Tytu³: Keks makowy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-12-19, 19:35:26 SkÅ‚adniki:
- 200 g mielonego maku (zmeÅ‚Å‚am sama (można np w mÅ‚ynku do kawy), ale w sprzedaży jest również mielony) - 200 g mielonych orzechów wÅ‚oskich (też zmeÅ‚Å‚am sama) - 100 g roztopionego masÅ‚a - 6 jajek (tyle miaÅ‚am, można dać wiÄ™cej, albo dodatkowo doÅ‚ożyć wg uznania żółtek) - 32 g cukru waniliowego (1 opakowanie) - 1 Å‚yżeczka proszku do pieczenia (posypać nim "po caÅ‚oÅ›ci" skÅ‚adników w naczyniu przed miksowaniem) - maÅ‚a szczypta soli - maÅ‚a szczypta gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej zmiksowaÅ‚am starannie. NastÄ™pnie dodaÅ‚am: - 30 g rodzynek - 30 g suszonych wiÅ›ni - 50 g pokrojonych suszonych moreli - 30 g pokrojonych Å›liwek kalifornijskich - 100 g migdałów w pÅ‚atkach wymieszaÅ‚am i upiekÅ‚am w keksowej formie. Smakuje dobrze. JeÅ›li komuÅ› byÅ‚by za maÅ‚o sÅ‚odki to można dodać mu polewÄ™ czekoladowÄ… albo lukier, albo doÅ‚ożyć ze 20 g cukru do skÅ‚adników. Gotowy keks ważyÅ‚ 990 g, a w 100 jego gramach jest: B - 13,26 g; T - 37,05 g; W - 17,31 g; BTW = 1 : 2,8 : 1,3 - Tytu³: Odp: Keks makowy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2010-12-19, 19:48:11 Ile czasu piekÅ‚aÅ› ?
Tytu³: Odp: Keks makowy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-12-19, 19:49:00 50 minut. SprawdzaÅ‚am patyczkiem.
Tytu³: Odp: Keks makowy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2010-12-19, 19:50:32 Na jakÄ… temperaturÄ™ nastawiaÅ‚aÅ› piekarnik?
Tytu³: Odp: Keks makowy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-12-19, 19:53:30 Nie mam w piekarniku termometra, na oko, jak dla ciasta.
Tytu³: Odp: Keks makowy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gazda412 2010-12-23, 00:06:32 UpiekÅ‚em zaraz po przeczytaniu. Ze wzglÄ™du na mojÄ… cukrzycÄ™, ograniczyÅ‚em ilość bakalii, beż wiÅ›ni i Å›liwek kalifornijskich. Mam wspaniaÅ‚e ciasto na Å›wiÄ™ta.
Jest naprawde b. smaczne. polecam go szczególnie diabetykom. Pozdrawiam wszystkich optymalnych i życzÄ™ Zdrowych, WesoÅ‚ych ÅšwiÄ…t. Tytu³: Odp: Keks makowy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-12-23, 11:18:24 Cytuj z: Gazda412 2010-12-23, 00:06:32   UpiekÅ‚em zaraz po przeczytaniu. Ze wzglÄ™du na mojÄ… cukrzycÄ™, ograniczyÅ‚em ilość bakalii, beż wiÅ›ni i Å›liwek kalifornijskich. Mam wspaniaÅ‚e ciasto na Å›wiÄ™ta.   Jest naprawde b. smaczne. polecam go szczególnie diabetykom. Pozdrawiam wszystkich optymalnych i życzÄ™ Zdrowych, WesoÅ‚ych ÅšwiÄ…t. Åšwietna recenzja :) , tym bardziej, że to eksperyment byÅ‚. DziÄ™kujÄ™.
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |