Tytu³: Pasztetówka, przepis z 1935 roku Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-09-25, 09:47:42 Przepis na pzsztetowke z 1935 roku:
“SurowÄ… wÄ…trobÄ™ wieprzowÄ… wyżyÅ‚ować i przekrÄ™ciwszy parÄ™ razy na maszynce, przetasować przez druciane sito. Potem posolić, popieprzyć, dodać trochÄ™ muszkatoÅ‚owej gaiki i angielskiego pieprzu, wymieszać z 20 dkg. ugotowanej sÅ‚oniny pokrajanej w drobnÄ… kostkÄ… z caÅ‚Ä… cebulÄ… usiekanÄ… drobno i zasmażonÄ…, z dwoma czubatymi Å‚yżkami szmalcu, wlać kwaterkÄ™ tÅ‚ustego rosoÅ‚u i wbić pięć caÅ‚ych jaj. Dobrze rozbitÄ… tÄ… masÄ… napeÅ‚niać do 4/5 części dÅ‚ugie na 25 cm. gÅ‚adkie kiszki wieprzowe, zakrÄ™cać przy koÅ„cu mocno spiczastym patyczkiem, by siÄ™ masa nie wylewaÅ‚a i gotować w obszernym naczyniu wolno dobre pół godziny. Potem je wÅ‚ożyć na chwilÄ™ do zimnej wody, a na drugi dzieÅ„ krajać na zimno w cienkie pÅ‚atki.” ŹródÅ‚o - http://www.blog-bobika.eu/?p=332#comment-53751 Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-09-25, 12:48:25 Tereniu, ta pasztetówka to pewnie taka, jakÄ… pamiÄ™tam z dzieciÅ„stwa, a robiona po Å›winiobiciu, przez wciąż tego samego rzeźnika.
O rany ! jakie to byÅ‚y wspaniaÅ‚e wyroby :shock: :D Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku Wiadomo¶æ wys³ana przez: zeto555 2010-09-25, 13:01:53 Watrobe wczesniej moczyc w mleku. Zamiast kostki sloniny to lepiej dac zmielone podgardle , jajka, maka krupczatka, galka, pieprz. sol . Watroby nie gotowac tylko naciac w ksiazke i sparzyc goraca woda.
Po napelnieniu flakow nie gotowac tylko parzyc w temp. ok 75 C - dlugosc parzenia zalezna od wielkosci flakow. Watrobe sie parzy po to, zeby pacztetowa miala ladny , jasny odcien i nie za wiele watroby bo bedzie gorzxka. Oczywiscie po parzeniu na chwile do zimnej wody. Fajnie wychodzi jak polowa skladnikow jest mielona na surowo, a polowa gotowana. Mielic na bardzo drobnym sitku kilka razy. To tez przedwojenny przepis, ale rodzinny. U mnie kilka pokolen zajmowalo sie masarstwem. Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-09-25, 13:32:40 DziÄ™ki za uzupeÅ‚nienie :) Teraz możemy pasztetówkÄ™ robić sami. Ja pojÄ™cia nie miaÅ‚am...
Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-09-25, 14:16:16 Cytuj z: Teresa Stachurska 2010-09-25, 13:32:40 DziÄ™ki za uzupeÅ‚nienie :) Teraz możemy pasztetówkÄ™ robić sami. Ja pojÄ™cia nie miaÅ‚am... No to może siÄ™ skrzykniemy na jakieÅ› wiÄ™ksze pichcenie, a potem na sprawiedliwy podziaÅ‚ Å‚upów :lol: czytaj : wyrobów wlasnych :D Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2010-09-25, 15:02:57 Bardziej mi wyglÄ…da ten przepis na wÄ…trobiankÄ™.
Ale jak zwaÅ‚... Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-09-25, 15:07:16 Cytuj z: Teresa Stachurska 2010-09-25, 13:32:40 DziÄ™ki za uzupeÅ‚nienie :) Teraz możemy pasztetówkÄ™ robić sami. Ja pojÄ™cia nie miaÅ‚am... Teresa - zazdroszczÄ™ Tobie sÄ…siada a takimi umiejÄ™tnoÅ›ciami... :roll: :wink: Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-09-25, 15:48:21 Cytuj z: WojciechS 2010-09-25, 15:02:57 Bardziej mi wyglÄ…da ten przepis na wÄ…trobiankÄ™. A mi na leberwurst.. 8) Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-09-25, 15:57:47 WÄ…trobianka wÅ‚asnej roboty tez jest mniamniuÅ›na :lol:
Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku Wiadomo¶æ wys³ana przez: afmfo 2010-09-25, 20:09:55 Cytuj z: zeto555 2010-09-25, 13:01:53 Watrobe wczesniej moczyc w mleku. Zamiast kostki sloniny to lepiej dac zmielone podgardle , jajka, maka krupczatka, galka, pieprz. sol . Watroby nie gotowac tylko naciac w ksiazke i sparzyc goraca woda. Po napelnieniu flakow nie gotowac tylko parzyc w temp. ok 75 C - dlugosc parzenia zalezna od wielkosci flakow. Watrobe sie parzy po to, zeby pacztetowa miala ladny , jasny odcien i nie za wiele watroby bo bedzie gorzxka. Oczywiscie po parzeniu na chwile do zimnej wody. Fajnie wychodzi jak polowa skladnikow jest mielona na surowo, a polowa gotowana. Mielic na bardzo drobnym sitku kilka razy. To tez przedwojenny przepis, ale rodzinny. U mnie kilka pokolen zajmowalo sie masarstwem. PoznaÅ‚am kiedyÅ› czÅ‚owieka który jest masarzem. Wszystko robi tak samo i nawet przyprawy takie same tylko dodawaÅ‚ jeszcze cebulÄ™ ( nie czosnek). Do wÄ…trobianki daje 1/2 watroby i 1/2 podgardla. Mozna robić w sÅ‚oikach. Gotować 2 razy po 0,5 godz. w temp. 100 stopni. A do pasztetu 1/3 watroby, 1/3 podgardla i 1/3 miesa. Podgardle i miÄ™so gotowane, watroba sparzona (kazaÅ‚ doliczc do 10 i wyjąć) Produkty raz mieliÅ‚ a potem blenderem.Piec w tem 180 stopni tylko 40 minut. Pasztet próbowaÅ‚am ,jest wilgotny i dobrze równomiernie wchÅ‚oniÅ‚ tÅ‚uszcz. Smaczny. :D Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku Wiadomo¶æ wys³ana przez: zeto555 2010-09-25, 20:38:19 Cytuj z: WojciechS 2010-09-25, 15:02:57 Bardziej mi wyglÄ…da ten przepis na wÄ…trobiankÄ™. Ale jak zwaÅ‚... To nie watrobianka, watroba to wagowo w tym jakies 10% Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku Wiadomo¶æ wys³ana przez: zeto555 2010-09-25, 20:40:39 Cytuj z: Zonia 2010-09-25, 14:16:16 Cytuj z: Teresa Stachurska 2010-09-25, 13:32:40 DziÄ™ki za uzupeÅ‚nienie :) Teraz możemy pasztetówkÄ™ robić sami. Ja pojÄ™cia nie miaÅ‚am... No to może siÄ™ skrzykniemy na jakieÅ› wiÄ™ksze pichcenie, a potem na sprawiedliwy podziaÅ‚ Å‚upów :lol: czytaj : wyrobów wlasnych :D Zapraszam wszystkich chetnych na robienie super wyrobow. Kaszanka, kielbasy, pasztetowa, salcesony i kto co lubi. Mam sprzet i warunki - zrobimy uczte i kazdy jeszcze zabierze do domu. Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-09-25, 20:52:49 KuszÄ…ce... :roll: Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-09-25, 21:07:46 Reniu, i mnie odwiedzisz :) No i co siÄ™ nauczysz to bÄ™dziesz umiaÅ‚a, a od Ciebie rodzinka. Åšwietny pomysÅ‚. Zeto555 - brawo za wielkie serce.
Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-09-25, 21:16:04 Może latem...
Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-09-25, 21:47:18 Mi dużo nie potrzeba.. :roll: ..chwila namysÅ‚u, projekt i jazda... :lol:
Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-09-25, 21:54:02 Cytuj z: renia 2010-09-25, 21:47:18 Mi dużo nie potrzeba.. :roll: ..chwila namysÅ‚u, projekt i jazda... :lol: a ja to wÅ‚aÅ›ciwie wcale nie muszÄ™ siÄ™ namyÅ›lać :lol: Zeto, gdzie to gotowanie ? :D Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku Wiadomo¶æ wys³ana przez: zeto555 2010-09-25, 22:12:33 W okolicach Augustowa , mam tu male ranczo wiec zapraszam kto tylko chce. Moglibysmy sobie robic takie zjazdy Optymalnych czasami.
Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-09-25, 22:21:57 Cytuj z: zeto555 2010-09-25, 22:12:33 W okolicach Augustowa , mam tu male ranczo wiec zapraszam kto tylko chce. Moglibysmy sobie robic takie zjazdy Optymalnych czasami. To wcale nie tak daleko, a już baÅ‚am siÄ™, że trzeba bÄ™dzie gdzieÅ› pod Lublin, albo i dalej jechać :lol: Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku Wiadomo¶æ wys³ana przez: zeto555 2010-09-26, 01:11:26 A Ty skÄ…d Zoniu?
Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-09-26, 08:14:30 Cytuj z: zeto555 2010-09-25, 20:40:39 Zapraszam wszystkich chetnych na robienie super wyrobow. Kaszanka, kielbasy, pasztetowa, salcesony i kto co lubi. Mam sprzet i warunki - zrobimy uczte i kazdy jeszcze zabierze do domu. W tym roku to chyba już nie wypali, ale w przyszÅ‚ym.. :roll: spotkanie "Pasztetówka 2010" tak np. w weekend 1-majowy mogÅ‚oby być realne... Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-09-26, 08:15:43 Sorki - to by byÅ‚a wówczas "Pasztetówka 2011".. :lol: Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-09-26, 10:27:03 Cytuj z: zeto555 2010-09-26, 01:11:26 A Ty skÄ…d Zoniu? Z Wielkopolski, z PiÅ‚y :D Reniu, majówka, fajny termin :) Tyle, że u mnie ten termin odpada, jak co roku, Å›wiÄ™tujÄ™ wtedy z rodzinkÄ… :) Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku Wiadomo¶æ wys³ana przez: zeto555 2010-09-26, 12:44:03 Mnie wlasciwie kazdy termin odpowiada, a poza tym mozna przeciez zrobic kilka etapow. Nie zawsze uda sie wszystkich zebrac o jednym czasie.
Ja ciagle cos robie wiec jak ktos ma ochote to zapraszam. Tereska ma najblizej wiec jakies jesienne wyroby moze sie uda zrobic. Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku Wiadomo¶æ wys³ana przez: juan 2010-11-11, 22:38:10 Zbyszek kusisz :D domowymi wyrobami,pewnie sÄ… przepyszne ja osobiscie robie pasztet i kieÅ‚base biaÅ‚a w wekach sÄ… pycha :)
Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-11-11, 23:05:49 Zbyszek wie co robi.. 8) przez żoÅ‚Ä…dek do serca.. :lol: :wink: Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku Wiadomo¶æ wys³ana przez: juan 2010-11-12, 08:56:25 a konkretnie przez pasztetowÄ… :lol: no zobaczymy co mu z tego wyjdzie :lol: :wink:
Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-11-12, 09:29:06 Nie wiadomo, czy z Niego teraz bardziej Don Juan :wink: czy Batman.. 8) :lol:
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |