forum.dr-kwasniewski.pl

DziaĹ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczęty przez: adampio 2010-12-12, 13:57:11



Tytuł: Kluski po goralsku
Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2010-12-12, 13:57:11
Kluski po gĂłralsku to tradycyjna potrawa postna albo dodatek do mies, zup itd.
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniakĂłw
200 g bryndzy ( moze byc inny ser np, kozi albo twarog z mleka krowiego)
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 jajka
sĂłl
2-4 Ĺ‚yĹĽki mÄ…ki
Opis przygotowania:
Ziemniaki i bryndzę przepuścić przez maszynkę, dodać śmietanę,
jajka, sól i tyle mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Formować
wałki i kroić w ukośne kluseczki. Gotować w osolonej wodzie
przez ok. 10 minut.

Podaje sie okraszone boczkiem i cebula

BTW bez okrasy: 1:1,2:3

Jedna porcja : 100 gr klusek, 50 gr boczku i 20 gr smalcu
BTW z okrasa  1:3,6:1,3


Tytuł: Odp: Kluski po goralsku
Wiadomo¶ć wysłana przez: Mari 2010-12-12, 14:44:34
Nie jadĹ‚am takowych  :) sprĂłbujÄ™ . MĂłj przepis byĹ‚ bez serka . Typowe  kopytka .
Z serkiem znam przepis na leniwe pierogi  .W tym przypadku dodawaĹ‚am mÄ…kÄ™ , jaja z duĹĽÄ… iloĹ›ciÄ… masĹ‚a + troszkÄ™ buĹ‚ki tartej (na sĹ‚odko).


Tytuł: Odp: Kluski po goralsku
Wiadomo¶ć wysłana przez: Halina Ch. 2010-12-14, 15:47:09
To typowe leniwe pierogi - po mojemu. SÄ… pyszne.


Tytuł: Odp: Kluski po goralsku
Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2010-12-14, 16:22:24
Nie po Twojemu tylko po goralsku :lol:

A ile maki dajesz do tych Twoich ? :lol:

Pytam tylko z ciekawosci. :shock:


forum.dr-kwasniewski.pl | Działaj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.