forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Kuchnia Optymalna. => Wtek zaczty przez: Teresa Stachurska 2010-02-28, 22:11:05



Tytu: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2010-02-28, 22:11:05
Otóż karkówkę kroję w centymetrowe plastry, układam w brytfannie, dodaję przyprawy
(sól , pieprz i co kto lubi) i pół kostki smalcu (mięsa półtora kilograma). Piekę dobre dwie godziny. Osobno, na patelni podsmażam na smalcu paprykę pokrojona w kostkę, cebulę i jak mam to daję jeszcze pieczarki. Jak już mięso jest miękkie, przykrywam je warstwą papryki z cebulą, zakrywam i zostawiam w gorącym, wyłączonym piekarniku tak na 10 minut. U nas to jest hitem number one - http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4139.msg94427#msg94427 ...                                         ..

... i ciąg dalszy - http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4139.msg94442#msg94442 : Układam w brytfannie plasterki karkówki "na zakładkę" - tak jak układa się pokrojoną wędlinę lub ser na półmisku. Dodaję smalec i przyprawiam, zakrywam folią aluminiowa i piekę dwie godziny.

Osobno smażę tak z 30dag pieczarek, z 4 duże cebule i jedna czerwoną paprykę. Można jeszcze do tego dodać koncentratu pomidorowego - jak ktoś lubi.

Jak mięso jest miękkie zakryć je papryką z cebulą i pieczarkami (nie muszą być) i pozostawić jeszcze tak z 10 min w piekarniku. Podawać z ziemniakami i np. buraczkami, czy ogórkiem kiszonym. Jakby ktoś to obliczył, to byłabym wdzięczna.

Żeby policzyć BTW dla 100 g trzeba by zważyć tę karkówkę po upieczeniu, albo chociaż wiedzieć jaki procent z niej w trakcie pieczenia odparuje. Podobnie z warzywami.   


Tytu: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2010-02-28, 22:29:29
cd (okienko skakało, uniemożliwiając pisanie). Karkówka surowa ma w 100 g:

B - 13,2
T - 18,7

jeśli jej było 1,5 kg to B - 198 g, a T - 280 g

Jeśli doliczymy do powyższego 200 g smalcu, czyli 198 g T, otrzymamy łącznie dla B - 198 g, dla T - 478, więc B : T wyniesie
1 : 2,4

Teraz jarzyny (do nich drugie pół kostki smalcu policzone już wyżej):

- cebula 500 g , W - 30 g
- pieczarki 300 g, W - 10 g
- papryka 200 g (może być?, jak chcę więcej?), W - 14 g , razem W - 54 g. B : W wyniesie 1 : 0,3 ,

co oznacza że możemy do tego zjeść jeszcze ziemniaki, oczywiście z sosem spod pieczeni.

Może być?




Tytu: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-01, 08:14:32
Pieczeń z karkówki z papryką.

Składniki:

Karkówka 2 kg
smalec 200 g
pieczarki 400 g (można zrobić bez nich)
cebula 800 g
papryka czerwona ok. 200 g ( może dodać jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego)

Mięso pokroić w centymetrowe plastry i poukładać w brytfannie "na zakładkę" (jak np. plasterki sera na półmisku) , posypać przyprawami - może być tylko sól i pieprz , dodać pół kostki smalcu, zakryć pokrywką lub folią aluminiową i piec w piekarniku dwie godziny.
W tym czasie podsmażyć na patelni cebulę, pieczarki i paprykę - z pozostałą ilością smalcu (można na koniec dodać łyżkę koncentratu pomidorowego) .
Jeśli mięso jest gotowe, dodać na niego usmażoną cebulę z papryką (równą warstwę na górze), zakryć i pozostawić w gorącym piekarniku na 10 min.
Podawać z ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Smacznego  :D

BTW całej potrawy (z pieczarkami bez koncentratu) wynosi:
B 322g  T 656g   W 51    (w 100g   B 32  T 65   W 5 )
BTW  1 : 2 : 0,2


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-01, 09:08:57
Cytuj:
Z Teresa:
Nie jestem pewna wyliczeń. Jeśli w 2 kg karkówki jest (13,2 x 20) 264 g Białka i jeśli po upieczeniu - kombinuję - ta karkówka będzie ważyć 1,40 kg to w 100 g pieczonej karkówki będzie 19 g Białka, jeśli 1,20 kg to B - 22. Mamy zadanko do rozszyfrowania    , każdemu sie przyda, mnie też jeśli się je rozszyfruje."


Teresa ja brałam wartości z tabel z Arkadii "Aura" i widzę, że Ty masz inne. U mnie karkówka ma B=16,1  T=22,8.
Pieczarki mają węglowodanów 0,6 g/100 przyswajalnych, a 2 g nieprzyswajalnych (tych nie bierzemy pod uwagę). Ty masz inne dane w obliczeniach tak?


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-01, 09:15:23

Jeszcze Teresa dodam w temacie zmiany parametrów po upieczeniu - te nas nie interesują - wszystko ważymy przed pitraszeniem.  :D Chyba będę musiała korzytać z tabel z "Książki Kucharskiej" JK, żeby było jednakowo. Tam "admin" obliczał osobiście -więc musi być dobrze.. :D


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-01, 09:35:36
Ja już naprawdę się pogubiłam z tym liczeniem. Bo jeśli się chce podać ile jest BTW w 100g gotowej potrawy, to faktycznie trzeba przyjąć inne wartości niż w surowym mięsie. Teresa Ty dobrze liczyłaś - ja się wycofuję, bo mi się to myli. Najłatwiej się liczy, jak się robi jedną porcję na jedną osobę np. taki omlet. Ale tutaj to jest "wyższa matematyka". Trzeba by było mięso po pieczeniu znowu ważyć dla ustalenia BTW.


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-01, 09:44:38
Jeśli ktoś biegły w wyliczankach pokazałby na jednej potrawie (mogło by być na przykładzie tej pieczeni) jak oblicza się BTW - to na pewno sporo osób (głównie początkujących) mogłoby się na tym przykładzie nauczyć. Tak "krok po kroku".


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2010-03-01, 10:54:48
Ja przyjmowałam wartości dla BTW z "Książki kucharskiej" dra J. Kwaśniewskiego, a ponieważ nie znałam wielości/wagi skutku operacji pn karkówka pieczona, to obliczałam jedynie B : T , gdyż w odróżnieniu od wagi proporcje między B i T raczej nie wyparowały (uwzględniłam dodatek smacu do całego dania).

Popatrzę tak :

W moim przykładzie było 1,5 kg mięsa. Całe B wyniosło (w moim rachunku) 198 g, a T - 478 g. Jeśli przyjmę, że upieczonego mięsa było 70 % masy wyjściowej (surowego) to otrzymam że z brytfanny wyjmuję 1,05 kg pieczonej karkówki. I teraz mogę policzyć, że w 100 g pieczonej karkówki jest B - 18,9 g  oraz T - 45,5 czyli B : T wyniesie 1 : 2,4.

Jeśli wyrób gotowy stanowić będzie 0,6 wyrobu surowego to proporcja B : T wyniesie również 1 : 2,4 :) 

Gdy będziemy piec mięso z kością to najpierw można odjąć wagę kości :D  , a potem hulaj dusza... :) 

 


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2010-03-01, 10:55:50
Adminie,

zechce się Pan odnieść do moich wyliczeń?


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: admin 2010-03-01, 11:34:44
Oczywiście, to tylko proporcjonalne wyliczanki.
Jeśli coś w 1,5 kg miało x g, to w wyniku utraty masy z powodu parowania - x g jest teraz w 1kg.
A do tego lepej przyswajalnego niż na surowo. Tę zaoszczędzoną energię na trawienie można potraktować jako "zysk" w obliczaniu PPM.


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2010-03-01, 11:47:39
Dziękuję bardzo  :D 

Znaczy, że nie błądziłam  :) 


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-01, 17:52:58

Ja uważam, że "adampio" mógłby się postarać i zrobić taką małą lekcję dla początkujących w obliczaniu BTW - albo ktoś inny. Ja w tym jestem niezbyt dobra (szczerze mówiąc - całkiem słaba  8) ). Brałam zawsze (jeśli akurat liczyłam) gotowe wyliczenia z książki np. podobne zupy, bigos, kotlet, galareta, ciasta..itp. Jedynie jest proste (moim zdaniem) obliczanie potraw jednoosobowych, gdzie nie trzeba brać poprawki na zmianę wagi po przyrządzeniu.
A może to już było..  :roll: tylko poszukać? :roll: ..w archiwum Forum..
Pamiętam, że pierwsze dwa miesiące na DO, to w ogóle nie umiałam obliczać dziennego BTW. Jadłam "gotowce" z książki.


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: adampio 2010-03-02, 12:24:01
Zaczalem od sciagniecia kalkulatora optymalnego "Morgano", ktory mozna modyfikowac, czyli wpisywac nazwy i wartosci tego co sie zjada. Niemniej jednak jest tam wiele, bardzo wiele roznych skladnikow pokarmowych.

Z czasem nauczylem sie, albo inaczej zapamietalem wiele wartosci skladnikow potraw, ktore zjadam.

Tu nie ma co nauczac, trzeba po prostu wykozystac te "narzedzia", ktore zostaly juz dawno wynalezione.


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-02, 12:45:26

Pewnie masz rację. Ja po prostu nigdy nie korzystałam z kalkulatora optymalnego - w arkadiach uczyli nas liczyć "na piechotę" i z tym nie mam problemu. Gorzej mi obliczyc BTW nowej potrawy po utracie wagi, ale też bym obliczyła. Trzeba by zważyć składniki przed obróbką termiczną i potem całą potrawę. Proporcje B:T się nie zmieniają. Dobrze mówię.. :roll:


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: adampio 2010-03-02, 13:06:13
Cytuj z: renia 2010-03-02, 12:45:26
Pewnie masz rację. Ja po prostu nigdy nie korzystałam z kalkulatora optymalnego - w arkadiach uczyli nas liczyć "na piechotę" i z tym nie mam problemu. Gorzej mi obliczyc BTW nowej potrawy po utracie wagi, ale też bym obliczyła. Trzeba by zważyć składniki przed obróbką termiczną i potem całą potrawę. Proporcje B:T się nie zmieniają. Dobrze mówię.. :roll:


Bardzo dobrze. Wszystkie wagi podawane, nawet w restauracjach sa przed obrobka termiczna. Wartosci B i T sa te same jak w surowiznie, dlatego nie bardzo rozumie te duskusje na temat liczenia BTW przed czy po obrobce.

Praktycznie mozna do tego podejsc tak:
mamy pieczen, ktora wazy 1500 gr
po upieczeniu zakladamy, ze wazy 1000 gr / byla marynowana w rzezni  :lol:/
jezeli pokroimy ja na 10 porcji to kazda porcja odpowiada 150 gr surowego miesa, tak?
Jezeli tak, to zjedlismy wlasnie ok 25 gr bialka, 16 gr tluszczu i 1 gr weglowodanu, czyli tyle ile 150 gr surowej karkowki zawiera.

Jezeli ma sie problemy z takimi wyliczeniami, kroi sie karkowke surowa na porcje i piecze w piekarniku w roznego rodzaju sosach osczedzajac jednoczesnie prad, poniewaz pokrojona karkowka dochodzi szybciej :lol:



Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-02, 13:20:22

Ale ja trochę to Tobie zagmatwam. 8) Np. robię nową potrawę i chcę obliczyć ile jest białka, tłuszczu i węglowodanów w 100g gotowej potrawy. To jak to liczysz? Czy tylko  w całej potrawie obliczasz ? - bo to jest proste. W całej jest tyle samo po smażeniu jak przed. Ale w 100g gotowej potrawy są już inne ilości BT i W niż w 100g surowej. Tak?


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-02, 13:23:50

"adampio" - ja tego praktycznie dla siebie nie potrzebuję - ale jak bym chciała podać przepis do działu "Kuchnia Optymalna" - to dobrze by było znać ilość BTW w 100g. W "Książce Kucharskiej" JK jest takie obliczenie.


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: adampio 2010-03-02, 13:32:36
czyli myslisz o zbilansowaniu np: "golonko w kapuscie z boczkiem, piwem i  cebula podawane z purre ziemniaczanym mieszanym z selerem i marchewka" ?


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2010-03-02, 14:16:14
To może od początku i dla 2 kg karkówki:

Składniki:

- karkówka 2 kg
- smalec 200 g
- pieczarki 400 g (można zrobić bez nich)
- cebula 800 g
- papryka czerwona ok. 200 g
- można dodać jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego

Mięso pokroić w centymetrowe plastry i poukładać w brytfannie "na zakładkę" (jak np. plasterki sera na półmisku) , posypać przyprawami - może być tylko sól i pieprz , dodać pół kostki smalcu, zakryć pokrywką lub folią aluminiową i piec w piekarniku dwie godziny.

Podsmażyć na patelni cebulę, pieczarki i paprykę - z pozostałą ilością smalcu (można na koniec dodać łyżkę koncentratu pomidorowego) .

Jeśli mięso jest gotowe, dodać na niego usmażoną cebulę z papryką (równą warstwę na górze), zakryć i pozostawić w gorącym piekarniku na 10 min.

Podawać z ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Smacznego

Wyliczmy proporcje:

Karkówka : 

- B - 13,2 g, więc w 2 kg B = 264 g
- T - 18.7 g , więc w 2 kg T = 374 g

do tego łącznie 200 smalcu, czyli T - 198 g, co w sumie da:

- B - 264 g
- T - 572 g

B : T wyniesie (572 : 264) 1 : 2,16

Teraz węglowodany w warzywach i pieczarkach:

- pieczarki - 4 x 3,5 = 14g
- cebula - 8 x 6,9 = 55 g
- papryka - 2 x 6,9 = 14 g
= razem węglowodany ze wszystkich powyższych warzyw wyniosą:  W = 83 g

W stosunku do całego białka z karkówki te węglowodany ( B : W ) wyniosą 1 : 0,3

Przy założeniu, że karkówka jest na dwa obiady a warzywa na jeden (jutro usmaży się świeże) to ta proporcja B : W wyniesie (83 : 132) 1 : 0,6 . Można więc do tego dołożyć jeszcze łyżkę ziemniaków i kiszony ogórek.

W całym daniu dla osób, które nie chcą tracić na wadze jest nieco za mało tłuszczu, stąd trzeba go uzupełnić np kawą ze śmietanką, albo przy kolejnym posiłku, jeśli do śniadania nie zjedzono go więcej niż 1 : 2,5 - 3,5 . Mówimy o osobach nie obciążonych dużym wysiłkiem fizycznym. Bilasować proporcje należy dla doby.

Dziękuję za uwagę :) 
Teresa



Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: adampio 2010-03-02, 15:20:27
wszystko by sie zgadzalo poza T, ktorego jest lacznie tylko 200 gr smalcu.
Obiad bedzie zjedzony na dwa razy przez ile osob? Mysle, ze dwie osoby nie zjedza 2000 gr miesa na dwa obiady :lol:

Dlatego ja w przypadku pieczeni robie tak, ze robie oddzielnie sos, ktorego proporcje B:W sa np 1:10  albo klade sobie na kawal miesa kawal masla wowczas wiem ile zjadam T.

W Pani przypadku tez latwo mozna bylo wyliczyc B, poniewaz wystarczylo zwazyc ten cm plaster karkowki
natomiast wrzywa.....no coz 200 gr warzyw w takiej postaci w, ktorej Pani podala bedzie ok /na oko /.


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-02, 15:24:27
Teresa - mnie chodziło o ilość białka, tłuszczu i węglowodanów w gramach -  w 100g gotowej potrawy (bez ziemniaków, dodatkowego tłuszczu, piwa, czy ogórka). Tak jak podaje w książkach dr Jan Kwaśniewski.
Wiesz już o co mi chodzi. ? Wzięcie pod uwagę utratę wagi.


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: adampio 2010-03-02, 15:28:27
Cytuj z: renia 2010-03-02, 15:24:27
Teresa - mnie chodziło o ilość białka, tłuszczu i węglowodanów w gramach -  w 100g gotowej potrawy (bez ziemniaków, dodatkowego tłuszczu, piwa, czy ogórka). Tak jak podaje w książkach dr Jan Kwaśniewski.
Wiesz już o co mi chodzi. ? Wzięcie pod uwagę utratę wagi.


w 100 gr gotowej potrawy bez ziemniakow, dod tluszczu.....Czyli co w 100 gr samego miesa pieczonego z tlyszczem ?


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2010-03-02, 15:31:40
Adampio,

T jest z karkówki i smalcu. Tak policzyłam.



Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-02, 15:34:04
Cytuj z: adampio 2010-03-02, 15:20:27
..latwo mozna bylo wyliczyc B, poniewaz wystarczylo zwazyc ten cm plaster karkowki..



A jeżeli robi się pieczeń w całości, to trzeba by zważyć mięso przed pieczeniem i po, żeby obliczyć BTW w 100g.
Ja to rozumiem tak :
Mam 1500g mięsa przed smażeniem, a po smażeniu np. 1000g.
Białka w tym mięsie było (karkówka B 13,2   T 18,7   w 100g) 198 g a tłuszczu 280 g.
Po upieczeniu już jest inna zawartość tych składników - czyli skondensowana i wynosi ona w 100 g B = 19,8  a T = 28.
Zgadzacie się ze mną?


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2010-03-02, 15:36:43
Reniu,

na dobrą sprawę gdy będziesz piekła (albo może ja?) następny raz tę karkówkę to pierwszy kawałek trzeba zważyć (surowy) przed pieczeniem i po pieczniu. Wtedy można będzie policzyć w tym samym wątku ile gramów B i T będzie w 100 g gotowej pieczeni.



Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-02, 15:39:05
Cytuj z: adampio 2010-03-02, 15:28:27
w 100 gr gotowej potrawy bez ziemniakow, dod tluszczu.....Czyli co w 100 gr samego miesa pieczonego z tlyszczem ?


"adampio" chodziło mi o to , żeby zobaczyć jak zmienia się BTW mięsa po obróbce termicznej. Bo jak ma się na obiad pieczeń w całości i kawałek się z niej odkroi, to jak sprawdzić ile tam jest BTW? Trzeba obliczyć ile jest w 100 g. Tak?


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2010-03-02, 15:40:11
Cytuj z: renia 2010-03-02, 15:34:04
Cytuj z: adampio 2010-03-02, 15:20:27
..latwo mozna bylo wyliczyc B, poniewaz wystarczylo zwazyc ten cm plaster karkowki..



A jeżeli robi się pieczeń w całości, to trzeba by zważyć mięso przed pieczeniem i po, żeby obliczyć BTW w 100g.
Ja to rozumiem tak :
Mam 1500g mięsa przed smażeniem, a po smażeniu np. 1000g.
Białka w tym mięsie było (karkówka B 13,2   T 18,7   w 100g) 198 g a tłuszczu 280 g.
Po upieczeniu już jest inna zawartość tych składników - czyli skondensowana i wynosi ona w 100 g B = 19,8  a T = 28.
Zgadzacie się ze mną?



Jeśli gotowej pieczeni z 1,5 kg mięsa otrzymasz 1 kg, to B- 19,8 aT - 28 g w 100 gramach


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-02, 15:42:39
Cytuj z: Teresa Stachurska 2010-03-02, 15:36:43
Reniu,

na dobrą sprawę gdy będziesz piekła (albo może ja?) następny raz tę karkówkę to pierwszy kawałek trzeba zważyć (surowy) przed pieczeniem i po pieczniu. Wtedy można będzie policzyć w tym samym wątku ile gramów B i T będzie w 100 g gotowej pieczeni.



Dobrze zważę. :D
A wracając do potrawy, to jest ona również bardzo smaczna z mięsa mielonego. Usmażone kotlety mielone poukładać w brytfannie, dodać podsmażone warzywa z tłuszczem, zakryć i poddusić w piekarniku przez pół godziny.


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: adampio 2010-03-02, 15:45:36
Cytuj z: renia 2010-03-02, 15:34:04
Cytuj z: adampio 2010-03-02, 15:20:27
..latwo mozna bylo wyliczyc B, poniewaz wystarczylo zwazyc ten cm plaster karkowki..



A jeżeli robi się pieczeń w całości, to trzeba by zważyć mięso przed pieczeniem i po, żeby obliczyć BTW w 100g.
Ja to rozumiem tak :
Mam 1500g mięsa przed smażeniem, a po smażeniu np. 1000g.
Białka w tym mięsie było (karkówka B 13,2   T 18,7   w 100g) 198 g a tłuszczu 280 g.
Po upieczeniu już jest inna zawartość tych składników - czyli skondensowana i wynosi ona w 100 g B = 19,8  a T = 28.
Zgadzacie się ze mną?



To napisalem wczesniej
Cytuj:
Praktycznie mozna do tego podejsc tak:
mamy pieczen, ktora wazy 1500 gr
po upieczeniu zakladamy, ze wazy 1000 gr / byla marynowana w rzezni  Laughing/
jezeli pokroimy ja na 10 porcji to kazda porcja odpowiada 150 gr surowego miesa, tak?
Jezeli tak, to zjedlismy wlasnie ok 25 gr bialka, 16 gr tluszczu i 1 gr weglowodanu, czyli tyle ile 150 gr surowej karkowki zawiera.


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-02, 15:46:03
Cytuj z: Teresa Stachurska 2010-03-02, 15:40:11
Jeśli gotowej pieczeni z 1,5 kg mięsa otrzymasz 1 kg, to B- 19,8 aT - 28 g w 100 gramach


:D - doszłyśmy w końcu do konsensusu.. :D


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: adampio 2010-03-02, 15:46:43
do tego doszlismy juz dawno, tylko dopiero teraz sie doczytalismy :lol:


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-02, 15:51:24
Cytuj z: adampio 2010-03-02, 15:46:43
do tego doszlismy juz dawno, tylko dopiero teraz sie doczytalismy :lol:


Właśnie.. :lol: Czytałam od nowa Twoje posty i myślimy podobnie, tylko.. piszemy inaczej.. :wink:


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-02, 15:53:55

A jeszcze jedno. Licząc mięso po pieczeniu, trzeba by uwzględnić również tłuszcz, który z niego się wytopił.


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2010-03-02, 15:56:39
Jeśli go dodasz do ziemniaków na talerzu to nie odliczaj.


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-02, 15:59:57

Teresa - mi nie chodzi o liczenie tego co zjadłam, tylko o sporządzanie BTW w 100g w nowej potrawie. :D


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-02, 16:02:54

Chciałabym razem z przepisem podawać dokładne wyliczenia, a nie zawsze prosić "adampia" - błagać Go pięć razy.. 8) :lol:


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: admin 2010-03-02, 17:24:35
http://www.dobreprogramy.pl/Moj-Komputerowy-Dietetyk,Program,Windows,11613.html - ciekawostka.  :D


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: adampio 2010-03-02, 18:08:26
A to oczywiscie ciekawostka............... :lol:
Tylko ja tp "cos" dziala?


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: adampio 2010-03-02, 18:09:44
Cytuj z: renia 2010-03-02, 16:02:54
Chciałabym razem z przepisem podawać dokładne wyliczenia, a nie zawsze prosić "adampia" - błagać Go pięć razy.. 8) :lol:


Sorry :shock:



Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: admin 2010-03-02, 18:21:03
Cytuj z: adampio 2010-03-02, 18:08:26
Tylko ja tp "cos" dziala?


