Tytu³: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-10-03, 18:43:08 Nic wielkiego, a rzadko warta realizacji. Niemniej podajÄ™ ze wzglÄ™du na farsz.
Oto on: - odkrojne kawaÅ‚ki kurzÄ™ciny zemleć z ćwierć kg wÄ…troby wieprzowej (!), - dodać 1 jajko i parÄ™ żółtek, - dodać Å‚yżkÄ™ buÅ‚ki tartej, - dodać posiekanÄ… drobno natkÄ™ pietruszki, - doprawić wg uznania PÅ‚at miÄ™sa z kurczaka - posmarować nadzieniem jak wyżej - oraz posypać Å‚yżeczkÄ… żelatyny, - zwinąć, - spiąć wykaÅ‚aczkami - i upiec przykryte foliÄ… w temp. 180 oC. Czas okoÅ‚o 1,5 godziny. Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2010-10-03, 18:50:58 Dobre...
Kaczka lub gęś nadajÄ… siÄ™ do tego przepisu. Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-03, 18:51:27 PÅ‚at miÄ™sa.. to znaczy pierÅ› z kurczaka? Chyba najlepsza byÅ‚aby ze skórÄ…, żeby miÄ™so tak siÄ™ nie wysuszyÅ‚o..
Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-03, 20:01:58 Cytuj z: Teresa Stachurska 2010-10-03, 18:43:08 - oraz posypać Å‚yżeczkÄ… żelatyny, Czemu to sÅ‚uży? Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-10-03, 21:08:49 Cytuj z: Zonia 2010-10-03, 20:01:58 Cytuj z: Teresa Stachurska 2010-10-03, 18:43:08 - oraz posypać Å‚yżeczkÄ… żelatyny, Czemu to sÅ‚uży? Jak najbardziej kondycji rolady :) Reniu, caÅ‚y kurczt, po wyluzowaniu, czy jakoÅ› tak, koÅ›ci. W książkach kucharskich sÄ… przepisy na przygotowanie kurczaka do rolady. Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-10-03, 21:10:14 caÅ‚ego kurczaka, oczywiÅ›cie :lol:
Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-03, 21:32:10 To to jest bardzo pracochÅ‚onne.. :? Już kombinujÄ™ jak to przerobić, żeby byÅ‚o Å‚atwiej?.. :roll:
Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2010-10-03, 21:47:54 Tak przy okazji kurczaków.
Wiecie, że farsz do oryginalnego kotleta de volaille to masÅ‚o ............................... i wtedy jest optymalne i oryginalnie. ;) :D :D :D Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-03, 22:26:06 Cytuj z: Radzio 2010-10-03, 21:47:54 Tak przy okazji kurczaków. Wiecie, że farsz do oryginalnego kotleta de volaille to masÅ‚o ............................... i wtedy jest optymalne i oryginalnie. ;) :D :D :D A wiemy, wiemy...jeszcze przed byciem optymalnÄ… :lol: Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 07:40:36 Teraz siÄ™ dziwiÄ™ jak ja kiedyÅ› mogÅ‚am te de volaille uwielbiać.. :shock: :x
Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 08:44:51 Cytuj z: renia 2010-10-04, 07:40:36 Teraz siÄ™ dziwiÄ™ jak ja kiedyÅ› mogÅ‚am te de volaille uwielbiać.. :shock: :x A teraz dlaczego ich już nie uwielbiasz? Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 08:58:21 W ogóle mam jakÄ…Å› awersjÄ™ do kurczaków.. :x Czasami kupiÄ™ udka, bo dzieciaki chcÄ…, ale widzÄ™, że już tak za nimi nie przepadajÄ… jak dawniej..Mnie ta sama Å›wiadomość jak te kurczaki sÄ… hodowane, w jakich warunkach, czym karmione i faszerowane.. :x to mnie odrzuca..Poza tym miÄ™so z kurczaka jest strasznie suche i bezsmakowe..LubiÄ™ takÄ… kurÄ™ wiejskÄ…..
Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 09:22:14 Cytuj z: renia 2010-10-04, 08:58:21 W ogóle mam jakÄ…Å› awersjÄ™ do kurczaków.. :x Czasami kupiÄ™ udka, bo dzieciaki chcÄ…, ale widzÄ™, że już tak za nimi nie przepadajÄ… jak dawniej..Mnie ta sama Å›wiadomość jak te kurczaki sÄ… hodowane, w jakich warunkach, czym karmione i faszerowane.. :x to mnie odrzuca..Poza tym miÄ™so z kurczaka jest strasznie suche i bezsmakowe..LubiÄ™ takÄ… kurÄ™ wiejskÄ….. Czasami robiÄ™ devolaje ze schabu :lol: Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2010-10-04, 09:28:35 Cytuj z: Teresa Stachurska 2010-10-03, 18:43:08 - doprawić wg uznania ProponujÄ™ stosownÄ… dawkÄ™ gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej, to doskonaÅ‚y naturalny dopalacz... Poprawia humor i dziaÅ‚a jak Domestos, bez skutków ubocznych. A gÅ‚upiutkie dzieci siÄ™ trujÄ… jakimiÅ› "butaprenami", bo brak im wiedzy. :? Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 09:56:48 Cytuj z: Zonia 2010-10-04, 09:22:14 Czasami robiÄ™ devolaje ze schabu :lol: A nie sÄ… za twarde? Ja miaÅ‚am niedawna zrobione zrazy z karkówki. NiezÅ‚e.. :D Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Mari 2010-10-04, 11:48:00 Cytuj z: Radzio 2010-10-03, 21:47:54 Tak przy okazji kurczaków. Wiecie, że farsz do oryginalnego kotleta de volaille to masÅ‚o ............................... i wtedy jest optymalne i oryginalnie. ;) :D :D :D PoproszÄ™ o szczegóły a może zacznie mi znowu smakować ....bo tak jak Renia nie lubiÄ™ ...jest dla mnie za suchy . Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-10-04, 11:54:43 Reniu, rolada z kury bÄ™dzie lepsza od tej z kurczaka, ew. piec należy jÄ… dÅ‚użej. A gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa nadaje siÄ™ do wszystkiego :)
Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 12:53:45 Postaram siÄ™ o jakÄ…Å› pticÄ™ z targowiska.. :D Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 13:08:21 Cytuj z: Mari 2010-10-04, 11:48:00 Cytuj z: Radzio 2010-10-03, 21:47:54 Tak przy okazji kurczaków. Wiecie, że farsz do oryginalnego kotleta de volaille to masÅ‚o ............................... i wtedy jest optymalne i oryginalnie. ;) :D :D :D PoproszÄ™ o szczegóły a może zacznie mi znowu smakować ....bo tak jak Renia nie lubiÄ™ ...jest dla mnie za suchy . Na jednego devolaja 1 Å‚yżka masÅ‚a i koperek lub pietruszka (zielone, posiekana), lepiej smakuje z koperkiem. Ze schabu trzeba dÅ‚użej dusić, ale też jest smacznie :) Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 13:19:33 DziÄ™ki :D - wypróbujÄ™. Jeszcze miÄ™so mocniej utÅ‚ukÄ™, niż do zwykÅ‚ego schabowego..Chyba karkówka też by mogÅ‚a być.. :roll:
Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 13:42:28 Cytuj z: renia 2010-10-04, 13:19:33 DziÄ™ki :D - wypróbujÄ™. Jeszcze miÄ™so mocniej utÅ‚ukÄ™, niż do zwykÅ‚ego schabowego..Chyba karkówka też by mogÅ‚a być.. :roll: Schab trzeba ubić naprawdÄ™ cieniutko. Karkówka siÄ™ nie nadaje, mimo ubicia, pozostaje twarda i żylasta, to już nie jest devolay. Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2010-10-04, 13:55:15 Cytuj z: Zonia 2010-10-04, 13:08:21 Cytuj z: Mari 2010-10-04, 11:48:00 Cytuj z: Radzio 2010-10-03, 21:47:54 Tak przy okazji kurczaków. Wiecie, że farsz do oryginalnego kotleta de volaille to masÅ‚o ............................... i wtedy jest optymalne i oryginalnie. ;) :D :D :D PoproszÄ™ o szczegóły a może zacznie mi znowu smakować ....bo tak jak Renia nie lubiÄ™ ...jest dla mnie za suchy . Na jednego devolaja 1 Å‚yżka masÅ‚a i koperek lub pietruszka (zielone, posiekana), lepiej smakuje z koperkiem. Ze schabu trzeba dÅ‚użej dusić, ale też jest smacznie :) Na jednego "dovolaja" tyle masÅ‚a ........................żeby byÅ‚o optymalnie. ;) Do peÅ‚na :D :D Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 13:58:02 Cytuj z: Radzio 2010-10-04, 13:55:15 Cytuj z: Zonia 2010-10-04, 13:08:21 Cytuj z: Mari 2010-10-04, 11:48:00 Cytuj z: Radzio 2010-10-03, 21:47:54 Tak przy okazji kurczaków. Wiecie, że farsz do oryginalnego kotleta de volaille to masÅ‚o ............................... i wtedy jest optymalne i oryginalnie. ;) :D :D :D PoproszÄ™ o szczegóły a może zacznie mi znowu smakować ....bo tak jak Renia nie lubiÄ™ ...jest dla mnie za suchy . Na jednego devolaja 1 Å‚yżka masÅ‚a i koperek lub pietruszka (zielone, posiekana), lepiej smakuje z koperkiem. Ze schabu trzeba dÅ‚użej dusić, ale też jest smacznie :) Na jednego "dovolaja" tyle masÅ‚a ........................żeby byÅ‚o optymalnie. ;) Do peÅ‚na :D :D Å»eby byÅ‚o optymalnie i żeby miÄ™sko nie byÅ‚o suche :) Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 15:06:06 Dobra byÅ‚aby polÄ™dwica, ale co to by byÅ‚y za maciupkie "devolajki".. :lol: Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 15:27:32 Cytuj z: renia 2010-10-04, 15:06:06 Dobra byÅ‚aby polÄ™dwica, ale co to by byÅ‚y za maciupkie "devolajki".. :lol: Ciekawe jak byÅ› to w ogóle zawinęła :lol: Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 15:28:24 A zaÅ‚ożymy siÄ™? :lol:
Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 15:30:35 Cytuj z: renia 2010-10-04, 15:28:24 A zaÅ‚ożymy siÄ™? :lol: Tylko pamiÄ™taj, że ma wejść caÅ‚a Å‚yżka masÅ‚a :P Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 15:35:49 By weszÅ‚a i ....zaraz wyszÅ‚a.. :lol: Ale ze schabu na pewno spróbujÄ™ zrobić, bÄ™dzie jakaÅ› odmiana..
Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 15:41:07 Cytuj z: renia 2010-10-04, 15:35:49 Ale ze schabu na pewno spróbujÄ™ zrobić, bÄ™dzie jakaÅ› odmiana.. NaprawdÄ™ dobre, prawie nie ma różnicy :) Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 16:44:43 ZaprawdÄ™ powiadasz nam? :lol:
Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 16:47:02 Cytuj z: renia 2010-10-04, 16:44:43 ZaprawdÄ™ powiadasz nam? :lol: zaprawdÄ™, powiadam Wam :lol: Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 16:51:21 No to idźcie ofiary do domu... :lol:
Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Mari 2010-10-04, 17:04:22 Powiem Wam ...tak szczerze i bez kadzenia ! ....najlepsza , najsmaczniejsza jest jednak nasza polska kuchnia :D CZYTAJ dieta JK zresztÄ… przyznacie jakże bliska kuchni naszych dziadków .
DoceniÅ‚am i bÄ™dÄ™ doceniać już chyba zawsze! ...a nie byÅ‚o mnie w domu tylko jeden rok :shock: . p.s. TroszkÄ™ przesadzam w tym pierwszym miesiÄ…cu z naszymi specjaÅ‚ami (do przodu 2 kg wagi ) , ale uwierzcie ,że robilibyÅ›cie tak samo !. MNIAM! do nasycenia! . Później wrócÄ™ w ramki :wink:. Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 17:19:49 CoÅ› w tym musi być. Wszyscy, którzy wyjadÄ… za granicÄ™, tÄ™skniÄ… - nie tylko za krajem i bliskimi - ale i za polskÄ… kuchniÄ….
Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 19:24:46 Mój syn na poczÄ…tku bardzo tÄ™skniÅ‚ za polskim jedzeniem.
Teraz, po trzech latach gusta smakowe tak mu siÄ™ odmieniÅ‚y, że jak przyjeżdża do domu, nie wiem co mu gotować :( Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2010-10-04, 19:26:19 Chleba ze szmalcem mu zadaj... :wink:
Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 19:27:26 Cytuj z: WojciechS 2010-10-04, 19:26:19 Chleba ze szmalcem mu zadaj... :wink: Nigdy nie lubiÅ‚ smalcu :( Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 19:30:12 Moja rodzinka jak przyjedzie z Niemiec, to zawsze nakupuje sobie polskich suchych wÄ™dlin. Oni pamiÄ™tajÄ… ten dawny ich smak - ale obecny nie jest już taki piÄ™kny..
Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2010-10-04, 19:37:42 Cytuj z: Zonia 2010-10-04, 19:27:26 Cytuj z: WojciechS 2010-10-04, 19:26:19 Chleba ze szmalcem mu zadaj... :wink: Nigdy nie lubiÅ‚ smalcu :( A to skibkÄ™ przesmaruj margarynÄ… i napakuj marmolady... Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 20:07:59 Cytuj z: WojciechS 2010-10-04, 19:37:42 Cytuj z: Zonia 2010-10-04, 19:27:26 Cytuj z: WojciechS 2010-10-04, 19:26:19 Chleba ze szmalcem mu zadaj... :wink: Nigdy nie lubiÅ‚ smalcu :( A to skibkÄ™ przesmaruj margarynÄ… i napakuj marmolady... Też nie lubi. Używa wyÅ‚Ä…cznie masÅ‚o :lol: Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2010-10-04, 20:13:28 U "francuski piesek" :shock:
GÅ‚odówka, aż nie bÄ™dzie jadÅ‚ tego, co mu siÄ™ da. Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 20:14:43 Cytuj z: WojciechS 2010-10-04, 20:13:28 U "francuski piesek" :shock: GÅ‚odówka, aż nie bÄ™dzie jadÅ‚ tego, co mu siÄ™ da. PojechaÅ‚by do Mc Donald'sa :P Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2010-10-04, 20:18:35 To dziwne, bo tam masÅ‚a ani smalcu nie uÅ›wiadczy, tylko olej i margarynÄ™!
Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 20:20:09 Cytuj z: WojciechS 2010-10-04, 20:18:35 To dziwne, bo tam masÅ‚a ani smalcu nie uÅ›wiadczy, tylko olej i margarynÄ™! Ewentualnie fryturÄ™ :shock: Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Mari 2010-10-04, 20:43:53 Cytuj z: Zonia 2010-10-04, 20:20:09 Ewentualnie fryturę :shock: Z tÄ… frytkÄ… to miaÅ‚am ubaw po pachy !. Jak siÄ™ zapatrujecie na wydrążonÄ… bagietkÄ™ napeÅ‚nionÄ… frytkami i polanÄ… keczupem ?. Wyobrazcie sobie ,że jest taka potrawa :lol: ...masakra! . Tytu³: Odp: Rolada z kurczaka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 21:09:00 Cytuj z: Mari 2010-10-04, 20:43:53 Cytuj z: Zonia 2010-10-04, 20:20:09 Ewentualnie fryturę :shock: Z tÄ… frytkÄ… to miaÅ‚am ubaw po pachy !. Jak siÄ™ zapatrujecie na wydrążonÄ… bagietkÄ™ napeÅ‚nionÄ… frytkami i polanÄ… keczupem ?. Wyobrazcie sobie ,że jest taka potrawa :lol: ...masakra! . No fakt, masakra :shock: Ale pisaÅ‚am nie o frytkach, a o fryturze :P to tÅ‚uszcz do smażenia frytek :wink:
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |