberwać Ci nie tylko uszy.. :lol: ..ale okazaÅ‚o siÄ™, ze to moja wina.. 8) MÄ…ki napisaÅ‚am sobie, że trzeba dać 400g..i jak daÅ‚am jej mniej niż poÅ‚owÄ™, to już widać byÅ‚o, że powstaje twarda klucha.  :? SprawdziÅ‚am przepis i zrobiÅ‚am od nowa. MÄ…ki tylko 40g - to naprawdÄ™ malutko. Roboty tyle co nic (ubić pianÄ™ i dodać troszkÄ™ mÄ…ki). Przynajmniej jest zagospodarowanie biaÅ‚ek, które wyrzucam do zlewu. BuÅ‚eczki byÅ‚y biaÅ‚e i podobne do bezów - teraz po upieczeniu sÄ… zÅ‚ociste i troszeczkÄ™ mniejsze. Ja zrobiÅ‚am ich 6 sztuk.SÄ… jeszcze w wyÅ‚Ä…czonym piekarniku. Jestem ciekawa ich smaku.. ...nie obrywaj mi wszystkiego,bo bede bezwartosciowy :lol: :wink: 8) - bulki najlepsze sa z maselkiem i cienkim plasterkiem pomidora posypane odrobina cebulki , popieprzone albo z jakas cienka wedlina wedle proporcji ... Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-26, 17:06:45 Możesz być spokojny - ja nie lubiÄ™ obrywać.. :lol: ..buÅ‚eczki Å‚adne, tylko przywarÅ‚y do blachy (posmarowanej smalcem) musiaÅ‚am nożem je Å›ciąć... troszkÄ™ posmakowaÅ‚am ..dobre, chrupiÄ…ce .. a pojem sobie wieczorem z dodatkami..dobre byÅ‚yby do pracy, czy szkoÅ‚y.. :D Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gwidon 2010-04-26, 17:19:52 ...te bulki najlepiej piec na specjalnym papierze do pieczenia i nic nie przywiera , poszukaj w sklepach...
Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gwidon 2010-04-26, 17:24:15 Cytuj z: kristan 2010-04-26, 13:14:49 W tym przypadku nie chodzi o ilość wÄ™glowodanów , tylko o wysoki IG/mÄ…ka ryżowa 95 , mÄ…ka jÄ™czmienna 25/ Podobnie jest z ziemniakami-gotowane tradycyjnie to "kostka cukru"/IG 95/ , w Å‚upinach już lepiej bo IG 65. Trzustka zÅ‚apaÅ‚a "oddech"...chociaż tÅ‚uszcz i tak Å‚agodzi obyczaje. Optymalni znów na górnej półce! ...krystian - jak ktos nie ma cukrzycy i jakichs specjalnych zalecen lekarza optymalnego,to powinien sie przejmowac tzlko proporcjami , a nie jakims IG - mysle.... Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-26, 21:33:18 BuÅ‚eczki jadÅ‚am - naprawdÄ™ rewelka.. :D ..jadÅ‚am z masÅ‚em i tÅ‚ustym twarogiem ze szczypiorkiem...pyyyycha.. Na drugi raz zrobiÄ™ na odpowiednim papierze i podwójnÄ… ilość - za jednÄ… robotÄ… i jednym zużyciem prÄ…du.. "Gwidon" ..urodziÅ‚eÅ› siÄ™ pod szczęśliwÄ… gwiazdÄ….. :lol: Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-05-15, 21:47:36 Cytuj z: akazah 2010-02-03, 10:15:07 wczoraj odkryÅ‚am przepis na przepyszne buÅ‚eczki :) palce lizać może już je kiedyÅ› robiliÅ›cie, bo przepis prawdopodobnie mam wydrukowany z internetu.... i leżaÅ‚ z innymi przepisami gÅ‚Ä™boko w szafie:) OTO PRZEPIS: - 100 g kokos - 100 g mÄ…ka - 500 g biaÅ‚ka - szczypta soli Kokos zarumienić na patelni i pozostawić do wystygniÄ™cia. BiaÅ‚ka ze szczyptÄ… soli ubić na sztywnÄ… pianÄ™. Dodać mÄ…kÄ™ i kokos, delikatnie wymieszać by pianka nie opadÅ‚a. BlachÄ™ wykÅ‚adamy pergaminem. PiankÄ™ kÅ‚adziemy Å‚yżkÄ…, tak by powstaÅ‚a maÅ‚a buÅ‚eczka, ok. 2 czubate Å‚yżki nakÅ‚adamy za kolejnoÅ›ciÄ… jedna na drugÄ…. Z porcji wychodzi ok. 12 buÅ‚eczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku tem. 180 C, ok. 40 min. by byÅ‚y rumiane, przechowujemy w woreczku foliowym. Mi buÅ‚eczki przywarÅ‚y do papieru, wiÄ™c myÅ›lÄ™ że najlepiej posmarować papier smalcem lub masÅ‚em, żeby tego uniknąć. MyÅ›lÄ™ że można też posypać na wierzch makiem lub sezamem. W 100g produktu: B: 8,6 T:8,9 W: 15,7 Jedna buÅ‚eczka waży ok. 40g i ma B:4 T:4,5 W:7,5 Dzisiaj zrobiÅ‚am te buÅ‚eczki, naprawdÄ™ sÄ… pyszne. OczywiÅ›cie musiaÅ‚am po swojemu. Zamiast 100g kokosa - daÅ‚am 150 g. Podczas zrumieniania kokosa na patelni dodaÅ‚am czubatÄ… Å‚yżkÄ™ masÅ‚a. Nie myliÅ‚am siÄ™, buÅ‚ki potrzebowaÅ‚y tÅ‚uszczu. Po tej maÅ‚ej zmianie buÅ‚eczki Å‚adnie odeszÅ‚y od papieru do pieczenia. PiekÅ‚am caÅ‚ość 30 min. 25 min z grzaÅ‚kami góra i dół na 180 st. i 5 min z termoobiegiem na 160 st. Posmarowane masÅ‚em i nic wiÄ™cej nie potrzeba :lol: Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-05-15, 22:30:35 ..oj trzeba trzeba .. :roll: ..nie samÄ… buÅ‚kÄ… żyje czÅ‚owiek.. :wink: Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-05-17, 15:36:52 witam
Reniu i jak w koÅ„cu robiÅ‚aÅ› te buÅ‚eczki???? ja do tej pory robiÄ™ w stary sposób, czyli ten wyjÅ›ciowy przepis i jeszcze mi sie nie znudziÅ‚y ;) sÄ… pyszne..... Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-05-17, 15:42:46 Akazah,
maleÅ„stwo roÅ›nie? Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-05-17, 15:46:19 Ja robiÅ‚am.. :D faktycznie pyszne, ale przykleiÅ‚y mi siÄ™ do blachy, bo nie miaÅ‚am specjalnego papieru. Teraz mam i bÄ™dÄ™ musiaÅ‚a spróbować znowu. Z tym papierem do pieczenia piekÅ‚am sernik i nie przykleiÅ‚ siÄ™. A jak Natalka? Na Diecie Optymalnej..? :wink: Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-05-18, 12:16:13 Cytuj z: renia 2010-05-17, 15:46:19 Ja robiÅ‚am.. :D faktycznie pyszne, ale przykleiÅ‚y mi siÄ™ do blachy, bo nie miaÅ‚am specjalnego papieru. Teraz mam i bÄ™dÄ™ musiaÅ‚a spróbować znowu. Z tym papierem do pieczenia piekÅ‚am sernik i nie przykleiÅ‚ siÄ™. A jak Natalka? Na Diecie Optymalnej..? :wink: mi też na poczÄ…tku przywieraÅ‚y i to strasznie. robiÄ™ teraz bez paieru na samelj blaszce wysmarowanej smalcem i daje tylko jednÄ… blachÄ™ do pieca i ogrzewanie od spodu. W ten sposób mi nie przywierajÄ…. WczeÅ›niej robiÅ‚am wiÄ™cej i na dwóch blachach i na tej co byÅ‚a wyżej buÅ‚eczki mi przywieraÅ‚y. WiÄ™c chyba na tym siÄ™ nie zaoszczÄ™dzi. ;) Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-05-18, 12:18:54 a Natalka znakomicie!!! jest taka grzeczna, że aż trudno uwierzyć. PrzeciwieÅ„stwo mojej pierwszej córki. Spokojniutka, grzeczniutka - prawdziwy AnioÅ‚ek. Nie ma kolek, Å›pi i w dzieÅ„ i w nocy..... w nocy potrafi spać nawet do 7 godz. wiÄ™c rewelacja!!! Oby nie zapeszyć i nie przechwalić ;)
dziÄ™kujÄ™ za pamięć :) :D Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-05-18, 13:00:04 :D Åšwietnie. To masz przynajmniej trochÄ™ czasu dla siebie. A karmisz piersiÄ… ? (no nie jednÄ… :lol:) .. czy brakuje Ci pokarmu? Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-05-19, 15:25:12 Cytuj z: renia 2010-05-18, 13:00:04 :D Åšwietnie. To masz przynajmniej trochÄ™ czasu dla siebie. A karmisz piersiÄ… ? (no nie jednÄ… :lol:) .. czy brakuje Ci pokarmu? karmie piersiÄ… :wink: Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-05-19, 15:25:50 wam też te buÅ‚ki wychodzÄ… takie pÅ‚askie????
Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-05-19, 17:56:48 Cytuj z: akazah 2010-05-19, 15:25:12 karmie piersiÄ…Â :wink: Czyli DO "pierwszy sort".. :D Cytuj z: akazah 2010-05-19, 15:25:50 wam też te buÅ‚ki wychodzÄ… takie pÅ‚askie???? Mi Å‚adnie wyrastajÄ…, a potem opadajÄ…Â :( i sÄ… takie Å›rednie. Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-12-09, 19:57:37 Cytuj z: Opal 2010-05-15, 21:47:36 Cytuj z: akazah 2010-02-03, 10:15:07 wczoraj odkryÅ‚am przepis na przepyszne buÅ‚eczki :) palce lizać może już je kiedyÅ› robiliÅ›cie, bo przepis prawdopodobnie mam wydrukowany z internetu.... i leżaÅ‚ z innymi przepisami gÅ‚Ä™boko w szafie:) OTO PRZEPIS: - 100 g kokos - 100 g mÄ…ka - 500 g biaÅ‚ka - szczypta soli Kokos zarumienić na patelni i pozostawić do wystygniÄ™cia. BiaÅ‚ka ze szczyptÄ… soli ubić na sztywnÄ… pianÄ™. Dodać mÄ…kÄ™ i kokos, delikatnie wymieszać by pianka nie opadÅ‚a. BlachÄ™ wykÅ‚adamy pergaminem. PiankÄ™ kÅ‚adziemy Å‚yżkÄ…, tak by powstaÅ‚a maÅ‚a buÅ‚eczka, ok. 2 czubate Å‚yżki nakÅ‚adamy za kolejnoÅ›ciÄ… jedna na drugÄ…. Z porcji wychodzi ok. 12 buÅ‚eczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku tem. 180 C, ok. 40 min. by byÅ‚y rumiane, przechowujemy w woreczku foliowym. Mi buÅ‚eczki przywarÅ‚y do papieru, wiÄ™c myÅ›lÄ™ że najlepiej posmarować papier smalcem lub masÅ‚em, żeby tego uniknąć. MyÅ›lÄ™ że można też posypać na wierzch makiem lub sezamem. W 100g produktu: B: 8,6 T:8,9 W: 15,7 Jedna buÅ‚eczka waży ok. 40g i ma B:4 T:4,5 W:7,5 Dzisiaj zrobiÅ‚am te buÅ‚eczki, naprawdÄ™ sÄ… pyszne. OczywiÅ›cie musiaÅ‚am po swojemu. Zamiast 100g kokosa - daÅ‚am 150 g. Podczas zrumieniania kokosa na patelni dodaÅ‚am czubatÄ… Å‚yżkÄ™ masÅ‚a. Nie myliÅ‚am siÄ™, buÅ‚ki potrzebowaÅ‚y tÅ‚uszczu. Po tej maÅ‚ej zmianie buÅ‚eczki Å‚adnie odeszÅ‚y od papieru do pieczenia. PiekÅ‚am caÅ‚ość 30 min. 25 min z grzaÅ‚kami góra i dół na 180 st. i 5 min z termoobiegiem na 160 st. Posmarowane masÅ‚em i nic wiÄ™cej nie potrzeba :lol: Akurat. Jak siÄ™ komu spieszy do nieba? :? 1:1,1:1,8 Ile tego masÅ‚a trzeba teraz dosmarować, aby dziecku* smakowaÅ‚o? Po co mumu taka bombka, na deserek, do syta, przed snem? Cytuj z: akazah 2010-02-03, 10:15:07 wczoraj odkryÅ‚am przepis na przepyszne buÅ‚eczki :) palce lizać ... Gdzie to można odkryć? W KK-700 nie znalazÅ‚em. :D Cytuj z: kristan 2010-02-24, 15:55:24 Grażyna robi to jak w przepisie  http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=36  Natomiast ja smarowaÅ‚em blachÄ™ od piekarnika grubo smalcem, żona piekÅ‚a nieco dÅ‚użej i same odskakiwaÅ‚y. Teraz nie ma takiej potrzeby - sÄ… zbÄ™dne , choć wyÅ›mienite. Pozdrawiam GrażynkÄ™ B. U Kristana też nie. :D Tytu³: Odp: BiaÅ‚kowe buÅ‚eczki - rewelacja :) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2015-07-13, 20:18:08 Cytuj z: renia 2010-04-24, 17:51:58 Mam już mÄ…kÄ™ ryżowÄ… (w pierwszym wiÄ™kszym sklepie byÅ‚a) i chcÄ™ zrobić te rewelacyjne buÅ‚eczki.. tylko zastanawiam siÄ™ ,czy dać również wiórki kokosowe i czy dodać jakiegoÅ› tÅ‚uszczu? ..czy tylko blachÄ™ wysmarować masÅ‚em lub smalcem? połóż papier do pieczenia. Smalcem wysmaruj buÅ‚kÄ™. ;-) Używam nieraz mÄ…ki ryżowej do biszkoptu ( z 2 Å‚yżeczki ), jest ok bo nie ma żadnego smaku. Ale kiedyÅ› faworki zrobiliÅ›my z niej i byÅ‚y do du...  :(
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |