forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: Teresa Stachurska 2010-10-03, 18:43:08



Tytu³: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-10-03, 18:43:08
Nic wielkiego, a rzadko warta realizacji. Niemniej podaję ze względu na farsz.

Oto on:

- odkrojne kawałki kurzęciny zemleć z ćwierć kg wątroby wieprzowej (!),
- dodać 1 jajko i parę żółtek,
- dodać łyżkę bułki tartej,
- dodać posiekaną drobno natkę pietruszki,
- doprawić wg uznania

Płat mięsa z kurczaka
- posmarować nadzieniem jak wyżej
- oraz posypać łyżeczką żelatyny,
- zwinąć,
- spiąć wykałaczkami
- i upiec przykryte folią w temp. 180 oC. Czas około 1,5 godziny.




Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2010-10-03, 18:50:58
Dobre...
Kaczka lub gęś nadają się do tego przepisu.


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-03, 18:51:27
Płat mięsa.. to znaczy pierś z kurczaka? Chyba najlepsza byłaby ze skórą, żeby mięso tak się nie wysuszyło..


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-03, 20:01:58
Cytuj z: Teresa Stachurska 2010-10-03, 18:43:08
- oraz posypać łyżeczką żelatyny,



Czemu to służy?


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-10-03, 21:08:49
Cytuj z: Zonia 2010-10-03, 20:01:58
Cytuj z: Teresa Stachurska 2010-10-03, 18:43:08
- oraz posypać łyżeczką żelatyny,



Czemu to służy?



Jak najbardziej kondycji rolady :) 


Reniu, cały kurczt, po wyluzowaniu, czy jakoś tak, kości. W książkach kucharskich są przepisy na przygotowanie kurczaka do rolady.



Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-10-03, 21:10:14
caÅ‚ego kurczaka, oczywiÅ›cie  :lol: 


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-03, 21:32:10
To to jest bardzo pracochłonne.. :? Już kombinuję jak to przerobić, żeby było łatwiej?.. :roll:


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2010-10-03, 21:47:54
Tak przy okazji kurczaków.
Wiecie, że farsz do oryginalnego kotleta de volaille to masło ............................... i wtedy jest optymalne i oryginalnie. ;) :D :D :D


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-03, 22:26:06
Cytuj z: Radzio 2010-10-03, 21:47:54
Tak przy okazji kurczaków.
Wiecie, że farsz do oryginalnego kotleta de volaille to masło ............................... i wtedy jest optymalne i oryginalnie. ;) :D :D :D


A wiemy, wiemy...jeszcze przed byciem optymalnÄ…  :lol:


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 07:40:36
Teraz się dziwię jak ja kiedyś mogłam te de volaille uwielbiać.. :shock: :x


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 08:44:51
Cytuj z: renia 2010-10-04, 07:40:36
Teraz się dziwię jak ja kiedyś mogłam te de volaille uwielbiać.. :shock: :x


A teraz dlaczego ich już nie uwielbiasz?


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 08:58:21
W ogóle mam jakąś awersję do kurczaków.. :x Czasami kupię udka, bo dzieciaki chcą, ale widzę, że już tak za nimi nie przepadają jak dawniej..Mnie ta sama świadomość jak te kurczaki są hodowane, w jakich warunkach, czym karmione i faszerowane.. :x to mnie odrzuca..Poza tym mięso z kurczaka jest strasznie suche i bezsmakowe..Lubię taką kurę wiejską..


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 09:22:14
Cytuj z: renia 2010-10-04, 08:58:21
W ogóle mam jakąś awersję do kurczaków.. :x Czasami kupię udka, bo dzieciaki chcą, ale widzę, że już tak za nimi nie przepadają jak dawniej..Mnie ta sama świadomość jak te kurczaki są hodowane, w jakich warunkach, czym karmione i faszerowane.. :x to mnie odrzuca..Poza tym mięso z kurczaka jest strasznie suche i bezsmakowe..Lubię taką kurę wiejską..


Czasami robiÄ™ devolaje ze schabu :lol:


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2010-10-04, 09:28:35
Cytuj z: Teresa Stachurska 2010-10-03, 18:43:08
- doprawić wg uznania


Proponuję stosowną dawkę gałki muszkatołowej, to doskonały naturalny dopalacz...
Poprawia humor i działa jak Domestos, bez skutków ubocznych.
A gÅ‚upiutkie dzieci siÄ™ trujÄ… jakimiÅ› "butaprenami", bo brak im wiedzy.  :?


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 09:56:48
Cytuj z: Zonia 2010-10-04, 09:22:14
Czasami robiÄ™ devolaje ze schabu :lol:


A nie są za twarde? Ja miałam niedawna zrobione zrazy z karkówki. Niezłe.. :D


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Mari 2010-10-04, 11:48:00
Cytuj z: Radzio 2010-10-03, 21:47:54
Tak przy okazji kurczaków.
Wiecie, że farsz do oryginalnego kotleta de volaille to masło ............................... i wtedy jest optymalne i oryginalnie. ;) :D :D :D


PoproszÄ™ o szczegóły a może zacznie mi znowu smakować ....bo tak jak Renia nie lubiÄ™ ...jest dla mnie za suchy . 


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-10-04, 11:54:43
Reniu, rolada z kury bÄ™dzie lepsza od tej z kurczaka, ew. piec należy jÄ… dÅ‚użej. A gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa nadaje siÄ™ do wszystkiego :) 


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 12:53:45

Postaram siÄ™ o jakÄ…Å› pticÄ™ z targowiska.. :D


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 13:08:21
Cytuj z: Mari 2010-10-04, 11:48:00
Cytuj z: Radzio 2010-10-03, 21:47:54
Tak przy okazji kurczaków.
Wiecie, że farsz do oryginalnego kotleta de volaille to masło ............................... i wtedy jest optymalne i oryginalnie. ;) :D :D :D


Poproszę o szczegóły a może zacznie mi znowu smakować ....bo tak jak Renia nie lubię ...jest dla mnie za suchy . 


Na jednego devolaja 1 łyżka masła i koperek lub pietruszka (zielone, posiekana), lepiej smakuje z koperkiem.
Ze schabu trzeba dłużej dusić, ale też jest smacznie :)


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 13:19:33
DziÄ™ki  :D - wypróbujÄ™. Jeszcze miÄ™so mocniej utÅ‚ukÄ™, niż do zwykÅ‚ego schabowego..Chyba karkówka też by mogÅ‚a być.. :roll:


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 13:42:28
Cytuj z: renia 2010-10-04, 13:19:33
Dzięki  :D - wypróbuję. Jeszcze mięso mocniej utłukę, niż do zwykłego schabowego..Chyba karkówka też by mogła być.. :roll:


Schab trzeba ubić naprawdę cieniutko. Karkówka się nie nadaje, mimo ubicia, pozostaje twarda i żylasta, to już nie jest devolay.


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2010-10-04, 13:55:15
Cytuj z: Zonia 2010-10-04, 13:08:21
Cytuj z: Mari 2010-10-04, 11:48:00
Cytuj z: Radzio 2010-10-03, 21:47:54
Tak przy okazji kurczaków.
Wiecie, że farsz do oryginalnego kotleta de volaille to masło ............................... i wtedy jest optymalne i oryginalnie. ;) :D :D :D


Poproszę o szczegóły a może zacznie mi znowu smakować ....bo tak jak Renia nie lubię ...jest dla mnie za suchy . 


Na jednego devolaja 1 łyżka masła i koperek lub pietruszka (zielone, posiekana), lepiej smakuje z koperkiem.
Ze schabu trzeba dłużej dusić, ale też jest smacznie :)


Na jednego "dovolaja" tyle masła ........................żeby było optymalnie. ;) Do pełna :D :D


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 13:58:02
Cytuj z: Radzio 2010-10-04, 13:55:15
Cytuj z: Zonia 2010-10-04, 13:08:21
Cytuj z: Mari 2010-10-04, 11:48:00
Cytuj z: Radzio 2010-10-03, 21:47:54
Tak przy okazji kurczaków.
Wiecie, że farsz do oryginalnego kotleta de volaille to masło ............................... i wtedy jest optymalne i oryginalnie. ;) :D :D :D


Poproszę o szczegóły a może zacznie mi znowu smakować ....bo tak jak Renia nie lubię ...jest dla mnie za suchy . 


Na jednego devolaja 1 łyżka masła i koperek lub pietruszka (zielone, posiekana), lepiej smakuje z koperkiem.
Ze schabu trzeba dłużej dusić, ale też jest smacznie :)


Na jednego "dovolaja" tyle masła ........................żeby było optymalnie. ;) Do pełna :D :D


Żeby było optymalnie i żeby mięsko nie było suche :)


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 15:06:06

Dobra byłaby polędwica, ale co to by były za maciupkie "devolajki".. :lol:


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 15:27:32
Cytuj z: renia 2010-10-04, 15:06:06
Dobra byłaby polędwica, ale co to by były za maciupkie "devolajki".. :lol:


Ciekawe jak byÅ› to w ogóle zawinęła  :lol:


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 15:28:24
A założymy się? :lol:


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 15:30:35
Cytuj z: renia 2010-10-04, 15:28:24
A założymy się? :lol:

Tylko pamiÄ™taj, że ma wejść caÅ‚a Å‚yżka masÅ‚a  :P


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 15:35:49
By weszÅ‚a i ....zaraz wyszÅ‚a..  :lol: Ale ze schabu na pewno spróbujÄ™ zrobić, bÄ™dzie jakaÅ› odmiana..


