forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: Teresa Stachurska 2010-12-22, 21:55:49



Tytu³: Chleb makowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-12-22, 21:55:49
Sezon na mak, więc w ramach eksperymentowania upiekłam chleb makowy. W ty celu zmęłłam:

- 220 g maku i
- 130 g migdałów

roztopiłam :

- 100 g masła

następnie do maku i migdałów dodałam

- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz
- stopinone masło. Wymieszałam.

Ubiłam:

- 600 g białek i
- 1/2 łyżeczkę soli na sztywno, a następnie po łyżce dodawałam mieszankę maku, migdałów i masła z proszkiem do pieczenia nie przestając ubijać białek.

Piekłam to-to 45 minut w (na oko) 180'C. Wniosek: mak w wydaniu słonawym też dobry. Węglowodanów mało, dużo zaś roślinnego białka. W 100 g tego chleba jest:

- B = 12,76 g; T = 21,96 g; W = 4,24 g;
- BTW = 1 : 1,7 : 0,3






Tytu³: Odp: Chleb makowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-12-23, 11:20:44
W miejsce migdałów można dać orzechy włoskie, będzie jeszcze lepiej. Sam mak (odpowiednio więcej) pewnie też dobrze. Kuchnia to ma możliwości...


Tytu³: Odp: Chleb makowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2011-02-25, 08:15:53
Ze zdjÄ™ciem - http://www.stachurska.eu/?p=607 :) 


Tytu³: Odp: Chleb makowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-02-25, 08:19:09
Jest wysoki, ładnie Ci wyrósł.


Tytu³: Odp: Chleb makowy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-02-25, 08:21:22
I daÅ‚ siÄ™ pociąć na skibki...  :shock:
Bo już myślałem, że się nie da ani pokroić, ani ususzyć ... :lol:


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.