Tytu³: Lody migaÅ‚owe Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-03-27, 21:28:26 SkÅ‚adniki na tortownicÄ™ 26 cm:
- 750ml Å›mietany kremówki - 16,5; 225,0; 23,2 - 1 opakowanie cukru waniliowego - 0,0; 0,0; 32,0 - 1 opakowanie Å›mietanfixu (opcjonalnie) - 100 g gorzkiej czekolady 70 % kakao grubo startej lub posiekanej - 5,3; 42,0 42,0 - 100 g gorzkiej czekolady 90 % kakao też grubo startej - 8,8; 41,1; 32,0 - 200 g pÅ‚atków migdaÅ‚owych zrumienionych na suchej patelni - 20,0; 56,0; 20,0 - 100 g maÅ‚ych bezów grubo pokruszonych 7,0; 0,0; 75,0 - 20 g Å‚yżka kakao (opcjonalnie) 4,7; 4,0; 9,14 Gotowego produktu - 1300 g : B = 62,3 g T = 368,1 g W = 233,3 g W 100 g: B = 4,8 g T = 28,3 g W = 17,9 g B : T : W = 1 : 5,9 : 3,7 MigdaÅ‚y uprażyć na suchej patelni (ale nie spalić :) ) i ostudzić. KremówkÄ™ ubić na sztywno z cukrem waniliowym i ewentualnie Å›mietanfixem dodać ostudzone migdaÅ‚y oraz pozostaÅ‚e skÅ‚adniki. TortownicÄ™ wyÅ‚ożyć foliÄ… aluminiowÄ…, przeÅ‚ożyć do niej masÄ™ Wlać masÄ™ do tortownicy można "wyrzeźbić" na niej Å‚yżeczkÄ… i widelcem dekoracjÄ™. Wstawić na minimum 6 godz do zamrażalnika. Wyjąć z zamrażalnika na kilka minut przed podaniem. Tort musi siÄ™ nieco ogrzać, aby lepiej siÄ™ go kroiÅ‚o. Zaraz po wyjÄ™ciu z zamrażalnika nie da siÄ™ pokroić, gdyż siÄ™ kruszy. Smacznego :) Tytu³: Odp: Lody migaÅ‚owe Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-03-27, 21:31:26 Można zmiejszyć W dajÄ…c do lodów nie dwie czekolady, ale jednÄ…, bezów zaÅ› 50 g w miejsce 100 g.
Tytu³: Odp: Lody migaÅ‚owe Wiadomo¶æ wys³ana przez: krysia48 2014-01-08, 19:06:03 no to sobie teraz narobiÅ‚am apetytu :D ale sÅ‚yszaÅ‚am ze lody opty odchudzajÄ…,oczywiscie nie zajadajÄ…c na raz kilku porcji :wink:
Tytu³: Odp: Lody migaÅ‚owe Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-01-08, 19:17:28 Fantastyczny posiÅ‚ek.
Mama niekiedy takie jada na ciepło. ;) (Ale według "Książki Kucharskiej"- nie przekombinowane ;))
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |