Tytu³: DIETA LOW-CARB - prof. Johna Yudkina Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2006-02-23, 18:40:41 DLACZEGO DIETA LOW-CARB MUSI BYC BOGATA W TLUSZCZE? art. prof. Johna Yudkina TÅ‚uszcz jest dla czÅ‚owieka najcenniejszym pożywienem PROFESOR JOHN YUDKIN Czym zastÄ…pić na diecie low-carb wÄ™glowodany – biaÅ‚kiem czy tÅ‚uszczami? A jeÅ›li tÅ‚uszczami to, jakimi? WÄ™glowodany powinny być zastÄ…pione tÅ‚uszczami – i to gÅ‚ownie pochodzenia zwierzÄ™cego. Nasze ciaÅ‚o używa wÄ™glowodanów tylko do jednego celu – dostarczenia energii. Kiedy ograniczymy wÄ™glowodany energia musi pochodzić z innego źródÅ‚a. Wybory sÄ… 2 – biaÅ‚ka lub tÅ‚uszcze. Jednak ani glukoza ani tÅ‚uszcz nie sÄ… paliwem dla komórek – jest nim ATP. PrzeciÄ™tne, typowa ludzka komórka może posiadać prawie bilion molekuÅ‚ ATP – i mogÄ… być one użyte i wytworzone ponownie, co 3 min. Tak duża ilość ATP oraz historia naszej ewolucji spowodowaÅ‚y różne metody pozyskiwania tej substancji chemicznej. Å»ywy organizmy produkujÄ… energie niezbÄ™dna do życia na dwa sposoby – poprzez fermentacje – tak jak organizmy prymitywne, które nie potrzebujÄ… tlenu (sposób anaerobowy – beztlenowy). W ten sposób np. funkcjonujÄ… bakterie rozbijajÄ…c glukozÄ™ by wytworzyć energie. Nasz organizm również może wykorzystać ta metodÄ™. Inny sposób to sposób tlenowy (aerobowy) – za pomocÄ… komórek eukariotycznych. WykorzystujÄ… go organizmy bardziej skomplikowane niż bakterie – dlatego wszystkie zwierzÄ™ta potrzebujÄ… tlenu. Z powietrzem wdychamy tlen, który transportowany jest do pÅ‚uc. Mitochondria – maÅ‚e „siÅ‚ownie” wytwarzajÄ…ce wiÄ™kszość energii w naszym ciele używajÄ… tlenu. To proces oddychania (respiracji). To one wytwarzajÄ… ATP. Ich ilość może siÄ™ różnic, ale stanowiÄ… one na ogól przynajmniej polowe wszystkich komórek – i co najważniejsze – sÄ… uksztaÅ‚towane tak, by używać tÅ‚uszcz. Wiec, który materiaÅ‚ bazowy jest najlepszy? Mamy 3 warianty • glukoza pochodzÄ…ca z wÄ™glowodanów – choć biaÅ‚ka również mogÄ… być na niÄ… przetwarzane gdy jest to niezbÄ™dne • tÅ‚uszcze te z pożywienia i z tkanki tÅ‚uszczowej; • ketony bÄ™dÄ…ce wynikiem metabolizmu tÅ‚uszczów Nie wszystkie komórki naszego ciaÅ‚a używajÄ… tego samego paliwa. • TÅ‚uszcz najbardziej lubiÄ… te, które maja wiele mitochondriow – np. mięśnie serca. MogÄ… one wytwarzać energie tak z tÅ‚uszczów, glukozy jak i ketonów – ale majÄ…c wybór – wybiorÄ… tÅ‚uszcze. • Komórki które nie używajÄ… tÅ‚uszczów maja od wyboru glukozÄ™ albo ketony – i majÄ…c taki wybór wybiorÄ… ketony. One także maja mitochondria • Ale mamy tez komórki które mitochondriow nie maja dużo lub wcale – np. biaÅ‚e krwinki, części nerek, czerwone krwinki (wogóle nie maja) jak również cześć komórek oka. Zależą one caÅ‚kowicie od glukozy i musi być im ona dostarczona Proces jedzenia czlowieka wyglÄ…da w ten sposób, ze jemy, trawimy, gÅ‚odniejemy, jemy ponownie. W czasie naszej ewolucji zdarzaÅ‚y siÄ™ okresy gdy czÅ‚owiek nie dojadaÅ‚ lub wrÄ™cz gÅ‚odowaÅ‚. JesteÅ›my i na to przygotowani. Po pierwsze organizm musi posiadać odpowiednia ilość energii by utrzymać najważniejsze ograny zależne od glukozy. Zaliczyć by do nich można mózg i centralny ukÅ‚ad nerwowy – które mimo swojej dość niedużej masy pochÅ‚aniajÄ… od 20 do 50% caÅ‚ej energii organizmu w czasie spoczynku. Tak siÄ™ jednak szczęśliwie skÅ‚ada, że mózg potrafi wykorzystywać również ciaÅ‚a ketonowe pochodzÄ…ce z tÅ‚uszczów. W czasie gÅ‚odowania czy niedojadania poziom glukozy jest zachowany poprzez zużywanie glikogenu z wÄ…troby i miÄ™sni i z produkcji glukozy z protein powstaÅ‚ych w wyniku rozpadu tkanki tÅ‚uszczowej (glukogeneza). Ale przecież nie chcemy rozpadu tej cennej tkanki – to by nas osÅ‚abiÅ‚o. Wolimy glukozÄ™ dostarczyć z jedzeniem. Cześć jej bÄ™dzie pochodziÅ‚o z W – a cześć z B. Nasz organizm potrzebuje staÅ‚ego dowozu protein by utrzymać odpowiednio zdrowa strukturÄ™ – wymaga to podaży rzÄ™du 1 – 1,5g na beztÅ‚uszczowÄ… masÄ™ ciaÅ‚a. To caÅ‚kowicie ochroni nasza masÄ™ mięśniowÄ… przed rozpadem. BiaÅ‚ko poniżej i powyżej tego zostanie wykorzystane do produkcji glukozy. BiaÅ‚ko z pożywienia jest przetwarzane na glukozÄ™ z wydajnoÅ›ciÄ… ok 58% co oznacza że 100g biaÅ‚ka może powstać 58g glukozy (proces glukogenezy). W czasie dÅ‚ugotrwaÅ‚ej gÅ‚odówki glicerol powstaÅ‚y w wyniku rozpadu trojglicerydow z tkanki tÅ‚uszczowej może stanowić ok. 20% glukogenezy. Tkanka tÅ‚uszczowa ma postać trojglicerydow – które zbudowane sÄ… z 3 kwasów tÅ‚uszczowych i glicerolu. Kwasy tÅ‚uszczowe użyte sÄ… bezpoÅ›rednio jako paliwo, pozostwiajÄ…c glicerol, który jednak nie idzie na zmarnowanie. Stanowi on ok. 10% wagi trojglicerydow i 2 molekuÅ‚y glicerolu Å‚Ä…czÄ… siÄ™ by stworzyć 1 molekule glukozy – tym samym stanowiÄ…c jej źródÅ‚o. Wielu ludzi sadzi, ze dieta niskoweglowodanowa oparta jest na biaÅ‚ku. To nie prawda. Wszystkie oparte na miÄ™sie diety (miÄ™sożerców - carnivorous diets) – czy to oparte na miÄ™sie zwierzÄ™cym czy ludzkim sÄ… bardziej tÅ‚uszczowe niz. biaÅ‚kowe – ze stosunkiem tÅ‚uszczów do biaÅ‚ek jak 80% (T) do 20%(B). UpraszczajÄ…c – podstawowym paliwem powinny być tÅ‚uszcze dostarczane z pożywienia i tkanki tÅ‚uszczowej. DoÅ›wiadczenie wskazuje, ze na dietach low-carb wolnych kwasów tÅ‚uszczowych jest wiÄ™cej we krwi niż w dietach tradycyjnych. Ale tÅ‚uszcze produkujÄ… również bardzo ważny rodzaj paliwa – ciaÅ‚a ketonowe. ZostaÅ‚y one pierwsze odkryte w moczu cukrzyków w poÅ‚owie XIX w i jeszcze przez wiele lat uważane byÅ‚y przez wielu za nienormalne produkty uboczne niepeÅ‚nej oksydacji tÅ‚uszczu. Na poczÄ…tku XXw zostaÅ‚y one jednak rozpoznane jako normalne metabolity (wyniki ) wytwarzane przez wÄ…trobÄ™ i wykorzystywane przez tkanki ciaÅ‚a. SÄ… metabolizmu one bardzo ważnym substytutem glukozy. W czasie dÅ‚uższych okresów gÅ‚odowania kwasy tÅ‚uszczowe powstajÄ… jako wynik rozpadu trojglicerydow z tkanki tÅ‚uszczowej. Na diecie low-carb kwasy tÅ‚uszczowe dostarczane sÄ… z pożywieniem – a jeÅ›li jest ich za maÅ‚o – to z tkanki tÅ‚uszczowej. Wolne kwasy tÅ‚uszczowe przez wÄ…trobÄ™ sÄ… przetwarzane na ketony – i dostarczajÄ… energii komórkom z mitochondriami. W samych komórkach sÅ‚użą do produkcji ATP. Tak gdzie glukoza wymaga „interwencji” bakterii – ketony sÄ… wykorzystywane bezpoÅ›rednio (od razu). Redukcja wÄ™glowodanów stymuluje syntezÄ™ ketonów z tkanki tÅ‚uszczowej. To dlatego ograniczanie wÄ™gli jest tak ważne. Innym ważnym powodem jest ten, ze ograniczenie W i B prowadzi również do ograniczenia wydzielania insuliny – to z kolej ogranicza ryzyko insulinoopornosci i Syndromu Metabolicznego (Metabolic Syndrome). Wytwarzanie ketonów i przestawienie siÄ™ na spalanie kwasów tÅ‚uszczowych przez organizm znacznie redukuje zapotrzebowanie na glukozÄ™. Nawet w trakcie bardzo intensywnego treningu dieta low-carb ma tzw. „glukozo ochronny” (‘glucoprotective’) efekt. Oznacza to, ze ciaÅ‚a ketonowe potrafiÄ… zaspokoić zapotrzebowanie organizmu a tym samym ochronić tkankÄ™ mięśniowÄ… przed pobieraniem z niej biaÅ‚ka. Ketony sÄ… także preferowanym paliwem przez aktywne tkanki – takie jak serce i mięśnie. To wszystko sprawia, ze dla mózgu i innych zależnych od glukozy organów pozostaje wiÄ™cej glukozy (nie jest wykorzystywana przez organy/tkanki które wola inne paliwo) Wiemy już, ze z tÅ‚uszczu z pożywienia zaspokoić możemy energetyczne potrzeby organizmu – czy to za pomocÄ… kwasów tÅ‚uszczowych czy ciÄ…Å‚ ketonowych. Ale skoro tyle siÄ™ mówi o ryzyku jedzenia tÅ‚uszczów – to czemu by nie zagrać asekurancko i nie pochÅ‚aniać wiÄ™kszej iloÅ›ci biaÅ‚ka? Z prostej przyczyny – mimo ze organizm może wykorzystywać biaÅ‚ka jako źródÅ‚o energii (w sytuacjach kryzysowych) ta metoda na dÅ‚uższÄ… metÄ™ nie jest zdrowa. Każdy wÄ™glowodan skÅ‚ada siÄ™ z 3 części – wÄ™gla, wodoru i tlenu. TÅ‚uszcze skÅ‚adajÄ… siÄ™ z tym samych 3 elementów. Jednak biaÅ‚ka posiadajÄ… dodatkowo azot i inne elementy. Gdy wykorzystywane sÄ… jako paliwo – tych dodatkowych elementów i azotu trzeba siÄ™ jakoÅ› pozbyć. To nie tylko maÅ‚o „ekonomiczne” (powodujÄ…ce straty) ale i może szkodzić wÄ…trobie i nerkom. Nadmierne spożycie azotu może prowadzić w krótkim czasie do hiperamonemii (nadmiaru azotu w krwi). To jest toksyczne dla mózgu. Wiele kultur żyje wyÅ‚Ä…cznie na żywnoÅ›ci pochodzenia zwierzÄ™cego, jednak jest ona bogata w tÅ‚uszcze. Dieta oparta na chudym miÄ™sie nie może być tolerowana – prowadzi do mdÅ‚oÅ›ci w przeciÄ…gu mniej niz. 3 dni, symptomów gÅ‚odowania i ketozy w ciÄ…gu 7-10dni, poważnego osÅ‚abienia po 12 dniach i możliwoÅ›ci zgonu po paru tygodniach. Dieta bogata w tÅ‚uszcze jest z kolej caÅ‚kowicie zdrowa stosowana nawet przez cale życie. (Yudkin przytacza tu przykÅ‚ady z wypraw Vilhjalmur Stefanssona – tego jak chorowali gdy jedli jedynie chude miÄ™so – i tego jak zÅ‚e objawy minęły już po 2 dniach od dodania tÅ‚uszczów. Yudkin przypomina tez ze Stefansson poddaÅ‚ siÄ™ badaniom klinicznym udowadniajÄ…c ze miÄ™sna dieta nie przynosi negatywnych efektów) JeÅ›li chcesz stracić wagÄ™ to tak naprawdÄ™ chcesz strÄ…cić tkankÄ™ tÅ‚uszczowa. Aby to zrobić powinieneÅ› przestawić organizm ze spalania glukozy na spalanie tÅ‚uszczów – w tym twojego wÅ‚asnego. To kolejny powód aby nie używać biaÅ‚ka jako substytutu wÄ™glowodanów – jako ze jest ono przetwarzane na glukozÄ™. Zwróć uwagÄ™ na to, ze Natura przechowuje nadmiar energii w postaci tÅ‚uszczu a nie biaÅ‚ka. Tak wiec sensowne byÅ‚oby używanie tego co chciaÅ‚a Natura. Czyli tÅ‚uszczu. Badania kliniczne i badania nad dietami low-carb dokonane w czasie ostatniego stulecia sugerujÄ…, ze każdy z nas ma pewna granice przy której nastÄ™puje przestawienie siÄ™ ze spalania glukozy na spalanie tÅ‚uszczów i ketonów. Granica ta waha siÄ™ miedzy 65 a 180g W dobowo. Gdy jesz wÄ™glowodany poniżej tej granicy twoje tkanka tÅ‚uszczowa zacznie siÄ™ rozpadać by wytworzyć ketony dla mózgu i innych tkanek/organów które używajÄ… glukozÄ™. We wczesnych badaniach nad otyÅ‚oÅ›ciÄ… wÄ™glowodany ograniczano do ok. 10% kcal co dawaÅ‚o Å›rednio 50-60g przy 2000kcal caÅ‚kowitej podaży. Przy cukrzycy ten poziom powinien być jeszcze niższy by przeciwdziaÅ‚ać insulinoopornosci. Typowy poziom W przy cukrzycy typu II wynosi ok. 50g dobowo – przy cukrzycy typu I powinien być na poziomie 30g. Polski doktor – JAN KWAÅšNIEWSKI– używa od lat diety low-carb do leczenia pacjentów z różnych dolegliwoÅ›ci. Proponuje on stosunek – 1 cześć wÄ™glowodanów na 2 części biaÅ‚ka i 3-4 części tÅ‚uszczu. Nie widzÄ™ powodu by siÄ™ z tym nie zgodzić. W praktyce oznacza to że przy diecie 2000kcal: - 10-15% kcal z W - 20-30% kcal z B - 60-70% kcal z T By to jeszcze bardziej uproÅ›cić – 50-75g W dobowo a reszta z miÄ™sa, ryb, jajek, serów i innych naturalnych tÅ‚uszczów. (Potem Yudkin wspomina o diecie Eskimosow – Druidow – którzy wÅ‚aÅ›ciwie sÄ… na 0 poziomie W – jedzÄ…c wyÅ‚Ä…cznie pożywienie zwierzÄ™ce – nie maja żadnych chorób cywilizacyjnych takich jak otyÅ‚ość, choroby serca czy cukrzyca – mimo że ilość cholesterolu i kwasów tÅ‚uszczowych w pożywieniu jest bardzo wysoki – jednak ich poziomy trojglicerydow bardzo niski) ŹródÅ‚o http://www.second-opinions.co.uk/fat-not-protein.html tÅ‚umaczenie wÅ‚asne - mam nadzieje, ze nie nakwasiÅ‚em za bardzo... pozd WiRAHA http://forum.bodyzone.pl/-vp14826.html Przedruk wraz z pozdrowieniami - zbynek Tytu³: Odp: DIETA LOW-CARB - prof. Johna Yudkina Wiadomo¶æ wys³ana przez: Tomkiewicz 2006-02-24, 01:24:17 Å›wietne !!! Do wielokrotnego przeczytania !!
Tomek Tytu³: Odp: DIETA LOW-CARB - prof. Johna Yudkina Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2006-03-30, 19:52:52 Zagubiony.... link do przeczytania i zastosowania TÅ‚usta dieta to podstawa.
http://www.dami.pl/~rafalsroka/silownia/srodek/optymalna2.html Tytu³: Odp: DIETA LOW-CARB - prof. Johna Yudkina Wiadomo¶æ wys³ana przez: aratorn 2006-03-30, 23:20:38 Cytuj z: zbynek 2006-03-30, 19:52:52 Zagubiony.... link do przeczytania i zastosowania TÅ‚usta dieta to podstawa. http://www.dami.pl/~rafalsroka/silownia/srodek/optymalna2.html Zbynku, fajny artykuÅ‚, ale jakby to powiedzieć... trochÄ™ przestarzaÅ‚y (mertyorycznie rzecz jasna). Dla nas to oczywiste. Problem w tym jak przekonać mÄ…drali z IÅ»i Å»? Pozdrawiam CiÄ™, Tomek Tytu³: Odp: DIETA LOW-CARB - prof. Johna Yudkina Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2006-03-30, 23:49:05 Cytuj: Zbynku, fajny artykuÅ‚, ale jakby to powiedzieć... trochÄ™ przestarzaÅ‚y (mertyorycznie rzecz jasna). Dla nas to oczywiste. Problem w tym jak przekonać mÄ…drali z IÅ»i Å»? Pozdrawiam CiÄ™, Tomek Witam! Masz racjÄ™, ale mam wrażenie..... i dostrzegam że coÅ› siÄ™ dzieje a to raczej dobrze a po za tym staram siÄ™ przybliżać coÅ› interesujÄ…cego, choć dla niektórych to mniej ważne. :D Pozdrawiam również- zbynek Tytu³: Odp: DIETA LOW-CARB - prof. Johna Yudkina Wiadomo¶æ wys³ana przez: aratorn 2006-03-31, 01:31:42 Cytuj z: zbynek 2006-03-30, 23:49:05 ....... i dostrzegam że coÅ› siÄ™ dzieje a to raczej dobrze a po za tym staram siÄ™ przybliżać coÅ› interesujÄ…cego, choć dla niektórych to mniej ważne. :D Dlatego zawsze czytam CiÄ™ z przyjemnoÅ›ciÄ… :) Tytu³: Odp: DIETA LOW-CARB - prof. Johna Yudkina Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2006-09-24, 12:53:49 Przedstawiam ciekawy temat .....raczej kontynuacja. :lol:
Cytuj: O tÅ‚uszczach nasyconych na podst. Muscle&Fitness z kwietnia 2006 (wydanie USA) Tabatha Elliott - na podst. badania Jeff Volek, RD, PhD, from the University of Connecticut - tÅ‚uszcz nasycony ma zÅ‚Ä… reputacje - niesÅ‚usznie, badania nie wskazujÄ… na jego negatywny wpÅ‚yw na zdrowie, co wiÄ™cej - spożywanie tÅ‚uszczów nasyconych przez kulturystów ma wiele zalet - np. pozwala utrzymywać wyższe stężenie poziomu testosteronu (zwÅ‚aszcza w fazie potreningowej). Czemu wysoki poziom testosteronu jest dobry - tÅ‚umaczyć nie trzeba. Badania Jeff Volek'a z Uniwersytetu w Connecticut (specjalizuje siÄ™ on w badaniu wpÅ‚ywu tÅ‚uszczów nasyconych w dietach niskoweglowodanowych) wskazujÄ…, ze - dominujÄ…cy w woÅ‚owinie, wieprzowinie czy drobiu rodzaj nasyconych kwasów tÅ‚uszczowych nie powoduje "zapychania" siÄ™ tÄ™tnic i podnoszenia "zÅ‚ego" poziomu cholesterolu (LDL) - podanie wiÄ™kszych iloÅ›ci tÅ‚uszczów nasyconych kobietom bÄ™dÄ…cym na relatywnie niskotÅ‚uszczowej diecie spowodowaÅ‚o zmniejszenie postÄ™pu miażdżycy tÄ™tnic (arteriosklerozy) - zastÄ…pienie wÄ™glowodanów dowolnym typem tÅ‚uszczy powodowaÅ‚o obniżenie siÄ™ poziomu trojglicerydow i zwiÄ™kszenie poziomu "dobrego" cholesterolu (HDL). tÅ‚uszcze nasycone powodowaÅ‚y wiÄ™ksza poprawÄ™ niz. tÅ‚uszcze nienasycone - ograniczanie spożycia tÅ‚uszczów nasyconych może prowadzić do zwiÄ™kszenia spożycia wÄ™glowodanów - ze wszystkimi tego negatywnymi skutkami - podniesieniem siÄ™ poziomu trojglicerydow i zmniejszeniem poziomu HDL na podst. badania Volek, J.S., Forsythe, S.E. The case for not restricting saturated fat on a low carbohydrate diet, Nutrition & Metabolism 2:21, 2005. caÅ‚ość badania tutaj http://www.nutritionandmetabolism.com/content/2/1/21 dÅ‚ugo tu nic nie wrzucaÅ‚em, ale dziÅ› jest prawdziwa bomba wÅ‚aÅ›nie niedawno dostaÅ‚em od osoby, z która dość intensywnie wymieniam siÄ™ informacjami i materiaÅ‚ami dot. tematu low-carb ten link http://hoe.kgnu.net/hoeradioshow.php?show_id=184 jest to absolutnie rewelacyjny wywiad z Dr. Stephenem Phinney - lekarzem, badaczem i prof. med. University of California, Davis - a dodatkowo zapalonym miÅ‚oÅ›nikiem wspinaczek górskich, dalekich wypraw rowerowych i innych tego typu aktywnoÅ›ci. CzÅ‚owiek ten od lat stosuje low-carb w najbardziej hardcore'owej wersji - czyli wÄ™gle poniżej 50g, tÅ‚uszcz zwierzÄ™cy na poziomie 80-85% i biaÅ‚ko zwierzÄ™ce 15-20%. Opowiada czemu je w ten sposób, czemu sprawdza siÄ™ to u niego, czemu sprawdzaÅ‚o siÄ™ u narodów, które taki skÅ‚ad diety stosowaÅ‚y, jakie byÅ‚y wyniki stosowania takiego żywienia u zasiedziaÅ‚ych amatorów i zatwardziaÅ‚ych cyklistów, oraz czemu wciąż panuje mit wÄ™glowodanów "niezbÄ™dnych" dla sportowców i zdrowego życia. do wywiadu doÅ‚Ä…czajÄ… siÄ™ później - Eric Westman lekarz med. i badacz Duke University i Jay Wortman lekarz med. i szef regionalny Health Canada, First Nations and Inuit Health Branch. Narazie nie wiem co bÄ™dÄ… mówić - bo jeszcze nie zdążyÅ‚em posÅ‚uchać, tak siÄ™ spieszylem, zeby Wam dobra nowine obwiescic bezpoÅ›redni link do wywiadu w formacie .mp3 (58'44min, 53,6MB) - po ang. oczywiÅ›cie http://hoe.kgnu.net/audio/shows/184.mp3 miÅ‚ego sÅ‚uchania pozd WiRAHA Link do oryginaÅ‚u: http://www.fit.pl/forum/viewtopic.php?t=886&start=15&postdays=0&postorder=asc&highlight= Ps. GoÅ›ciu..... pan  Wiracha robi dobrÄ… robotÄ™ w wyprowadzania ludzi z faÅ‚szywego mitu o szkodliwoÅ›ci tÅ‚uszczów nasyconych. Pozdrawiam - zbynek Tytu³: Odp: DIETA LOW-CARB - prof. Johna Yudkina Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2006-09-24, 13:38:57 W imieniu swoim i innych, zainteresowanych tematem ........prosiÅ‚bym kogoÅ› o przetÅ‚umaczenie pliku dźwiÄ™kowego na tzw. stenogram.
Pozdro - zbynek Tytu³: Odp: DIETA LOW-CARB - prof. Johna Yudkina Wiadomo¶æ wys³ana przez: wojteks 2006-09-24, 13:47:55 Najlepiej może Bruford by siÄ™ tym zajÄ…Å‚ - dla dobra ogółu by trochÄ™ naukowego czasu poÅ›wiÄ™ciÅ‚ :?:, a może wreszcie zrozumie anglosaskÄ…, naukowÄ… mowÄ™ propagujÄ…cÄ… DO :lol: :lol: :lol:
Brufordzie - plizzzzzzzzzzz :? Tytu³: Odp: DIETA LOW-CARB - prof. Johna Yudkina Wiadomo¶æ wys³ana przez: Krystyna*Opty* 2006-09-24, 15:11:33 Również uważam, że Wiraha to gość na poziomie...
Aż miÅ‚o siÄ™ czyta forum, na którym dyskusje sÄ… NA TEMAT, i nikt nikogo nie opluwa. Przy okazji trafiÅ‚am na ciekawy wÄ…tek, w którym - niestety - przedstawiono zmanipulowane zdjÄ™cie "optymalnej" zawartoÅ›ci talerza, autorstwa Tomka Trojanowskiego : http://forum.bodyzone.pl/pod-prd-ywienie-alternatywne-vt1955.html Gdyby zważyć te znikome dwa kawaÅ‚ki brokułów, to by siÄ™ okazaÅ‚o, że wraz z resztÄ… produktów zawierajÄ… maksymalnie ok. 8-10 g wÄ™glowodanów  :!: I na widok takiego, rzekomo optymalnego, talerza każdy wysokowÄ™glowodanowiec zapewne dostaje lekkich torsji... :? i już na wstÄ™pie znika dalsze zainteresowanie dietÄ… optymalnÄ…. (chyba T.T o to chodziÅ‚o... :?: :( ) Swego czasu na jego forum prosiÅ‚am go, aby jednak wykonaÅ‚ bardziej obiektywne zdjÄ™cie na przykÅ‚adowÄ… optymalnÄ… zawartość talerza ale moich argumentów nie uznaÅ‚ i nadal tym zdjÄ™ciem wprowadza ludzi w bÅ‚Ä…d... niestety... Tytu³: Odp: DIETA LOW-CARB - prof. Johna Yudkina Wiadomo¶æ wys³ana przez: Krystyna*Opty* 2006-09-24, 15:29:31 Cytuj z: wojteks 2006-09-24, 13:47:55 Najlepiej może Bruford by siÄ™ tym zaj±Å‚ - dla dobra ogółu by trochÄ™ naukowego czasu po¶wiÄ™ciÅ‚ :?:, a może wreszcie zrozumie anglosask±, naukow± mowÄ™ propaguj±c± DO :lol: :lol: :lol: Brufordzie - plizzzzzzzzzzz :? Hmm... nasz Brufcio po ostatnich dyskusjach pewnie sprawÄ™ przemyÅ›laÅ‚ i udaÅ‚ siÄ™ byÅ‚ do laba w celach gruntownego przebadania w kierunku rzeczonej miażdżycy i... jednak o nas zapomniaÅ‚... bo cóś milczy i milczy... ? :( Tytu³: Odp: DIETA LOW-CARB - prof. Johna Yudkina Wiadomo¶æ wys³ana przez: SzymonNM100 2006-09-24, 19:21:43 Cytuj: http://hoe.kgnu.net/hoeradioshow.php?show_id=184 Rewelacja !!! :D Tytu³: Odp: DIETA LOW-CARB - prof. Johna Yudkina Wiadomo¶æ wys³ana przez: lekarka 2006-09-25, 03:58:32 Zbynek, artykuÅ‚ doskonaÅ‚y i trzeba go jeszcze bÄ™dzie powtarzać przez 10 lat (biorÄ…c pod uwagÄ™ "rozwój" wiedzy optymalnej).
Ja spotykam siÄ™ chyba z samym pastwiskowym "betonem". Na którym linku jest To do prztÅ‚umaczenia? A tak na marginesie to po co glukoza w oku skoro mamy zaćmÄ™ z powodu jej nadmiaru? Low-carb to skrót do niskowÄ™glowodanowy. W oryginale dla niezorientowanego to dieta nisko wÄ™glowa, i sÅ‚usznie tÅ‚uszcze majÄ… 2,3xwiÄ™cej wodoru na 1g wegla w porównaniu do weglowodanów(x wodoru na 1g wÄ™gla). Z utleniania pokarmów uzyskujemy energiÄ™ swobodnÄ…. Nosnikiem energii swobodnej w wiÄ™kszoÅ›ci procesów zużywajÄ…cych energiÄ™ jest ATP (u czÅ‚owieka). Tytu³: Odp: DIETA LOW-CARB - prof. Johna Yudkina Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2006-09-25, 08:47:30 Cytuj z: lekarka 2006-09-25, 03:58:32 Na którym linku jest To do prztÅ‚umaczenia? W tym linku  -               http://hoe.kgnu.net/hoeradioshow.php?show_id=184                                       po prawej stronie na wysokoÅ›ci gÅ‚owy Dr. Stephena Phinnea jest „download” a po klikniÄ™ciu którego, odtwarzany jest  wywiad radiowy w formacie mp3 (58'44min, 53,6MB) - po ang. BÄ™dziemy radzi za odsÅ‚uchanie i za przekazanie swego komentarza. pzdrawiam - zbynek Tytu³: Odp: DIETA LOW-CARB - prof. Johna Yudkina Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2006-09-25, 09:34:03 Gdyby byÅ‚y problemy..... to można przenieÅ› caÅ‚y zapis na dysk, a potem odtworzyć! - czyli w tym linku - Najechać strzaÅ‚kÄ… muszki na prostokÄ…t „donwload” - Kliknąć prawym przyciskiem myszki i wybrać „ Zapisz element docelowy jako....” - Plik bÄ™dzie pod nazwa 184, na przykÅ‚ad na pulpicie. - odtworzyć go można potem np. Winapem lub AllPlayerem. Jest tego trochÄ™ 53,6MB :D Tytu³: Odp: DIETA LOW-CARB - prof. Johna Yudkina Wiadomo¶æ wys³ana przez: Bruford 2006-09-25, 14:49:07 Cytuj z: Krystyna*Opty* 2006-09-24, 15:29:31 jednak o nas zapomniaÅ‚... bo cóś milczy i milczy... ? :( bo nic interesujÄ…cego nie piszecie :D Tytu³: Odp: DIETA LOW-CARB - prof. Johna Yudkina Wiadomo¶æ wys³ana przez: Krystyna*Opty* 2006-09-25, 20:55:49 Cytuj z: Bruford 2006-09-25, 14:49:07 Cytuj z: Krystyna*Opty* 2006-09-24, 15:29:31 jednak o nas zapomniaÅ‚... bo có¶ milczy i milczy... ? :( bo nic interesuj±cego nie piszecie :D Jednak pamiÄ™tasz? No to dobrze... :D Tytu³: Odp: DIETA LOW-CARB - prof. Johna Yudkina Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2013-04-18, 12:40:25 Cytuj z: aratorn 2006-03-30, 23:20:38 Cytuj z: zbynek 2006-03-30, 19:52:52 Zagubiony.... link do przeczytania i zastosowania TÅ‚usta dieta to podstawa. http://www.dami.pl/~rafalsroka/silownia/srodek/optymalna2.html Zbynku, fajny artykuÅ‚, ale jakby to powiedzieć... trochÄ™ przestarzaÅ‚y (mertyorycznie rzecz jasna). Dla nas to oczywiste. Problem w tym jak przekonać mÄ…drali z IÅ»i Å»? Pozdrawiam CiÄ™, Tomek Ciekawy, choć faktycznie stary. Ten Aratorn to jakiÅ› forumowy mÄ…drala :lol:
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |