Tytuł: Kluski po goralsku Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2010-12-12, 13:57:11 Kluski po gĂłralsku to tradycyjna potrawa postna albo dodatek do mies, zup itd.
SkĹ‚adniki: 1 kg ugotowanych ziemniakĂłw 200 g bryndzy ( moze byc inny ser np, kozi albo twarog z mleka krowiego) 2 Ĺ‚yĹĽki gÄ™stej kwaĹ›nej Ĺ›mietany 2 jajka sĂłl 2-4 Ĺ‚yĹĽki mÄ…ki Opis przygotowania: Ziemniaki i bryndzÄ™ przepuĹ›cić przez maszynkÄ™, dodać Ĺ›mietanÄ™, jajka, sĂłl i tyle mÄ…ki, by ciasto nie byĹ‚o zbyt twarde. Formować waĹ‚ki i kroić w ukoĹ›ne kluseczki. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Podaje sie okraszone boczkiem i cebula BTW bez okrasy: 1:1,2:3 Jedna porcja : 100 gr klusek, 50 gr boczku i 20 gr smalcu BTW z okrasa 1:3,6:1,3 Tytuł: Odp: Kluski po goralsku Wiadomo¶ć wysłana przez: Mari 2010-12-12, 14:44:34 Nie jadĹ‚am takowych :) sprĂłbujÄ™ . MĂłj przepis byĹ‚ bez serka . Typowe kopytka .
Z serkiem znam przepis na leniwe pierogi .W tym przypadku dodawaĹ‚am mÄ…kÄ™ , jaja z duĹĽÄ… iloĹ›ciÄ… masĹ‚a + troszkÄ™ buĹ‚ki tartej (na sĹ‚odko). Tytuł: Odp: Kluski po goralsku Wiadomo¶ć wysłana przez: Halina Ch. 2010-12-14, 15:47:09 To typowe leniwe pierogi - po mojemu. SÄ… pyszne.
Tytuł: Odp: Kluski po goralsku Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2010-12-14, 16:22:24 Nie po Twojemu tylko po goralsku :lol:
A ile maki dajesz do tych Twoich ? :lol: Pytam tylko z ciekawosci. :shock:
forum.dr-kwasniewski.pl | Działaj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone. |