forum.dr-kwasniewski.pl

DziaĹ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczęty przez: agata 2010-03-18, 16:37:00



Tytuł: domowe wÄ™dliny itp...
Wiadomo¶ć wysłana przez: agata 2010-03-18, 16:37:00
Chciałam zapytać Was czy macie jakieś doświadczenia z wyrobami domowymi...
Czy w ogĂłle macie takÄ… potrzebÄ™?
Ja znalazłam dość ciekawą stronę : www.wędlinydomowe.pl.
Właśnie przymierzam się do wekowania podgardla i boczku. Potem może jakaś kiełbasa, też w słoiku...


Tytuł: Odp: domowe wÄ™dliny itp...
Wiadomo¶ć wysłana przez: zeto555 2010-03-19, 13:13:02
ja mam neizle doswiadczenie w produkcji wedlin, wlasciwie nie kupuje w sklepie od 20 lat gotowych wyrobow


Tytuł: Odp: domowe wÄ™dliny itp...
Wiadomo¶ć wysłana przez: agata 2010-03-19, 16:04:48
no właśnie ja też nie kupuję, bo tego się nie da jeść...Wczoraj mąż zaszalał i kupił jakiś wynalazek :?...
Jak spróbowałam plasterek(!!!!) myślałam , że mi brzuch rozsadzi. Okropieństwo.
Skoro masz doświadczenie, to pewnie wędzisz i takie tam... Ja jeszcze wędzarni nie mam i doświadczenie mam niewielkie...
Dlatego głównie interesują mnie wszelkiego rodzaju konserwy, smarowidła, pasztety...może kiełbasa- ale właśnie ze słoika(ponoć pyszna). Pozdrawiam.


Tytuł: Odp: domowe wÄ™dliny itp...
Wiadomo¶ć wysłana przez: zeto555 2010-03-22, 14:24:59
wędzenie jest calkiem proiste a i wedzarnia nie musi byc jakas super. Sluze pomoca jakby co


Tytuł: Odp: domowe wÄ™dliny itp...
Wiadomo¶ć wysłana przez: agata 2010-03-23, 08:57:24
dziękuję , napewno będę mieć jakieś pytania.
Zrobiłam konserwę w słoikach. Podgardle i boczek. Całkiem niezłe, ale muszę na drugi raz troszkę zmodyfikować przepis. Więcej czosnku, a mniej soli. pozdrawiam .


Tytuł: Odp: domowe wÄ™dliny itp...
Wiadomo¶ć wysłana przez: krzych_100 2010-03-23, 12:05:01
A co sÄ…dzicie o szynkowarach? Proste przygotowanie, niepsujÄ…ca siÄ™ wÄ™dlinka... Ostatnio pasztet robiĹ‚em: 40 dag wÄ…troby wieprzowej podsmaĹĽonej z cebulkÄ…, 40 dag  boczku, trochÄ™ miÄ™sa typu karczek, lub Ĺ‚opatka. Boczek z Ĺ‚opatkÄ… trochÄ™ podgotować (z malÄ… cebulÄ… i jakÄ…Ĺ› jarzynÄ…, jak kto lubi)i wszystko zemleć, dodać zamoczÄ…nÄ… w wywarza z gotowania buĹ‚kÄ™. Doprawić jak kto lubi i dodać trochÄ™ soli peklowej, odstawić, do szynkowara i parzyć... WyszĹ‚o caĹ‚kiem dobre.


Tytuł: Odp: domowe wÄ™dliny itp...
Wiadomo¶ć wysłana przez: zeto555 2010-03-23, 14:33:46
Tak, szynkowary sa niezle, ja czesto robie takie wyroby


Tytuł: Odp: domowe wÄ™dliny itp...
Wiadomo¶ć wysłana przez: Halina Ch. 2010-03-23, 14:37:58
Pssztet robię tak samo jak Ty, tylko bez bułki i soli peklowej.


Tytuł: Odp: domowe wÄ™dliny itp...
Wiadomo¶ć wysłana przez: krzych_100 2010-03-23, 14:47:16
Jeszcze jednen przepis (od Opal): karczek (można też łopatkę) pokroić tak, aby wykroić mięso, a resztę z krojenia zemleć przez maszynkę. Wymieszać, doprawić i odstawić na noc do lodówki. Następnie do szynkowara i parzyć, tak ze 2 godz. w temp 80 st. Robi się z tego taka, jakby szynkowa, a smak - jeszcze przy dobrym doprawieniu....


Tytuł: Odp: domowe wÄ™dliny itp...
Wiadomo¶ć wysłana przez: zeto555 2010-03-23, 15:30:29
tak, ale uwazam ze 2h parzenia to za duzo. Robi sie wtedy twarda


Tytuł: Odp: domowe wÄ™dliny itp...
Wiadomo¶ć wysłana przez: Opal 2010-03-23, 15:36:40
WÄ™dlina robi siÄ™ twarda przy zbyt wysokiej temperaturze parzenia.  Sama zmniejszam temperaturÄ™, a wydĹ‚uĹĽam czas, nawet do trzech godzin. MiÄ™so rozpĹ‚ywa siÄ™ tam gdzie powinno -  w ustach :)


Tytuł: Odp: domowe wÄ™dliny itp...
Wiadomo¶ć wysłana przez: zeto555 2010-03-23, 15:39:20
czyli ponad 2h to 70 stopni??


Tytuł: Odp: domowe wÄ™dliny itp...
Wiadomo¶ć wysłana przez: Opal 2010-03-23, 15:42:48
Dokładnie :)


Tytuł: Odp: domowe wÄ™dliny itp...
Wiadomo¶ć wysłana przez: Opal 2010-03-23, 15:52:45
Ostatnio idę na łatwiznę i mniejsze kawałki mięsa np. szynki, którą wcześniej zapekluję w soli peklowej otoczkowanej, z wieloma moimi ulubionymi przyprawami nie wkładam do szynkowara, tylko parzę w garnku. Prosty sposób: zagotować samą wodę w dużym garnku. Gdy zacznie wrzeć zaraz wyłączyć, po czym włożyć szybko kawał mięsa. Wszystko pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Mięso jest potem bardziej, nazwałabym to - surowo parzone - też pyszne. Każdy może sobie zapeklować w domu szynkę, trzymać podczas peklowania w lodówce, bo temperatura chłodzenia musi być stała i po zapeklowaniu wrzucić na wrzątek. Wędlina szybko zrobiona, dobra i tańsza od innych. Ja właśnie trzeci tydzień pekluję kilka kilogramów mięsa. Część pewnie sparzę, może coś upiekę w naczynku żaroodpornym w piekarniku. Idą święta, więc jestem przygotowana :)


Tytuł: Odp: domowe wÄ™dliny itp...
Wiadomo¶ć wysłana przez: zeto555 2010-03-23, 15:58:01
kupilem dzisiaj troche mięcha na swieta i wieczorem pekluje,ale wszystko do wedzenia no i kielbasa oczywiscie


Tytuł: Odp: domowe wÄ™dliny itp...
Wiadomo¶ć wysłana przez: kodar 2010-03-23, 23:08:02
Cytuj z: zeto555 2010-03-22, 14:24:59
wędzenie jest calkiem proiste a i wedzarnia nie musi byc jakas super. Sluze pomoca jakby co
w sprzedazy (przynajmniej u nas )sa do kupienia male wedzarki ze stali nierdzewnej w ok.100€ Nadaja sie nawet na balkon oczywiscie w ogrodku to juz luksus. :P


Tytuł: Odp: domowe wÄ™dliny itp...
Wiadomo¶ć wysłana przez: zeto555 2010-03-24, 14:54:32
ja mam wedzarnie z cegly, u mnie to rodzinna tradycja od kilku pokolen, sklepowego zarcia nie dotkne


Tytuł: Odp: domowe wÄ™dliny itp...
Wiadomo¶ć wysłana przez: agata 2010-05-31, 21:36:19
moje konserwy, te sprzed kilku miesięcy, nabrały smaku. Wcześniej pisałam że są za słone, ale teraz są idealne... Polecam.


Tytuł: Odp: domowe wÄ™dliny itp...
Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2010-05-31, 22:56:20

Ja mam pasztety w sĹ‚oikach. MajÄ… juĹĽ chyba z pół roku, sÄ… bardzo smaczne i nic z nimi siÄ™ nie dzieje (z tym, ĹĽe je gotowaĹ‚am trzykrotnie). 


Tytuł: Odp: domowe wÄ™dliny itp...
Wiadomo¶ć wysłana przez: Gavroche 2021-03-28, 12:44:30
Dziś handlowa niedziela, podjechaliśmy do jednej galerii, dzieciaki coś tam chciały sobie wybrać na zajączka, a ja chciałem zobaczyć targi wędlin i serów.
Wyszedłem z ponad 3 kilogramami dojrzewających mięs, wędlin i serów, do tego trochę oryginalnej chałwy i mój ulubiony gryczany miód. :P


Tytuł: Odp: domowe wÄ™dliny itp...
Wiadomo¶ć wysłana przez: Blackend 2021-03-28, 15:13:35
Jakoś zmęczysz. ;)


Tytuł: Odp: domowe wÄ™dliny itp...
Wiadomo¶ć wysłana przez: Gavroche 2021-03-28, 15:20:07
:lol:


forum.dr-kwasniewski.pl | Działaj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.