Nie wiem, bo szkoda mi miejsca na dysku na takie programy, ale jeśli ktoś potrzebujący, to zawsze może wgrać, przetestować i zdecydować, co dalej...  :D


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-02, 19:43:57
Cytuj z: adampio 2010-03-02, 18:09:44
Cytuj z: renia 2010-03-02, 16:02:54
Chciałabym razem z przepisem podawać dokładne wyliczenia, a nie zawsze prosić "adampia" - błagać Go pięć razy.. 8) :lol:


Sorry :shock:




"adampio" wiem, że Ty zawsze chętnie pomagasz, ale lubię Ciebie trochę wkurzać.. 8) ..szczególnie gdy halny się zbliża.. 8)


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-02, 19:47:13
Cytuj z: admin 2010-03-02, 17:24:35
http://www.dobreprogramy.pl/Moj-Komputerowy-Dietetyk,Program,Windows,11613.html - ciekawostka.  :D


W tej ciekawostce nawet o Optymalnych pomyśleli, wydaje się być to to interesujące, ale nie wiadomo czy ułatwiłoby to, czy utrudniło życie.. :roll:


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: adampio 2010-03-02, 19:53:20
hihihihi, jak na razie mrozno, sniezno i do wiosny daleko :lol:

Ale przyjdzie tez czas na holny. :lol:


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-02, 19:55:38

A są w Danii góry?


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: adampio 2010-03-02, 21:56:52
Cytuj z: renia 2010-03-02, 19:55:38
A są w Danii góry?


Sniegowe, bo spychacze jezdzily po ostatniej sniezycy :lol:


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2010-03-02, 22:05:26
Cytuj z: adampio 2010-03-02, 21:56:52
Cytuj z: renia 2010-03-02, 19:55:38
A są w Danii góry?


Sniegowe, bo spychacze jezdzily po ostatniej sniezycy :lol:



Dobrze i trochę góry  :D 


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-02, 22:11:17

Zaraz przestudiuję mapę. Góral bez gór chyba się męczy. To tak jak ryba bez wody. :roll:
To u nas na Wybrzeżu nawet trochę górek jest np. w Wieżycy ładna góra i wyciąg narciarski, nawet w Sopocie niewielka góra jest z wyciągiem. Ale jakoś te wyciągi chyba źle działają - bo mnie jeszcze ani razu nie wyciągnęły na narty.. 8)



Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: adampio 2010-03-02, 22:34:35
Znalazlas juz kalkulator Morgana?


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-02, 22:46:29

Nie szukałam - nie lubię i nawet nie próbowałam jeszcze korzystać z żadnego kalkulatora do obliczeń BTW. Nawet sobie kupiłam taką płytę z programem do obliczania zawartości BTW w potrawach na DO. Ale i tak obliczałam "na piechotę". 8)


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: adampio 2010-03-03, 07:11:38
No coz, kazdy jest inny. Ja tam wole "samochodem" :lol:


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-03, 10:46:12

Ale tak całkiem zacofana to ja nie jestem,  :wink: bo używam zwykłego kalkulatora.. :P
A co do samochodu - to nie wyobrażam już sobie bez niego "normalnego" funkcjonowania. Nie w dzisiejszym szybkim życiu.


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: adampio 2010-03-03, 10:55:29
Cytuj:
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=806


No juz nie zlosc sie. Pobaw sie troche tym kalkulatorem a zobaczysz, ze ZO nie jest takie uciazliwe :lol:


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-03, 10:56:19

"adampio" ładnie mi oddałeś.. :evil: :wink:


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-03, 11:02:29

A Ty "adampio" w ogóle pracujesz? A jak tam "Twoje" dziewczyny, poszły już po ciastka? Czy to tylko od święta?


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: adampio 2010-03-03, 11:22:39
Oczywiscie, ze pracuje.......nie widac?

Kryzys, to ciastek nie ma


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-03, 13:06:06

Ciężkie czasy..  :roll: A u mnie w domu pięknie pachnie znowu chlebek biszkoptowy. Moja córa ładnie go nazywa - pyta się - jest jeszcze ten dobry chlebek?  :D
Ładnie urósł, jest go cała forma - tylko, żeby teraz nie "klapnął".. :? nie będę otwierała piekarnika, aż do jego wystygnięcia..  Poprzedni miałam trochę słabo wyrośnięty.


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: adampio 2010-03-05, 21:09:45
No to powiem tak, albo moze zapytam glupio, jak to adampio?
Jaki chlebek?


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-05, 21:55:51

Nie kumam.. :roll:


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-05, 21:59:11

Pytasz jaki chlebek piekłam? Piekłam biszkoptowy i wyszedł mi taki pulchny, że trudno było go smarować masłem. Dzisiaj też piekłam i znowu chciałam iść "na skróty" i mam zakalca.. :( jutro robię znowu, ale już zgodnie z procedurą.. :wink:


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: adampio 2010-03-05, 22:46:46
Reniu zasmiecamy watek, to po pierwsze.
A Ty jeszcze jesz chleb? No kruca fuks!!!