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 15:41:07
Cytuj z: renia 2010-10-04, 15:35:49
Ale ze schabu na pewno spróbuję zrobić, będzie jakaś odmiana..

Naprawdę dobre, prawie nie ma różnicy :)


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 16:44:43
ZaprawdÄ™ powiadasz nam?  :lol:


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 16:47:02
Cytuj z: renia 2010-10-04, 16:44:43
Zaprawdę powiadasz nam?  :lol:


zaprawdÄ™, powiadam Wam  :lol:


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 16:51:21
No to idźcie ofiary do domu... :lol:


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Mari 2010-10-04, 17:04:22
Powiem Wam ...tak szczerze i bez kadzenia ! ....najlepsza , najsmaczniejsza jest jednak nasza polska kuchnia  :D CZYTAJ dieta JK zresztą przyznacie jakże bliska kuchni naszych dziadków .
Doceniłam i będę doceniać już chyba zawsze! ...a nie było mnie w domu tylko jeden rok  :shock: .

p.s. Troszkę przesadzam w tym pierwszym miesiącu z naszymi specjałami (do przodu 2 kg wagi ) , ale uwierzcie ,że robilibyście tak samo !.

MNIAM! do nasycenia! . Później wrócę w ramki  :wink:.








Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 17:19:49
Coś w tym musi być. Wszyscy, którzy wyjadą za granicę, tęsknią - nie tylko za krajem i bliskimi - ale i za polską kuchnią.


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 19:24:46
Mój syn na początku bardzo tęsknił za polskim jedzeniem.
Teraz, po trzech latach gusta smakowe tak mu się odmieniły,
że jak przyjeżdża do domu, nie wiem co mu gotować :(


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2010-10-04, 19:26:19
Chleba ze szmalcem mu zadaj... :wink:


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 19:27:26
Cytuj z: WojciechS 2010-10-04, 19:26:19
Chleba ze szmalcem mu zadaj... :wink:


Nigdy nie lubił smalcu :(


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 19:30:12
Moja rodzinka jak przyjedzie z Niemiec, to zawsze nakupuje sobie polskich suchych wędlin. Oni pamiętają ten dawny ich smak - ale obecny nie jest już taki piękny..


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2010-10-04, 19:37:42
Cytuj z: Zonia 2010-10-04, 19:27:26
Cytuj z: WojciechS 2010-10-04, 19:26:19
Chleba ze szmalcem mu zadaj... :wink:


Nigdy nie lubił smalcu :(


A to skibkÄ™ przesmaruj margarynÄ… i napakuj marmolady...


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 20:07:59
Cytuj z: WojciechS 2010-10-04, 19:37:42
Cytuj z: Zonia 2010-10-04, 19:27:26
Cytuj z: WojciechS 2010-10-04, 19:26:19
Chleba ze szmalcem mu zadaj... :wink:


Nigdy nie lubił smalcu :(


A to skibkÄ™ przesmaruj margarynÄ… i napakuj marmolady...


Też nie lubi. Używa wyÅ‚Ä…cznie masÅ‚o  :lol:


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2010-10-04, 20:13:28
U "francuski piesek"  :shock:
Głodówka, aż nie będzie jadł tego, co mu się da.


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 20:14:43
Cytuj z: WojciechS 2010-10-04, 20:13:28
U "francuski piesek"  :shock:
Głodówka, aż nie będzie jadł tego, co mu się da.


PojechaÅ‚by do Mc Donald'sa  :P


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2010-10-04, 20:18:35
To dziwne, bo tam masła ani smalcu nie uświadczy, tylko olej i margarynę!


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 20:20:09
Cytuj z: WojciechS 2010-10-04, 20:18:35
To dziwne, bo tam masła ani smalcu nie uświadczy, tylko olej i margarynę!


Ewentualnie fryturÄ™  :shock:


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Mari 2010-10-04, 20:43:53
Cytuj z: Zonia 2010-10-04, 20:20:09
Ewentualnie fryturę  :shock:

Z tą frytką to miałam ubaw po pachy !. Jak się zapatrujecie na wydrążoną bagietkę napełnioną frytkami i polaną keczupem ?.
Wyobrazcie sobie ,że jest taka potrawa  :lol: ...masakra! .


Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 21:09:00
Cytuj z: Mari 2010-10-04, 20:43:53
Cytuj z: Zonia 2010-10-04, 20:20:09
Ewentualnie fryturę  :shock:

Z tą frytką to miałam ubaw po pachy !. Jak się zapatrujecie na wydrążoną bagietkę napełnioną frytkami i polaną keczupem ?.
Wyobrazcie sobie ,że jest taka potrawa  :lol: ...masakra! .


No fakt, masakra  :shock:
Ale pisaÅ‚am nie o frytkach, a o fryturze  :P to tÅ‚uszcz do smażenia frytek  :wink:


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.