forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: Teresa Stachurska 2010-12-19, 19:35:26



Tytu³: Keks makowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-12-19, 19:35:26
Składniki:

- 200 g mielonego maku (zmełłam sama (można np w młynku do kawy), ale w sprzedaży jest również mielony)
- 200 g mielonych orzechów włoskich (też zmełłam sama)
- 100 g roztopionego masła
- 6 jajek (tyle miałam, można dać więcej, albo dodatkowo dołożyć wg uznania żółtek)
- 32 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (posypać nim "po całości" składników w naczyniu przed miksowaniem)
- mała szczypta soli
- mała szczypta gałki muszkatołowej

zmiksowałam starannie. Następnie dodałam:

- 30 g rodzynek
- 30 g suszonych wiśni
- 50 g pokrojonych suszonych moreli
- 30 g pokrojonych śliwek kalifornijskich
- 100 g migdałów w płatkach

wymieszaÅ‚am i upiekÅ‚am w keksowej formie.  Smakuje dobrze. JeÅ›li komuÅ› byÅ‚by za maÅ‚o sÅ‚odki to można dodać mu polewÄ™ czekoladowÄ… albo lukier, albo doÅ‚ożyć ze 20 g cukru do skÅ‚adników.

Gotowy keks ważyÅ‚ 990 g, a w 100 jego gramach jest: B - 13,26 g;  T - 37,05 g;  W - 17,31 g; BTW = 1 : 2,8 : 1,3





Tytu³: Odp: Keks makowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2010-12-19, 19:48:11
Ile czasu piekłaś ?


Tytu³: Odp: Keks makowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-12-19, 19:49:00
50 minut. Sprawdzałam patyczkiem.


Tytu³: Odp: Keks makowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2010-12-19, 19:50:32
Na jaką temperaturę nastawiałaś piekarnik?


Tytu³: Odp: Keks makowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-12-19, 19:53:30
Nie mam w piekarniku termometra, na oko, jak dla ciasta.


Tytu³: Odp: Keks makowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gazda412 2010-12-23, 00:06:32
  UpiekÅ‚em zaraz po przeczytaniu. Ze wzglÄ™du na mojÄ… cukrzycÄ™, ograniczyÅ‚em ilość bakalii, beż wiÅ›ni i Å›liwek kalifornijskich. Mam wspaniaÅ‚e ciasto na Å›wiÄ™ta.
  Jest naprawde b. smaczne. polecam go szczególnie diabetykom. Pozdrawiam wszystkich optymalnych i życzÄ™ Zdrowych, WesoÅ‚ych ÅšwiÄ…t.


Tytu³: Odp: Keks makowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-12-23, 11:18:24
Cytuj z: Gazda412 2010-12-23, 00:06:32
   Upiekłem zaraz po przeczytaniu. Ze względu na moją cukrzycę, ograniczyłem ilość bakalii, beż wiśni i śliwek kalifornijskich. Mam wspaniałe ciasto na święta.
   Jest naprawde b. smaczne. polecam go szczególnie diabetykom. Pozdrawiam wszystkich optymalnych i życzę Zdrowych, Wesołych Świąt.



Åšwietna recenzja :)  , tym bardziej, że to eksperyment byÅ‚.  DziÄ™kujÄ™.


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.