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-05, 22:49:50

Jem od czasu do czasu chlebek optymalny - najczęściej w szkole. A ostatnio piekę go dla mojego męża.. :P

A co my zaśmiecamy? W kuchni można chlebek piec.. 8)


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: Blackend 2010-03-06, 08:58:22
Biszkoptowy chlebek optymalny fajny jest :) i może posłużyć za podstawę innych ciekawych wypieków :)


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-06, 09:17:52

Jak za podstawę? Ja już robiłam z różnymi ziarnami, albo wzięłam połowę składników na chlebek biszkoptowy, a połowę na orzechowy i też dobre było to coś.. :D


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: Blackend 2010-03-06, 09:38:29
To moja żona czaruje różne odmiany dla dzieci aby było różnorodnie ;) a jednocześnie prawie optymalnie ;)


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-06, 09:43:26

No to masz dobrze z taką Czarodziejką  :wink:.. dzieciaki też.. :D


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: admin 2010-03-06, 09:46:38
Napiszę Wam jak upiec optymalnie mięso, choć nie ma takiej potrzeby pieczenia:
w całości po kilogramie: karkówki, schabu, żeberek (można żebra poporcjować), opruszyć lekko cukrem i jarzynką, wetrzeć mieszankę ziół: gałka muszkatułowa, oregano, pieprz czarny, cząber, tymianek i bazylia, ułożyć w naczyniu obojętnym chemicznie, dodać liście laurowe, obłożyć suto cebulą ciętą w plastry, odstawić na dwa dni w chłodne miejsce.
Przed pieczeniem, brytwannę wysmarować dokładnie smalcem, oddzielić liście laurowe i cebulę, koniecznie przelać sok z mięsa, piec godzinę w 200st.C, przewracając dla równego zrumienienia, podlać wodą - około 1-1,5 szklanki, dodać kostkę masła skrojoną w plastry układając na mięsie, tu można dołożyć część cebuli, którym mięso było obłożone, przykryć, piec dwie godziny w temp. 180C, czasem podlewając mięso sosem.
Po wyjęciu z brytwanny mięsu koniecznie "dać odpocząć", około 30 min, aby łatwiej je porcjować. Podawać "optymalnie" jako danie objadowe lub po schłodzeniu w lodówce jako dodatek do masła z plackiem serowojajecznym lub plastrem sera żółtego - suto przesmarowanym masłam. Z dodatków smakowych: śliwka w zalewie octowej, podgrzybek z octu, ćwikła, czy co tam kto lubi.
I koniecznie przed jedzeniem, podziękować i przeprosić biedne stworzenie, że jest pożywane...  :wink:

PS
tak się piecze mięso zimą w naszym domu, bo latem mięso się griluje na węglu drzewnym, ale nie jest to wymogiem Żywienia Optymalnego...  :wink:


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-06, 09:55:01

Ja to wypróbuję - zapisałam już sobie nazwy tych przypraw (bo większości z nich nie używam).
Zastanawia mnie ten cukier, nigdy do mięsa nie dodaję.


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2010-03-06, 09:58:48
Cukier dodaje się dla zachowania koloru mięsa (zamiast saletry) ?

Król polskich mięs, schab, mnie jakoś przestał interesować, wolę... boczek. Tak, boczek i tłuste żeberka :) 


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-06, 10:04:22

Ja też teraz już wolę boczek od schabu. Ale to się porobiło.. :wink: same anomalia.. :lol:


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: admin 2010-03-06, 10:05:25
Każda z podanych czynności ma uzasadnienie biochemiczne uzdatniające mięso do pożywania, aby przypadkiem nie zaszkodziło!  :wink:

PS
szczególnie, gdy mięso jest z wszystkożernego!


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-06, 10:26:45

W tym temacie nie mogę dyskutować.. 8) a co do wieprzowiny, to nie obawiam się tych świńskich kawałków.. :lol:


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: slawek 2010-03-06, 11:07:27
Cytuj z: admin 2010-03-06, 09:46:38
Napiszę Wam jak upiec optymalnie mięso, choć nie ma takiej potrzeby pieczenia:

No to teraz bardzo proszę cię żebyś założył w tym dziale nowy wątek pod tytułem np. "Pieczeń z Admina" ;)


P.S.
czy sam mam to zrobić ??;P


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: admin 2010-03-06, 11:21:03
Może uda mi się namówić Anię, aby umieścić ten przepis tu - http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&cat=9  :idea:


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2010-03-06, 12:55:01
Cytuj z: admin 2010-03-06, 11:21:03
Może uda mi się namówić Anię, aby umieścić ten przepis tu - http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&cat=9  :idea:



Jakoś nie nie obejrzałam wcześniej tej strony, a ona bardzo smaczna :)  Popracuję z nią  :D  w swojej kuchni.


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: Blackend 2010-03-06, 13:08:24
To najsmaczniejsza strona na http://www.dr-kwasniewski.pl/  ;)


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-06, 16:08:46

Moje mięso już "dojrzewa" ( no może nie dosłownie moje  :wink:) w przyprawach. Kupiłam ponad 2 kg żeberek i schab bez kości (karkówki już nie było ani w sklepie, ani w mojej zamrazarce). Dałam wszystkie przyprawy, które są w przepisie i obłożyłam grubo cebulą. Zakryłam mięso folią aluminiową i wyniosłam do piwnicy. Zastanawiam się, czy jutro jej nie zrobić, czy jeszcze by za słabo przyprawy przeszły. Chyba nie będę próbowała "skrótów" tylko poczekam do poniedziałku. Jutro zrobie "pticę".. :?  :lol:


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2010-03-06, 16:21:55
Ta ptica to gęś, czy kaczka?


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-06, 16:25:28

Niestety kurczak hodowlany  :( ..taki chyba dobrze faszerowany chemią, bo ma ze 2 kilo. Mąż kupił, bo dzieci lubią...
Oni to najlepiej znają z dziecinnych lat.. No nie będę taka zołza i czasami im pozwolę na jakieś "śmieci".. 8)


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2010-03-06, 16:37:06
Mój wujek w 1939 roku miał 3 lata, potem była wojna. Po latach z sentymentem wspominał kluski z żytniej mąki jakie jadł w wojnę i tak mu bardzo smakowały, a po wojnie nie mógł nigdzie na takie trafić, a w domu nikt mu takich nie chciał zrobić. Wiele razy słyszałam jak żałował tych klusek. Aż babcia uznała, że może mu satysfakcję dać i kluski zrobiła. Nadziwić się nie mógł jakie to świństwo i że może głodnemu ono smakować  :? 


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2010-03-06, 16:46:42

No właśnie.. :lol: Tak samo mój jeden wujek zachwalał śledzie zawinięte w sreberko i pieczone w ogniu z węgla torfowego..  :lol: ..też mu nikt takich nie potrafił zrobić w dorosłym życiu, jakie on jadał w dzieciństwie.. :roll: :wink:
Tak samo jest z moimi dziećmi - oni kaczek i gęsi nie lubią - bo się na nich we wczesnym dzieciństwie nie poznali - na szczęście ja z mężem zdążylismy ten smak za młodu poznać i polubić..  8)


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2012-02-04, 20:31:08
Cytuj z: renia 2010-03-01, 08:14:32
Pieczeń z karkówki z papryką.

Składniki:

Karkówka 2 kg
smalec 200 g
pieczarki 400 g (można zrobić bez nich)
cebula 800 g
papryka czerwona ok. 200 g ( może dodać jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego)

Mięso pokroić w centymetrowe plastry i poukładać w brytfannie "na zakładkę" (jak np. plasterki sera na półmisku) , posypać przyprawami - może być tylko sól i pieprz , dodać pół kostki smalcu, zakryć pokrywką lub folią aluminiową i piec w piekarniku dwie godziny.
W tym czasie podsmażyć na patelni cebulę, pieczarki i paprykę - z pozostałą ilością smalcu (można na koniec dodać łyżkę koncentratu pomidorowego) .
Jeśli mięso jest gotowe, dodać na niego usmażoną cebulę z papryką (równą warstwę na górze), zakryć i pozostawić w gorącym piekarniku na 10 min.
Podawać z ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Smacznego  :D

BTW całej potrawy (z pieczarkami bez koncentratu) wynosi:
B 322g  T 656g   W 51    (w 100g   B 32  T 65   W 5 )
BTW  1 : 2 : 0,2



I tutaj mam zdjęcie gotowej potrawy...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bc47d73796abe37d.html


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2012-02-04, 21:28:34
Na pewno miałam źle obliczone BTW w 100g potrawy. Wzięłam 10% od calości potrawy, a ona musiała ważyć więcej niż kilogram -  ponad 2 kilogramy. BTW w 100g nie miało więcej niz połowa tego co napisałam... 8) Tyle liczyłam i wszystko sknociłam... :?


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: Blackend 2012-02-05, 11:11:37
Lepiej nie liczyć ;)
Na oko widać, że dobre  :D


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: Sandman80 2012-02-05, 11:18:13
Cytuj z: renia 2012-02-04, 20:31:08
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bc47d73796abe37d.html



mniam  :D

już wiem co jutro po pracy będę robił dzięki


Tytu: Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
Wiadomo wysana przez: renia 2012-02-05, 12:11:19
:D


forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.