Tytu³: Chleb makowy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-12-22, 21:55:49 Sezon na mak, wiÄ™c w ramach eksperymentowania upiekÅ‚am chleb makowy. W ty celu zmęłłam:
- 220 g maku i - 130 g migdałów roztopiÅ‚am : - 100 g masÅ‚a nastÄ™pnie do maku i migdałów dodaÅ‚am - 1 Å‚yżeczkÄ™ proszku do pieczenia oraz - stopinone masÅ‚o. WymieszaÅ‚am. UbiÅ‚am: - 600 g biaÅ‚ek i - 1/2 Å‚yżeczkÄ™ soli na sztywno, a nastÄ™pnie po Å‚yżce dodawaÅ‚am mieszankÄ™ maku, migdałów i masÅ‚a z proszkiem do pieczenia nie przestajÄ…c ubijać biaÅ‚ek. PiekÅ‚am to-to 45 minut w (na oko) 180'C. Wniosek: mak w wydaniu sÅ‚onawym też dobry. WÄ™glowodanów maÅ‚o, dużo zaÅ› roÅ›linnego biaÅ‚ka. W 100 g tego chleba jest: - B = 12,76 g; T = 21,96 g; W = 4,24 g; - BTW = 1 : 1,7 : 0,3 Tytu³: Odp: Chleb makowy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-12-23, 11:20:44 W miejsce migdałów można dać orzechy wÅ‚oskie, bÄ™dzie jeszcze lepiej. Sam mak (odpowiednio wiÄ™cej) pewnie też dobrze. Kuchnia to ma możliwoÅ›ci...
Tytu³: Odp: Chleb makowy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2011-02-25, 08:15:53 Ze zdjÄ™ciem - http://www.stachurska.eu/?p=607 :)
Tytu³: Odp: Chleb makowy Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-02-25, 08:19:09 Jest wysoki, Å‚adnie Ci wyrósÅ‚.
Tytu³: Odp: Chleb makowy Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-02-25, 08:21:22 I daÅ‚ siÄ™ pociąć na skibki... :shock:
Bo już myślałem, że się nie da ani pokroić, ani ususzyć ... :lol:
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |