Tytu: Rillettes Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2010-04-10, 20:53:29 Rillettes to znakomita francuska alternatywa dla smalcu a jak wiadomo, kto, jak kto, ale francuzi na gotowaniu znają się jak nikt inny.
Sam Honore de Balzac w swojej powieści "Lilie w dolinie" złożył hołd rillettes, przysmaku swojego rodzinnego miasta Tours. Porównywał rillons do smażonych trufli a rilletes podniósł do rangi brązowej konfitury. Tradycja rillettes sięga gdzieś wieku około XV i w niezmienionej prawie formie przetrwała do dziś na podejrzenie myśl przywołując, że nie stało się to bezpodstawnie. Łatwo smarujące się rillettes serwuje się z lekko przypieczonym chlebem a należy podawać je w temperaturze pokojowej dla uzyskania lepszego smaku. We Francji podaje się do tej prostej przekąski kwaskowate białe wino Vouvray, tworzące przyjemny kontrast z treściwym i aromatycznym rillettes. 600-700 g łopatki 500 g słoniny (użyłem wędzonej z prywatnej małej masarni) 100 g wędzonego boczku (również z prywatnej masarni) 7 goździków 1 łyżka startego imbiru ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 4 liście laurowe 125 ml wody sól i pieprz Pokrój całe mięso w małe kawałki – powiedzmy 3x3 cm Przełóż do garnka pokrojoną łopatkę, boczek i słoninę, dolej wody i wrzuć goździki i liście laurowe Gotuj na malutkim ogniu przez 3 godziny mieszając, co 15 minut Po drugiej godzinie gotowania mięso zacznie się rozwarstwać – wtedy je posól i popieprz 5 minut przed końcem dodaj resztę przypraw Smacznego powiedzieć w tym momencie to jakby żart bo rillettes to prawdziwa brązowa konfitura dla wymagającego podniebienia a przy tym prosta jak 40 centymetrowa linijka. Źródło - http://nalesnikiem-do-nieba.blogspot.com/2010/04/rillettes-brazowa-konfitura.html#more Tytu: Odp: Rillettes Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2010-04-22, 23:32:50 http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,88736,6191230,Rillettes.html
Tytu: Odp: Rillettes Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2010-04-22, 23:42:50 Rillettes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2) trudność: łatwe Składniki: 2 gałązki tymianku 1 liść laurowy 4 ziarna pieprzu 2 łodygi pietruszki 500 g szynki wieprzowej w paskach 500 g brzucha wieprzowego w kawałkach 250 g smalcu kilka kości wieprzowych 125 ml białego wina lub wody 1 ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony 3/4 łyżeczki soli szczypta pieprzu kajeńskiego Przygotowanie: Włóż wszystkie składniki do rondla o grubym dnie. Przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150°C na 3 godziny (lub gotuj na wolnym ogniu na kuchni). Mięso powinno być tak miękkie, że z łatwością się będzie rozpadać. (W trakcie gotowania sprawdź stan mięsa – jeśli jest za suche, podlej je wodą). Odlej wywar do czystego naczynia. Wyrzuć kości i przyprawy. Podziel mięso na drobne kawałki dwoma widelcami. Wrzuć je do wywaru. Jeśli to konieczne, gotuj tak długo, aż wywar zniknie, a mięsna mieszanka będzie soczysta. Spróbuj i dopraw. Nałóż do miseczek. Ostudź. Możesz też przykryć danie i trzymać je w lodówce przez tydzień. © Laura Calder - http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-5507_rillettes.html
forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone. |